por - 13968 przepisów (strona:416/932)

Jak zbierać fiołki wonne? 255

fiołek wonny (Viola odorata) jest kwiatem jadalnym pewnie już wiecie. Ja do tej pory tylko podziwiałam ich piękne, rozłożyste dywany każdej wiosny, ale jakoś nie odważyłam się zbierać i przerabiać na jeszcze ciekawsze rzeczy. Pewnie zapytacie: jak zbierać fiołki wonne? To naprawdę proste! Będąc w weekend u rodziców zajrzałam do naszego parku w poszukiwaniu fiołków – znalazłam ich całe mnóstwo

Pasja Smaku
Jaglanka z bananem i czekoladą bez cukru 165

dawna przymierzałam się do spróbowania płatków jaglanych. Do tej pory wystarczały mi owsiane, ale szczerze przyznam, że troszkę mi się przejadły. Płatki są cennym źródłem węglowodanów oraz witamin z grupy B. Warto zwrócić uwagę na to, że nie zawierają glutenu, a także są zasadotwórcze. Jako że to moja pierwsza próba, podałam z zawsze pasującymi dodatkami - bananami i czekoladą bez cukru

Chocolate Muffin Blog
Podpłomyki 128

Podpłomyki to wersja szybkiego "pieczywa z patelni", wystarczy mąka, woda i szczypta soli, a za kilka chwil możemy mieć gorące placuszki, które już bez dodatków smakują wybornie. Do tej pory przygotowywałam flatbread oraz proziaki , które z powodzeniem zastępują tradycyjne pieczywo do kanapek i nie tylko.  Do tego rodzaju "pieczywa z patelni" świetnie pasują pasty warzywne, ale i wszelkiego rodzaju

Moja smaczna kuchnia
5 rad / uprawa ziół w doniczce 156

cząber, tymianek, majeranek) dobre będą na przykład gliniane misy. Doniczki ceramiczne są lepsze dla gatunków lubiących podłoże raczej suche i ciepłe (np. majeranek, tymianek, szałwia), ponieważ przez drobne pory w ścianach wyparowuje część wody. Pojemniki plastikowe polecane są dla roślin, które lubią podłoże nieco wilgotne (np. mięta, melisa, estragon). Skrzynie nadają się idealnie do tworzenia kompozycji z kilku rodzajów roślin

Malinowo w kuchni
Zdrowa surówka marchewkowa z kiełkami i olejem ostropestowym 176

this look wrong? Składniki 2-3 marchewki 2 łyżeczki oleju ostropestowego od SemCo 3 łyżki kiełków rzodkiewki 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki drobno posiekanej pory Przygotowanie Dwie duże marchewki lub 3 mniejsze obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do startej marchewki dodajemy 3 łyżki kiełków rzodkiewki oraz posiekaną porę. Surówkę polewamy sokiem

Słodkie okruszki
Mrożony mus kawowy 182

oknem dziś lato więc pora na desery lodowe :) Przedstawiam coś dla wielbicieli kawy i orzeźwiających napojów. Do przygotowania deseru wykorzystałam Thermomix, ponieważ znakomicie ubija mleko (nawet takie 2%), ale możecie oczywiście ubić je za pomocą specjalnego przyrządu lub miksera z końcówką. Szklanki, w których podamy kawę można udekorować syropem czekoladowym - ja starałam się, aby deser pozostał jednak dietetyczny. Zapraszam! Składniki

Chocolate Muffin Blog
Focaccia z czosnkiem i ziołami 211

Włoskiej kuchni w moim domu nigdy dość i nie wiem czemu do tej pory na blogu nie znalazł się ten pyszny włoski chlebek? Włosi jedzą go ułamując po kawałku i maczając w oliwie extra vergine, tak smakuje najlepiej. Wy jedzcie jak Wam pasuje, ja zjadłam jeszcze ciepły kawałek sam bez dodatków, wszak już czosnek i zioła były w chlebku. Polecam

Moje Małe Czarowanie
Bagietka z pastą z fety i pomidorów 185

bazylią. Aromatyczne i zdrowe śniadanie :) SKŁADNIKI  1 pełnoziarnista bagietka  180 g sera feta 1 puszka pomidorów krojonych (mogą być też świeże pomidory, ale o tej porze roku preferuję jeszcze  te z puszki) 1/2 pęczka bazylii pieprz oliwa z oliwek suszone oregano PRZYGOTOWANIE  Bagietkę kroimy w plasterki, skrapiamy oliwą, posypujemy oregano i zapiekamy przez 10 minut

Moje Kuchenne Rewelacje
Ryż z pomidorowym sosem ziołowym. Pyszny i szybki obiad. 236

depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 3-4 osoby) około 450 g pomidorów* 1 łyżeczka soli ziołowej firmy Rafex około 1 1/2 łyżki posiekanego pora 1 średnia cebula szczypta czarnego pieprzu 1/2 łyżki posiekanej świeżej bazylii (opcjonalnie 1/2 łyżeczki suszonej bazylii) 2 - 2 1/2 łyżki oliwy z oliwek ryż do podania (u mnie około

Słodkie okruszki
Jagodzianki od serca 177

Pamiętam teraz słowa babci, która mówiła, że miłość jest wtedy, kiedy chcesz z kimś przeżywać wszystkie cztery pory roku. Kiedy chcesz z kimś uciekać przed wiosenną burzą pod osypane kwieciem bzy, a latem zbierać z tym kimś jagody... i pływać w rzece. Jesienią robić razem powidła i uszczelniać okna przed wiatrem. Zimą - pomagać przetrwać katar i długie wieczory

Wrzosowa Polana
SZPINAKOWA SHAKSHOUKA / SPINACH SHAKSHOUKA 141

SZPINAKOWA SHAKSHOUKA / SPINACH SHAKSHOUKA Jajka uwielbiam pod każdą postacią, tak jak już pisałam przy okazji przepisu na omlet . Dzisiaj przyszła pora na wariację na temat klasycznego dania dla kuchni tunezyjskiej – szakszuki. W wersji oryginalnej to danie mięsne z pomidorami i papryką, natomiast w wersji dzisiejszej to danie wegetariańskie na bazie szpinaku. Wykonanie nie zajmie specjalnie dużo czasu, składników też

Martyna Cooks
Francuski chleb wiejski 223

Francuski chleb wiejski (Pain de Campagne) - najsmaczniejszy chleb pszenny jasny, jaki do tej pory upiekłem. Chleb z mąki pszennej jasnej z niewielkim dodatkiem pszennej razowej, na zakwasie i drożdżach. Polecam!  Zaczyn: 25 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g letniej wody  100 g mąki pszennej 25 g mąki pszennej razowej Składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać (nie wyrabiać

Przepisy na domowy ser i chleb
Lekcja języka duńskiego dla początkujących. I wiosenna tarta 166

krótkim rękawkiem i dzikie słońce za jego plecami, podczas gdy ja siedzę w swetrze (już nie tym najcieplejszym, ale jednak!), a za oknem jednolita szarość uniemożliwia stwierdzenie aktualnej pory dnia. Wiem, że to brzydko, ale cóż... Nad pewnymi rzeczami nie da się zapanować. Na pocieszenie mam wiosenną tartę. Na pełnoziarnistym, cudownie chrupiącym spodzie, z kremową ricottą, zielonym szpinakiem, czerwonymi pomidorkami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grillowany kurczak nadziany serem kozim z sałatką z dodatkiem oleju rzepakowego 158

Wiosna to pora radosna, czas na grillowanie i zdrowych potraw zjadanie.  Filet z kurczaka serem kozim został nadziany i w papierowych woreczkach grillowany.  Do mięsa lekka sałatka została przygotowana, olejem rzepakowym na końcu polana.  Całość smaczne, zdrowe i kolorowe.  „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego dania na nim przygotowuję, oraz

Moniki Smakołyki
Warsztaty kulinarne z marką Galeo 184

www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Pozostałe dwa zespoły przygotowały: -Mini Quiche z szynką dojrzewającą , Kleftiko i suflet z białej czekolady – Parfait, Ossobuco i Crépe Suzette Produktów Galeo nie wykorzystywałam do tej pory, gdyż nie widziałam ich w ofercie sklepów, do których chodzę, są dostępne w mniejszych sklepach, mogę je po tych warsztatach polecić, gdyż są bardzo dobrej jakości. Teraz będą gościć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię