Dziś chcę Was zachęcić do zrobienia zdrowych naleśników z miodem . Świetnie nadają się na śniadanie a o tej porze roku można kupić świeży tegoroczny miodek . Tutaj polecam kupować ze sprawdzonego źródła a najlepiej bezpośrednia z pasieki, miód marketowy nie jest taki smaczny. O tym, że miód jest źródłem wielu mikroelementów i jego dobroczynne działanie wspaniale wpływa na nasz organizm, chyba
Naleśnikisię ze sobą smakiem. I tak powstała bardzo pyszna zupa :) Składniki: Baza do zupy -1,5 l wody -2 marchewki ( nieduże ) -kawałek selera -zielona część pora -ziele angielskie ( 3 ziarna ) -3 liście laurowe -łodyga kopru -100 g kaszy owsianej Warzywa wraz z przyprawami zalewamy wodą, zagotowujemy. Do gotującego się wywaru wsypujemy kaszę owsianą i gotujemy
Kulinarne przemysleniarazu nie gotuje na miarę szefa kuchni restauracji posiadającej trzy gwiazdki Michelin, ale ukryty talent łatwo wydobyć i udoskonalić. Więc jeśli do tej pory uważałeś, że nie nadajesz się do kuchni, a ta kojarzy Ci się tylko z miejscem, gdzie odgrzewasz mrożoną pizzę (o zgrozo!), gotujesz wodę na herbatę
Menmagazinenimi i starsi i dzieci. Bardzo lubię takie dania "na szybko". Furorę u mnie w domu zrobiły np. placki z kukurydzy . Ich przygotowanie zajmuje tylko pół godziny. Do tej pory na słodko robiłam tylko placki z bananami . Teraz przyszedł czas na coś bardziej wyraźnego w smaku, na coś kwaśnego. Placki wyszły przepyszne, mięciutkie i delikatne. Składniki: 25 dag czerwonej porzeczki
Pobite gary Barbarytysiące bodźców do przetworzenia, miliony informacji i niezliczone wiadomości, trudno znaleźć czas na relaks. Jednak równowaga między pracą a odprężeniem jest ważna! Żeby działać tak sprawnie, jak do tej pory, nasz organizm potrzebuje chwili wytchnienia. Wypocznijcie, zregenerujcie swe siły i znajdźcie czas na zabawę, na książkę, na długi spacer po leśnych ścieżkach. Wsłuchajcie się w swoje ciało i dajcie
Kuchnia smakówkawy. Myślę, że z powodzeniem odnalazłabym się we włoskiej, śniadaniowej rzeczywistości. Uwielbiam kawę i niestety jestem łasuchem ;) Jeżeli wolicie rozpocząć dzień kanapką czy jajecznicą to spróbujcie tych ciasteczek w porze deseru, bo warto :) Składniki: 250 g ricotty 120 g cukru 300 g mąki pszennej 1 duże jajko 50 g miękkiego masła szczypta soli 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
zadanie-gotowanieniesmaczny i zdrowy…? Nie! Po prostu priorytetem przy wymyślaniu przepisu było zdrowie To, jaką teksturę otrzymamy gotowego kisielu, zależne jest od jakości mąki. Ja osobiście używałem do tej pory z trzech firm. Zdecydowanie polecam tę od Radix-Bis (dostępne m.in. w Auchan) oraz Amarello (dobre sklepy ze zdrową żywnością). Więcej na temat samego amarantusa możesz przeczytać we wpisie, który
Blendmantakże mnóstwo innych, drobnych rzeczy, które umilają mi życie, np. fotografia. Rozwijanie własnych pasji sprawia, że nie umieramy w tym codziennym świecie szarości :) Ciasto to robiłam już do tej pory dwa razy pod rząd. Po pierwsze - w tym roku wyjątkowo obrodziła u mnie cukinia i korzystam z niej ile się da, po drugie - mojemu M tak bardzo posmakowało to ciasto
My simple kitchendodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posiekaną bazylię oraz tymianek, opcjonalnie doprawiamy do smaku solą. Przed podaniem posypujemy wszystko parmezanem. (Do risotto opcjonalnie można dodać kilka plasterków świeżego pora dla zaostrzenia
Bon appetit mon amieBardzo szybkie i łatwe do zrobienia i kolejny plus... nie jest to drogie danie. Najlepiej pulpeciki smakują z ogórkiem kiszonym ale równie dobrze z mizerią, kapustą kiszoną, marchewką z porem lub każdą inną surówką. Składniki: pierś z kurczaka 2 szt. (cztery połówki ) ryż 1 torebka jajka 2 szt. papryka słodka, koperek suszony, vegeta, pieprz bulion warzywny koncentrat pomidorowy
Kuchnia Vikipatisonach już wiemy wystarczająco (wczorajszy artykuł o ciekawostkach dotyczących patisonów znajdziesz tutaj ), więc pora z teorii przejść do praktyki. Co powiecie na ekspresowy, pyszny i grillowany patison? Składniki: patison oliwa sól, pieprz, czosnek granulowany Wykonanie: Patisona myjemy, kroimy na plastry (od grubości zależy czas grillowania i ewentualna konsystencja). Ja preferuję miękkie w środku, więc zrobiłam nieco grubsze na około
Tradycyjna Kuchniakawę, coś przegryźć i tak odkrywamy ciekawe miejsca w Bristolu. Ostatnio trafiła się fajna kawiarnia z ogródkiem pachnącym lawendą. Poza kawą serwują chyba najlepsze tosty, jakie do tej pory jadłam w UK. W końcu z pieczywa, które można nazwać chlebem, a nie tostowe, które swoją długą świeżością aż straszy. I szczerze – taki posiłek przy kojącym zapachu lawendy przenosi
Pink Envelopezresztą bardzo modnego. Koktajl owocowy podajemy w miseczce i posypujemy ulubionymi dodatkami, najczęściej popularnymi superfoods, takimi jak: nasiona chia, młody jęczmień, jagody goji itp. Po koktajlach w słoiczkach pora na takie pyszne, letnie desery. Nie ma nic prostszego i szybszego w przygotowaniu, w dodatku zdrowego! Sierpień rozpoczęty, kilka dni temu wybrałam się więc do lasu na jeżyny. Nazbierałam
Moja smaczna kuchnianaprawdę świetny pomysł! Jest słodziutki, ale nie „męcząco”, a nawet bym powiedział, że ma w sobie jakąś odświeżającą nutkę. Jest to nie pierwszy koktajl, który do tej pory zrobiłem, ale chyba pierwszy, który jest dla mnie tak pozytywnym zaskoczeniem – po poprzednich spodziewałem się świetnego smaku, ale nie tutaj, a jednak miła niespodzianka. To połączenie smaków ląduje
BlendmanUwielbiam ogóreczki małosolne i zeżeram je w dużych ilościach. Postanowiłam zrobić z nich zupkę bo jeszcze jakoś do tej pory nie robiłam. Gotuję ją tak samo jak ogórkową tylko zamiast ogórków kiszonych daje małosolne. Zupka jest bardzo pyszna i delikatna w smaku. Dodam tylko, że moje małosolne to takie 4 dniowe ogóreczki, które całkowice zmieniły kolor i mają ten specyficzny
Monia miesza i gotuje