por - 13968 przepisów (strona:350/932)

Ratafia czyli nalewka wieloowocowa 101

Powoli zbliża się pora na ratafię. Nazwa pochodzi od toastu, wygłaszanego przez Kreolów francuskiego pochodzenia. Gdy umawiano się, dobijano targu, podawano nawzajem ręce, wołano po łacinie „Rata fiat!” (Niech będzie zgoda, zgoda niezmienna) i wypijano kielichy. Czasami nazwę ratafia zastępuje się określeniem „ tutti frutti ”, co oznacza z włoskiego „wszystkie owoce”. Owoce dodajemy

To co kocham
Owsianka z owocami 105

Najszybsze śniadanie i najczęściej jedzone przeze mnie. Uwielbiam taką owsiankę! Kilka lat temu dietetyczka zaproponowała mi takie lekkie śniadanie i od tamtej pory jem je prawie codziennie. Używam owoców sezonowych latem, a zimą jabłka, banany, kiwi, cytrusy i posypuję wtedy cynamonem. Mój ulubiony jogurt naturalny to z Krasnegostawu Calpro. Składniki: • 3 łyżki

To co kocham
Zupa śliwkowa 100

chlebem, której to szczerze nienawidziłam (moje rodzeństwo również). Jest to tradycyjny przysmak, zupa gotowana na bazie suszonych śliwek, która do tej pory stanowi bardzo popularne danie w niektórych rejonach Podkarpacia. Ja odczarowałam tę zmorę i ugotowałam pyszną zupę śliwkową ale na bazie świeżych śliwek. Zjedliśmy po dwa talerze

To co kocham
Pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami 121

owoce i orzechy. Mój dzisiejszy pasztet jest z kurczaka z warzywami i suszonymi grzybami. Składniki: • 1 kurczak • 2 marchewki • 2 pietruszki • 1/2 selera • 1/2 pora • 1 duża cebula • sól, pieprz • 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego • 30 g grzybów suszonych • 2 bułki kajzerki • 5 jajek • gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: • Gotować kurczaka

To co kocham
Kluski z serem 281

babcinych klusek był inny. Myślę, że może to być zasługa własnoręcznie wykonanego domowego makaronu przez babcię i domowego twarogu. Gdzieś zgubiłam ten smak, pewnie więc przyszła pora na zagniatanie własnych klusek… Składniki: • 500 g makaronu wstążki • 300 g białego twarogu • 200 g wędzonki krotoszyńskiej • 5 łyżek oliwy • sól do smaku Wykonanie: • Makaron ugotować

To co kocham
Piernik z orzechami ziemnymi 125

przepis dostałam od znajomej. Kiedy mnie nim poczęstowała, miał tak wyjątkowy smak, że od razu poprosiłam o recepturę. Do tej pory nie lubiłam pierników ani piec, ani jeść, bo wychodziły mi suche i zapychające. Ten jest wilgotny i miękki, pachnący orzeszkami i skórką pomarańczową. Piekę go tylko na święta, bo wtedy smakuje

To co kocham
Pierniczki z masą cukrową 2013 113

więc bałabym się stawać z nią w pierniczkowe szranki. Zresztą oceńcie sami, ma dziewczyna talent! To chyba najlepsze w smaku pierniczki, jakie do tej pory jadłam. Po upieczeniu twardnieją, ale potem cały czas są delikatnie wilgotne, nie muszą więc leżakować, aby nie połamać na nich zębów. Z przepisu mojej siostry

To co kocham
Świąteczny kuferek z piernika 110

już pora na wigilię, to już czas”… Składniki: Ciasto piernikowe • 300 g masła • 300 g miodu • 200 g cukru • 1 jajko • 700 g mąki pszennej • 50 g kakao • 1 przyprawa do pierników • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier • 1 białko • 125 g cukru pudru • 1 łyżeczka soku z cytryny Karmel • 1/2 szklanki cukru

To co kocham
Łosoś na pumperniklu 109

świętecznym menu przyszła pora na karnawałowe przekąski. Moja propozycja jest błyskawiczna, prosta do wykonania i bardzo smakowita. W sam raz na powitanie Nowego Roku w sylwestrową noc. Jest to przeróbka istniejącego na blogu przepisu na  babeczki z łososiem. Składniki: • 150 g wędzonego łososia • 2 serki śmietankowe, np. Almette

To co kocham
Wielkanocny koszyk drożdżowy 118

Piekłam już adwentowy wieniec bułeczkowy i  bożonarodzeniową choinkę, przyszłą więc też pora na wielkanocne dzieło. Tak oto powstał bułeczkowy koszyczek na słodko. Ciasto drożdżowe jest proste do zrobienia, krem również, a dekoracja jeszcze łatwiejsza. Użyłam bratków, które są typowo wiosennymi, jadalnymi kwiatami, ale oczywiście nie musicie ich jeść. Bułeczki są bardzo puszyste

To co kocham
Szparagi z sadzonym jajkiem 114

tylko dłużej śpimy, ale też dłużej celebrujemy poranny posiłek. Zaganiamy dzieciaki do kuchni, aby razem posiedzieć przy stole, bo w ciągu tygodnia jadamy w róznych porach i rzadko razem spotykamy się w kuchni. W niedzielę królują jajka, najczęściej jest to jajecznica z szynką, pomidorem, serem żółtym i szczypiorkiem, albo jajka

To co kocham
Sałatka ziemniaczana Amiszów 130

Sałatka z młodych ziemniaków to prawie obowiązkowe danie o tej porze roku i to najczęściej jako samodzielne danie do zsiadłego mleka albo dodatek do mięsa na grillu. Sałatkę Amiszów znalazłam na blogu Kitchen Nostalgia i nie mam pojęcia, skąd wzięła się nazwa. Może dlatego, że taka skromna jak Amisze

To co kocham
Szaszłyki z ziemniaków i boczku 113

Podobno ma być ciepło w najbliższy weekend, pora więc na ogrodowe party z wykorzystaniem grilla. Moja propozycja grillowa jest bardzo prosta, zarówno pod względem kompozycji, jak i smaku. Są to szaszłyki z ziemniaków i boczku. Prościej już nie może być, no chyba, że wrzucicie na ruszt nieśmiertelną kiełbasę, która

To co kocham
Pomidory marynowane cebulą 139

sałatki z ubiegłego roku, bo uczuliłam się na pomidory i tego lata omijam je z daleka, co mnie bardzo smuci. Do tej pory jadłam pomidory jak jabłka, w całości, szczególnie ze szklarenki mojej mamy i szwagra, takie pomidory pachnące pomidorem. Wiedząc, że nie powinnam ich jeść, postanowiłam zrobić wyjątek

To co kocham
Aroniówka korzenna czyli nalewka z aronii 141

Nadeszła pora na dalszy ciąg nalewek z sezonowych owoców. Tym razem w ruch poszła aronia. Pierwszy raz robię aroniówkę, więc przepis zaczerpnęłam ze Złotej Księgi Nalewek. Wydaje się być dość atrakcyjny, z dodatkiem miodu, goździków, cynamonu, wanilii i skórki pomarańczowej. Jeśli macie ochotę, to róbcie razem ze mną. Gdy moja będzie

To co kocham

Proponowane wyszukiwania