por - 13968 przepisów (strona:382/932)

Zupa eksperyment 200

się ze sobą smakiem.  I tak powstała bardzo pyszna zupa :)  Składniki: Baza do zupy -1,5 l wody -2 marchewki ( nieduże ) -kawałek selera -zielona część pora -ziele angielskie ( 3 ziarna ) -3 liście laurowe  -łodyga kopru -100 g kaszy owsianej Warzywa wraz z przyprawami zalewamy wodą, zagotowujemy. Do gotującego się wywaru wsypujemy kaszę owsianą i gotujemy

Kulinarne przemyslenia
MĘŻCZYZNA W KUCHNI – MIT CZY RZECZYWISTOŚĆ ? 215

razu nie gotuje na miarę szefa kuchni restauracji posiadającej trzy gwiazdki Michelin, ale ukryty talent łatwo wydobyć i udoskonalić. Więc jeśli do tej pory uważałeś, że nie nadajesz się do kuchni, a ta kojarzy Ci się tylko z miejscem, gdzie odgrzewasz mrożoną pizzę (o zgrozo!), gotujesz wodę na herbatę

Menmagazine
Placuszki z porzeczkami 184

nimi i starsi i dzieci. Bardzo lubię takie dania "na szybko". Furorę u mnie w domu zrobiły np. placki z kukurydzy . Ich przygotowanie zajmuje tylko pół godziny. Do tej pory na słodko robiłam tylko placki z bananami . Teraz przyszedł czas na coś bardziej wyraźnego w smaku, na coś kwaśnego. Placki wyszły przepyszne, mięciutkie i delikatne. Składniki: 25 dag czerwonej porzeczki

Pobite gary Barbary
Babka waniliowo-czekoladowa 189

tysiące bodźców do przetworzenia, miliony informacji i niezliczone wiadomości, trudno znaleźć czas na relaks. Jednak równowaga między pracą a odprężeniem jest ważna! Żeby działać tak sprawnie, jak do tej pory, nasz organizm potrzebuje chwili wytchnienia. Wypocznijcie, zregenerujcie swe siły i znajdźcie czas na zabawę, na książkę, na długi spacer po leśnych ścieżkach. Wsłuchajcie się w swoje ciało i dajcie

Kuchnia smaków
Ciasteczka z ricottą. 199

kawy. Myślę, że z powodzeniem odnalazłabym się we włoskiej, śniadaniowej rzeczywistości. Uwielbiam kawę i niestety jestem łasuchem ;) Jeżeli wolicie rozpocząć dzień kanapką czy jajecznicą to spróbujcie tych ciasteczek w porze deseru, bo warto :) Składniki: 250 g ricotty 120 g cukru 300 g mąki pszennej 1 duże jajko 50 g miękkiego masła szczypta soli 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

zadanie-gotowanie
Amarantusowy kisiel jagodowy 112

niesmaczny i zdrowy…? Nie! Po prostu priorytetem przy wymyślaniu przepisu było zdrowie To, jaką teksturę otrzymamy gotowego kisielu, zależne jest od jakości mąki. Ja osobiście używałem do tej pory z trzech firm. Zdecydowanie polecam tę od Radix-Bis (dostępne m.in. w Auchan) oraz Amarello (dobre sklepy ze zdrową żywnością). Więcej na temat samego amarantusa możesz przeczytać we wpisie, który

Blendman
Ciasto czekoladowe z cukinią 183

także mnóstwo innych, drobnych rzeczy, które umilają mi życie, np. fotografia. Rozwijanie własnych pasji sprawia, że nie umieramy w tym codziennym świecie szarości :) Ciasto to robiłam już do tej pory dwa razy pod rząd. Po pierwsze - w tym roku wyjątkowo obrodziła u mnie cukinia i korzystam z niej ile się da, po drugie - mojemu M tak bardzo posmakowało to ciasto

My simple kitchen
Risotto pomidorowe z ziołami 179

dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posiekaną bazylię oraz tymianek, opcjonalnie doprawiamy do smaku solą.  Przed podaniem posypujemy wszystko parmezanem. (Do risotto opcjonalnie można dodać kilka plasterków świeżego pora dla zaostrzenia

Bon appetit mon amie
Pulpety z piersi kurczaka w sosie pomidorowym 253

Bardzo szybkie i łatwe do zrobienia i kolejny plus... nie jest to drogie danie. Najlepiej pulpeciki smakują z ogórkiem kiszonym ale równie dobrze z mizerią, kapustą kiszoną, marchewką z porem lub każdą inną surówką. Składniki: pierś z kurczaka  2 szt. (cztery  połówki ) ryż 1 torebka jajka 2 szt. papryka słodka, koperek suszony, vegeta, pieprz bulion warzywny koncentrat pomidorowy

Kuchnia Viki
Patison grillowany 216

patisonach już wiemy wystarczająco (wczorajszy artykuł o ciekawostkach dotyczących patisonów znajdziesz tutaj ), więc pora z teorii przejść do praktyki. Co powiecie na ekspresowy, pyszny i grillowany patison? Składniki: patison oliwa sól, pieprz, czosnek granulowany Wykonanie: Patisona myjemy, kroimy na plastry (od grubości zależy czas grillowania i ewentualna konsystencja). Ja preferuję miękkie w środku, więc zrobiłam nieco grubsze na około

Tradycyjna Kuchnia
Mój czas wolny – ulubione miejsca w Bristolu 175

kawę, coś przegryźć i tak odkrywamy ciekawe miejsca w Bristolu. Ostatnio trafiła się fajna kawiarnia z ogródkiem pachnącym lawendą. Poza kawą serwują chyba najlepsze tosty, jakie do tej pory jadłam w UK. W końcu z pieczywa, które można nazwać chlebem, a nie tostowe, które swoją długą świeżością aż straszy. I szczerze – taki posiłek przy kojącym zapachu lawendy przenosi

Pink Envelope
Smoothie bowl 142

zresztą bardzo modnego. Koktajl owocowy podajemy w miseczce i posypujemy ulubionymi dodatkami, najczęściej popularnymi superfoods, takimi jak: nasiona chia, młody jęczmień, jagody goji itp.  Po koktajlach w słoiczkach pora na takie pyszne, letnie desery. Nie ma nic prostszego i szybszego w przygotowaniu, w dodatku zdrowego!  Sierpień rozpoczęty, kilka dni temu wybrałam się więc do lasu na jeżyny. Nazbierałam

Moja smaczna kuchnia
Koktajl ananasowo-arbuzowy 121

naprawdę świetny pomysł! Jest słodziutki, ale nie „męcząco”, a nawet bym powiedział, że ma w sobie jakąś odświeżającą nutkę. Jest to nie pierwszy koktajl, który do tej pory zrobiłem, ale chyba pierwszy, który jest dla mnie tak pozytywnym zaskoczeniem – po poprzednich spodziewałem się świetnego smaku, ale nie tutaj, a jednak miła niespodzianka. To połączenie smaków ląduje

Blendman
Zupa z ogórków małosolnych 173

Uwielbiam ogóreczki małosolne i zeżeram je w dużych ilościach. Postanowiłam zrobić z nich zupkę bo jeszcze jakoś do tej pory nie robiłam. Gotuję ją tak samo jak ogórkową tylko zamiast ogórków kiszonych daje małosolne. Zupka jest bardzo pyszna i delikatna w smaku. Dodam tylko, że moje małosolne to takie 4 dniowe ogóreczki, które całkowice zmieniły kolor i mają ten specyficzny

Monia miesza i gotuje
przetwory na zimę - cukinia słodko-kwaśna (jak ananas) 185

mojej spiżarni zagościły kolejne słoiczki. Tym razem przyszła pora na cukinię w odsłonie słodko - kwaśnej, delikatnej -  bez octu. Polecam Wam bardzo. Cukinia jest delikatna, lekko kwaskowa i mocno słodka, w smaku nieco przypomina ananasa. Z tego powodu w zeszycie mojej mamy widnieje jako "cukinia a'la ananas". składniki: 3 kg cukinii 1 1/2 litra wody 4 łyżeczki kwasku cytrynowego

babka w formie