por - 13968 przepisów (strona:383/932)

Rosół 190

Składniki: 1-2 ćwiartki z kurczaka szponder wołowy, ok. 40 dkg opcjonalnie 20 dkg wątróbki kilka suszonych grzybów 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałek pora gałązka lubczyku 1 liść laurowy … Czytaj dalej Rosół

czarrna od kuchni
Sałatka ” Tortellini Mazarini „ 186

Jedna z lepszych sałatek jakie znam . Jeśli tortellini ugotujemy sobie wcześniej jej przyrządzenie nie sprawia kłopotu , ani nie zabiera zbyt wiele czasu . Doskonała jako pełnowartościowy posiłek nawet w porze obiadu . Czemu by nie , przecież zawiera tortellini , fasolkę , kiełbaskę kukurydzę ..czyli jak by się zjadło porcję pierożków z surówką " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tak poważnie , sałatki

Ogrodnik w podróży
Kapuśniak na żeberkach 129

mięsnych żeberek - na bulion: kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 3 liście laurowe, 2 marchewki, pół selera, pietruszka, 1/2 opalanej nad ogniem cebuli, pół liścia kapusty, gałązka lubczyku, kawałek pora, sól Z podanych składników gotujemy bulion, żeberka dobrze jest przekroić na kilka części. Bulion jest gotowy gdy mięso jest miękkie. Kapusta: - 1 litrowy słój kapusty - 2 duże cebule - kawałek dobrej

Apetyczna babeczka
Sałatka z kuskusem i pomidorami 199

Składniki: 1 puszka mieszkanki groszek z kukurydzą Jamar 120 g kaszy kuskus 3 duże pomidory kawałek pora 1 słoik marynowanych pieczarek jarzynka 2 łyżki majonezu pieprz Przygotowanie: Kuskus posypać jarzynką i … Czytaj dalej Sałatka z kuskusem i pomidorami

czarrna od kuchni
Moc ukryta w (nie)zwykłej mące ziemniaczanej 2856

kleik. Zastosowanie mąki ziemniaczanej w kosmetyce Tego bym nawet nie zgadła. Mąkę ziemniaczaną można wykorzystać jako transparentny puder. Nałożony na skórę matuje ją, ale nie wysusza i nie zatyka porów, w przeciwieństwie do wielu chemicznych pudrów. Może jednak nadać zbyt biały odcień skórze, więc polecany osobom o jasnej karnacji. Ale po wymieszaniu z odrobiną cynamonu lub kakao dopasuje się też

Anioszek w kuchni
Potrawka z kury i czterech warzyw 167

Mąż upolował, Pani Żona obiad zrobi! Leniwe popołudnie, pora obiadowa za pasem. Od rana uskuteczniam intensywnie pidżama-party - znaczy nie udało mi się jeszcze przebrać z pidżamy w strój codzienny . Nagle zamek zgrzyta w drzwiach, trzaskają drzwi - oto z impetem Pan Mąż wkracza w domowe pielesze ! P o czym n atychm iast zjawia się w kuchni i prezentuje dumnie zdobycz

Grunt to przepis!
Perfekcyjne jajka w koszulkach 123

Kupiłam nawet jej książkę, którą czytałam jak dobrą lekturę do poduszki :). We jednym z odcinków Anthea pokazywała w jaki sposób przygotować jajka w koszulkach. Oczywiście od razu, choć była pora obiadowa, poleciałam do kuchni wypróbować śniadaniowe jajka. Nigdy wcześniej nie robiłam jajek w koszulkach. Owszem słyszałam o nich, ale oczyma wyobraźni widziałam jak te jajka we wrzątku się rozlatują, kawałki

Posadzone i zjedzone
PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM ŚMIETANOWO KURKOWYM 248

znudzą, tym razem w towarzystwie sosu śmietanowego z dodatkiem kurek i natki pietruszki. Zestawienie idealne. Ja kurki mrożę, dzięki temu mam je w zasięgu ręki o każdej porze roku. Ale równie dobrze możemy wykorzystać również pieczarki.  Składniki: 1 kg ziemniaków 2 jajka 3 łyżki mąki sól,pieprz dodatkowo: 30 dag kurek 1,5 szklanki śmietany 30 % 3/4 szklanki bulionu

Z Majeczką w kuchni
Zupa szczawiowa 104

wszystkich sklepach spożywczych. Oczywiście najlepszy jest ten siekany.  mięso na wywar 1/2-3/4 słoiczka szczawiu (użyłam z Dagomy ) (*) 5-6 ziemniaków 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Dodatkowo:   3-4 łyżki śmietany 18% jajka gotowane na twardo (ilość wg gustu) Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków

Di gotuje
Kasza jaglana z cukinią i pomidorami 141

Dojrzałe, słodkie pomidory, które o tej porze roku smakują najlepiej w połączeniu z cukinią (z własnego ogródka) oraz dodatkami tworzą pyszną, warzywną potrawkę, która świetnie współgra ze smakiem jaglanej kaszy. Zdrowe, proste, bezmięsne danie, które możecie przygotować na lekki obiad lub kolację. Składniki (na 4 porcje): 200 g kaszy jaglanej 2 nieduże, młode cukinie 4 sztuki dojrzałych pomidorów (np. malinowych

MyCookBook.pl
Jak ugotować kukurydzę w kolbie 135

porze roku łatwo kupić świeżą kukurydzę w kolbie.  Warto skorzystać i przyrządzić ją wg tego przepisu. Przygotowanie : Kolby obrać z liści i "niteczek" W garnku zagotować wodę ( dodać łyżkę cukru na litr wody) Wrzucić kolby na wrzątek, tak by kukurydza się zanurzyła Gotować na wolnym ogniu ok. 10-15 min. dłuższe gotowanie może wpłynąć na to, że kukurydza stwardnieje

Proste Potrawy
Włoska kawa Lavazza - ponad 100 lat rodzinnej tradycji 85

dziennie.  Lata siedemdziesiąte i kryzys to dla braci Lavazza żyła złota. By przetrwać na rynku, zdecydowali się na eksport. Aż trudno uwierzyć, że tak dobra kawa do tej pory była dostępna jedynie we Włoszech. Nowy produkt szybko zyskał uznanie na całym świecie, efektem tego był nie tylko wzrost produkcji i eksportu, ale i oddziały Lavazza w krajach zarówno starego

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z grillowaną brzoskiwnią, serem pleśniowym i prażonymi orzechami z dressingiem śliwkowym 96

Prosta sałatka zawierająca zaledwie kilka składników z najlepszym dessingiem jaki do tej pory udało mi się stworzyć. Delikatnie grillowana brzoskwinia, pyszny ser pleśniowy, chrupiące orzechy włoskie. Wszystko to na jednym talerzu w postaci obłędnej sałatki. Koniecznie musicie ją wykonać! Składniki (na 2 porcje): garść mixu sałat 3-4 brzoskwinie 100 gram sera camembert garść orzechów włoskich 1 łyżka płatków

Mango Papaja
Wieniec drożdżowy z pomidorowym pesto 160

zeszytach o pożółkłych już ze starości kartkach. Dzięki temu przetrwały po dziś dzień. Najlepsze przepisy zebrała Babunia do Ogródka Dziadunia ( klik ) i oczarowała smakiem całą rodzinę, która od tej pory wspólnie zbierała się przy stole, by z darów natury przygotowywać najlepsze przetwory pod słońcem. Mój dzisiejszy przepis również pochodzi ze starego, babcinego zeszytu. Łączy ze sobą tradycję z nowoczesnością, pozostał

Garniec Magalie
Kremowa zupa z patisona 137

Składniki: 1 żółty patison (średnica ok. 12 cm) 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 duża marchew 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 5 szklanek bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy (może być olej lub oliwa smakowa) ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka oregano przyprawa warzywna do smaku pół pęczka natki pietruszki sól i pieprz groszek ptysiowy

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania