por - 13968 przepisów (strona:364/932)

Zupa Ryżowa Na Mięsku Dla Dzieci i Dorosłych ;) 238

zdrowymi zupkami :) Składniki na 2-3 osoby około 6-8 łyżek ryżu 2 skrzydełka z kurczaka lub 1 ćwiartka 1 pietruszka 1 cała marchew kawałeczek selera natka pietruszki kawałek pora dosłownie 2-3 cm 1/2 opieczonej cebulki na gazie lub na patelni warzywko używam Takiego  <-- klik sól, pieprz 1. Do gotującej się wody wrzucamy umyte oraz oczyszczone skrzydełka

Gotowanie...to proste !
PROZIAKI – kuchnia regionalna 2365

Bryndzę, ok. 100 g mieszamy z 2 łyżkami śmietany do uzyskania gładkiej, kremowej pasty. Doprawiamy dużą ilością pieprzu. Smacznego :) Sanocki Jarmark jest spadkobiercą tradycji odbywającego się do tej pory Jarmarku Ikon, to doskonała okazja dla turystów poznania bogatej kultury regionalnej. Podczas jarmarku prezentują się liczni artyści i rzemieślnicy z Sanoka i Bieszczadów oraz całego Podkarpacia, w tym:  garncarze, kowale

Moniki Smakołyki
Zupa ze świeżych pomidorów 171

zima zastępuję je domowym przecierem. Taka zupa jest bardzo smaczna, najlepiej smakuje z makaronem. Składniki: 2 udka z kurczaka 2 średnie marchewki  1 pietruszka Kawałek selera  Kawałek pora Mała cebula 1 kilogram dojrzałych pomidorów 3 litry wody 200 ml.śmietany 18% 2 łyżki mąki 5 ziaren pieprzu Przyprawa do rosołowa Swojski Wyrób Sól,pieprz Natka pietruszki Dowolny makaron

Bajeczna Kuchnia
Zupa pieczarkowa z makaronem 218

jestem jakie są Wasze ulubione zupy na tę porę roku? Zupa pieczarkowa z makaronem Wywar: 1,75 l wody 3 skrzydełka 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 selera biała część pora 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu sól do smaku 250 g pieczarek 1 średnia cebula 1-2 łyżki oleju oraz: 50 ml śmietany 18% makaron „nitki

Posadzone i zjedzone
Barbabietolaccio :) - buraczki alla carpaccio 187

rozpromieniły  swoje liście rumieńcem, jakby przeczuwały już swą nadchodzącą nagość. Jesień kojarzy mi się nie tylko z obrazami przemienionych drzew, które zresztą kocham, jesień to jeszcze pora zbiorów wielu warzyw. Kryją w sobie tyle samo smaków, co wartości. Przykładem są czerwone buraki, które od jakiegoś czasu przygotowuję nie tylko po ugotowaniu, mają bardziej słodki, głęboki smak, kiedy się

I tu będę miała takie te
Pieczona szynka z jarmużem i jabłkami na przywitanie jesieni 158

sobą niesie i lubię kiedy jest polska i złota. Cały wrzesień właśnie taki był i mam wciąż słoneczną nadzieję na podobny, choć pewnie odrobinę chłodniejszy, październik! :) Na przywitanie rudej pory roku upiekłam szynkę. Soczystą, aromatyczną, na jarmużu z jabłkami i cebulą. Pyszną i ciepłą :) Jarmuż z własnej hodowli balkonowej - ależ radość! :D Kiedy pierwszy raz publikowałam tu jego zdjęcia

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Serek wiejski z gruszką, orzechami i miodem 201

przekąsek na drugie śniadanie do pracy. Przeważnie jednak robię go z bananem, żurawiną i wiórkami kokosowymi lub w wersji słonej z papryką. Po zobaczeniu przepisu  Moniki , stwierdziłam, że pora spróbować coś nowego. Moją ulubioną wersję też kiedyś Wam pokażę na blogu. W ogóle postaram się wstawić te proste przepisy, które już dawno powinny się znaleźć  na blogu :) Składniki

Fabryka pomysłów
Pierś z kurczaka w sosie miodowo-piwnym z musztardą. 233

Taki sos miodowo-piwny, to bardzo fajna alternatywa dla sosów śmietanowych lub pomidorowych, w których najczęściej do tej pory zanurzaliśmy kurczaka. Nie dość, że bardzo smaczny, to jeszcze wyjątkowo szybki. Ale czy na pewno miodowo-piwny? Może raczej musztardowo-miodowy z piwem? Albo piwno-musztardowy na miodzie? ;) Tak to jest kiedy przez cały tydzień robi się dania z piwem. Można

zadanie-gotowanie
Gotujemy ekspresowy wywar wołowy w szybkowarze 186

kostki ogonowe wołowe 1 kawałek wędzonego żeberka wieprzowego mały kawałeczek chudego boczku wędzonego 4 marchewki, obierz 1 duża pietruszka, obierz 1/2 dużego selera, obierz 1 por - tylko biała część 1 cebula - opiecz na ciemny kolor 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól morska drobno mielona lub inna czarny pieprz świeżo mielony 2 łodygi świeżej zielonej pietruszki

Szybko Szybkowar
Karpatka 235

Karpatka to ciasto, które moja rodzinka uwielbia. Często je robię ale jakoś jeszcze do tej pory nie pojawiło się na blogu bo tak szybko znika, że nie miałam jak zrobić zdjęcia. W przepisie podałam przepis na domowy krem ale często też wykorzystuję krem z torebki (wersję gotowaną bo jest też wersja na szybko do ubijania). Przy okazji tego smakowitego wpisu

Monia miesza i gotuje
Jesiennie: jabłecznik z marcepanem 208

Pamiętam, że gdy byłam młodsza, pory roku przechodziły w siebie bardzo płynnie. Nie było możliwości wskazania konkretnego dnia, w którym kończyła się jedna, a rozpoczynała druga. Ciepła wiosna powoli roztapiała śniegi, temperatura wzrastała stopniowo, a dni robiły się coraz dłuższe. Mniej deszczu, więcej słońca, wszystko wokół zalewała soczysta zieleń. Na polach wyrastały złote kłosy, słońce grzało coraz mocniej sprawiając

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mozzarella, pomidory, szynka parmeńska- zaczynam wakacje! ;D 150

widać. Od jutra Lipiec, więc lato pełną parą! A że u nas lato chwilowo bardzo w kratkę jest, jeśli chodzi o aurę, to albo można wyjechać tam, gdzie owa pora roku jest bardziej satysfakcjonująca, albo sprowadzić sobie kawałek Ciepłych Stron Świata na talerz :) W dniu, kiedy zakończyły się moje dłuuuuuugie noce, spędzone na pogłębianiu wiedzy i przedstawianiu jej na papierze

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Gorrrrące placki z dyni na rozgrzanie 138

rozgrzeje nas od środka. Coś aromatycznego i zdrowego. Tym razem potrawa dobra również dla tych, co nie mogą lub z założenia nie jedzą glutenu. Królowa mojej kuchni o tej porze roku i główna bohaterka dania- Panna Dynia Wspaniała (łoł, szaleję na jej punkcie :D ) jest słodkawa i świetnie komponuje się z ciepłym i wyrazistym smakiem imbiru i chilli. Z podanej

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zielono mi! 174

Jest pyszny, owocowy i słodki. Można go zrobić niezależnie od pory roku. Jest to ważne szczególnie teraz, kiedy na naszych stołach pojawiają się cięższe i bardziej zawiesiste potrawy. Koktajl jest świetnym dodatkiem do śniadania lub jako zdrowa przekąska ( przepitka chyba bardziej w tym wydaniu ;P ). Oprócz słodkich owoców zawiera również świeży szpinak, który wypycha nam szklankę po brzegi swoimi zdrowotnymi

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Dzbanek odporności 154

Jest z nami zawsze w chłodniejsze pory roku, a przede wszystkim w tych okresach, w których na każdym kroku czai się przeziębienie. Jeśli już nieszczęsne przeziębienie przyczai się tak dobrze, że nas dosięgnie....wtedy też z nami jest- w większej ilości :) Napar składa się z trzech składników...właściwie z czterech, jeśli wliczymy do tego wodę. Jest bardzo wyrazisty w smaku

Kuchnia w Słońcu Skąpana