por - 13968 przepisów (strona:398/932)

Kaszotto gryczane z kurczakiem i selerem 186

sobie patrzę i dochodzę do wniosku, że dawno już nie dawałam tu żadnego pomysłu na danie obiadowe. Pora wiec to zmienić :-) Więc jeśli lubicie kasze gryczaną, to nie ma na co czekać, tylko zabierajcie się za gotowanie :-) Trwa ono dosłownie kilka chwil. Dodatkowym atutem tego dania jest to, że możecie w nim śmiało wykorzystać mięso z niedzielnego rosołu. A smakuje

Czary - gary w kuchni
Placuszki z cukinii dla dzieci 284

smakuje. Od kiedy pamiętam największą walkę toczymy z pomidorami. Oboje z mężem pomidory uwielbiamy, ale nasze dzieci nie tkną, za to zupa pomidorowa, spaghetti – zawsze i o każdej porze! Więc tego się póki co trzymamy ;) Kiedy Hania poszła do szkoły jako 6-latka, miałam wiele dylematów. Tych związanych z żywieniem również. Ale czasami okazuje się, że obawy rodziców są przedwczesne

bistro mama
Włoskie pierożki z serem i pieczarkami. 473

1cmx1cm) Gdy ciasto parzone już przestygło, przekładamy je na stolnicę , podsypujemy mąką i zagniatamy jeszcze chwilę aby nie było grudek. Ciasto jest dość luźne więc należy do tej pory dosypywać mąką aż przestanie się kleić do rąk. Ciasto rozwałkować na placek grubości około 5 mm, szklanką lub kubkiem wykrawać koła i nakładać farsz z pieczarek i jedną kostkę sera. Zlepiać

Radość kipiąca uśmiechem.
Jaglano-serowe placuszki z truskawkami i dżemem truskawkowo-rabarbarowym 149

Obiecałam Wam dwie propozycje wykorzystania pysznego dżemu truskawkowo-rabarbarowego , który dodałam w piątek. Były już szpinakowe naleśniki , teraz pora na zdrowe placuszki z kaszy jaglanej i naturalnego serka homogenizowanego. Nawiasem mówiąc. powstały w odwrotnej kolejności, jeszcze w dniu, w którym dżem nie był gotowy, ale już pyszny. Płatki owsiane można zastąpić gotową mąką owsianą. Ja tam nigdy nie kupuję, tylko

Anioszek w kuchni
Naleśniki bez jajek z twarogiem i wiśniami 161

problemu z jedzeniem jajek, mogę powiedzieć, że je uwielbiam. Jednak część z Was ze względów zdrowotnych, smakowych czy dla zasady rezygnuje z jedzenia jaj. Do tej pory we wszystkich naszych przepisach na naleśniki występowały jajka, ale sprostałam zadaniu i przygotowałam naleśniki bez jajek, nie odbiegają one w niczym od tych tradycyjnych naleśników, są smaczne, sprężyste i nie rozrywają się podczas

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb pełnoziarnisty z porzeczkami w lipcowej piekarni 183

nieudanej czerwcowej próbie wypieku w piekarni Amber nadeszła pora na niesamowity i przepyszny chleb pełnoziarnisty. Jest słodko-kwaskowaty dzięki zawartości porzeczek. A wybrał go do wspólnego wypieku po raz kolejny Adam z bloga Kuchnia Gucia . Dziękuję - świetny wybór! :) Składniki (na keksówkę): 400 g zakwasu żytniego 130 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 70 g wody 8 g soli 200 g namoczonych nasion

Weekendy w domu i ogrodzie
parzona domowa kiełbasa krakowska 242

wiem z jakich powodów,  wiele osób co prawda robi samodzielnie cienkie kiełbasy nadziewane w jelita wieprzowe, lecz z pewną nieśmiałością podchodzi do wyrobów "grubszego kalibru". Uważam iż pora to zmienić, dlatego w najbliższym czasie zaprezentuję kila  wyrobów grubszego typu. A zacznę od jednego z moich ulubionych. Od kiełbasy krakowskiej. składniki  1 kg kawałków mięsa z szynki wieprzowej

Miód i pieprz
Szczawiowa wiosna na talerzu 140

był esencjonalny. Do garnka wkładam kość lub kawałek mięsa, świetnie sprawdza się pręga lub łata wołowa, a najlepiej żeberka wieprzowe. Dodaję 4 średnie marchewki, 2 pietruszki, małego selera i pora, cebulę, ząbek czosnku. Dorzucam dwa ziarnka ziela angielskiego około 4 liści laurowych i to wszystko zalewam taką ilością wody aby przykryła wszystkie składniki w garnku- nie mniej, nie więcej. Jeśli

Pichceniomania
Zupa paprykowa z pulpecikami i rukolą 140

wersja nie jest ciężka. Nie użyłam żadnej śmietany czy innej zaprawy do zupy, mięso z indyka jest raczej chude. Całość wyszła sycąca i warzywnie orzeźwiająca.  Do tej pory nie używałam rukoli do gotowania. Surowa odgrywała ewentualnie rolę dodatku do ciepłych dań. Bałam się, że jej zdecydowany smak zdominuje całą potrawę- nic bardziej mylnego. Smaki pięknie skomponowały się, podkreślając się

Pichceniomania

Proponowane wyszukiwania