por - 13968 przepisów (strona:409/932)

Syrop z suszonej dzikiej róży i rabat na filtr do wody od FITaqua 212

odporności. Można zaparzyć herbatkę i rozkoszować się wspaniałym smakiem i aromatem. Miałam tej suszonej róży jednak tak dużo, że postanowiłam zagospodarować ją jakoś. Tym bardziej, że już niedługo nadejdzie pora na tegoroczne przetwory. Wymyśliłam syrop do herbaty. Można go użyć jednak nie tylko do herbaty. Może być doskonałym dodatkiem do napojów czy deserów. Odkąd mam w kuchni pod zlewem zainstalowany

Codzienna kuchnia niecodzienna
Recenzja książki "Zioła w domowej aptece - kiedy zbierać i jak stosować. Poradnik na wszystkie pory roku" autorstwa Karin Greine 124

notka o książce, która niedawno wpadła w moje ręce :D A mowa o książce, właściwie poradniku  "Zioła w domowej aptece - kiedy zbierać i jak stosować. Poradnik na wszystkie pory roku" autorstwa Karin Greiner                      Ostatnio mam "fazę" na sianie różnego rodzaju ziół (taki post ostatnio nawet pojawił się

Malinowo w kuchni
długo pieczona pierś z gęsi 179

pierś z gęsi Są dwa sposoby na upieczenie gęsiny, możemy piec ją bardzo krótko, albo bardzo długo. Pierwszy sposób opisałem już jakiś czas temu, a więc dziś pora na drugą metodę. Polecam ten sposób szczególnie amatorom domowych wędlin, bowiem pieczona krucha i soczysta gęsina to wprost idealny dodatek do kanapek. składniki

Miód i pieprz
Razowe świderki z pieczarkami i ajvarem 208

ajvaru - pasty paprykowej ze Sklepiku ze smakiem 1/4 szklani wody sól pieprz zioła włoskie mieszanka przypraw w młynku (około 3-4 przekręcenia młynka) olej do podsmażenia do podania posiekany por i mały pomidorek cherry Przygotowanie Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulkę drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę

Słodkie okruszki
Sałatka z kabaczkiem letnia 214

Sałatka z kabaczkiem i bulgur , czyli lato na talerzu. Tego typu dania coraz częściej przygotowuję o tej porze. Jasno zielony kabaczek to rodzaj cukinii, który zawsze kojarzy mi się z latem i bigosem . Rzadko spotykam kabaczki w sklepie. Może mi się uda wychodować je w tym roku. Sałatka z kabaczkiem smakuje delikatnie miętą pieprzową. Przyrządziłam dressing z mięty, którym polałam

codojedzenia
Puszyste bajgle z posypką z płatków owsianych 221

Dzień dobry, dzisiaj pora na przepis na puszyste bajgle . Idealne na śniadanie czy na kanapki do pracy, szkoły lub do parku na piknik w słoneczny dzień. Pewnie myślisz, co odróżnia bajgle od innych wypieków... To już tłumaczymy - mają dziurkę, nie mylcie z obwarzankami, które są zakręcone i splecione przy produkcji z dwóch kawałków ciasta, a bajgle z jednego, chrupkie

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - konferencja prasowa i warsztaty kulinarne 168

dołączonych do ekskluzywnych magazynów dla kobiet.  Ponadto, w ramach projektu wydana została książka kucharska Ryby Wybrane , która w wersji elektronicznej dostępna jest na stronie ryby.wwf.pl. Do tej pory pobrało ją ponad 12 tys. osób, a stronę odwiedziło ponad 536 tys.  W ramach projektu przeprowadzono także 16 warsztatów kulinarnych w 16 miastach wojewódzkich. Wzięło w nich udział

Kulinarne przygody Gatity
Pierożki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami 307

Ciasto francuskie to genialny towarzysz wielu dań, zarówno przekąsek, jak i obiadów czy też oczywiście deserów. Dawno, dawno temu przedstawiałam Wam parówki w cieście francuskim , dziś pora na coś bardziej "treściwego" :) Z podanych składników wychodzi ok. 12-14 pierożków, porcja dla jednej osoby waha się pomiędzy 2 a 4, w zależności od apetytu naszych współbiesiadników :) Składniki: - dwa opakowania ciasta francuskiego

Kulinarne zapędy Kokosa
Przepis na Kapuśniak z Młodej Kapusty z Boczkiem 216

Link do filmu z przygotowania: Kapuśniak z młodej kapusty Przygotowanie: Przykładowy przepis na wywar drobiowo-warzywny: Do garnka przekładam kawałek umytego kurczaka, dodaję umyte i oczyszczone warzywa: marchew, pietruszkę. por, cebulę, seler (warzywa kroję na mniejsze kawałki) i zalewam wodą (około 3 litrami ). Garnek stawiam na gazie i pod przykryciem gotuję od momentu zagotowania około 45 minut. Następnie odlewam

Uwaga Babcia Gotuje
malinowy sernik bez pieczenia 155

łaskawa, dlatego dziś przygotowałem deser który przypomina mi letnie upały ( które mam nadzieje już niebawem nadejdą). składniki 1 kg twarogu  z wiaderka 700 g malin ( o tej porze roku mrożonych) 2/3 szklanki cukru 7  łyżek żelatyny 2 szklanki wody sposób przygotowania Twaróg wyjmujemy z lodówki na 2-3 godziny przed przygotowaniem sernika, aby miał temperaturę pokojową Maliny

Miód i pieprz
Hasło tygodnia: "dania z różem". 120

minutę muszę to wiedzieć ;) Oczywiście: krążą mi po głowie te rabarbary i botwinki, które pojawiły się na wiosennych straganach. Truskawki, maliny i arbuzy - choć to wcale nie ich naturalna pora - także zaczynają być (cenowo) dostępne. Można doszukać się jeszcze całej gamy różowych owoców, a moja ulubiona marynowana czerwona cebulka też ma ten sympatyczny kolor :)  No a mięsa

zadanie-gotowanie
Kanapka z jajem 190

Zaczynamy! Pora na pierwszy, szybki przepis. Chyba wiecie, że w każdej zdrowej diecie najważniejsze jest śniadanie . Dlatego pierwszy wpis dotyczy właśnie naszego porannego posiłku. Co w nim jest fajnego? To, że możecie wybrać produkty jakie lubicie. Ja podam Wam mój pomysł, ale bez problemu możecie go zmodyfikować. Czas przygotowania i ilość porcji 10 minut, 2 porcje Produkty 2 x jajko

Fit&Fast Kitchen
Mango koktajl 138

Pora na coś zdrowego do picia. Proponuje Wam pełen zdrowia i witamin, orzeźwiający koktajl z mango. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczny. Czas przygotowania i ilość porcji 10 minut, 4 porcje Produkty 1 x mango, 400 g jogurtu naturalnego, 1/2 limonki, 3 x łyżeczki miodu Przygotowanie Mango umyj i obierz z skórki. Następnie pokrój

Fit&Fast Kitchen
Wege pieczone kotlety z soczewicy z marchewką :) 162

pory robiłam strączkowe kotlety albo z soczewicy zielonej albo czerwonej. Tym razem połączyłam dwa te rodzaje i wyszło coś pysznego! Zdecydowanie najlepsze kotlety z moich dotychczasowych - chyba nabieram coraz to lepszej wprawy :D Kotlety nadal pozostają bardzo kruche, jednak nie wpływa to negatywnie na ich smak, a wręcz przeciwnie. Do masy soczewicowej dodałam liście mrożonego jarmużu i startą marchewkę. Całość

Zdrowie na języku :P
Piknikowa , jogurtowo – brokułowa sałatka 187

polewamy niewielką ilością sosu i posypujemy słonecznikiem i tak warstwami , powtarzamy aż do wyczerpania składników . Gotowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smakuje świetnie o każdej porze dnia i nocy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego ! Post Piknikowa , jogurtowo – brokułowa sałatka pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży