tiramisu powstaje w nowej odsłonie - na blogu jest już śliwkowe czy o smaku mango z kajmakiem. Dziś prezentuję tiramisu chałwowe, które bije na głowę wszystkie tiramisu jakie do tej pory przygotowałam. Smakuje bosko! Składniki: (tortownica 26-28cm) 6 żółtek* 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego (brązowego) 500g mascarpone 250g śmietany kremówki (30-36%) 300g chałwy waniliowej 2 łyżki tahini
Gotowanie i blogowaniePewnie każdy z Was latem przyrządza fasolkę. Ja do tej pory robiłam ją albo z bułką tartą albo z sosem beszamelowym ( klik ). W tym roku postanowiłam przygotować fasolkę nieco inaczej. Buszując po internecie w poszukiwaniu inspiracji natrafiłam na wiele przepisów na fasolkę w pomidorach. I w ten sposób stworzyłam własną wersję, która tak posmakowała mojemu M, że teraz najchętniej jadałby
My simple kitchennachalny, ale wręcz uroczy! Bije od nich niesamowita energia, chęć do życia i taka spontaniczność, której mogą pozazdrościć im inni! Rozkochali mnie w sobie totalnie i chyba do tej pory nie czułam się tak dobrze jako turystka! JEDZENIE Dla mnie, jako blogerki kulinarnej, był to taki raj na ziemi! Mnóstwo smaków, zapachów i kolorów gościło na moich talerzach! Musaka, Souvlaki
Ostra na SłodkoKolejne pyszne smoothie. Idealnie zmiksowane i zimne. To jeden z moich ulubionych koktajli. Nadaje się na śniadanie, ale sprawdzi się o każdej porze dnia. Musicie koniecznie sobie zmiksować takie smoothie. Składniki : *szklanka owoców leśnych - u mnie truskawki, maliny i jagody * szklanka jogurtu naturalnego * pół szklanki soku pomarańczowego * banan - u mnie mrożony Przygotowanie : Banalnie proste - wszystko wrzucamy do blendera. Miksujemy
Magiczne Życie Martymłodych ziemniaków o tej porze coś wspaniałego! Pasuje też świetnie jako pożywny dodatek do mięsa z grilla, więc także do sezonu grillowego jak najbardziej. U nas w domu uwielbiamy młodą aromatyczną kapustę. Zawsze robię jej cały duży gar, każdego dnia im więcej odgrzewana jest lepsza. A i zapas jest duży, można jeść ją na kilka sposobów. Do ziemniaków, do różnego
Zasmakuj KuchniLato to idealna pora na przygotowanie owoców zapiekanych pod kruszonką. Ich wybór jest teraz gromny. Wykorzystałam ogródkowy agrest a do kruszonki dodałam skórkę cytrynową. Do owoców nie dodawałam cukru, bo były wystarczająco słodkie. Agrest i cytryna tworzą duet idealny. Crumble robi się bardzo szybko, do naczyń wystarczy wsypać owoce, wyrobić kruszonkę, przy użyciu miksera zajmuje to niecałą minutę i umieścić
Wrzosowa PolanaWszystko co najlepsze o tej porze roku. Pyszny dżem połaczony aż z czterech sezonowych przysmaków: agrestu, malin, truskawek i rabarbaru. Owoce są na tyle słodkie, że nie trzeba ich za bardzo dosładzać. Trzeba tylko dodać tyle, żeby dżem miał odpowiednią konsytencję i nie zepsuł nam się w słoiku
Milion SmakówZupa jest pyszna, lekka i niezwykle aromatyczna. Swój smak zawdzięcza dodatkowi koperku! W moim domu sprawdza się o każdej porze roku, bo zawsze mam jego zapasy. Cóż, uwielbiam taką zieleninkę... mięso na wywar 1 kalafior 4 średnie ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 pęczek koperku (w zależności
Di gotujeSkładniki na bulion: - 1,5l wody - 3 marchewki - seler - por - cebula - 2korzenie pietruszki - natka pietruszki - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz cały, sól, pieprz mielony według uznania Przygotowanie: Marchew, seler, korzeń pietruszki i opaloną cebulę włożyć do garnka z zimną wodą i dodać przyprawy i zagotować. Następnie dodać natkę pietruszki. Po upływie 2/3h doprawić bulion do smaku. Składniki na biały krem
Coś z niczegozapach. Przekąska, którą uwielbia moja rodzina, od teraz jest jeszcze pyszniejsza. Boczek idealnie się wysmaża i wytapia z tłuszczyku, a nie przywiera do dna patelni, jak było do tej pory na wszystkich innych patelniach. Bób zachował swój kształt i piękny kolor, a z doświadczenia mogę powiedzieć, że dotychczas używając swoich patelni ( a mam ich w domu sporo ), z bobu robiła
NiePieprz.plalbo proszkiem,eko kostką,ale nie polecam -lepiej ugotuj bulion-obierasz warzywa i bulion "sam" się gotuje.) (wlej do garnka 1,5 litra wody, dodaj przyprawy i obrane warzywa:por,pietruszka,marchewki,seler i gotuj wolno około godziny) 2. Na łyżce tłuszczu(u mnie masło i kilka kropel oleju rzepakowego) przesmaż przez 3-4 minuty drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty
Fiolka w kuchniZupa – do dużego garnka wlać wodę, dodać kostkę rosołową, marchewki pokrojone w plasterki, korzeń pietruszki pokrojony w plasterki, listki laurowe, ziele angielskie, ząbek czosnku, cebula przekrojona na pół,por pokrojony drobno, seler potarty na tarce o dużych oczkach. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać klopsiki i nadal gotować
Kuchnia PokoleńLubię kalarepkę, a od jakiegoś czasu odkrywam ją na nowo stosując w różnych potrawach. Była kalarepka w surówce, była kalarepka pieczona, nadeszła pora na curry z kalarepy. 2 kalarepki 1 duża cebula 1 puszka pomidorów ( lub 3 – 4 pokrojone pomidory bez skóry ) 1 puszka ( 400 g ) mleka kokosowego 2 łyżki
Polska Zuparuskich pierogów. Smakują obłędnie z sosem z maślanki i surówką z białej kapusty. Popróbujcie bo i szybko się je robi i znikną szybko. Takie kotlety smakują wybornie o każdej porze roku. Kotlety "ruskie". ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekonfiturowa galaretka z wiśni W tym roku wiśnie obrodziły wyjątkowo dobrze, usmażyłem z nich już powidła, nastawiłem nalewki, pora więc na kolejny żelazny punkt wiśniowego sezonu, delikatną konfiturę, idealną jako dodatek do pieczywa, czy też składnik deserów. składniki 3 kg wiśni 1 kg cukru środek żelujący na trzy kilo owoców sposób przygotowania Owoce wiśni myjemy, usuwamy pestki, a następnie wkładamy
Miód i pieprz