por - 13968 przepisów (strona:373/932)

Pigwowiec do herbaty lub jako dodatek do ciast i deserów z cukrem 162

pory dodałam przepisy na pigwowiec z miodem. Dzisiaj zrobiłam z cukrem, który przepis bardziej do Was przemawia wybierzecie sami. Tak przygotowane owoce idealne są do przygotowania deserów, ciast np wzbogacenie smaku szarlotki, do herbaty. Owoce pigwowca umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko wrzucić do dużego słoja i zasypać cukrem, wymieszać. Zostawić na 12 godzin, następnie zlać powstały

Kuchnia Pokoleń
LEKKA SYCĄCA ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY 177

mnie jest to ,że posiada potężną ilość bialka tak bardzo potrzebne człowiekowi.Polecam na pyszny obiad w gronie rodzinnym.   1 cebula 1 Marchewka 1 Pietruszka 1 mały por 1 łyżka oliwy z oliwek 2 Ząbki czosnku 1.5 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżka suszonej kolendry 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1 puszka pomidorów pokrojonych

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasto marchewkowe z orzechami i żurawiną przekładane kremem śmietankowym 208

Jesień to idealna pora na marchewkowe wypieki. Dodatek marchewki w cieście czyni je lekko wilgotnym i wyjątkowo smacznym.  ciasto:  4 jajka 3/4 szkl. cukru 2 szkl. mąki tortowej 300 g marchewki startej  na grubych oczkach 200 ml oleju rzepakowego 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g żurawiny 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka

Kolorowa kuchnia Elki
Pogaduchy przy kawusi :) 143

Pora na aromatyczną kawę ze spienionym mlekiem, bez cukru z wiórkami czekoladowymi. :) A jak jest u was, pijecie codziennie kawę? Jaka jest wasza ulubiona?  Ja po prostu uwielbiam jej aromat, smak i chwile przy niej spędzone. Z dobrą książką w ręku. W moim przypadku akurat są to teraz książki kulinarne. :)  Myślę że warto w tym zabieganym dniu

Mój pomysł na
Odrobina raju w sercu Węgier – Aquaworld Resort Budapest 161

Każdego roku mamy do pokonania niemal 2000 km w jedną stronę naszej samochodowej podróży. Za każdym razem miejsce nocnego postoju wypada w okolicach stolicy Węgier – Budapesztu. Do tej pory były to hotele czy pensjonaty, które w mniejszym bądź większym stopniu spełniały nasze oczekiwania. Odwiedziliśmy ich sporo i tak naprawdę tylko jedno miejsce wspominamy naprawdę dobrze. Trafiliśmy wówczas do maleńkiego

Krzywa Prosta
Krupnik ja lubię, a Wy ??? 143

jego sprawa :-). Miłego i ciepłego dzionka Wam życzę, bo u mnie zimno, wieje i mokro brrrrr. Pozdrawiam :-) Składniki: 6 skrzydełek z kurczaka 2 większe marchewki 3 większe ziemniaki 1/2 pora 1 pietruszka kawałek selera natka pietruszki liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego ok 150 g kaszy jęczmiennej sól pieprz około 2-2,5 litra wody Do garnka wlewam wodę, wrzucam

kruche babeczki
Fotografia kulinarna - jak zacząć robić ładne zdjęcia na bloga kulinarnego? 137

robić cyklicznie sobie takie lekcje w domu. Ja np. w lato przez tydzień każdego dnia fotografowałam jakiś owoc. Na jasnym, na ciemnym tle, w kompozycji zamkniętej, otwartej. W różnych porach dnia, tak aby uchwycić ich piękno i zobaczyć z czym dobrze się komponują. Jeśli chcesz dobrze gotować - smacznie, nie ma innej rady jak jeść i próbować różnych dań, różnych kuchni

SMYKWKUCHNI
Lubię jesień! 124

rozpieściło, na jesień nie ma co narzekać. Nie powiem, lubię wyciągnąć z szafy ciepły sweter, swoją ulubioną chustę i wyruszyć na dłuższy spacer. Jak dla mnie jest to najlepsza pora na wkręcenie się w zdjęcia. Fotografuję każdy park, leśne drogi i dużo kolorowych liści. Długo zastanawiałam się jak mogłabym podsumować jesień i wyszło mi 5 powodów, dla których ją lubię

Pink Envelope
Rosół z kluskami. 125

rosołem z makaronem nie przepadam ale z kluskami mogła bym jeść na okrągło. Zapraszam :) Składniki :   2 udka z kurczaka 1 skrzydło z kaczki 2 marchewki kawałek selera i pora pęczek zieleniny ( lubczyk, pietruszka, liście selera)  kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz lub domowa vegeta korzeń pietruszki Składniki na kluseczki : 4 jajka szczypta soli 2 kopiaste szklanki

Sama słodycz i szczypta chili
Tagliatelle z cukinią w sosie śmietanowo-musztardowym 173

Kolorowy makaron o tej porze roku, do tego jakieś pyszne warzywo - w mojej wersji cukinia dodaje ciepła i energii na resztę dnia. Gdy na dworze zimno, ciemno, ponuro i deszczowo to zróbmy sobie kolorowe danie, to nie tylko smak, ale też kuszący piękny widok. Danie jest aromatyczne, z wyczuwalnym smakiem cukinii z czosnkiem i ziołami. Do tego

Zasmakuj Kuchni
Orzechowe pesto 147

pory myślałem, że przygotowanie pesto to coś bardzo skomplikowanego i wymagającego odrobiny czasu… nic bardziej mylnego :) Przekonałem się o tym przygotowując orzechowe pesto. Doskonale będzie pasować do włoskich makaronów . Orzechowe pesto – składniki garść włoskich orzechów 1 ząbek czosnku sól pieprz 1-2 łyżki płatków migdałów 6 łyżek oliwy Orzechowe pesto – przepis Tak naprawdę cała filozofia polega

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem 273

czerwona cebula 4 ogórki kiszone 1 łyżka posiekanego szczypiorku 4 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Ziemniaki i ogórki pokroić w kostkę,tuńczyka odsączyć z zalewy,cebulę i por drobno posiekać. Zmieszać wszystkie składniki,dodać majonez,przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę posypać posiekanym szczypiorkiem i schłodzić w lodówce. Polecam również inną moją sałatkę ziemniaczaną z tuńczykiem http://elka72.bloog.pl

Kolorowa kuchnia Elki
Nalewka z czeremchy 153

porze roku warto wybrać się do lasu na spacer,nazbierać owoców z czeremchy i zrobić smaczną naleweczkę. Owoce czeremchy posiadają właściwości lecznicze podobne do owoców czarnego bzu. Zimą kieliszeczek nalewki będzie jak balsam dla podniebienia

Kolorowa kuchnia Elki
Kora orzechowa 722

ciasto kojarzy mi się z jesienią.  Idealnie pasuje kolorystycznie i smakowo do tej pory roku a przecież orzechy to dary jesieni. Ciasto robiłam już wiele razy i ciągle mnie zachwyca. Przepis zaczerpnęłam od mniam... mniam    ciasto: 8 białek 4 żółtka 3/4 szkl. cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek 4 łyżki

Kolorowa kuchnia Elki
Kruche ciasteczka rodzynkowe paleo (z foremek) 257

lubi ciasteczek – ręka do góry! Nie widzę Chyba wszyscy lubimy dobre, nie za słodkie ciasteczka, a szczególnie dzieci! Do  tej pory na tej stronie pojawiały się dość miękkie ciastka, tym razem przepis na kruche ciasteczka rodzynkowe z foremek – paleo, bez zbóż, cukru, nabiału (czyli też bez laktozy i kazeiny). Kruche ciasteczka są niezastąpione, jeśli lubisz zamaczać

PaleoSMAK