litra wywaru rosołowego: * 1 udo kurczaka * 2-3 świeże marchewki * korzeń pietruszki * mały korzeń selera * pół pora (zielona część) * sól * ziele angielskie * liść laurowy * 2 pęczki młodej botwinki z małymi buraczkami * 4-5 młodych ziemniaków * 4-5 łyżek słodkiej śmietany
Zrób to smacznieroladach do tej pory byłam słaba, zawsze coś mi w nich nie wychodziło. Kupnych nie lubię. To ciasto to wybawienie dla osób które chcą zjeść w ekspresowym tempie ciacho z kremem, które bardzo szybko się robi i jest wielką konkurencją dla ciasta Leśny Mech, ba ono jest 100 x lepsze. Roladę robiłam około godziny (razem ze studzeniem biszkopta). Przepis pochodzi
Pychotkaaakalafiorową! Przyznaję się bez bicia… pierwszy raz ją ugotowałam i… jadłam! Tak, wiem, że może się to wydać dziwne zwłaszcza, że kalafiora kocham miłością prawdziwą, ale do tej pory obecny był na naszym stole zazwyczaj w postaci gotowanej, a następnie suto obtoczonej w podsmażonej na masełku tartej bułeczce :D I cóż mogę więcej napisać? Zupka wyszła pyszna, bardzo wiosenna, przy
MyCookBook.plWszyscy bardzo lubimy młodą kapustkę. Była już młoda kapusta z koperkiem zasmażana , dzisiaj pora na młodą kapustę z koperkiem i kiełbasą. Bardzo lubię dodatek kiełbasy w kapuście, obojętnie czy to jest młoda kapusta, czy bigos z kapusty kiszonej. Jestem typowym mięsożercą więc żadnym mięskiem nie pogardzę :). Ten przepis polecam zrobić w większej ilości, bo kapusta odgrzewana zwłaszcza na patelni
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMORELOWE SMOOTHIE możemy wypić na śniadanie, lunch, podwieczorek, a tak właściwie to o każdej porze! Artykuł MORELOWE SMOOTHIE pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEPrzez najbliższe dwa tygodnie na blogu nie będą pojawiały się nowe wpisy, pora odpocząć, również od gotowania i naładować akumulatory. Mam nadzieję, że w tym czasie przetestujecie moje przepisy i wyślecie fotkę wykonania dania według mojej receptury, do czego serdecznie zachęcam. Za dwa tygodnie do Was wracam z nowymi przepisami i kulinarnymi inspiracjami
słodki bratekostatnio spotkać kwitnący krzak lilaka, najpewniej ostatni w okolicy. Niewiele myśląc, zerwałam pokaźny bukiet kwiatów. W końcu nie muszę przekładać zrobienia herbatki na kolejny rok, jak to do tej pory miało miejsce. Przypominałam sobie o niej, gdy wszystkie krzaki już dawno przekwitły. Napar ma piękną barwę, ma lekko karmelowy zapach przypominający mi nieco czerwoną herbatę. Na pomysł natknęłam się TUTAJ
Wrzosowa PolanaTakie ma być, więc nie panikuj. Wyrobione ciasto zostaw w misce, przykryj ją ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Jak masz zimno w kuchni (chodzi tu bardziej o pory jesienno zimowe) to miskę wstaw do piekarnika i włącz tylko żarówkę, ona też daje ciepło. Spokojnie, kiedyś też się z tego śmiałam, ale to działa ;) Latem zostaw miskę na blacie
Blondynka GotujePierwsza nocna owsianka. Do tego bardzo udana. Robiłam ją kilka tygodni temu i przyznam, że od tamtej pory kolejne wariacje nocnej owsianki pojawiały się w moim menu - ta z masłem orzechowym wygrywa. Tylko 5 składników i 5 minut pracy. Zdrowa Sycąca Słodka - naturalnie! Kremowa Orzechowa I wyjątkowo pyszna!!! SKŁADNIKI 50 g płatków owsianych 125 g mleka kokosowego / migdałowego
TetiisheriKażdy z nas o tej porze roku, częściej sięga po chłodne smakołyki i napoje. Pogoda nas rozpieszcza, nie pamiętam już kiedy tak długo było ciągle słońce. Początek czerwca to pełnia sezonu na truskawki, zdecydowanym numerem jeden w moim domu obecnie to ciasta na zimno. Potocznie zwane sernikami na zimno, obligatoryjnie z truskawką, to niewątpliwie mój numer jeden. Ale ubóstwiam też
SMYKWKUCHNIćwiartka z kurczaka 1 kostka rosołowa 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do zup 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 4 marchewki 1 korzeń pietruszki (duży) 1/4 korzenia selera 1 liść pora (zielona część) 1 cebula dymka Liście natki pietruszki 1 łyżeczka lubczyku 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki śmietany 18% Sól
VioletoweKucharzenieJeśli zostaje mi bulion na przykład po rosole, to tylko dosypuję kaszę i dodaję ziemniaki zupa gotowa w 20 minut. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka biała część pora kawełek selera 1 cebula 5 ziemniaków 4 łyżki kaszy pęczak 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie natak pietruszki Przygotowanie: Obraną cebulę
KukuleczkiZdrowy, sycący, dodający energii na całe przedpołudnie :-) Smak banana i kokosa idealnie współgrają ze sobą, a płatki nadają koktajlowi wyjątkowości i charakteru :-) Skoro poranek to pora na koktajl :-) SKŁADNIKI 150 ml mleka kokosowego 1 banan 1 łyżka oleju kokosowego 3 łyżki płatków owsianych Wszystkie składniki koktajlu miksujemy razem i przelewamy do szklanki. Gotowe
Czary - gary w kuchniNieodmiennie co roku o tej porze taszczę do domu siatki pełne sezonowych cudowności. Młode warzywa, zielenina, owoce... Uwielbiam po prostu. Młoda marchew należy do tych warzyw, które mają nieograniczone zastosowanie. Od prostych surowych kawałków do pochrupania zamiast słodkich przekąsek, do pachnących latem surówek. Karmelizowane marchewki odkryłam niedawno, ale polubiłyśmy się od pierwszego kęsa. Przygotowanie ich jest dziecinnie proste i właśnie
Codzienna kuchnia niecodziennaWiecie też, że polecam jedzenie jajek na śniadanie - gdyż ich spożywanie rano przyspiesza metabolizm :) Było już kilka omletów ze szparagami (przepisy w sekcji śniadania klik! ), teraz nadeszła pora na .., jajecznicę! Prosto, smacznie , zdrowo, no i zdecydowanie FIT :) SKŁADNIKI (na 1 porcję - 199 kcal) 2-3 jajka 1 łyżeczka masła 4 sztuki zielonych szparagów 1 łyżka
Moje Kuchenne Rewelacje