por - 13968 przepisów (strona:411/932)

DIETA ZIEMNIACZANA - Rezultaty, porady + przykładowe posiłki 1546

wszystkie rodzaje kapusty, kapusta chińska, kapusta pekińska, rzodkiewka, rzodkiew biała, fasolka szparagowa, seler, seler naciowy, koper włoski, grzyby, szparagi, bakłażan, cukinia, wszystkie rodzaje dyni, jarmuż, ogórek, pomidor, cebula, czosnek, por, szpinak, kiełki, brukselki, brokuły, kalafior, burak, rzepa, karczoch zwyczajny, cykoria, rukola,  Przykładowe posiłki: Śniadanie Na śniadanie wiele osób robiło sobie tzw. hash browns czyli nic innego jak placki ziemniaczane

wegujemy
Ulubieńcy kwietnia 203

smaku bananowym. Jeszcze przed przejściem na weganizm bardzo lubiłam mleko bananowe firmy Muller. To od Alpro według mnie bardzo je przypomina i bardzo mi smakuję.  Do tej pory moim ulubionym burgerem w Krowarzywa był Seitanex. W tym miesiącu spróbowałam wreszcie Tofexa i teraz zdecydowanie ten burger jest moim ulubieńcem. Polecam szczególnie wersję z sosem pomidorowym i koperkowym :) Pierwszym ulubieńcem

wegujemy
Ogórki małosolne kiszone "na sucho" 527

lubię (i wodę z ogórków też ) ale co jakiś czas chętnie wrócę do tego przepisu. Przyprawy dajemy takie jakich używamy do tradycyjnego kiszenia. Lubię dużo kopru, o tej porze roku mało go jeszcze na rynku, warto mieć  zapas zamrożonego, lub w ostateczności dodać sporo zwykłego koperku. Polecam! składniki 1 kg drobnych ogórków gruntowych 1 łyżka soli niejodowanej  przyprawy

Stare Gary
Papardelle z sosem smardzowo-warzywnym 147

zbiorami bo grzyby są kapryśne i ich pojawianie zależy mocno od pogody. Każdy rok jest inny i nie każdy grzybny. Trzeba po prostu trafić w odpowiednie miejsce o odpowiedniej porze. Od niedawna można zbierać spokojnie smardze, które wyrosną Wam w ogródkach więc szukajcie ich a może znajdziecie. Jeśli jednak już macie smardze to koniecznie coś z nimi ugotujecie. Kilka pomysłów

Smaczna Pyza
Zupa szczawiowa (świeży szczaw) 214

gotowego ze słoiczków, którego zawsze mam ogromny zapas.    mięso na wywar około 200g świeżego szczawiu (*) 5-6 ziemniaków 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Dodatkowo:   3-4 łyżki śmietany 18% jajka gotowane na twardo (ilość wg gustu)   Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków

Di gotuje
Nuggetsy z boczniaków 186

Boczniaki już goszczą na sklepowych półkach, pora więc się nimi odpowiednio zająć. Jeśli zastanawiacie się co z nich zrobić, to ten przepis jest dla Was. Boczniakowe nuggetsy to proste i aromatyczne jedzenie, które posłuży nam jako danie główne lub jako przekąska. Można chrupać na zimno i na ciepło z swoim ulubionym sosem. W obu przypadkach boczniaki smakują rewelacyjnie!  Nuggetsy

Bananowe Pole
Hokus Pokus 181

oglądam programów kulinarnych, a jak już to bardzo rzadko. Jednym okiem oglądałam w tym roku Masterchefa Junior, bo Hania była wielką fanką. Co niedzielę oszukiwaliśmy biednego Frania, że już pora spania, buziaczki i do własnych łóżek, po czym Franio zasypiał, a Hania wykradała się na palcach ze swojego pokoju i na paluszkach siup już na kanapie i tata o godz

bistro mama
Sos czosnkowy na kaszy jaglanej 156

czosnkowy na kaszy jaglanej Na początku myślałem o zrobieniu bardziej czosnkowej wersji sojonez -u, ale stwierdziłem, że ostatnio za dużo już pojawiało się niezdrowego jedzenia i pora powoli zacząć odwracać ten trend. Iść w drugą stronę. Ukierunkować się ku świeżym, nieprzetworzonym nadmiernie produktom. Nie używać ton cukru i oleju pomimo ich, jakże nieocenionych, wartości smakowych. Nie neguję używania oleju kokosowego

Blendman
Dżem z pomarańczy 337

Przy okazji przepisu na czekoladowe naleśniki wspomniałam, że robiłam dżem z pomarańczy. Można go zrobić o każdej porze roku. Robiłam dwie wersje: z cynamonem oraz z dodatkiem skórki cytryny. Oba są smaczne jednak mi bardziej smakuje wersja druga. Dżem można wykorzystać jako nadzienie do naleśników lub kruchych ciasteczek czy delicji. 1 kg pomarańczy szklanka cukru skórka starta z połowy pomarańczy

Niebieski kubek z kawa
Tarta z budyniem i rabarbarem 171

utęsknieniem zawsze czekam na początek sezonu owocowo-warzywnego, więc gdy zobaczyłam pierwszy rabarbar, stało się jasne, że pora z nim poszaleć! :) Akurat miałam gości, więc postawiłam na słodki, ale jednocześnie lekki wypiek w postaci tarty. Kruche ciasto wypełniłam budyniem, który został zapieczony wraz z lekko podduszonym rabarbarem, który wykonał resztę pracy w postaci kropki nad przysłowiowym "i". Chyba nie muszę

Fabryka pomysłów
Zupa koperkowa z ziemniakami 263

Składniki: 2 ćwiartki kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki pół selera 5 ziemniaków pół pora ok. 2,5 litra wody 2 pęczki młodego kopru 20 dag śmietany 18% 2 listki laurowe ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól Sposób wykonania: Do dużego garnka wkładamy umyte mięso, zalewamy zimną wodą i gotujemy.  Gdy wywar zacznie wrzeć, zdejmujemy szumowiny, wrzucamy obraną i umytą

Qchnia po prostu
Granola z miechunką i wiśniami 195

przepis z majowego wydania Skarbu Rossmann.  Gdy go wypróbujecie choć raz, już nigdy nie zjecie kupnej granoli. Przepis można dowolnie modyfikować według swoich smaków i upodobań, zależnie od pory roku i aktualnej ochoty "na coś", co jest jego niebywałą zaletą, wystarczy jedynie zachować podane w przepisie proporcje. Radzę jednak, aby do granoli dodać raczej kwaśne suszone owoce (lub choć

Garniec Magalie
Masło czosnkowe na grilla 411

Wiosna i lato to najlepsza pora na grillowaną karkówkę, skrzydełka z kurczaka, szaszłyki i podpieczony chleb z dodatkiem masła czosnkowego. Uwielbiam zapach i smak takiego domowego masła. Czosnek dodajcie do smaku, ponieważ dla co niektórym osób 2-3 ząbki mogą być niewystarczające.  Składniki: 1 kostka miękkiego masła (200 g) 2-3 ząbki czosnku  2 łyżki posiekanego koperku sól

Ugotować
Kilka najlepszych sałatek 196

pewno przydadzą się nie tylko przy okazji imprez domowych. Sałatka z ryżem, kukurydzą i fasolką flażoletką, z dodatkiem pieczonego kurczaka Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą, ogórkiem kiszonym i porem Letnia sałatka "zielony dobieraniec" Ziemniaczana sałatka z czosnkiem i szczypiorkiem Sałatki błyskawiczne ze szklanki Brokułowa sałatka z grillowanym kurczakiem i serem feta Sałatka z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną, pomidorami, cukinią

Codzienna kuchnia niecodzienna
JAK TO JEST Z TĄ KAWĄ? 159

Meksyk, Gwatemala i Kostaryka w Ameryce Południowej i Środkowej oraz Indie, Indonezja i Wietnam w Azji. Kawowiec wymaga klimatu subtropikalnego, tzn. takiego w którym nie występuje wyraźny podział na pory roku (panuje lato lub okres wiosenno-letni). Dzięki temu kawowce mogą wydawać owoce kilka razy w roku.  Po zebraniu owoców trzeba dostać się do ich pestek

Z Majeczką w kuchni