por - 13968 przepisów (strona:406/932)

ŁATWY I NAJLESZY PIERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI I CZEKOLADOWĄ POLEWĄ 157

piernik jaki dotąd sprawdziłam. Nadaje się nie tylko na święta, ale też na każdą okazję, nawet teraz, kiedy powinny dominować ciasta z sezonowymi owocami. Ja natomiast o tej porze nabrałam ochoty na to właśnie ciasto – co zrobić - i musiałam go w końcu upiec J A co!  Uwaga: Uwielbiają go dosłownie wszyscy! Jest bardzo wilgotny, mięsisty i wyraźnie piernikowy

Calzonella.com
Prosty deser kawowy Affogato i ekspres do kawy Saeco PicoBaristo 146

można stworzyć ulubioną kawę – odpowiednio intensywną, kremową, z pianka lub bez. Można z łatwością zapisać wybrany czas parzenia kawy dla każdego jej rodzaju dzięki funkcji pamięci. Od tej pory każda filiżanka kawy będzie idealnie dopasowana do Twojego gustu. Dodatkowo ładnie i estetycznie wygląda, przód ekspresu zrobiony jest ze stali szlachetnej. Posiada młynek ceramiczny, dzięki temu parzymy świeżo zmieloną, aromatyczną

Mała Cukierenka
Bulion Warzywny-Szybki i Łatwy 149

Następnie wszytsko przecedzam.  Zostaje nam piękny- lekko pomarańczowy kolor bulionu. Oczywiście to mój przepis na podstawowy bulion. Można według uznania dodać np pietruszkę również bardzo fajny smak czy pora. Smacznego

Gotowanie Patki
Profiterolki 198

stworzyć w środku jeden duży bąbel. Jajka i tłuszcz tworzą ponadto wodoszczelną strukturę, która w dużym stopniu chroni ciasto przed nasiąkaniem kremem.” Tyle ze strony „technicznej”, teraz pora na profiterolki. Tematem Ciasta na niedzielę były – Rurki lub ptysie, eklerki . Składniki na ciasto: - 1 szklanka mąki tortowej * - 250 ml wody - 125 g masła - 4 jaja - szczypta soli Składniki

mojewypiekiinietylko
Zielona zupa szparagowa z cielęcymi knedelkami 146

garnku zagotowałem posoloną wodę. Uformowałem z mięsnej masy knedelki, które zagotowałem w ledwie wrzącej wodzie ok. 10 minut. Przygotowałem bulion warzywny. Zagotowałem marchewkę, seler naciowy, przypieczoną cebulę, przypieczoną pietruszkę, por. Warzywa muszą być zakryte wodą. Gotowałem na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Szparagi umyłem, odciąłem twarde końcówki, obrałem z włókien. Cebulę umyłem, oczyściłem. Szparagi pokroiłem na 5-centymetrowe

R'n'G Kitchen
Szaszłyki drobiowe z boczkiem. 506

wypadku takich prostych szaszłyków można podać je upieczone osobno  lub w postaci sałatki czy szybkiego sosu. No dobrze, a patent na marynatę dającą  soczystość? Do tej pory zdradziłem go tylko mężowi Marzenki i nie wiem, czy zapamiętał i przekazał żonie, ale zaraz się dowiem ;) Teraz muszę puścić go w świat, przyznając się, że jest banalnie prosty i pochodzi

zadanie-gotowanie
WIOSENNA BOTWINKA Z FETĄ 168

kolejne 3 dni, nic nie straciła na smaku, a ja zaoszczędziłam cenny czas. Składniki: - 2 pęczki botwinki - 250g wędzonej szynki, schabu lub chudego boczku - 250 startych warzyw (marchew, seler, por, pietruszka), ja dałam mrożoną włoszczyznę pokrojoną w słupki - 1 łodyga selera naciowego - sól i pieprz do smaku Dodatkowo: - ser feta (u mnie oryginalna grecka z mleka owczo-koziego) - świeży koper

Smaczne Zdrowe
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z faszerowanymi papryczkami i selerem naciowym 201

cieszyć wiosną... Tak, tak ... wiosna w pełni więc warto zwrócić uwagę na to co przygotowujemy i z jakich składników. Pamiętajmy by dostarczać organizmowi dużo witamin i minerałów niezależnie od pory roku. Teraz  i ja muszę skupić się właśnie na tych składnikach i pamiętając o nich będzie u nas jeszcze więcej świeżych warzyw i owoców. Postaram się by w naszym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tuńczyk teriyaki z pikantna salsa z nektarynek 191

Ryba i owoce? Zdecydowanie tak! To na pozór dziwne połączenie, do tej pory zawsze kończyło się w mojej kuchni sukcesem. Koniecznie spróbujcie tego połączenia- krwisty stek z tuńczyka w marynacie teriyaki i salsa z nektarynek, z dodatkiem marynowanego imbiru i świeżozmielonego pieprzu. Pycha! SKŁADNIKI (1-2 porcje) 1 stek z tuńczyka (200-250g) 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka

DefinicjaSmaku
Alicante (Costa Blanca) na własną rękę w kwietniu. 142

Alicante praktycznie nie odczujemy. 2800 !!! Tyle, aż tyle godzin nasłonecznienia w ciągu roku !!! No i oczywiście to co najważniejsze średnia temperatura 18ºC zachęca do przebywania w Alicante o każdej porze roku :). Kolejnym plusem jest to, że temperatura wody w morzu rzadko spada poniżej 15ºC. Wspaniale prawda? Jest to miasto portowe, stanowiące ważny punkt na Morzu Śródziemnym. Poza znaczeniem portowym Alicante

ClauditteMissCooking
Zupa grzybowa z pęczakiem i serem korycińskim dosmaczona olejem z ostropestu 165

pogodę. Dziś podaję zupkę, pyszną, aromatyczną. Użyłam do niej suszonych, mielonych grzybów, tak przygotowane wspaniale zagęszczą zupę i dodadzą złotego koloru! Składniki 2 łyżki suszu grzybowego pół szklanki pęczaku por- jego zielona część pokrojona w cieniutkie paseczki marchewka pokrojona w kosteczkę ziemniaki pokrojone w kosteczkę olej z ostropestu tłoczony na zimno  WOJ-LEN sól i pieprz do smaku

Z Kuchni Do Kuchni
Schab w smalcu wg Aleex 287

stronę” i znów smażyć 8-9 minut. 7. Jeśli mamy za mało smalcu trzeba jeszcze obsmażyć mięso z pozostałych dwóch stron, po 3-4 minuty, aby zamknąć dokładnie wszystkie pory. 8. Po obsmażeniu schab zdjąć z ognia, przykryć szczelną pokrywką i odstawić do całkowitego wystudzenia. 9. Wyjąć, zanim smalec stężeje. Mięso delikatnie otrzeć ręcznikiem papierowym. Tak przygotowany schab jest idealny

W mojej kuchni
Potrawka a'la minestrone. Zupa trzy strączki. 177

zwyczajnego minestrone. Przedpotowa można wręcz rzecz. Historyczna. Robiona naście razy. Do kwietnia niesfotografowana. W tym czasie zdążyły zapełnić się turystami główne aleje trzech miast. A potrawa nadal nieopublikowana. Pora to zmienić :) Potrawka a'la minestone.  Zupa trzy strączki. porcja: jak dla wojska. od Was zależy czy będzie to zupa czy potrawka - w zależności od ilości wody, wielkości warzyw

Fiolka w kuchni
Solankowy dorsz z grillowaną sałatą rzymską 219

Lekki, zdrowy obiad. Składniki filet z dorsza 2 szt sałata rzymska mini 2 szt seler nać 3 gałązki por 3-4 liście cebulka 1 szt liść laurowy 2 szt ziele angielskie … Czytaj dalej Solankowy dorsz z grillowaną sałatą rzymską

czarrna od kuchni
Czy wakacje z dziećmi to jeszcze wakacje? 155

przenosimy się nad hotelowy basen , bo stąd będzie bliżej do wc;)  Nie zdążyliśmy położyć się jeszcze na leżaku, kiedy nasze dziecko/dzieci  informują nas: JESTEM GŁODNY . Ponieważ to pora obiadowa idziemy na obiad do hotelowej restauracji. Skoro głodne, powinny jeść. Nic bardziej mylnego. Podziabanie widelcem zawartości talerza trudno nazwać zjedzeniem, ale wizja nie otrzymania deseru po obiedzie czyni cuda

WYSPA SZCZĘSLIWA