Sałatka z czarną quinoą, rzodkiewką i najlepszą oliwą świata 197targach Expo 2015 została okrzyknięta najlepszą oliwą świata. Na razie otworzyłam jedną buteleczkę Grand Cru Don Gioacchino , nie mogę zaprzeczyć, że jest to najlepsza oliwa, jakiej do tej pory próbowałam, aż szkoda traktować ją jako dodatek ;) a już na pewno nie do pierwszych lepszych potraw. W ramach podziękowania skomponowałam sałatkę z sezonowych polskich produktów
Quinoa Raz!
Czekoladowo-miętowa chmurka 505które okazały się strzałem w dziesiątkę. Miętowa, tak jak już wspominałam, trafiła do dzisiejszego ciasta, a pozostałe systematycznie zjadaliśmy :) I wszystko byłoby super, gdyby nie to, że do tej pory nigdzie tej czekolady nie mogę kupić. Okazała się naprawdę pyszna i dobra do kulinarnych eksperymentów, a w żadnym sklepie jej jeszcze nie spotkałam, choć szukałam. Czy ktoś spotkał może jakąś
Ratunku obiad
Nivea - kremowe mleczko oczyszczające. Przepis na rozkosz dla skóry 199się nie zdziwiła by była to prawda ;) Skóra po użyciu kosmetyku jest nawilżona, gładka i pachnąca. A co ważne - nie pojawiły mi się żadne wypryski, co do tej pory często zdarzało się gdy używałam mleczka. Trochę to zajęło, ale dojazdy do pracy związane z czasową zmianą adresu oraz obowiązki ogrodowe - to wszystko zabiera mi wolne chwile. Teraz - niemal miesiąc
Kuchnia po mojemu
Skrzydła - Inni, lecz tacy sami, rozdział I 221dziewczyna ponownie rozchylała powieki. Artur wspierał ukochaną, mimo że był wstrząśnięty tym, co zobaczył. Razem z nią odkrył szybko, że ciemne okulary chronią przed wyzwalaniem wiązki optycznej. Od tamtej pory Kosma musiała na stałe nosić okulary o dużych czarnych soczewkach. Tylko to blokowało samoczynne działanie tęczówki, a dokładniej absorbowanie przez nią energii z otoczenia celem natychmiastowej zamiany jej na silną
Anioszek w kuchni
Agrestowy Śnieżny Puch 439Pora na ciasto które już swoją samą nazwą przywołuje chłodek nam na myśl ;) Na blaszkę 23 x 23 cm 500 gr sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub zblendowanego ( ja tak zrobiłam) lub z wiaderka 2 galaretki agrestowe 2 szkl wrzątku do rozpuszczenia galaretek 2-3 łyżki cukru pudru 500 ml śmietanki 30 lub 36% Do kokosowej posypki: 10 łyżek kokosowych wiórków
Gotowanie...to proste !
Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką 359lata temu, ale pamiętam do dziś, jak mąż stał z łyżeczką i wyjadał je prosto z blachy ku mojej zgrozie, bo ciasto pieczone było na przyjazd gości. Od tamtej pory robiłam je wielokrotnie i za każdym razem kończyło się pilnowaniem ciasta, przed zbyt wczesnym spałaszowaniem go przez męża. Ciasto jest idealne. Nie za suche, nie za mokre, nie rozpada się
Mieszam w Garnku
Kotlety kalafiorowo-ryżowe 452blogu znajdziecie już zarówno kotlety kalafiorowe, jak i ryżowe, tym razem pora na kotlety kalafiorowo-ryżowe. Mój mąż był nimi zachwycony. Można je jeść na ciepło i na zimno, z sosem lub bez. Ja swoje podałam z lekko pikantnym sosem pomidorowym, a mąż swoje wcinał z chlebem. Składniki /12-14 kotletów/: 1 niewielki kalafior 100 g ryżu białego 1/2 pęczka koperku
Pasja Smaku
Carbonara z wędzonym łososiem – lekka i odchudzona 210smakowi i konsystencji – ale lżejsza, bardziej wysublimowana. I odchudzona o kilka kalorii. Makaronowi zostaje 7-8 minut do czasu, aż ugotuje się do stanu al dente. To sygnał, że pora zacząć szykować sos. Cebule obieramy i drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso łososia dzielimy na małe fragmenty. W rondlu rozpuszczamy i podgrzewamy masło, na które wrzucamy cebulę. Szklimy
Karo in the Kitchen
Tarta z kremem waniliowym, owocami lata i galaretką z białego wina 211wina na waniliowym kremie pâtissière spowitym maślanym kruchym ciastem. Tutaj nie ma o czym się rozpisywać, bo ta tarta to deser, który wprost musi pojawić się o tej porze roku na stole. Wybierzcie na straganie swoje ulubione owoce i upieczcie ją jeszcze dziś! * SKŁADNIKI Kruche ciasto: 210 g mąki pszennej 130 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru ¼ łyżeczki
Food Square
Ciasto z kiszoną kapustą 227pora na kolejne ciasto z warzywami,tym razem kapusta kiszona..przepis na to ciasto miałam od dawna zapisany [nie pamiętam tylko skąd ], ale jakoś nie było okazji wypróbować..Jak dla mnie był to dziwny dodatek do ciasta, ale super pomysł...ciasto jest bardzo wilgotne, kapusta jest niewyczuwalna..no i co najważniejsze ciasto było smaczne.Moi goście, byli bardzo zdziwieni takim dodatkiem
Moje domowe kucharzenie
Jak film na noc, to tylko thriller 193mogło zabraknąć morderstwa pod prysznicem. Czuwałam przed telewizorem do godziny 4 – 5 nad ranem, byle tylko niebo zaczęło się rozjaśniać. Byłam wtedy pewna, że jest to bezpieczna pora, bo każdy psychopata też musi spać i nie będzie szukał ofiar nad ranem. Dzięki tym doświadczeniom to thriller stał się moim ulubionym rodzajem filmów. Bo lubię się bać. Nadsłuchiwać trzaskających gałęzi
Pink Envelope
Ciasto owsiane z wiśniami 186jest ulubione ciasto mojej rodziny. Przepis wyszukałam parę lat temu gdzieś na sieci (na którymś z forum, niestety nie zapisałam sobie linka) trochę zmodyfikowałam i od tamtej pory piekę regularnie. Proste i szybkie, a ilość doznań smakowych nieograniczona! Można […] Artykuł Ciasto owsiane z wiśniami pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówka
EXTRAVielkanoc czas zacząć! 205Wielkanocy zostało równo trzy tygodnie. To najlepsza pora na to, by zacząć moją extrawagancką akcję wielkanocną 🙂 EXTRAVielkanoc to wiszniówkowa kolekcja subiektywnie dobranych przepisów na wielkanocne przysmaki. Będą ciasta i jajka w nietypowym, może czasem dziwacznym, ale bardzo efektownym stylu. Krótko mówiąc, będzie Francja-elegancja-extravagancja 🙂 Osobiście jestem już lekko znudzona co roku tymi […] Artykuł EXTRAVielkanoc czas zacząć! pochodzi
Wiszniówka
Chłodnik bazyliowy – because I’m happy! :) 162radości: na rynku jest świeża botwinka! W moim rodzinnym domu nie było tradycji jedzenia chłodnika. Tak naprawdę pierwszy raz spróbowałam go jakieś 4 lata temu i od tamtej pory nie mogę się bez niego […] Artykuł Chłodnik bazyliowy – because I’m happy! :) pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówka
BITKI WIEPRZOWE W SOSIE WARZYWNO - OGÓRKOWYM 156posypać pieprzem i obtoczyć w mące. Podsmażyć każdy kawałek na złoty kolor,przełożyć na talerzyk. Cebulę pokroić w plastry,wrzucić ją na tłuszcz po smażeniu mięsa,dodać marchew i por pokrojone w kostkę - wszystko razem zeszklić,ułożyć mięso i zalać go wodą by było lekko przykryte. Następnie dorzucić liście laurowe,majeranek,pieprz ziołowy oraz zmiażdżony czosnek. Dusić wszystko
Niespełnione zdolności kulinarne