siemieniem w środku, ale możecie dodać dowolne, ulubione ziarna. W lecie, czas jego wyrastania wynosi ok 2-3h, przy dość mocnym zakwasie. Jeśli będziecie go wykonywać o innej porze roku, kiedy będzie chłodniej, będzie pewnie rósł dłużej. Drukuj Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 300 g mąki orkiszowej jasnej (750 u mnie) 300 g mąki
Mieszam w Garnkusię Wam kupić żeńskich kwiatów ( to takie które są posadowione na malutkiej cukinii) zróbcie frittatę z kwiatami męskimi, czyli takimi, które zamiast owoców mają tylko włochatą łodyżkę. O tej porze roku są dostępne na bazarach czy w warzywniakach. Dobrego dnia ! Frittata z kwiatami cukinii Czas przygotowania: 20 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 2 duże wiejskie jaja
Kulinarne przygody Gatitypierwszego kieliszka jest nastawienie kolejnej partii w następnym roku, czyli nalewki z lipca 2015 spróbowałam w lipcu 2016, a przyrządzonej teraz dopiero za rok Za rok o tej samej porze! A już na jesieni odbędzie się Europejski Festiwalu Smaku w Lublinie, który propaguje właśnie takie własnoręcznie zebrane przepisy. Artykuł Ulepszony przepis na orzechówkę pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane
Ugotowane pozamiataneTęskniłam za takimi batonikami... po tygodniu próbowania ukraińskich dań i deserów przyszła pora na powrót do racjonalnego żywienia. Kilka składników i gotowe! Godzina chłodzenia w lodówce i można cieszyć się pysznymi batonikami czekoladowymi przypominającymi w smaku chrupki Nesquik. Idealna przekąska po treningu! Składniki: 2 wafle ryżowe 2 łyżeczki kakao 30 g odżywki białkowej 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżka mąki
Chocolate Muffin Blogroku przygotowuje wiele przetworów. Mam swoje sprawdzone przepisy, które obowiązkowo robię co roku. Ale czasem sięgam po coś nowego, co do tej pory było mi nie znane. Tak było właśnie z ogórkami w zalewie z dodatkiem przyprawy gyros. Wiele osób zachwalało więc i ja stworzyłam swoją wersję. Ogórki do tej zalewy można przygotować tak jak lubimy, mogą być obrane
Monia miesza i gotujebrzuszkiem. Zupki najlepiej blendować lub miksować na gładką masę. By ułatwić trawienie oraz późniejsze wydalanie, warto dodać do niej kilka kropli oliwy. Nie dodawajmy soli – na to jeszcze przyjdzie pora. Pamiętajmy, że od tego, jak żywimy swoje dzieci w poszczególnych miesiącach życia, zależy to, czy będą się prawidłowo rozwijać. Na każdym etapie rozwoju potrzebne są im określone składniki mineralne
CodogaraLody z prawdziwą wanilią, nie wymagające maszyny do lodów, ani mieszania co 30 minut w trakcie ich zamrażania. Pyszne, kremowe, mocno waniliowe i bez wyczuwalnych kryształków lodu. Do tej pory nie odważyłam się jeszcze zrobić lodów z surowymi jajkami i tym razem nic się nie zmieniło. W lodach są użyte żółtka, ale poddane obróbce cieplnej. Lody z tego przepisu
Kuchcik gotujepyszniejszego o tej porze roku od rydzów smażonych na świeżym masełku. Uwielbiam łączyć je z delikatną cielęciną i podawać w towarzystwie komosy ryżowej. Jest to bardzo zdrowe i aromatyczne danie, a jeśli tłuszcz ograniczymy do minimum to możemy je spokojnie zaliczyć do bardzo dietetycznych ;) Składniki: 2 szklanki ugotowanej quinoy 200 gram rydzów 250 gram udźca cielęcego 3 szalotki 1/4 szklanki
Quinoa Raz!Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 O tej porze roku nie mamy do wyboru zbyt dużej gamy świeżych warzyw i owoców, a po świętach by się przydały wszystkim, którzy mają mocne postanowienie odrobinę schudnąć. Postawiłam więc dziś na jeden z głównych towarów eksportowych naszego kraju - pieczarkę ;) Ta zupa jest prosta w przygotowaniu, bardzo tania i niskokaloryczna (porcja to około
Quinoa Raz!prostu nie robiło, ale wiem, że w wielu rodzinach jest to obowiązkowe danie na wielkanocnym stole. Postanowiłam więc poeksperymentować i opracować swoją wersję, oczywiście z quinoą, ponieważ do tej pory, wszelkie kompozycje tego ziarna z mielonym mięsem, doskonale się sprawdzały. Tym razem pieczeń, którą zaplanowałam na dwa obiady nie dotrwała do następnego dnia ;) Co prawda trochę za sprawą gościa, który
Quinoa Raz!Koniec z tym świąteczno-urodzinowym obżarstwem! Pora na coś lekkiego, ale jednocześnie pożywnego, w sam raz na drugie śniadanie. Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy 1 dojrzały banan 1 kiwi 100 ml wody mineralnej niegazowanej Wykonanie: Owoce obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego i dokładnie blendujemy. To by było na tyle
Quinoa Raz!pogoda dopisuje, nabrałam ochoty na coś orzeźwiającego . Chodziło za mną gazpacho, czyli hiszpański chłodnik z pomidorów (nowalijki jako dodatek jak najbardziej tu pasują). Niestety pomidory nie są o tej porze roku najlepsze, ale postanowiłam wykorzystać pomidorową passatę, którą kupiłam ze względu na genialny skład (99% pomidorów, sól), świetnie się sprawdziła. Do tradycyjnego gazpacho dodaje się chleb, którego nie mogę jeść
Quinoa Raz!prostocie siła! Quinoa plus kilka soczystych dodatków, dobrej jakości olej i genialna wiosenna sałatka gotowa. Czosnek niedźwiedzi o tej porze roku rządzi, wiec namawiam do korzystania z tego bogactwa naturalnej witaminy C. Natomiast olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego wykazuje działanie antyoksydacyjne. Sałatka poleca się na drugie śniadanie ;) Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy
Quinoa Raz!jedno z moich ulubionych dań z grilla - ryba :) Wybrałam przepyszną doradę, a do niej oczywiście komosę ryżową, tym razem czerwona sprawdziła się rewelacyjnie. Plus coś, obok czego o tej porze roku nie można przejść obojętnie - świeży czosnek niedźwiedzi. Polecam! Składniki: 5 łyżek ugotowanej czerwonej quinoy 1 świeża dorada kilka świeżych liści czosnku niedźwiedziego pół cytryny plaster zimnego masła pieprz sól
Quinoa Raz!jest to byle jaka, pierwsza lepsza zupa, to bardzo, bardzo smaczna zupa! Poznajcie ja proszę i pamiętajcie o jej rozgrzewającym uroku w deszczowy dzień, lub gdy przyjdzie zimowa pora na to fantastyczne warzywo. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 6 korzeni skorzonery 1 ziemniak 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 600 ml wywaru warzywnego pół
Quinoa Raz!