której możemy dodać migdały, orzechy, płatki owsiane. Namawiam Was do wykorzystania do niego rabarbaru, bo połączenie smaku kwaśnego ze słodkim jest niepowtarzalne, moim zdaniem najlepsze crumble jakie do tej pory robiłam. Doskonale smakuje podane na ciepło z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Składniki: 500 g rabarbaru, pokrojonego w 1 cm kawałki 2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę garść płatków
Smakowity Blog KulinarnyHenrykiem Klawe. I w ten sposób powstał browar „Haberbusch, Schiele i Klawe” produkujący początkowo piwo ciemne mocne. Henryk Klawe w 1865 roku wycofał się ze spółki, od tej pory browary nosiły nazwę „ Haberbusch i Schiele” . Dzięki wysokiej jakości piwa i własnym ogródkom piwnym, był największym warszawskim browarem początku XX wieku. W 1921 roku powstała Spółka Akcyjna Zjednoczonych Browarów „ Haberbusch
królestwo garówchyba najlepsze drożdżówki jakie do tej pory jadłam. Najlepiej smakują oczywiście jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Z tych proporcji wyszło mi 16 pysznych drożdżóweczek. Delikatny serek, słodkie truskawki i moja ulubiona kruszonka to połączenie idealne. Moja córcia pokochała je od pierwszego kęsa. Jestem pewna, że i Wam przypadną do gustu :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej op. drożdży instant
Smakołyki Asiobiadu się nie zmarnują ;) Składniki: 3-4 ziela angielskie Wykonanie: korpus z pieczonego kurczaka/kury skóry skrzydełka szyjka 2-3 kawałki suszonych grzybów 2 duże marchewki 2 pietruszki 1 por 2 cebule łupina z 1 cebuli pół selera 2 listki laurowe około 6-10 ziarenek pieprzu około 3 łyżek sosu sojowego 1,5litra wody 1. Korpus z pieczonej kury/kurczaka wraz
Fiolka w kuchnilitra wody 2 ćwiartki kurczaka (ale można użyć skrzydełek lub kości na przykład wieprzowych, wołowych) 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1/2 dużej cebuli mały kawałek pora 1 ząbek czosnku kilka gałązek kopru lub duża szczypta suszonego 1-2 suszone grzybki 3-4 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy po dużej szczypcie: pieprzu, soli, pieprzu ziołowego Link do filmu
Uwaga Babcia Gotujeprzyszła pora na ostatni majowy serniczek , tym razem z musem malinowo-śmietanowym . Jest delikatny i wilgotny dzięki kąpieli wodnej ,rozpływa się w ustach ,mus malinowy jest słodki ale jednocześnie kwaskowaty idealnie pasuje do smaku sera . Składniki na blaszkę 26 cm Masa serowa : - 800 g sera u mnie z Wielunia "mój ulubiony" - 4 jajka - 200 g białej czekolady - 2 duże
Wypieki Renelodówce miska z truskawkami, a w szafkach pełno mąk, które ostatnio otrzymałam z Młynów Stoisław (dziękuję!). Wszystkie „znaki na niebie” i uśmiech na twarzy córki mówiły, że pora upiec coś smacznego. I… to proste i szybkie ciasto sprawdziło się doskonale. Ciasto jest niezwykle puszyste i idealnie będzie smakować z waszą weekendową, bądź codzienną kawą lub herbatą
Słodkie okruszkiświt zaczęła krzątać się po kuchni a potem zaserwowała naleśniki! poradziła sobie sama z jajkami, odmierzaniem a nawet ze smażeniem :) duma mnie rozpierała a śniadanie było pyszne. Potem przyszła pora obiadu i co? otóż Córcia postanowiła zrobić kotleciki! niestety nie przeczytała przepisu do końca i choć bardzo się starała część czynności przejęłam ja. Sama kroiła, gotowała kaszę, mieszała. Mi pozostało
Dzieje kuchennej Wiewiórykilogram rabarbaru kupiony wczoraj. Przypomniało mi się, że dostałam spożywczą paczkę od Delecty – w środku była beza w proszku. Beza i rabarbar to jeden z duetów idealnych – no to pora zakasać rękawy! Beza nie jest ciastem które sprawia mi jakiekolwiek problemy – zawsze robię ją dokładnie według tych samych proporcji, zostaje sztywna i wysoka, potrafię ją suszyć tak, żeby została śnieżnobiała
Karo in the Kitchengorrrącooo!!!! jest mi za ciepło i gdy wracam do domu po pracy wcale nie mam ochoty stać przy kuchence. Sytuacje ratują szybkie potrawy typu placuszki oraz sałatki. Przyszła pora na młode warzywa i staram się wykorzystywać je ile tylko mogę. Tak też powstała ta sałatka. Jest lekka, świeża a jednocześnie sycąca. Polecam! A jeśli lubicie takie smaki
Dzieje kuchennej Wiewiórywłaśnie powstał pomysł ciasta cytrynowego :-) Połączenie manny i herbatników znacie na pewno z bardzo popularnego ciasta czekoladowego, a ja robiłam je wcześniej w wersji truskawkowej i kawowej :-) Dziś pora na niezwykle orzeźwiające i aromatyczne ciasto cytrynowe :-) SKŁADNIKI 44 herbatniki Petit Beurre Blacky Cukry Nyskie 1/2 l mleka 1/2 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki cukru 100 g masła 1 cukier cytrynowy
Czary - gary w kuchniszklanki słodkiej śmietanki 12 % Wykonanie : Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. Mięso umyć i również pokroić w grubą kostkę.W garnku rozpuścić masło, dodać mięso, marchewkę, seler,por, pieczarki pokrojone w pół plasterki i chwilę podsmażyć. Następnie dodać ziele angielskie, pieprz, gałązkę lubczyku i zalać połową wody, gotować około 15 minut, następnie dodać vegetę, ziemniaki, dolać resztę
Sama słodycz i szczypta chiliteż nie za wiele cukru, dzięki czemu deser nie był przesłodzony. Do kruszonki użyłam roztopionego masła, taką metodę zobaczyłam kiedyś w przepisie na stronie Moje Wypieki i od tamtej pory chętnie ją stosuję, gdyż kruszonkę robi się znacznie prościej niż tradycyjnie z masłem schłodzonym. Najpyszniejsze jest crumble lekko letnie, podane z bitą śmietaną ( nie słodziłam). Ale i kolejnego dnia, wyjęte
Stare Garysobą na gładką masę. Następnie dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną. Całość krótko mieszamy ze sobą. Do całości dodajemy pianę z białek i znów krótko mieszamy. Masa serowa jest gotowa, pora na ciasto. Gdy masa kakaowa przestygła, dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka jaj. Całość mieszamy. Następnie dodajemy do mieszanki przygotowaną wcześniej pianę z białek i ponownie mieszamy
Proste-przepisy.plszczęście, że mój dziadek wiele lat temu posadził jabłonkę w ogrodzie. Dzięki temu mam pyszne ekologiczne jabłka, które długo zimują - do tej pory leżą w piwnicy i dobrze się mają :) A przydałoby się je wykorzystać! Akurat na zimę - własny sok z jabłek to same witaminy! Najpierw jabłka myję, ale nie obieram. Wykrawam tylko gniazda nasienne. Gdy już
dobra gospodyni dom wesołym czyni