por - 13968 przepisów (strona:409/932)

Tort z musem czekoladowym 154

minut. Upieczony, gorący biszkopt w formie rzucamy dwukrotnie na podłogę (podkładam ręcznik) z wysokości ok. 50cm. Gdy biszkopt ostygnie zawijamy go w folię spożywczą i odstawiamy do następnego dnia. Pora na „bazę” do musu czekoladowego. Obie śmietany wlewamy do rondla, podgrzewamy na średnim ogniu, dodajemy czekoladę połamaną na kawałki oraz 3 łyżki rumowego cappuccino. Masę mieszamy do chwili, aż składniki

mojewypiekiinietylko
Boczek solony - suszony (dojrzewający) 161

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Była już szynka dojrzewająca ( klik ), więc teraz pora na boczek.   Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a efekt... Zresztą sami się przekonajcie.  U mnie znika w zastraszającym tempie! płaty boczku wieprzowego sól kamienna Przyprawy:  majeranek i inne wg uznania ząbki czosnku     Boczek pociąć na płaty o wymiarach około

Di gotuje
Wegańskie pankejki z masłem orzechowym 157

najbliższym czasie w mojej diecie na pewno nie zabraknie kombinacji z pankejkami w roli głównej, więc jeśli też jesteście fanami, znajdziecie tu sporo nowych propozycji podania. Do tej pory w moich śniadaniach najczęściej gościły: PANKEJKI KOKOSOWE - KLIK PANKEJKI TWAROGOWE - KLIK PLACUSZKI OWSIANE - KLIK Ostatnio miałam wielką ochotę na coś nowego. Pokusiłam sie o wypróbowanie wegańskiej wersji pankejków i nie żałuję

Tetiisheri
Pomarańcza z cynamonem - Pomysł na subtelny i lekki deser 209

Pomarańcza z cynamonem - Pomysł na subtelny i lekki deser Pomarańcza pełna słońca, orzeźwiająca i nadająca się na słodki posiłek o każdej porze dnia, zwłaszcza kiedy ten dzień jest gorący.  Lekko, zdrowo i proste w przygotowaniu. Zapraszam. Składniki:  2 pomarańcze 2 łyżeczki cukru 1 szczypta cynamonu Wykonanie:  Pomarańcze najlepiej umyć, osuszyć, ostrym nożem obkroić ze skórki, aby pozbyć

Wino Francja Kuchnia
Zielone placuszki ze szpinakiem 141

zmiksowanym szpinakiem z dodatkiem truskawkowego musu. W środku był waniliowy ryż, który podkreślał te dwa wyjątkowe smaki.  Co tu dużo gadać: lubię te smaki. Tym razem przyszła pora na placki ze zmiksowanym szpinakiem. Można zrobić tradycyjne i do nich podać na przykład szpinak podduszony na oliwie, z dodatkiem czosnku i gałki muszkatołowej. Jednak szpinak zmiksowany i dodany do ciasta

Codzienna kuchnia niecodzienna
grillowane wieprzowe polędwiczki 137

grillowane polędwiczki z pieczarką i cukinią Sezon grillowy w pełni pora więc na danie z rusztu. Ja jednak zamiast kaszanki czy boczku zaproponuję dziś na grilla delikatną polędwiczkę w towarzystwie warzyw. Pragnąc zapewnić wszystkich iż danie to jest równie smaczne jak mięsiwa "cięższego kalibru" a jednoczesne będzie delikatniejsze dla naszego żołądka. składniki dla czterech osób

Miód i pieprz
Ptasie mleczko z truskawkami i galaretką 257

powietrzu gdzie nie mamy dostępu do lodówki.  Ptasie mleczko bardzo ładnie się kroi, jest mega podzielne i wyśmienicie smakuje. Zamiast truskawek można użyć innych sezonowych owoców ale teraz pora na nie więc.... Polecam bardzo  ;)  Składniki: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej  6 łyżek cukru  opakowanie mleczka skondensowanego słodzonego  300 ml śmietanki kremówki  opakowanie

Krakowskie smaki Ani
Orzechowiec 141

Sylwestrową Noc lub inne okazje:) Swoją premierę w Kuchni Smaków w tym roku miał .... ORZECHOWIEC ...na kruchym, mazurkowym spodzie , z masą śmietankową i karmelizowanymi orzechami na wierzchu. A ponieważ pora roku zimna jakaś, to i orzechowca musiała przykryć delikatna kołderka z polewy czekoladowej . Ciasto jest delikatne, smaczne i .....sprawdźcie sami;) Po przepis zanurkowałam na stronę Doroty: www.mojewypieki.com, po czym dodałam

Kuchnia smaków
Pide z mięsem mielonym (Pide mit Hackfleisch) 130

Kochani! W czasie moich wielkich i małych podróży po Niemczech trafiłam pewnego razu do tureckiej knajpki w centrum Frankfurtu - Bayram. Mimo dość późnej pory ruch w niej trwał w najlepsze, a klientela zaspakajała głód nie tylko kebabami.... Jednym z dań, które mnie zaciekawiło już z nazwy, było pide - ciasto w kształcie łódki, taka a la pizza, z różnymi farszami. Wówczas

Kuchnia smaków
Mazurek kajmakowy 133

Kochani,  w te Święta postanowiłam zrobić ciasta typowo Wielkanocne! Mazurki, które piekłam do tej pory, były wielowarstwowe.  A te typowo świąteczne są na kruchym spodzie, polane masą krówkową i posypane bakaliami.  A zatem radośnie wzięłam się do dzieła i wyszły spod moich rąk dwa mazurki. Jeden z nich prezentuję Wam dziś: uwaga - jest baaardzo słodki! Ale taka

Kuchnia smaków
Lekki wege bigos z kiszonej kapusty z grzybami. WYKWINTNY. 139

Bigos bezmięsny, o minimalnej zawartości tłuszczu. Robię go przez cały rok… nie tylko zimą na rozgrzanie, ale w każdej porze roku jako dawka probiotyków. Dodaję dwa rodzaje kapusty: kiszoną i białą. Najważniejszy składnik bigosu to właśnie ta kapusta kiszona . Kupując, sprawdź czy na pewno jest to kapusta naturalnie kiszona w procesie fermentacji W sklepach, możesz znaleźć kapustę kwaszoną/kiszon

Apetyt na Zielone
Obieraczki julienne, czyli sztuka w kuchni! 146

się na zainwestowanie w ten pozornie nieistotny przyrząd, który pozwoli nam na wyczarowanie potrawy, która pozytywnie zaskoczy wszystkich. Julienne to technika krojenia warzyw, w szczególności takich jak: ziemniaki, marchew, pory, seler czy też buraki. Stosując obieraczkę julienne, tworzymy z naszych warzyw cienkie słupki, które następnie mogą być wykorzystane w przygotowaniu bardzo wielu potraw. Myśląc o tym sposobie krojenia warzyw, bardzo

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
#belVita #dlaMistrzówPoranka 191

Nadszedł finisz dla kampanii #belVita #dlaMistrzówPoranka organizowanej przez agencję Streetcom, dlatego najwyższa pora na małe podsumowanie całego przedsięwzięcia, do której zostałam wybrana jako Ambasadorka ;) „Ciastka stworzone na śniadanie” #belVita to smaczne i pożywne ciastka stworzone specjalnie z myślą o śniadaniu. Są bogate w zboża, zawierają pełne ziarno, przynajmniej 5 rodzajów zbóż. Dostarczają ważne dla organizmu witaminy i składniki mineralne

Kulinarna (nie)codzienność
Burgery z buraka 199

ochotę na warzywa w każdej postaci. Zachodzimy do naszego ulubionego straganu i przepadamy… oprócz obowiązkowych truskawek, które pięknie czerwienią się ze stoiska kupujemy pełno fantastycznych, kolorowych warzyw. O tej porze roku wyglądają niesamowicie i dziwnym trafem smakują zupełnie inaczej niż w pozostałych miesiącach :) Zgodnie z naszym etapep na warzywa postanowiłyśmy zrobić burgery z buraków. Nie żebyśmy rezygnowały z mięsa

Kolizje Smaków
Pizza bianca z ziołowym pesto, serem z niebieską pleśnią, szparagami i botwiną 140

rukoli, plastrów cukinii, jednak należy pamiętać by nie przesadzać z ilością dodatków oraz o tym by nadal to ciasto grało pierwsze skrzypce w tym daniu. Uznałam, że o tej porze roku najlepszym dodatkiem będzie wiosenne, ziołowe pesto oraz moje ukochane szparagi, liście botwiny i ser z niebieską pleśnią. Składniki (na 1 dużą pizze bianca lub kilka miejszych): Ciasto na pizze

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania