Wiosna to zdecydowanie najlepsza i najsmaczniejsza pora roku. Wtedy właśnie pojawiają się najlepsze warzywa, których z wytęsknieniem oczekujemy przez cały rok. Obok botwinki, zasmażanej kapusty, szczawiu itp zawsze pojawiają się gołąbki z młodej kapusty. Tym razem nie szaleliśmy...po prostu zrobiliśmy klasykę (naszą). Kwintesencja smaku podkreślona sosem pomidorowym, jak za dawnych lat. Przywołujących na pamięć najszczęśliwsze, beztroskie chwile. Pomimo wieku
R'n'G Kitchendzień w pracy. Koktajl truskawkowy już sam w sobie jest pyszny, orzeźwiający i ma piękny kolor. Na blogu były już przepisy na koktajl truskawkowy z bananem, miętą, ale dzisiaj pora na nową odsłonę tego przysmaku, który bardzo często kojarzy się nam z dzieciństwem. Gdy dodasz do niego suszone jagody goji pokochasz ten smak! Suszone jagody goji można spożywać na surowo
Moja smaczna kuchniaWiosna to pora roku, którą uwielbiamy. Na zewnątrz nie jest jeszcze gorąco, a bazarki i stragany uginają się od młodych warzyw. Dzisiaj polecam lekką surówkę z młodej kapusty. Pewnie już dość macie duszonej kapusty pod wieloma postaciami. Ta surówka z młodą marchewką, papryką i pomidorem, będzie idealnym dodatkiem do dania obiadowego. Moja kapusta miała już najlepszy czas za sobą, więc
Mieszam w Garnkubraku niespodzianek. A ja? Kocham życie, jem zdrowo! Co kryje w sobie torebka risotto ? SKŁADNIKI : ryż arborio - 90%, kurki - 4%, sól o obniżonej zawartości sodu (sodowo-potasowa), cebula, marchew, por, seler, kolendra, kurkuma, kmin rzymski, pieprz, kozieradka, chili, kardamon, czosnek, natka pietruszki I TYLE! Można? Można! Jest pyszne! Zdrowe i niesamowicie aromatyczne. Kurki są w risotto zapewniam
Z Kuchni Do KuchniCzarny bez ładnie kwitnie, więc pora zerwać kwiaty i wziąć się za syropy. Pamiętajcie by kwiaty czarnego bzu zrywać z krzewów oddalonych od dróg. Zbierajcie takie kwiatki, które ładnie kwitną, ale nie przekwitają jeszcze (te przekwitające mogą być gorzkawe w smaku. Najlepiej jak zerwiecie kwiaty w ten sam dzień co planujecie robić syrop. W takie ciepłe dni kwiaty bardzo szybko
Aga w kuchnismaku przez kapustę, ale treściwa, bo jest i włoszczyzna, ziemniaki, boczuś, może i kawałki mięsa, jeśli piesa nie zjadła :) Składniki: główka młodej kapusty porcja włoszczyzny - marchew, pietruszka, seler, por porcja rosołowa mięsna - u nas były żeberka wieprzowe, ale też może być szponder, kość wołowa czy korpus drobiowy pół słoiczka koncentratu pomidorowego 100 g wędzonki (najlepszy boczek) liść laurowy, ziele angielskie
dobra gospodyni dom wesołym czyniblenderem. Ten etap można pominąć. Całe kulki kaszy w pralinach nie wpłyną na ich smak. Łyżką wymieszać ze sobą kaszę, wiórki, sól i masło. Dosłodzić miodem. Polecam o tej porze roku miód rzepakowy - biały i szybko krystalizujący się; dobry do pralin jest też miód wrzosowy ze względu na galaretkowatą konsystencję. Odradzam miody spadziowe i gryczany ze względu na intensywny zapach
Weekendy w domu i ogrodziepapryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kucharek 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, koperek 1 pęczek, natka pietruszki 1/2 pęczka, liście selera - kilka sztuk młodą włoszczyznę: łodygi selera, por, marchew, pietruszkę, korzeń selera w rozdrabniaczu zmiksować, wsypać do garnka wsypać pokrojony drobniej kalafior, pokrojoną kalarepkę z ziemniakami, opakowanie zupy wiosennej, wlać wodę i gotować z 20 minut dodać kostkę
W Mojej Kuchni Lubiępory rzadko wykorzystywałam świeże liście chrzanu i nie wiem dlaczego? Często liście wkładam do kiszenia ogórków małosolnych ale te na zimę kiszę z korzeniem chrzanu. To błąd bo liście te młode są pyszne, aromatyczne i smakują delikatniej niż korzeń a mają tyle samo witamin i mikroelementów jak i korzeń. Czemu zatem nie dodać liści chrzanu do pasty? no to zaczynamy
Moje Małe Czarowaniemięsa na rosół wrzucamy do zimnej wody i wstawiamy na ogień. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, łyżkę soli oraz związane gumką zielone elementy z młodej włoszczyzny oprócz pietruszki i pora. Kiedy mięso się zagotuje zdejmujemy szumowinę i zmniejszamy ogień na bardzo mały. Przykrywamy i gotujemy ok 30 minut. W tym czasie kroimy ziemniaki i wrzucamy do wywaru. Myjemy i oczyszczamy
KuchcikoweLovePora na młodą kapustę :) Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 marchewka 1 biała cebula 1 kiszony ogórek ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka musztardy sól do smaku cukier do smaku kwasek cytrynowy do smaku 1 pęczek świeżego koperku 1 ugotowane jajko Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, skropić kwaskiem cytrynowym i podgotować przez kilka minut. Następnie odcedzić, wystudzić, dodać startą marchewkę, posiekaną cebulę
Tradycyjna KuchniaIncol które bardzo polecam alergikom. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 szklanki ugotowanego makaronu kolanka ja użyłam Incola 4 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę kawałek pora pokrojonego w półplasterki 1 puszeczka marchewki gotowanej na parze i pokrojonej w kostkę mały pęczek posiekanego szczypiorku 3 plastry grillowanej karkówki pokrojonej w kostkę 1/2 puszki kukurydzy odsączonej z wody
Sama słodycz i szczypta chiliSezon grillowy w pełni więc pora na coś z grilla. Z resztą już wcześniej obiecałam, że postaram się coś w tym temacie podpowiedzieć... no to podpowiedź jest :-) Ja kaszankę z grilla lubię... mało powiedziane, bo wolę ją niż kiełbasę :-) Czasem robię ją tak po prostu, układaną w całości na ruszcie, a czasem lubię ją trochę doprawić i - ku mojemu zadowoleniu
Czary - gary w kuchniMęża - robię taki specjał często i regularnie. Wszystkie te 3 warunki spełniają drożdżowe bułki nadziewane na wytrawno . Żongluję tu tylko sposobem przygotowania ciasta drożdżowego oraz różnorodnością nadzienia. Do tej pory były już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną
Grunt to przepis!Wiosenna zupa, która jest ciekawym połączeniem słodkiego smaku marchewki i ostrego smaku pora. A wszystko to w mojej ulubionej formie kremu. Do tej zupy dodajemy lekką nutę azjatycką i bliskowschodnią: imbir, miętę i ser feta. Dzięki temu danie jest bardziej orzeźwiające i bardziej sycące
Milion Smaków