deserze użyłam wanilii mielonej - to moje ostatnie odkrycie. Nawet niewielka jej ilość nadaje intensywnego, waniliowego smaku. Jest więc bardzo wydajna, a ile łatwiejsza do użycia. Do tej pory wyskrobywałam ziarna wanilii ze strączka :) Składniki: 300 ml mleka 300 ml słodkiej śmietanki 30% 100 g cukru pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii lub 1 laska wanilii (polecam firmy
Smak mojego domutakże może pochwalić się niepowtarzalnym smakiem. Delikatnie słodkie latte o "puszystej" konsystencji, lekko herbacianym smaku i aromacie to świetny pomysł na urozmaicenie swojej diety. Możesz pić je o każdej porze dnia, delektując się pysznym smakiem jednocześnie dostarczając organizmowi sporą dawkę składników odżywczych (więcej TUTAJ ). Składniki: 1 płaska łyżeczka matchy tradycyjnej (Moya Matcha) 3 łyżki zimnej wody
Zdrowie na języku :PPrzepyszna babka.Przepis znalazłam w starych szpargałach,kiedy szukałam listu od mojej zmarłej mamy,który od roku 1986 nie został przeze mnie otwarty i nie przeczytany,a który do tej pory sprawia,że czuję gdzieś w środku siebie ogromny ból .Trafiłam wówczas na moje z dawnych lat pamiętniki,które pisałam przez ok 30 lat.Były to zakurzone ,zniszczone kalendarze ,w których
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSierpień to pora na pomidora ! Jest pyszny, aromatyczny, pełen słońca, witamin i smaku. Jedzmy go na surowo, gotujmy, przerabiajmy... Teraz też jest najlepszy czas na zrobienie pomidorowych przetworów. Nie ma nic lepszego niż domowy przecier pomidorowy, jako baza zupy pomidorowej lub sosu do makaronu. Wybierajmy pomidory mięsiste i podłużne. Ja zawsze robię przeciery z pomidorów polnych. Warto jest
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 1 kg łopatki może być wołowina 1 marchew 2 białe cebule 2 czerwone cebule 1 papryka pomarańczowa 1 papryka czerwona 2 cukinie 2 pomidory najlepiej z puszki 1/2 pora 700 g pieczarek smalec , albo olej 4 łyżki majeranku 2 łyżki tymianku 1 kostka wołowa 6 ząbków czosnku ( może być w proszku) 4 łyżki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki
Viola cooks with passioncukinii, która jeszcze mi się nie przejadła przyszła pora na kalafiora. Dotychczas robiłam kalafiorową sałatkę oraz zupę . Jako, że w sezonie kalafiorowym w zeszłym roku byłam na diecie to zupę podałam także w wersji fit. Tym razem postawiłam na zupę kalafiorową w nieco cięższym wydaniu. Dodatek serków topionych sprawił, że miała ciekawszy smak i kremową konsystencję. Składniki
Pobite gary Barbaryczasie zmiksować całość na gęstą pulpę i przełożyć gorącą masę do zakręcanych słoików, postawić je do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia. inspiracja Przepis dodaję do akcji Pora na pomidora
FitKotZanim jeszcze nastała era zamrażarek moja mama robiła taką fasolkę co roku. Później wygodniej i szybciej było ją zamrozić. Ja do tej pory też tak robiłam. W tym roku jednak moje trzy (nie licząc tej kuchennej) stojące w piwnicy zamrażarki po brzegi wypełnione są owocami i grzybami a na fasolkę zwyczajnie zabrakło miejsca. Trzeba było zatem znaleźć inny sposób
Wiem co jemSłuchajcie, mam dzisiaj świetną propozycję. Dla wszystkich, którzy do tej pory kupowali gotowe kulki czekoladowe i dla tych, którzy chcieli kupić, ale przerażał ich skład, ilość cukru i obecność syropu glukozowo-fruktozowego. Od dzisiaj nie ma wymówek - powiedz "nara" czekoladowym płatkom ze sklepu i zrób swoje w domu. Zrobienie tych czekoladowych kuleczek to świetna zabawa dla dzieci
lady-och-mistrzyni.blogspot.comNadeszła pora, aby i z Wami podzielić się z Wami moimi przepisami na smaczne dania i słodkości, które zostały spisane na papierze. A to wszystko dzięki PRINTU . Kiedy kurier dostarczył paczkę, moja radość w czasie jej rozpakowywania była nie do opisania. Byłam szczęśliwa, poruszona a zarazem dumna, mogłam obejrzeć coś na co sama zapracowałam, coś co stworzyłam zupełnie sama
Zrób to smacznieciast czy deserów. Pokusiłam się także o zrobienie całych papierówek w waniliowym syropie , które są ciekawym pomysłem na oryginalny prezent. A to tylko część sposobów na papierówki. Dzisiaj pora na marmoladę. Do chrupiącej bułeczki, do jogurtu naturalnego, naleśników czy kruchych ciastek. Pysznie i pachnąco, jak to z papierówkami. Składniki: 2 kg papierówek 1 szklanka cukru Papierówki opłukać i osuszyć. Obrać
Codzienna kuchnia niecodziennablendera można też wrzucić dodatkowo świeżą bazylię, sos przelać do słoików i pasteryzować ok. 15-20 minut). źródło przepisu Przepis dodaję do akcji Róbmy przetwory! 2016 i Pora na pomidora
FitKotzimę. Najprostsza, ale ta prostota wcale smaku jej nie ujmuje. Wręcz przeciwnie. My nie lubimy komplikować rzeczy, które z natury mają być proste. I dobrze na tym wychodzimy. Pora powoli już brać się za przetwory. Lato w naszej strefie klimatycznej nie trwa wiecznie i zwykle kończy się niespodziewanie i szybciej niż się tego spodziewamy. Lepiej więc żeby jesień nie zastała
Marder&Marder Manufacturepory umieściłam prawie 500 przepisów na różne dania, a okazuje się, że wciąż nie ma tutaj wielu klasyków, które w mojej kuchni wykonuję najczęściej. Jednym z nich jest sałatka grecka - połączenie pomidorów, ogórków, papryki (zwykle zielonej), oliwek, oliwy, oregano i sera feta. Nie ma w niej sałaty (!), którą serwują nam różne restauracje chyba jako tani wypełniacz talerza. Ogórki i pomidory
Weekendy w domu i ogrodziePoczątek września to idealna pora na przygotowanie sobie kilku słoiczków domowych przetworów np pikli, idealnego dodatku do kanapek, sałatek czy grilla. Dlatego zachęcam do przygotowania angielskich pikle, czyli ogórków w marynacie z musztardy, curry i kurkumy. Są szybkie i proste do zrobienia, w dodatku już po 2 dniach można się nimi delektować. Natomiast im dłużej będą się marynowały tym będą
Bernika - moj kulinarny pamietnik