por - 13968 przepisów (strona:359/932)

Jabłecznik z kokosową bezą 140

Pora na jabłecznik na krachym spodzie! Uwielbiam ciasto z jabłkami , a jabłecznik najbardziej. Taki typowo polski, mocno jabłkowy. Jabłka muszą być winne i kruche, a kruchy spód cienki i delikatny. Chyba mi się udało, bo moja rodzinka obaliła jabłecznik w ciągu niedzieli. Dodam, że piekłam ciasto po południu, więc z niedzieli zostało zaledwie parę godzin. Jak widać wystarczająco dużo

codojedzenia
Pora na pomidora 158

Sierpień to pora pomidorów, a dla mnie dzień bez pomidora to dzień stracony. Mogę jeść je w każdej postaci. A właśnie teraz są najlepsze, soczyste, dojrzałe, pachnące słońcem. Lubię wybierać

Na moim stole
Ulubieńcy października 111

świetnie sprawdza się na śniadanie czy deser.  Pierwszym ulubieńcem kosmetycznym jest szampon Angel Wash marki Kevin Murphy . Dostałam go od mojej przyjaciółki na urodziny i od tamtej pory go używam. Bardzo dobrze sprawdza się na moich włosach.  Do zestawu dostałam również odżywkę  Angel Rinse  tej samej marki. Podobnie jak szampon  bardzo przypadła mi do gustu

wegujemy
Szlakiem WGL 126

dymisję ze stanowiska szefa Sztabu Generalnego i wycofał się z życia publicznego, przenosząc się na stałe do Sulejówka do willi „Milusin”. Wcześniej, przez dwa lata spędzał w Sulejówku cieplejsze pory roku (od wiosny do wczesnej jesieni). W 1926 Piłsudski opuścił Sulejówek na zawsze zostając po raz drugi Premierem. Wówczas już chorował i był na diecie, w związku z tym jego

królestwo garów
Ziołowe faszerowane polędwiczki i "Kobiety z Czerwonych Bagien" 157

porodowych i rodzi się Rozalia, której imię nadaje dziedzic Kotkowski urzeczony urodą Julianny. Młodzi ludzie zawiązują bliższe relacje, dzięki czemu Julianna uzyskuje akt własności Czerwonych Bagien. I od tej pory na tej ziemi rozwija się historia kilku pokoleń niezwykłych kobiet, które dzięki swoim temperamentom i walkom z przeciwnościami losu nazywane są przez otoczenie wiedźmami. Kobiety cieszą się niezwykłą urodą. Mogłyby

Weekendy w domu i ogrodzie
Boczek po japońsku 174

wane przez niego było inspi­ro­wane sma­kiem Japo­nii. Przy­znam, że taka kuch­nia jest bar­dzo lekka, ale i tre­ściwa. Do tej pory koja­rzy­łam ją wyłącz­nie z rybami i owo­cami morza, a tu pro­szę mię­sko i to jesz­cze jakie smaczne. Taki boczek świet

Kuchcik gotuje
GOŁĄBKI MAŁEJ OGRODNICZKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 122

parzenie nie wymaga jakiś akrobacji kulinarnych.Zapraszam. 1 duża główka kapusty pekińskiej 25 dag.mięsa wieprzowego najlepiej karkówki 1 mała cukinia 1 jabłko 1 cebula 2 marchewki 1 por 2 czerwone papryki 2 pomidory 1 itr bulionu  2 liście laurowe ziele angielskie 2 goździki  kminek sól,pieprz przecier pomidorowy 3 łyżki smalcu ***********"*"**********************  Kapustę obrać z liści,nastawić garnek

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ZUPA BANANOWA Z KURCZAKIEM 125

Zupa bananowa z kurczakiem...brzmi dziwnie? Też tak kiedyś myślałam. O zupie bananowej słyszałam już jakiś czas temu, ale nie mogłam się do niej wtedy przekonać. Od tej pory wiele się zmieniło. Stałam się bardziej otwarta na różne nowości w kuchni i z wielką chęcią eksperymentuje. Gotuję i próbuję takie potrawy, o których dawniej nawet nie śniłam :-) Cały czas idę

Kuchnia MagdaLeny
Owoce i warzywa liofilizowane - lekko i zdrowo :) 177

tabletek. Ale o tym w odrębnym wpisie :)  Dzisiaj przedstawię Wam ELENIUSZKI - wspaniałe, smaczne, zdrowe i trwałe owoce i warzywa liofilizowane :) Mogą stanowić niezwykle smaczną przekąskę o każdej porze dnia. ELENIUSZKI sprawdzą się jako drugie śniadanie w szkole lub w pracy, podwieczorek poza domem czy szybką przekąskę w biegu. ELENIUSZKI są pewnego rodzaju "chipsami", z tą różnicą, że są bardzo

Zdrowie na języku :P
Kartoflanka na wędzonej kiełbasie, z maślanką i chrzanem 197

Jesień to w mojej kuchni od zawsze pora zup. Gęstych, zawiesistych, ciężkich – takich, które przy kiepskiej aurze rozgrzeją i jednocześnie zaspokoją głód. Ta kartoflanka to kilka składników i moc przypraw. Smakiem odrobinę przypomina dobry żur. Wykończona chrzanem i maślanką cudownie rozgrzewa i syci. W garnku podgrzewamy rosół lub bulion z dodanymi listkami pietruszki, mielonym pieprzem (ilość do smaku, powinno być

Karo in the Kitchen
BEZGLUTENOWA PIZZA WEGAŃSKA 113

Pizzę kocha każdy. Niestety większość jada taką ze sztucznym serem, na cieście z białej mąki, nierzadko z mięsem pełnym konserwatów, hormonów, antybiotyków. Generalnie pizza kojarzona jest z niezdrowym jedzeniem. Pora obalić ten mit, bo można przyrządzić jej zdrową wersję. Na taką właśnie zapraszam. U mnie na bezglutenowym cieście, z dużą ilością sosu pomidorowego i aromatycznymi warzywami. Pychotka! Składniki na formę

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kuchnia Polska według Karola Okrasy. Wspomnienia z warsztatów kulinarnych Lidl'a 106

pieczonym dorszem i grochem carpaccio z podwędzanej polędwicy z salsą z orzeszkami piniowymi opalana sianem pierś z kaczki kotleciki ziemniaczane w trzech wersjach- z grzybami, suszonymi pomidorami i smażonym porem pierś z kaczki z sosem czekoladowym Warsztaty z Lidl'em charakteryzują się miłą atmosferą i profesjonalnym podejściem.  Stół pięknie nakryty polskimi, polnymi kwiatami. Ciepli i uśmiechnięci ludzie. W powietrzu

Z Kuchni Do Kuchni
Herbaciany Zaparzacz Do Kawy 131

duże kubki herbaty dokładnie takiej wielkości w jakich pijamy.  Moje must have , podpisuję się obiema rękami i Młody też podpisuje się obok. Nie narzekałam do tej pory parząc herbatę w kubku. Młody pijał wyłącznie w saszetkach, bo nie lubi jak mu coś w kubku pływa. Teraz przerzucił się na porządną czarną sypaną herbatę, co mnie bardzo cieszy, a cieszy

Blondynka Gotuje
Barszcz ukraiński w polskiej wersji i "Pokój dla artysty" 170

Jesień to idealna pora na wykorzystanie warzyw korzeniowych i gotowanie zup. Ten weekend sprzyja robieniu generalnych porządków, więc zupa tym bardziej była wygodnym rozwiązaniem ;) Ja nabrałam ochoty na buraki czerwone, więc ugotowałam barszcz ukraiński, który na Ukrainie nazywają barszczem polskim ;) Wersja ukraińska różni się nie tylko składnikami, ale też sposobem wykonania. Tę wersję też kiedyś opublikuję ;) Oczywiście każda pani domu

Weekendy w domu i ogrodzie
Co Lila jadła w środę? 27 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 121

przedszkolu na drugie śniadanie były jabłka i banany.  Zupa 13:30 Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną. W thermomixie miksuję umyte i obrane warzywa (marchewka, pietruszka, seler, por). Uwielbiam ten sprzęt za wygodę i oszczędność czasu, bo nie cierpię trzeć warzyw na tarce. Gotowe warzywa wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję kilka minut. Do podgotowanych warzyw wrzucam brokuły, kaszę

lady-och-mistrzyni.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania