por - 13968 przepisów (strona:398/932)

Sumak 165

łyżeczki sumaku + ½ łyżeczki soli). To dziwne, ale ciekawe uczucie jeść kwaśną przyprawę w proszku, ale polecam spróbować. Może akurat polubicie, jak ja. Kwaśny smak kojarzył mi się do tej pory tylko z cytryną. Sumak jest jednak o wiele mniej kwaśny, powiedziałabym delikatnie kwaskowaty.  Używam głównie do humusu, falafla i jaj po libańsku. Do kupienia online (nie znalazłam tej przyprawy

Qlinarnie i Qlinarnie
Siła wyższa i naleśnik. Z piekarnika 184

wierna jestem rudym, choć nadal zmieniam odcienie jak rękawiczki. Jakiś czas temu ciepłe jesienne barwy na głowie mnie znużyły; odezwała się dusza wiecznego poszukiwacza. Postanowiłam więc: blond ! Do tej pory się lękałam; mam ciemną oprawę oczu i boję się, że nijak to pasować nie będzie... Niemniej, do odważnych świat należy ; kupiłam więc blond farby i przystąpiłam do działania. Z miodowego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cukiniowa "lasagna" 114

Cukinia jest u mnie ostatnio ciągle na tapecie. Z każdym następnym sprawdzonym przepisem, zdaję sobie sprawę, jak uboga w to warzywo była do tej pory moja kuchnia. Cukinia nie ma dominującego , narzucającego się smaku, więc świetnie nadaje się jako baza do wielu potraw, ale jednocześnie jej słodkawo-orzechowy posmak zawsze jest delikatnie wyczuwalny. Z łatwością można sprawić, że będzie cudownie

Pichceniomania
Zupa brokułowo - pieczarkowa ( krem ) 141

przepadamy za zupami kremowymi, ale ta stanowi wyjątek, ponieważ smakuje bardzo dobrze, szczególnie z grzankami.     Składniki: -średni brokuł -30 dkg pieczarek -marchew -cebula -pietruszka -kawałek selera -kawałek pora -100 ml słodkiej śmietanki 30% -sól, pieprz 2 l wody Warzywa i pieczarki obieramy, dzielimy na mniejsze części, wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości. Powstały po gotowaniu bulion warzywny

Maminek kulinarny
Młoda kapusta z marchewką 180

pieczywkiem lub ziemniakami jak również może być warzywnym dodatkiem do mięska. składniki: 1 duża główka młodej kapusty (ok 2 kg) 6 młodych marchewek pęczek młodej włoszczyzny ( liście selera i pora, natka pietruszki) mały pęczek koperku 1 l bulionu 1 duża cebula 3 łyżki domowego smalcu ze skwarkami 3 łyżki mąki Kapustę grubo pokroić. Przełożyć do garnka  i zalać bulionem

Monia miesza i gotuje
Zupa z ogórków małosolnych 85

się mieć parę groszy dla siebie, to właśnie tak się pracowało.    Składniki Wywar: 4 skrzydełka z kurczaka 2 gałązki selera 2 gałązki natki pietruszki 1 część zielonego pora 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 korzeń selera 1 korzeń pietruszki  1 kapelusz suszonego grzyba 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka soli 1 listek lubczyku Zupa

R'n'G Kitchen
zupa wielowarzywna na maśle z ziemniakami... 160

gałka muszkatołowa mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek fasolkę żółtą pokroić na kawałki, brokuły różyczki odciąć od głąba, opłukać i w garnku zalać wodą wsypać pokrojone marchewki, seler, pietruszki, por, cukinię, ziemniaki, paprykę i zagotować wsypać kucharka, masło i gotować z 25-30 minut na średnim ogniu wsypać posiekany koperek, mielony pieprz, jeśli trzeba to dolać trochę wody przegotowanej

W Mojej Kuchni Lubię
Beza z pomarańczą i granatem 154

Pora na podjęcie decyzji... Znasz ten moment? W Twojej głowie jest mnóstwo pomysłów. Jak wybrać ten jeden właściwy? Która ścieżka jest nam pisana? Kiedy już prawie wiem, że znalazłam to właściwe wyjście, ogarnia mnie żal, że porzuciłam tą resztę zakrętów w swoim życiu... Nigdy się nie dowiem, co by było gdybym, wybrała inaczej. Poszła w inną stronę... Takie jest

Kuchnia Pani Wiosny
Rosół z kluchami 133

razem są kluski..a raczej kluchy ..i też było pysznie. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum

Moje domowe kucharzenie
Hasło tygodnia - pomidor. 185

wiem??? pom... - pomarańcze!? ;) A były to pierwsze tego roku pomidory! Dzisiaj doceniam. Dzisiaj mogę sięgnąć po te warzywa (choć botanicznie owoce, a konkretnie - jagody) w każdej chwili. O każdej porze roku. Paradoksalnie - im są gorsze, tym droższe. O tym wszyscy wiemy i nie chcę nikogo zanudzać trywialnym marudzeniem. Nie ma na to czasu. Właśnie teraz pomidory zaczynają być dobre, więc

zadanie-gotowanie
Pyza poleca. The One - Francuska 3 148

miejsce zawsze się obronią więc tak też powinno być w tym przypadku. Szef kuchni, Tomasz Łagowski, zaprasza na dobre jedzenie z sezonowymi składnikami. Karta będzie się zmieniać wraz z porami roku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Deser z serka homogenizowanego, rabarbaru i borówek 163

Delikatny serniczek na zimno - idealny deser przy panoszącej się obecnie pełni lata :) Mój osiedlowy bazarek jest miejscem pełnym nieocenionych skarbów. Ostatnio wypatrzyłam tam bezcenny o tej porze roku rabarbar ! Nie ważne, że jest już dawno po rabarbarowym sezonie, bazarek jakimś cudem nadal zaopatrza weń spragnionych rabarbarowych wrażeń klientów. Natychmiast zakupiłam kilo albo i dwa tego smakołyka, mając w planach wypiek

Grunt to przepis!
Bananowce bez pieczenia i "Hanka" 226

matki, która wkrótce umiera, przeklinając aptekarza i jego potomstwo. Niestety nie wie jeszcze, co zrobiła akuszerka Andrzejowa. A ta podmienia noworodki - zdrowe dziecko podrzuca Klementynie Bernatowej, która do tej pory nie donosiła ciąż albo rodziła martwe lub słabowite dzieci, tak jak i tej nocy. Niczego nieświadomi rodzice wychowują córeczkę Wiktorię obdarzaną wielką miłością przez Klementynę i ledwo tolerowaną przez Franciszka

Weekendy w domu i ogrodzie
Quinoa z cukinią, pak choi i solonymi orzechami macadamia 123

Sezon na cukinię w pełni, więc nie może jej zabraknąć na blogu ;) Połączyłam ją z moim ostatnim odkryciem, czyli pak choi - kapustą chińską. Jakoś do tej pory nie miałam okazji jej próbować, nie wiem jak to się stało, być może była zbyt niepozorna, żeby zwrócić moją uwagę. Bardzo źle, bo jest pyszna, więc jak macie okazję ją kupić to zróbcie

Quinoa Raz!
Lekka zapiekanka z cukinii z pomidorkami 167

puszczenie wody przez cukinię. Cieszmy się cukinią pod różnymi postaciami, bo wszak na nią sezon! Już wiem, że kolejny raz na pewno zrobię tą zapiekankę, ale dodam podduszonego trochę pora. Jakoś bardzo mi do tego smaku pasuje;) Najważniejszą rzeczą przy robieniu tej zapiekanki, to dobrze odsączyć cukinię. Ja nie tylko trzymam ją na sitku i czekam, aż puści

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania