się ryż i polentę, okraszane najczęściej masłem. Zaś na południu królują niezliczone rodzaje makaronów i oliwa. Jednak wszędzie obowiązuje ta sama zasada.....stosują świeże produkty, jakie o danej porze są dostępne. Aby poznać oryginalne, proste, szybkie czyli moje ulubione przepisy wystarczy sięgnąć po darmowy ebook dwujęzyczny ( polski i włoski), aby skorzystać z prawdziwej włoskiej kuchni, na słodko
Dieta moja pasjajeszcze dodana do ciasta bułka. A żeby knedle były knedlami pasuje je nadziać, ale po co tyle fatygi jak możne iść na skróty? Osobiście najbardziej o tej porze roku smakuje mi sos malinowy, zaś latem i jesienią sos śliwkowy. Jednak jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma i zrobiłam sos wiśniowy
Dieta moja pasjasuche, ponieważ woda utrudnia wnikanie przypraw. Zawijamy w woreczek i odstawiamy co najmniej na noc do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony, aby pory się pozamykały i nie wyciekły do garnka. Dno naczynia w którym będziemy je piekli wykładamy plastrami cebuli, pietruszki i czosnku. Raz dadzą nam dodatkowy smak i aromat
Dieta moja pasjatrochę potrwa. Jeszcze raz bardzo dziękuję. :) Temat Wielkanocy jest coraz bardziej na czasie. A więc i propozycje kulinarne powinny być tematycznie powiązane. Faszerowane jajka są o tej porze roku bardzo popularne i lubiane. Faszeruje się różnymi masami z szeroką gamą dodatków. Ja postawiłam na pistacje bez soli , rzodkiewkę i jej kiełki. 6 jajek ugotowanych na twardo
Dieta moja pasjapyszności, mniej lub bardziej tłustych proponuję dać odetchnąć wątrobie. Takim lekiem na pewno będzie moja propozycja. Co wcale nie znaczy że nie można ich sobie zrobić, o każdej innej porze roku, wcale nie cierpiąc z przejedzenia. :) 2 jajka 2 łyżki maślanki 4 łyżki otrębów owsianych sól i pieprz do smaku szczypta sody Oraz: pomidor chuda wędlina Jajka wybijamy do naczynia
Dieta moja pasjastopni, ale to już indywidualna sprawa każdego. Po wyjęciu z piekarnika, zdejmujemy słoninę, usuwamy cytrynę i po 10 min jak sobie mięso odpocznie czyli zamkną się pory możemy kroić. Kurczak jest lekko pikantno - cytrynowy, aromatyczny i soczysty. Polecam czasem spełnić swoje kulinarne zachcianki, które podane z sałatą i młodymi ziemniaczkami z koperkiem zaspokoją niejedno podniebienie
Dieta moja pasjamoim zdaniem nie ma dobrego leczo bez papryki i czosnku. W czym cukinia jest lepsza od kapusty? O wiele szybciej się gotuje i tak dobra jest tylko o tej porze roku, a więc korzystamy
Dieta moja pasjadelikatne i soczyste, a nie przypominały starej rozdeptanej podeszwy, nie dziurawimy go widelcem. Każde takie nakłucie powoduje, że soki wypływają na patelnię. A jak po zamknięciu się porów na mięsie, nie przedziurawimy tej powierzchni, wszystko zostaje w środku. Ja sama często zapędzam się z widelcem na kotlety przy ich obracaniu. Dlatego aby nie skrzywdzić, obok patelni
Dieta moja pasjaruszy, nawet owocowy kwas. Teraz dodajemy jagody, mogą być nawet mrożone. Wyławiamy goździki , słodzimy według własnych upodobań i dokładnie miksujemy. Powstaje delikatny, aromatyczny krem, znakomity o każdej porze roku. Niczym nie przypomina zupy mlecznej, a jednak na mleku
Dieta moja pasjamięsny byle było gęsto. Wcale tak nie musi być, spora porcja zdrowych zagęstników i można uzyskać niezłą bazę pod sos. cukinia 2 duże jabłka marchew cebula pietruszka 1/2 selera por 3 ząbki czosnku 8 pomidorów 2 papryki 2 łyżki skórki otartej z cytryny 2 łyżki oleju Przyprawy: 3 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe kilka kulek
Dieta moja pasjasię przysmażyły. Dosypać ryż arborio. Wymieszać, by ryż pokrył się olejem. Na patelnię wlać wino i dodać suszony tymianek. Zamieszać. Odczekać, aż ryż wchłonie wino. I od tej pory wlewamy na patelnię po łyżce gorącego wywaru warzywnego. Mieszamy. Czekamy, aż ryż wchłonie płyn, potem dolewamy wywar, mieszamy, czekamy itd. Cały proces powtarzamy tak długo, aż ryż będzie miękki, a konsystencja
Weekendy w domu i ogrodziełyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonej kolendry olej do smażenia sól, jasny sos sojowy, pieprz czarny do smaku Składniki na rosół: 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera (niedużego) kawałek pora 1 cebula 6 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych kilka gałązek świeżego tymianku woda (ok. 2 l) sól do smaku Składniki ciasta na pierogi: 2 szkl. mąki pszennej
Codziennik Kuchennyosoby, które gdy widzą słowo móżdżek w tytule przepisu, na dzień dobry z niego rezygnują. Ja do tej grupy osób zdecydowanie nie należę. Przyznaję, iż do tej pory jadłam móżdżek przygotowany tylko w sposób, którym chcę się z Wami dzisiaj podzielić. Nie wykluczone jednak, iż w przyszłości zdecyduję się na wypróbowanie innego przepisu na ten mały rarytas Jeśli zdecydujecie się
mecooksswojej kuchni jak i takich, które już coś o tym wiedzą. Nawet posiadając jakąś wiedzę zawsze można trafić na informację czy przepis, który był dla nas do tej pory nieznany dlatego uważam, że „Zioła na odporność” powinny zagościć na waszych półkach pośród innych książek. Książkę można kupić księgarniach online np. Dobre Książki , InBook , Tania Książka . Dziękuję wydawnictwu Esprit
Mr. Tasteczasu do czasu lubię zjeść dobre ciasto piaskowe. Do tej pory nie miałam swojego ulubionego przepisu na szybką babkę piaskową. Poniższy przepis testowałam wielokrotnie i za każdym razem ciasto wychodziło bardzo dobre. Wypróbujcie ten przepis a otrzymacie aromatyczne, pachnące cytryną, puszyste ciasto. Kluczem do sukcesu jest bardzo długie ucieranie jajek z cukrem dlatego nie zapomnijcie o tym przy swoich przygotowywaniach
coolinarnastrefa.blogspot.com