razem są kluski..a raczej kluchy ..i też było pysznie. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum
Moje domowe kucharzeniewiem??? pom... - pomarańcze!? ;) A były to pierwsze tego roku pomidory! Dzisiaj doceniam. Dzisiaj mogę sięgnąć po te warzywa (choć botanicznie owoce, a konkretnie - jagody) w każdej chwili. O każdej porze roku. Paradoksalnie - im są gorsze, tym droższe. O tym wszyscy wiemy i nie chcę nikogo zanudzać trywialnym marudzeniem. Nie ma na to czasu. Właśnie teraz pomidory zaczynają być dobre, więc
zadanie-gotowaniemiejsce zawsze się obronią więc tak też powinno być w tym przypadku. Szef kuchni, Tomasz Łagowski, zaprasza na dobre jedzenie z sezonowymi składnikami. Karta będzie się zmieniać wraz z porami roku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDelikatny serniczek na zimno - idealny deser przy panoszącej się obecnie pełni lata :) Mój osiedlowy bazarek jest miejscem pełnym nieocenionych skarbów. Ostatnio wypatrzyłam tam bezcenny o tej porze roku rabarbar ! Nie ważne, że jest już dawno po rabarbarowym sezonie, bazarek jakimś cudem nadal zaopatrza weń spragnionych rabarbarowych wrażeń klientów. Natychmiast zakupiłam kilo albo i dwa tego smakołyka, mając w planach wypiek
Grunt to przepis!matki, która wkrótce umiera, przeklinając aptekarza i jego potomstwo. Niestety nie wie jeszcze, co zrobiła akuszerka Andrzejowa. A ta podmienia noworodki - zdrowe dziecko podrzuca Klementynie Bernatowej, która do tej pory nie donosiła ciąż albo rodziła martwe lub słabowite dzieci, tak jak i tej nocy. Niczego nieświadomi rodzice wychowują córeczkę Wiktorię obdarzaną wielką miłością przez Klementynę i ledwo tolerowaną przez Franciszka
Weekendy w domu i ogrodzieSezon na cukinię w pełni, więc nie może jej zabraknąć na blogu ;) Połączyłam ją z moim ostatnim odkryciem, czyli pak choi - kapustą chińską. Jakoś do tej pory nie miałam okazji jej próbować, nie wiem jak to się stało, być może była zbyt niepozorna, żeby zwrócić moją uwagę. Bardzo źle, bo jest pyszna, więc jak macie okazję ją kupić to zróbcie
Quinoa Raz!puszczenie wody przez cukinię. Cieszmy się cukinią pod różnymi postaciami, bo wszak na nią sezon! Już wiem, że kolejny raz na pewno zrobię tą zapiekankę, ale dodam podduszonego trochę pora. Jakoś bardzo mi do tego smaku pasuje;) Najważniejszą rzeczą przy robieniu tej zapiekanki, to dobrze odsączyć cukinię. Ja nie tylko trzymam ją na sitku i czekam, aż puści
Mieszam w Garnkuustanowił międzynarodowe świeto musztardy. Jest obchodzone zawsze w pierwszą niedzielę sierpnia, ale dopiero od 13 lat w Polsce. Jeśli Twoja znajomość musztardy kończy się na sarepskiej i stołowej, pora to zmienić! Zbliżający się 7 sierpnia to doskonała okazja, żeby poznać nie tylko ciekawostki o popularnej i powszechnej musztardzie, ale też poeksperymentować kulinarnie. Od starożytnych Rzymian do współczesnego muzeum, czyli
CodogaraKolejna książka otrzymana do recenzji od tania książka.pl . Bardzo lubię przepisy siostry Anastazji i kilka z nich znajdziecie tutaj na blogu. Do tej pory najbardziej do gustu przypadł na Migdałowiec na krakersach według siostry Anastazji :) Książka autorstwa siostry Anastazji pt. "Doskonałe przepisy siostry Anastazji" liczy 152 strony. Znajdziecie tam 106 przepisów zamkniętych w miękkiej okładce. Przepisy
Z miłości do słodkościniebagatelne .... Do jego podania polecam ser żółty Aldamer, u mnie oczywiście MOŃKI , który świetnie się wkomponował w danie :) Spaghetti z bobem Składniki: 300-350 g bobu 1 młoda mała pora - jasna część 3 ząbki czosnku 1/2 papryki czerwonej 180 g makaronu spaghetti ser żółty Aldamer MOŃKI oliwa sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Czosnek obieramy i siekamy w plasterki, porę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipodsmażamy czosnek około 1 minuty, dodajemy kurczaka i rozmaryn. Ciągle mieszając podsmażamy mięso, dodajemy cukinię i około 150 ml wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 10 minut. Od tej pory gotujemy danie bez pokrywki przez kolejne 5 do 7 minut, dodajemy pomidory i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Czekamy aż sos odpowiednio się zredukuje i nabierze ładnej kremowej struktury
SMYKWKUCHNIkurczakiem na każdą okazję Składniki: 200 -300 g wędzonego kurczaka 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy i groszku firmy Jamar 3 duże ogórki kiszone 4 jajka 1 mała pora pieprz, sól 4-5 łyżek majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Kurczaka obieramy z mięsa. Seler oraz kukurydzę z groszkiem odsączamy dokładnie z zalewy w razie
W Moim Magicznym Domuprzepis mam od Jadzi Smolińskiej-uwielbiam jej przepisy i tym razem również się nie zawiodłam-papryka jest pyszna,szybko się robi i jest zupełnie inna niż do tej pory robiłam-jest lekko pikantna-tak jak lubię-polecam wszystkim EKSPRESOWA PAPRYKA NA ZIMĘ 2 i 1/2 kg papryki różne kolory 2 duże cebule 5 papryczek chili czerwonej ZALEWA
Swojskie jedzonkozawsze lubiłam kruche ciasta z owocami, to jednak jest zdecydowanie najlepsze jakie do tej pory upiekłam :) Idealnie słodkie, niezwykle kruche, soczyste i do tego ta delikatna pianka... Po prostu rewelacja! Robiłam je z różnymi owocami, jednak wersja z truskawkami jest najlepsza! Gorąco polecam! foremka 23x33cm Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, szklanka mąki żytniej
Z miłości do słodkościpieczywo lub inne drobne zakupy, gdy ja lub mąż wrócę rano ze sklepu. Cokolwiek robi, rzuca to i biegnie do przedpokoju, a potem zanosi do kuchni. Gdy poproszę w porze śniadania czy obiadu, by zaniosła coś do pokoju, np. słoik miodu lub dżemu, robi to ochoczo i jest z siebie zadowolona. A jeszcze bardziej, gdy potem usadowię ją obok siebie
Anioszek w kuchni