piernik jaki dotąd sprawdziłam. Nadaje się nie tylko na święta, ale też na każdą okazję, nawet teraz, kiedy powinny dominować ciasta z sezonowymi owocami. Ja natomiast o tej porze nabrałam ochoty na to właśnie ciasto – co zrobić - i musiałam go w końcu upiec J A co! Uwaga: Uwielbiają go dosłownie wszyscy! Jest bardzo wilgotny, mięsisty i wyraźnie piernikowy
Calzonella.commożna stworzyć ulubioną kawę – odpowiednio intensywną, kremową, z pianka lub bez. Można z łatwością zapisać wybrany czas parzenia kawy dla każdego jej rodzaju dzięki funkcji pamięci. Od tej pory każda filiżanka kawy będzie idealnie dopasowana do Twojego gustu. Dodatkowo ładnie i estetycznie wygląda, przód ekspresu zrobiony jest ze stali szlachetnej. Posiada młynek ceramiczny, dzięki temu parzymy świeżo zmieloną, aromatyczną
Mała CukierenkaNastępnie wszytsko przecedzam. Zostaje nam piękny- lekko pomarańczowy kolor bulionu. Oczywiście to mój przepis na podstawowy bulion. Można według uznania dodać np pietruszkę również bardzo fajny smak czy pora. Smacznego
Gotowanie Patkistworzyć w środku jeden duży bąbel. Jajka i tłuszcz tworzą ponadto wodoszczelną strukturę, która w dużym stopniu chroni ciasto przed nasiąkaniem kremem.” Tyle ze strony „technicznej”, teraz pora na profiterolki. Tematem Ciasta na niedzielę były – Rurki lub ptysie, eklerki . Składniki na ciasto: - 1 szklanka mąki tortowej * - 250 ml wody - 125 g masła - 4 jaja - szczypta soli Składniki
mojewypiekiinietylkogarnku zagotowałem posoloną wodę. Uformowałem z mięsnej masy knedelki, które zagotowałem w ledwie wrzącej wodzie ok. 10 minut. Przygotowałem bulion warzywny. Zagotowałem marchewkę, seler naciowy, przypieczoną cebulę, przypieczoną pietruszkę, por. Warzywa muszą być zakryte wodą. Gotowałem na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Szparagi umyłem, odciąłem twarde końcówki, obrałem z włókien. Cebulę umyłem, oczyściłem. Szparagi pokroiłem na 5-centymetrowe
R'n'G Kitchenwypadku takich prostych szaszłyków można podać je upieczone osobno lub w postaci sałatki czy szybkiego sosu. No dobrze, a patent na marynatę dającą soczystość? Do tej pory zdradziłem go tylko mężowi Marzenki i nie wiem, czy zapamiętał i przekazał żonie, ale zaraz się dowiem ;) Teraz muszę puścić go w świat, przyznając się, że jest banalnie prosty i pochodzi
zadanie-gotowaniekolejne 3 dni, nic nie straciła na smaku, a ja zaoszczędziłam cenny czas. Składniki: - 2 pęczki botwinki - 250g wędzonej szynki, schabu lub chudego boczku - 250 startych warzyw (marchew, seler, por, pietruszka), ja dałam mrożoną włoszczyznę pokrojoną w słupki - 1 łodyga selera naciowego - sól i pieprz do smaku Dodatkowo: - ser feta (u mnie oryginalna grecka z mleka owczo-koziego) - świeży koper
Smaczne Zdrowecieszyć wiosną... Tak, tak ... wiosna w pełni więc warto zwrócić uwagę na to co przygotowujemy i z jakich składników. Pamiętajmy by dostarczać organizmowi dużo witamin i minerałów niezależnie od pory roku. Teraz i ja muszę skupić się właśnie na tych składnikach i pamiętając o nich będzie u nas jeszcze więcej świeżych warzyw i owoców. Postaram się by w naszym
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiRyba i owoce? Zdecydowanie tak! To na pozór dziwne połączenie, do tej pory zawsze kończyło się w mojej kuchni sukcesem. Koniecznie spróbujcie tego połączenia- krwisty stek z tuńczyka w marynacie teriyaki i salsa z nektarynek, z dodatkiem marynowanego imbiru i świeżozmielonego pieprzu. Pycha! SKŁADNIKI (1-2 porcje) 1 stek z tuńczyka (200-250g) 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka
DefinicjaSmakuAlicante praktycznie nie odczujemy. 2800 !!! Tyle, aż tyle godzin nasłonecznienia w ciągu roku !!! No i oczywiście to co najważniejsze średnia temperatura 18ºC zachęca do przebywania w Alicante o każdej porze roku :). Kolejnym plusem jest to, że temperatura wody w morzu rzadko spada poniżej 15ºC. Wspaniale prawda? Jest to miasto portowe, stanowiące ważny punkt na Morzu Śródziemnym. Poza znaczeniem portowym Alicante
ClauditteMissCookingpogodę. Dziś podaję zupkę, pyszną, aromatyczną. Użyłam do niej suszonych, mielonych grzybów, tak przygotowane wspaniale zagęszczą zupę i dodadzą złotego koloru! Składniki 2 łyżki suszu grzybowego pół szklanki pęczaku por- jego zielona część pokrojona w cieniutkie paseczki marchewka pokrojona w kosteczkę ziemniaki pokrojone w kosteczkę olej z ostropestu tłoczony na zimno WOJ-LEN sól i pieprz do smaku
Z Kuchni Do Kuchnistronę” i znów smażyć 8-9 minut. 7. Jeśli mamy za mało smalcu trzeba jeszcze obsmażyć mięso z pozostałych dwóch stron, po 3-4 minuty, aby zamknąć dokładnie wszystkie pory. 8. Po obsmażeniu schab zdjąć z ognia, przykryć szczelną pokrywką i odstawić do całkowitego wystudzenia. 9. Wyjąć, zanim smalec stężeje. Mięso delikatnie otrzeć ręcznikiem papierowym. Tak przygotowany schab jest idealny
W mojej kuchnizwyczajnego minestrone. Przedpotowa można wręcz rzecz. Historyczna. Robiona naście razy. Do kwietnia niesfotografowana. W tym czasie zdążyły zapełnić się turystami główne aleje trzech miast. A potrawa nadal nieopublikowana. Pora to zmienić :) Potrawka a'la minestone. Zupa trzy strączki. porcja: jak dla wojska. od Was zależy czy będzie to zupa czy potrawka - w zależności od ilości wody, wielkości warzyw
Fiolka w kuchniLekki, zdrowy obiad. Składniki filet z dorsza 2 szt sałata rzymska mini 2 szt seler nać 3 gałązki por 3-4 liście cebulka 1 szt liść laurowy 2 szt ziele angielskie … Czytaj dalej Solankowy dorsz z grillowaną sałatą rzymską
czarrna od kuchniprzenosimy się nad hotelowy basen , bo stąd będzie bliżej do wc;) Nie zdążyliśmy położyć się jeszcze na leżaku, kiedy nasze dziecko/dzieci informują nas: JESTEM GŁODNY . Ponieważ to pora obiadowa idziemy na obiad do hotelowej restauracji. Skoro głodne, powinny jeść. Nic bardziej mylnego. Podziabanie widelcem zawartości talerza trudno nazwać zjedzeniem, ale wizja nie otrzymania deseru po obiedzie czyni cuda
WYSPA SZCZĘSLIWA