por - 13968 przepisów (strona:385/932)

Kurczak faszerowany w cieście francuskim. 168

nadziane ;) Mięso nafaszerowałam mozzarellą, bazylią i suszonymi pomidorami, a następnie owinęłam plecionką z ciasta francuskiego. Jest to dosyć popularny sposób na podanie filetów z piersi kurczaka, ale do tej pory jakoś nie było okazji, żeby go wypróbować. Dobrze, że w końcu się udało. Danie jest bardzo smaczne i eleganckie. Mięso pozostaje soczyste, a ciasto chrupiące. Nadzienie można dowolnie modyfikować

zadanie-gotowanie
Mocno cytrynowe muffinki z mąki orkiszowej 207

mile zaskoczona. Muffinki smakują rewelacyjnie, a są zdecydowanie zdrowsze niż te z mąki pszennej. Orkisz jest źródłem bialka, blonnika oraz innych minerałów i witamin. W mojej kuchni od tej pory napewno zagości na stałe :) Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 2,5 szklanki mąki orkiszowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 3 jajka 1/2 szklanki

kuchnia doski
Dżem z rokitnika 164

Wrzesień za pasem więc zabierać się czas za głóg, rokitnik czy czarny bez. Teraz pora jest na robienie pysznych dżemów z tych cennych w witaminę C owoców, polecam. Rokitnik zawiera także witaminy E, F, K, P i kwas foliowy, prowitaminę A i C oraz flawonoidy, antycyjany, garbniki a także nienasycone kwasy tłuszczowe i mikro i makroelementy np. mangan, żelazo

Moje Małe Czarowanie
Golona dla chłopa 2 221

zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki  1 golonka    3 średnie cebule  3 marchewki  3 pietruszki  1 seler  1 pęczek natki pietruszki jedna cała pora   4 listki laurowe  10 ziaren pieprzu kolorowego  3 łyżki warzywka  2 ząbki czosnku  2 łyżki musztardy francuskiej  Wykonanie   Mięso wkładam do średniego

Mój Smak
Karkówka z kminkiem pieczona w woreczku 159

woreczku do pieczenia firmy Gosia, co pozwoliło zachować wewnątrz karkówki cały smak i aromat. Mięso pieczone w woreczku jest bardzo soczyste, idealnie sprawdza się podane  na ciepło w porze obiadowej, jak i na zimno w kanapce. Użycie woreczka do pieczenia zaoszczędziło mi również czasu na czyszczenie piekarnika i zmywanie foremki po pieczeniu, gdyż nic nie pryskało i nie zapiekało

Kuchcik gotuje
Pierogi z mięsem 122

mięsa z rosołu - może być wołowe, z kurczaka, indyka lub mięsny mix warzywa z rosołu: 1 marchew, 1 pietruszka, 1/4 selera 2 - 3 średnie cebule mniejszy kawałek pora olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz, liść laurowy, 2 ziela angielskie, słodka papryka Przyrządzenie pierogów: Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z solą, dolewaj wody jednocześnie zagniatając ciasto. Ma być gładkie

Zasmakuj Kuchni
Wegetariańska potrawka z cieciorką i kalafiorem 146

resztek".  A uwierzcie, że takie są zawsze najlepsze. W roli głównej wystąpiła dzisiaj  zapuszkowana cieciorka i osamotniony kalafior znaleziony gdzieś na dnie lodówki. Do tej pory unikałam strączków, ale po tak udanej improwizacji stwierdziłam, że powinnam to zmienić! Fasola (biała i czerwona), groch, soczewica, soja... można przecież zrobić z nich tyyle pyszności! No ale nie dzisiaj

Kuchnia Ellie
Ziemniaki z kremowym farszem. 6129

dodatek raczej proste w wykonaniu. Fajne na zwykłą (powiedzmy) kolację, a i na przyjęciu można nimi zabłysnąć (prawdopodobnie). Jakoś tak nagle przypomniało mi się, że kiedyś wrzesień to była pora szkolnych wyjazdów na wykopki do pegieerów. Pamiętacie? Ja załapałem się na końcówkę tych czasów i teraz wspominam z sentymentem, jak zbierałem kartofle na polu, które występuje w pierwszej scenie Blaszanego

zadanie-gotowanie
Grochówka z pęczakiem 101

Gorąco zachęcamy do skosztowania tej alternatywnej wersji grochówki.   Składniki 500 g pęczaku 500 g grochu łuskanego 1 duża marchewka 1 pietruszka por (biała część) 1 mały seler 1 ząbek czosnku 500 g żeberek 100 g wędzonej słoniny 1 liść laurowy sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę zalewamy 1,5 l wody

R'n'G Kitchen
Zupa krem z dyni i marchewki 168

kalorii - a pożywnie i smacznie :)  SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 pocja ok. 300 g - tylko 178 kcal !!!) 200 g dyni 130 g marchwi 100 g cebuli. 1 mały por 2  łyżki oleju rzepakowego  2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka natki pietruszki Sól, pieprz 4 szt. listków laurowych 6   szt. ziela angielskiego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka

Moje Kuchenne Rewelacje
“Smaki Izraela”-recenzja 125

czyta się jak najpiękniejszą opowieść. Bardzo podobały mi się wyjaśnienia symboliki dań, która jest bardzo ważna w tej kuchni. Na pewno ugotuję alternatywne pomysły na szakszukę np. taką z porem i fetą, meze z marokańskiej marchewki, ciasto z bakalii i sabichy czyli rodzaj kanapki z bakłażanem i jajkiem. Książka zawiera też bardzo pracochłonne przepisy np przepis na marokański placek

Ugotowane pozamiatane
“Qmam kasze”-recenzja 117

Nadchodzi jesień, idealna pora na przeróżne kasze. Warto więc trochę poczytać, żeby skumać z czym się ją je. Czym jest kasza dla Mai Sobczak? Kasza kojarzy się z pierwotnym jedzeniem, dzieciństwem w wielopokoleniowej rodzinie, wakacjami na wsi. Z magicznym klimatem magicznej kuchni. Jaka jest jej kuchnia? Maia kocha i zna się na kaszach i zbożach, ale nie używa pszenicy, ponieważ

Ugotowane pozamiatane
Muffiny z jabłkiem, cynamonem i kruszonką 113

swoje dzieci, jak widzę pełną śniadaniówkę słodyczy (wafelków, chipsów, czekoladek), a kanapki tam nie widać, to aż mi się coś dzieje. Mój syn ma 7 lat i do tej pory nie pije napojów gazowanych, bo mu nie dawaliśmy i dla niego to jest po prostu dziwne i nie chce, a inni w jego wieku, bez coli i innych takich

kruche babeczki
With love to fruits 128

Uwielbiam maliny i mogę je jeść o każdej porze roku, ale najlepsze są latem prosto z krzaka z ogrodu rodziców. W tym roku mamy ich naprawdę dużo. Wystarczy więc na tartę z migdałami, sernik z biała czekoladą, dżemy oraz soki i oczywiście na nalewki. Korzystając z okazji, że mam w weekend całą kuchnię tylko dla siebie spędziłam sobotnie przedpołudnie

Emskie Smaki
Kompot rabarbarowy 143

garnka z wodą. Wsypujemy cukier oraz cynamon i gotujemy kilka minut. Ja uwielbiam to połączenie owoców, a Wy?  Już prawie weekend i zapowiada się, że będzie słoneczny więc pora wybrać jakąś lekturę

Emskie Smaki