Jesień to magiczna pora roku. Czas zbiorów, obfitujący w rozmaite warzywa i owoce, jak np. jabłka, gruszki, śliwki, dynia, papryka... To również czas wzmożonej ochoty na słodycze. W długi wieczór warto poświęcić kilka chwil więcej i przygotować w kuchni coś naprawdę smacznego. Poniżej prezentuję Tobie zbiór moich ulubionych, autorskich przepisów do których wracam często i chętnie. Mam nadzieję
Kuchnia Elliesałatkach, jako dodatek do dań makaronowych, ale nie tylko. Niezastąpione w jesiennych ciastach marchewkowych i surówkach. Dla wydobycia smaku najlepiej podprażyć je na suchej patelni. Orzechowe przepisy gotowe, pora zabrać się za jesienne gotowanie! Jakie są Twoje ulubione orzechy? Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Jogurt z jagodami, masłem orzechowym i kokosem Koktajl kokosowy z masłem orzechowym i migdałami
Moja smaczna kuchniapory dodałam przepisy na pigwowiec z miodem. Dzisiaj zrobiłam z cukrem, który przepis bardziej do Was przemawia wybierzecie sami. Tak przygotowane owoce idealne są do przygotowania deserów, ciast np wzbogacenie smaku szarlotki, do herbaty. Owoce pigwowca umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko wrzucić do dużego słoja i zasypać cukrem, wymieszać. Zostawić na 12 godzin, następnie zlać powstały
Kuchnia Pokoleńmnie jest to ,że posiada potężną ilość bialka tak bardzo potrzebne człowiekowi.Polecam na pyszny obiad w gronie rodzinnym. 1 cebula 1 Marchewka 1 Pietruszka 1 mały por 1 łyżka oliwy z oliwek 2 Ząbki czosnku 1.5 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżka suszonej kolendry 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1 puszka pomidorów pokrojonych
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiJesień to idealna pora na marchewkowe wypieki. Dodatek marchewki w cieście czyni je lekko wilgotnym i wyjątkowo smacznym. ciasto: 4 jajka 3/4 szkl. cukru 2 szkl. mąki tortowej 300 g marchewki startej na grubych oczkach 200 ml oleju rzepakowego 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g żurawiny 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka
Kolorowa kuchnia ElkiPora na aromatyczną kawę ze spienionym mlekiem, bez cukru z wiórkami czekoladowymi. :) A jak jest u was, pijecie codziennie kawę? Jaka jest wasza ulubiona? Ja po prostu uwielbiam jej aromat, smak i chwile przy niej spędzone. Z dobrą książką w ręku. W moim przypadku akurat są to teraz książki kulinarne. :) Myślę że warto w tym zabieganym dniu
Mój pomysł naKażdego roku mamy do pokonania niemal 2000 km w jedną stronę naszej samochodowej podróży. Za każdym razem miejsce nocnego postoju wypada w okolicach stolicy Węgier – Budapesztu. Do tej pory były to hotele czy pensjonaty, które w mniejszym bądź większym stopniu spełniały nasze oczekiwania. Odwiedziliśmy ich sporo i tak naprawdę tylko jedno miejsce wspominamy naprawdę dobrze. Trafiliśmy wówczas do maleńkiego
Krzywa Prostajego sprawa :-). Miłego i ciepłego dzionka Wam życzę, bo u mnie zimno, wieje i mokro brrrrr. Pozdrawiam :-) Składniki: 6 skrzydełek z kurczaka 2 większe marchewki 3 większe ziemniaki 1/2 pora 1 pietruszka kawałek selera natka pietruszki liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego ok 150 g kaszy jęczmiennej sól pieprz około 2-2,5 litra wody Do garnka wlewam wodę, wrzucam
kruche babeczkirobić cyklicznie sobie takie lekcje w domu. Ja np. w lato przez tydzień każdego dnia fotografowałam jakiś owoc. Na jasnym, na ciemnym tle, w kompozycji zamkniętej, otwartej. W różnych porach dnia, tak aby uchwycić ich piękno i zobaczyć z czym dobrze się komponują. Jeśli chcesz dobrze gotować - smacznie, nie ma innej rady jak jeść i próbować różnych dań, różnych kuchni
SMYKWKUCHNIrozpieściło, na jesień nie ma co narzekać. Nie powiem, lubię wyciągnąć z szafy ciepły sweter, swoją ulubioną chustę i wyruszyć na dłuższy spacer. Jak dla mnie jest to najlepsza pora na wkręcenie się w zdjęcia. Fotografuję każdy park, leśne drogi i dużo kolorowych liści. Długo zastanawiałam się jak mogłabym podsumować jesień i wyszło mi 5 powodów, dla których ją lubię
Pink Enveloperosołem z makaronem nie przepadam ale z kluskami mogła bym jeść na okrągło. Zapraszam :) Składniki : 2 udka z kurczaka 1 skrzydło z kaczki 2 marchewki kawałek selera i pora pęczek zieleniny ( lubczyk, pietruszka, liście selera) kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz lub domowa vegeta korzeń pietruszki Składniki na kluseczki : 4 jajka szczypta soli 2 kopiaste szklanki
Sama słodycz i szczypta chiliKolorowy makaron o tej porze roku, do tego jakieś pyszne warzywo - w mojej wersji cukinia dodaje ciepła i energii na resztę dnia. Gdy na dworze zimno, ciemno, ponuro i deszczowo to zróbmy sobie kolorowe danie, to nie tylko smak, ale też kuszący piękny widok. Danie jest aromatyczne, z wyczuwalnym smakiem cukinii z czosnkiem i ziołami. Do tego
Zasmakuj Kuchnipory myślałem, że przygotowanie pesto to coś bardzo skomplikowanego i wymagającego odrobiny czasu… nic bardziej mylnego :) Przekonałem się o tym przygotowując orzechowe pesto. Doskonale będzie pasować do włoskich makaronów . Orzechowe pesto – składniki garść włoskich orzechów 1 ząbek czosnku sól pieprz 1-2 łyżki płatków migdałów 6 łyżek oliwy Orzechowe pesto – przepis Tak naprawdę cała filozofia polega
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czerwona cebula 4 ogórki kiszone 1 łyżka posiekanego szczypiorku 4 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Ziemniaki i ogórki pokroić w kostkę,tuńczyka odsączyć z zalewy,cebulę i por drobno posiekać. Zmieszać wszystkie składniki,dodać majonez,przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę posypać posiekanym szczypiorkiem i schłodzić w lodówce. Polecam również inną moją sałatkę ziemniaczaną z tuńczykiem http://elka72.bloog.pl
Kolorowa kuchnia Elkiporze roku warto wybrać się do lasu na spacer,nazbierać owoców z czeremchy i zrobić smaczną naleweczkę. Owoce czeremchy posiadają właściwości lecznicze podobne do owoców czarnego bzu. Zimą kieliszeczek nalewki będzie jak balsam dla podniebienia
Kolorowa kuchnia Elki