Zauważyliście, że węgierki w tym roku dojrzały jakieś 2 tygodnie przed normalnym ich czasem? Mnie to bardzo zdumiało, bo zazwyczaj o tej porze roku zrywałam je z drzew, by robić śliwki w occie . Tymczasem w tym roku nadają się już na powidła bez cukru , bo przy ogonkach są pomarszczone, co oznacza ich optymalną dojrzałość. Trochę mnie zmyliły te węgierki
Weekendy w domu i ogrodzieJeszcze lato się nie skończyło, jeszcze pora na letnie ciasta i torty z owocami. Kuszący czekoladowo-serowy tort z owocami i galaretką przyciąga spojrzenia i nęci kubki smakowe. Nie czekajcie do weekendu, początek tygodnia też jest dobry na pieczenia ;) Składniki: ( duża porcja, tortownica średnicy 32 cm ) Ciasto czekoladowe: 150 g czekolady deserowej 120 g masła 8 jajek 1 szklanka cukru
kolorowotorcikowobardzo ładnie obrodziła więc postanowiłam z nią poeksperymentować padło na pastę kanapkową która równie dobrze może być vege bigosem, gdyż smakuje niemalże identycznie. Na podkręconą bigosową wersję przyjdzie jeszcze pora, ale jeżeli szukasz innych inspiracji z wykorzystaniem cukinii zapraszam do pozostałych przepisów: Zapiekanka serowa z cukinii Sałatka z cukinii z marchewką Ananasy z cukinii Cukinia w zalewie do słoików Placuszki
PychotkaaaDzisiejszymi placuszkami otwieram nie tylko tegoroczny sezon dyniowy, ale też chyba ogólnie go rozpoczynam, bo wstyd się przyznać, ale do tej pory dynia co roku, służyła mi w kuchni tylko jako ozdoba z wyciętymi oczami W tym roku skuszona wszystkimi przecudownymi potrawami z dyni, o pięknych, wyrazistych kolorach, postanowiłam to zmienić i wprowadzić dynie do swojego menu Na pierwszy rzut
NiePieprz.plpierwszy weekend września, zauważyłam, że dzień już jest krótszy, zdjęcia kulinarne więc muszę robić mniej więcej godzinę wcześniej niż to było jeszcze np. w wakacje. Wierzę jednak, że każda pora roku ma swój urok, zwłaszcza kulinarny! Jogurt ze śliwkami, musli, kokosem i chia Składniki: 1 duża śliwka 6 łyżek musli 6 łyżek jogurtu naturalnego 4 łyżeczki wiórków kokosowych 1 łyżeczka
Moja smaczna kuchniawywaru) 700 g goleni wołowej z kością lub szponder / łopatka /mostek 2 spore marchewki, obierz 1 duża pietruszka, obierz 1/2 selera, obierz 1 por - tylko biała część 1 cebula z łupinką - , obierz cebulę z wierzchniej warstwy łupinki, pod spodem jest druga - czysta, opiecz na ciemny kolor 2 listki laurowy 5 ziarenek ziela angielskiego sól morska drobno
Szybko Szybkowarnajlepiej! Czasami 2-3 produkty wystarczą, by cieszyć się pysznym smakiem. Najlepiej jednak po prostu zacząć miksować i sprawdzić, co nam odpowiada, a co nie. Ale już dość gadania! Pora na koktajl :) Koktajl owocowy z jarmużem porcja dla 2-3 osób Składniki: 1 jabłko 1 banan 1/2 świeżego ananasa (lub odpowiadająca ilość ananasa z puszki) 1 pomarańcza 2 kiwi duża
Ratunku obiadlepszego niż pyszne śniadanie zamknięte w słoiczku. Po przetworach przyszła pora na słoiczkowe pyszności śniadaniowe, pokaże Tobie, że w słoiczku może zmieścić się wiele! Rozpoczął się wrzesień, z pewnością więc szukasz nowych inspiracji na poranne śniadanie dla dzieci do szkoły czy do pracy. Proste, ale zdrowe składniki, świeże owoce to najlepszy i najszybszy sposób, który zastąpi nudne, śniadaniowe kanapki. Pomysłów
Moja smaczna kuchniaCiasto gotowane na parze nie ma sobie równych, jest mięciutkie i delikatne. Do tej pory przygotowywałam je w wersji wytrawnej, ale tym razem w środek włożyłam po parę jeżynek i polałam obłędnym, słodkim sosem jeżynowym. Polecam! PAMPUCHY: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru 25 g drożdży 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli
https:KKuchniaMniamświeżych pomidorów. Mówię Wam, niebo w gębie! Niedużego, młodego żółciaka znalazłam kilka dni temu podczas małego spaceru po podmiejskim lesie. Zaskoczyło mnie to znalezisko bo żółciaki o tej porze roku nie pojawiają się często a ze względu na wysokie temperatury szybko wysychają i robią się łykowate. Ten jednak był świeżutki i soczysty więc zabrałam go do domu. Z części zrobiłam
Smaczna Pyzalektura sprawiała mi naprawdę mnóstwo przyjemności. Książki, po które sięgałam, były różne. Zachwyciła mnie biografia Haliny Poświatowskiej „Uparte serce”. Nie znałam tej wrażliwej poetki aż tak dokładnie do tej pory. Wzruszyły mnie „Dziewczyny wyklęte”, ale chyba największe wrażenie zrobił na mnie „Piaskun” Larsa Keplera. Pod tym pseudonimem ukrywa się skandynawski duet: Alexander Ahndoril i Alexandra Coelho Ahndoril. „Piaskun
W mojej kuchniJesień już za rogiem - a z nią nadchodzi królowa tej pory roku - dynia :) Jest niskokaloryczna - w 100 g - ma tylko 28 kcal :) To warzywo bogate w beta karoten, ma sporo potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B. Jest pozbawiona sodu. Warzywo to pomaga więc w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Odkwasza organizm, wzmacnia układ odpornościowy i co najważniejsze
Moje Kuchenne RewelacjePrzepis powstał dla odmiany zwykłych pierogów z mięsem. Od tej pory jeśli robię pierogi z mięsem to tylko wg tego przepisu. Nadzienie nie jest suche a wręcz bardzo wilgotne dzięki pieczarkom. Składniki: Ciasto: ok. 1 kg mąki pszennej 2 jajka ok. 1,5 szklanki wody Farsz: ok. 0,5 kg gotowanego mięsa wieprzowego (łopatka, karczek) 30 dag pieczarek 1 jajko
Na Ciasteczkowych PapierachDzięki uczestnictwie w blogowym spotkaniu – Spotkajmy się w Trójmieście vol. 2 miałam pierwszy raz w życiu okazję wypróbować kosmetyki rosyjskie. Przyznam szczerze, że do tej pory nawet nie przyszło mi do głowy, by zainteresować się kosmetykami, których receptury zostały opracowane i które zostały wyprodukowane w Rosji. Podeszłam więc do testów ze sporym zaciekawieniem. Jakie były rezultaty moich testów rosyjskich
Krzywa ProstaOdtworzyłam ciasto, które kupione było w cukierni. Jest słodkie, kremowe, bardzo łatwe i szybkie do zrobienia o każdej porze roku mimo że jest ono brzoskwiniowe to wystarczy użyć dżemu z brzoskwiń.Piekłam w formie o wymiarach 27 cm x 35 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaa