Przez najbliższe dwa tygodnie na blogu nie będą pojawiały się nowe wpisy, pora odpocząć, również od gotowania i naładować akumulatory. Mam nadzieję, że w tym czasie przetestujecie moje przepisy i wyślecie fotkę wykonania dania według mojej receptury, do czego serdecznie zachęcam. Za dwa tygodnie do Was wracam z nowymi przepisami i kulinarnymi inspiracjami
słodki bratekostatnio spotkać kwitnący krzak lilaka, najpewniej ostatni w okolicy. Niewiele myśląc, zerwałam pokaźny bukiet kwiatów. W końcu nie muszę przekładać zrobienia herbatki na kolejny rok, jak to do tej pory miało miejsce. Przypominałam sobie o niej, gdy wszystkie krzaki już dawno przekwitły. Napar ma piękną barwę, ma lekko karmelowy zapach przypominający mi nieco czerwoną herbatę. Na pomysł natknęłam się TUTAJ
Wrzosowa PolanaTakie ma być, więc nie panikuj. Wyrobione ciasto zostaw w misce, przykryj ją ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Jak masz zimno w kuchni (chodzi tu bardziej o pory jesienno zimowe) to miskę wstaw do piekarnika i włącz tylko żarówkę, ona też daje ciepło. Spokojnie, kiedyś też się z tego śmiałam, ale to działa ;) Latem zostaw miskę na blacie
Blondynka GotujePierwsza nocna owsianka. Do tego bardzo udana. Robiłam ją kilka tygodni temu i przyznam, że od tamtej pory kolejne wariacje nocnej owsianki pojawiały się w moim menu - ta z masłem orzechowym wygrywa. Tylko 5 składników i 5 minut pracy. Zdrowa Sycąca Słodka - naturalnie! Kremowa Orzechowa I wyjątkowo pyszna!!! SKŁADNIKI 50 g płatków owsianych 125 g mleka kokosowego / migdałowego
TetiisheriKażdy z nas o tej porze roku, częściej sięga po chłodne smakołyki i napoje. Pogoda nas rozpieszcza, nie pamiętam już kiedy tak długo było ciągle słońce. Początek czerwca to pełnia sezonu na truskawki, zdecydowanym numerem jeden w moim domu obecnie to ciasta na zimno. Potocznie zwane sernikami na zimno, obligatoryjnie z truskawką, to niewątpliwie mój numer jeden. Ale ubóstwiam też
SMYKWKUCHNIćwiartka z kurczaka 1 kostka rosołowa 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do zup 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 4 marchewki 1 korzeń pietruszki (duży) 1/4 korzenia selera 1 liść pora (zielona część) 1 cebula dymka Liście natki pietruszki 1 łyżeczka lubczyku 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki śmietany 18% Sól
VioletoweKucharzenieJeśli zostaje mi bulion na przykład po rosole, to tylko dosypuję kaszę i dodaję ziemniaki zupa gotowa w 20 minut. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka biała część pora kawełek selera 1 cebula 5 ziemniaków 4 łyżki kaszy pęczak 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie natak pietruszki Przygotowanie: Obraną cebulę
KukuleczkiZdrowy, sycący, dodający energii na całe przedpołudnie :-) Smak banana i kokosa idealnie współgrają ze sobą, a płatki nadają koktajlowi wyjątkowości i charakteru :-) Skoro poranek to pora na koktajl :-) SKŁADNIKI 150 ml mleka kokosowego 1 banan 1 łyżka oleju kokosowego 3 łyżki płatków owsianych Wszystkie składniki koktajlu miksujemy razem i przelewamy do szklanki. Gotowe
Czary - gary w kuchniNieodmiennie co roku o tej porze taszczę do domu siatki pełne sezonowych cudowności. Młode warzywa, zielenina, owoce... Uwielbiam po prostu. Młoda marchew należy do tych warzyw, które mają nieograniczone zastosowanie. Od prostych surowych kawałków do pochrupania zamiast słodkich przekąsek, do pachnących latem surówek. Karmelizowane marchewki odkryłam niedawno, ale polubiłyśmy się od pierwszego kęsa. Przygotowanie ich jest dziecinnie proste i właśnie
Codzienna kuchnia niecodziennaWiecie też, że polecam jedzenie jajek na śniadanie - gdyż ich spożywanie rano przyspiesza metabolizm :) Było już kilka omletów ze szparagami (przepisy w sekcji śniadania klik! ), teraz nadeszła pora na .., jajecznicę! Prosto, smacznie , zdrowo, no i zdecydowanie FIT :) SKŁADNIKI (na 1 porcję - 199 kcal) 2-3 jajka 1 łyżeczka masła 4 sztuki zielonych szparagów 1 łyżka
Moje Kuchenne RewelacjeWiosna to zdecydowanie najlepsza i najsmaczniejsza pora roku. Wtedy właśnie pojawiają się najlepsze warzywa, których z wytęsknieniem oczekujemy przez cały rok. Obok botwinki, zasmażanej kapusty, szczawiu itp zawsze pojawiają się gołąbki z młodej kapusty. Tym razem nie szaleliśmy...po prostu zrobiliśmy klasykę (naszą). Kwintesencja smaku podkreślona sosem pomidorowym, jak za dawnych lat. Przywołujących na pamięć najszczęśliwsze, beztroskie chwile. Pomimo wieku
R'n'G Kitchendzień w pracy. Koktajl truskawkowy już sam w sobie jest pyszny, orzeźwiający i ma piękny kolor. Na blogu były już przepisy na koktajl truskawkowy z bananem, miętą, ale dzisiaj pora na nową odsłonę tego przysmaku, który bardzo często kojarzy się nam z dzieciństwem. Gdy dodasz do niego suszone jagody goji pokochasz ten smak! Suszone jagody goji można spożywać na surowo
Moja smaczna kuchniaWiosna to pora roku, którą uwielbiamy. Na zewnątrz nie jest jeszcze gorąco, a bazarki i stragany uginają się od młodych warzyw. Dzisiaj polecam lekką surówkę z młodej kapusty. Pewnie już dość macie duszonej kapusty pod wieloma postaciami. Ta surówka z młodą marchewką, papryką i pomidorem, będzie idealnym dodatkiem do dania obiadowego. Moja kapusta miała już najlepszy czas za sobą, więc
Mieszam w Garnkubraku niespodzianek. A ja? Kocham życie, jem zdrowo! Co kryje w sobie torebka risotto ? SKŁADNIKI : ryż arborio - 90%, kurki - 4%, sól o obniżonej zawartości sodu (sodowo-potasowa), cebula, marchew, por, seler, kolendra, kurkuma, kmin rzymski, pieprz, kozieradka, chili, kardamon, czosnek, natka pietruszki I TYLE! Można? Można! Jest pyszne! Zdrowe i niesamowicie aromatyczne. Kurki są w risotto zapewniam
Z Kuchni Do KuchniCzarny bez ładnie kwitnie, więc pora zerwać kwiaty i wziąć się za syropy. Pamiętajcie by kwiaty czarnego bzu zrywać z krzewów oddalonych od dróg. Zbierajcie takie kwiatki, które ładnie kwitną, ale nie przekwitają jeszcze (te przekwitające mogą być gorzkawe w smaku. Najlepiej jak zerwiecie kwiaty w ten sam dzień co planujecie robić syrop. W takie ciepłe dni kwiaty bardzo szybko
Aga w kuchni