por - 13968 przepisów (strona:409/932)

ROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH 122

ogniu, żeby rosół delikatnie ‚mrugał’. Gotuj go powoli, kilka godzin, aż rosół osiągnie swój smak. Przelej rosół przez sito do drugiego, mniejszego garnka. Ja z warzyw zostawiam wszystko oprócz pora, resztę kroję i wykorzystuję do innych zup, gdyż rzadko kiedy jem czysty rosół, raczej jest on podstawą do jakiejś innej zupy. Mięso obieram z kości i też dorzucam do zupy

Martyna Cooks
Tort mocno truskawkowy 145

Sezon na truskawki w pełni, więc pora na słodziutki i leciutki tort truskawkowy :) Całe cudo pochłonęło 2 kg truskawek, ale efekt jest fenomenalny, a smak cudowny. Tort po prostu rozpływa się w ustach, a z racji delikatnej konsystencji można się nim zajadać i zajadać :D Tort został przygotowany z własnych truskawek "ekologicznych" :D , a jeśli szukasz zdrowych i naturalnych

Kulinarna (nie)codzienność
Kalarepka z bułką tartą i czosnkiem. 226

Najczęściej do obiadu jako dodatek podaje się sałatkę lub gotowane warzywa albo w zimowe dni sałatki ze słoika. O tej porze roku można gotować kalafior albo fasolkę szparagową i polać je bułką tartą z masłem. A przyrządzaliście w ten sposób kalarepę? Ja właśnie tak zrobiłam i delektowałam się pysznym smakiem kalarepki z masłem, bułką tartą i posiekanym czosnkiem. To bardzo

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ryba po grecku 141

może jej zabraknąć na wigilijnym stole. W moim domu od zawsze znałam ten smak, dlatego dziś kontynuuję tradycję i przyrządzam ją w domu. Jest najlepsza jaką do tej pory jadłam, bo to przepis mojej Babci:) Składniki: 500 g filetów z dorsza lub mintaja 2 cebule 3 marchewki 1 pietruszka połowa selera mały przecier pomidorowy pół szklanki passaty pół

Zasmakuj Kuchni
Tarta z botwinką, szpinakiem i szparagami 131

którym wyklejałam formę. Teraz nauczyłam się wałkować je cieniej, robić z mniejszej ilości składników, dzięki czemu nie jest dominujące a jedynie subtelnie wyczuwalne w całym daniu:) Dziś przedstawiam kwintesencję pory wiosenno letniej - tartę z botwiną, szparagami i szpinakiem. Ciasto na tartę: 100g zimnego masła 200g mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli  Dodatki: 200 mięsa mielonego 1 cebula

Szefowa kuchni
Zupa pomidorowa z serowymi grzankami 165

zdrowa! Pomidory i wszystkie przetwory z nich zrobione zawierają mnóstwo likopenu, który chroni nasz organizm przed nowotworami. Latem można przygotować tę zupę ze świeżych, soczystych pomidorów, a w pozostałe pory roku sięgnąć po passatę czy koncentrat - każda wersja będzie pyszna! :) Zupa pomidorowa: 2 duże udka z kurczaka - ok. 600 g (można użyć także porcji rosołowej) 1 cebula 1 średnia marchewka

Cooking Monster
Koktajl kawowo-bananowy z chia wg Aleex 128

sięgam po koktajl, który uwielbiam. Przygotowuję go zazwyczaj rano i schładzam w lodówce, aby później nie tylko sycił, ale także chłodził. Świetnie może także zastąpić przekąskę o każdej porze dnia i śniadanie podczas nadchodzących upałów. Spróbujcie . Składniki: • 1 jogurt o smaku kawowym do picia typu Twist • 1 dojrzały banan • 1 łyżka nasion chia Sposób przygotowania: 1. W mikserze kielichowym zmiksować

W mojej kuchni
Bułeczki pszenne śniadaniowe 119

szczelnie przykryć, folią spożywczą lub aluminiową i pozostawić w temperaturze pokojowej. Do wieczora nic już z tym nie robimy. Po minimum 10 godzinach, ale raczej nie dłużej 16, będzie pora wykonać ciasto. Zaczyn będzie bąbelkował i wyglądał tak: Odważamy  400 g maki,  200 g ciepłej wody,  taką samą niewielką ilość suchych drożdży co rano,  łyżeczkę soli

I tu będę miała takie te
Rogale marcinkowickie 139

oraz na początek łyżkę śmietany, mieszamy, jeżeli jest za sucha, sypie się mocno, dodajemy trochę śmietany, do uzyskania spójnej masy, ale niezbyt mokrej. Teraz masa powinna już być gotowa. Pora wyjąć z lodówki ciasto - po pół godzinie lub kilku (do 4 dni) dniach. Delikatnie rozwijamy płat ciast, jeśli wcześniej nie wałkowaliśmy do pół centymetra robimy to teraz. Przy pomocy noża

I tu będę miała takie te
Pierniczki leckerli 125

będą bardziej na Nowy Rok. Ich dojrzewanie zależy od warunków, w jakich są przechowywane. U nas leżą w nieogrzewanej spiżarce,  w koszyczku tylko lekko okryte papierem. Pora przedstawić przepis. Przygotowujemy: 500 g maki  350 g miodu  150 g cukru pudru 30 g migdałów 50 g skórki pomarańczowej smażonej/kandyzowanej 5 g sody oczyszczonej 20 g przyprawy

I tu będę miała takie te
Ja: zrobię dacquoise. Mąż na to: że co?!? 155

tortownice, tę z górnej półki na dolną i odwrotnie. Po upieczeniu pozostawiamy bezy do przestudzenia w tortownicach ok. pół godziny, potem ostrożnie przekładamy blaty np. na papier kuchenny. Teraz pora przygotować krem. Bierzemy: - 6 żółtek - 2 opakowania cukru wanilinowego - 80 g cukru - sok z 1 średniej cytryny - 12 g żelatyny - 50 ml wody - 600 ml śmietanki

I tu będę miała takie te
Maślany wafel ciasteczkowy - druga propozycja świąteczna 159

przesadnie dociśnięty wafel będzie dokładnie  zespolony i ostrym nożem będzie go można kroić na dłuższe czy krótsze paski, kwadraty, romby itp. itd.  No i  to wszystko. Pora jeść! SMACZNEGO! #wafel #wykorzystanie ciastek #petitki #bezpieczenia #itbmtt

I tu będę miała takie te
My name is KEKS, ŚWIĄTECZNY KEKS 153

śliwki, daktyle, figi, morele itd. itp. Migdały sparzam i obieram. Wszystkie bakalie kroję w średnie kawałki, niezbyt rozdrabniam i odkładając przygotowane bakalie uzupełniam dużą łyżką skórki  pomarańczowej. Teraz pora na roztarcie masła. Robię to w makutrze, ale- szczerze- kieruję się tu tylko wspomnieniem, utrudniając sobie w ten sposób, można to przyspieszyć korzystając z robota. Kiedy masło stanowi już miękką

I tu będę miała takie te
Best brownie ever :) :) :) 114

mąką tortownicę 28 cm, tym razem podzieliłam ciasto na dwie mniejsze części.   Kiedy masa jajeczna jest gotowa, łączę ją z przestudzoną czekoladą. Mieszam do uzyskania jednolitej barwy. Teraz pora dorzucić przygotowane wcześniej orzechy. Mieszam dokładnie szpatułką, żeby równomiernie rozprowadzić orzeszki w masie. Przelewam do formy i wyrównuję powierzchnię. Piekę w uprzednio rozgrzanym do 170 stopni piekarniku ok. 30 minut

I tu będę miała takie te
Moja teoria względności z chałką w tle 125

ściereczką. Znowu chwilę zagniatam. Odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. godzinę lub półtorej. Prawie całe "Stowarzyszenie umarłych poetów" można sobie odświeżyć. Kiedy ciasto mniej więcej podwoi objętość, pora ponownie zająć się nim. Robimy "Pauza" i wykładamy ciasto na blat podsypany mąką. Ciasto dzielę na 3 części. Formuję podłużne wałki.  Łączę je sklejając u góry. Następnie splatam klasyczny

I tu będę miała takie te