por - 13968 przepisów (strona:389/932)

Indycze golonki z warzywami z wolnowaru 206

indykiem do tej pory nie byłam zaprzyjaźniona. No, może jako dodatek do rosołu występował, ale nigdy żadnych innych prób oswojenia ptaka nie było. W czasie tegorocznych wakacji zostaliśmy poczęstowani - przez właściciela knajpy przy portugalskim rynku - indyczymi golonkami. I to było odkrycie!  Były świetne! Wróciłam do domu i natychmiast postanowiłam, chociaż trochę, odtworzyć te pyszne smaki. Wolnowar sprawdził się znakomicie

Stare Gary
Mus jagodowy 175

Przemierzam okolicę w ich poszukiwaniu jeżdżąc na wycieczki rowerowe, łącząc przy okazji przyjemne z z pożytecznym. Zaczęło się od syropu z kwiatów czarnego bzu i syropu różanego. Teraz przyszła pora na jagody. Kto śledzi mojego bloga wie, że od dwóch tygodni intensywnie je zbieram i przerabiam. Oprócz mrożenia i dżemu robię już od dobrych kilku lat mus jagodowy do słoiczków

Wiem co jem
Chleb z cukinią 184

Były bułeczki z cukinią , a teraz pora na chleb.Zarówno jak i bułeczki tak samo i chleb pycha  polecam.P rzepis pochodzi z książki „Brot und Kleingebäck“ Die GU Küchenbibliothek, a znalazłam przepis   tutaj . 500 g mąki pszennej + trochę do podsypywania 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml lekko ciepłej wody 250 g młodej cukinii [ kawałek żółtej

Moje domowe kucharzenie
Markizy z płatkami owsianymi i marchewką 221

się też do słodkich wypieków..Prawdę mówiąc na blogu jest kilka takich  wpisów  np.ze szpinakiem, kukurydzą, cukinią, ziemniakami, rabarbarem...ale jest jeszcze kilka warzyw , których do tej pory nie wykorzystałam do słodkich wypieków..Zaplanowałam taki jakby maraton słodkich wypieków z dodatkiem warzyw i postaram się przez tydzień [ chociaż nie wiem, czy mi się uda] coś upichić ..Na początek

Moje domowe kucharzenie
Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem 258

bardzo smaczne. Pomimo, że składa się z samych warzyw, jest bardzo syty. Delikatne w smaku młode ziemniaki, cukinia i fasolka szparagowa świetnie smakują z ziarenkami czarnuszki, którą do tej pory dodawałam najczęściej do drożdżowych, wytrawnych wypieków. Praktycznie przepis ten może stanowić także dodatek do mięsnego obiadu, świetnie smakuje na ciepło i na zimno.  Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z cukinii i kurczaka. 168

Sałatka z cukinii i kurczaka (i kilku innych składników) jest bardzo smakowita. Z tym nie mam najmniejszego problemu. Ale dlaczego jest letnia? W sensie pory roku oczywiście. Tutaj także nie mam wątpliwości, ale jak to ująć? Jest lekka i świeża. Prosty cytrynowy winegret działa orzeźwiająco. Kurczak może pochodzić z letniego grilla, a cukinia tylko teraz jest tak delikatna. A przy

zadanie-gotowanie
Hummus z bobu 148

ummus kocham w każdej postaci. Jest jednak taka pora roku, kiedy cieciorkę zastępują inne strączki — to sezon na bób! Dlatego wracając dzisiaj do domu, kupcie przynajmniej woreczek, ugotujcie i wyłuskajcie w ciszy i spokoju — to niesamowicie relaksujące zajęcie! Potem możecie się wyżyć, dodając klasyczne składniki i miksując je na najwyższych obrotach, aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Hummus posypcie ulubionymi dodatkami

Food Square
Pancakes 239

jest dodawane do masy naleśnikowej. Takie naleśniki można podawać z ulubionymi dodatkami np. miodem, syropem klonowym, bitą śmietaną i oczywiście świeżymi owocami lub konfiturą. Pancakes doskonale sprawdzą się w porze śniadaniowej, na kolację lub jako przekąska między posiłkami.  Pancakes nabierają puszystości dzięki maślance, sodzie i pozostawieniu rozmieszanego ciasta na około 2 godziny by zaczęło pracować. Składniki: (na około

Kuchcik gotuje
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem 385

Klasyk klasyków - świetna o tej porze roku do lekkiego obiadku z młodymi ziemniaczkami. Lubicie? SKŁADNIKI (4 porcje) 1 mała główka młodej kapusty (1,3 kg) 1 cebula  1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pęczek koperku sól świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Przekładamy do garnka z gorącą posoloną wodą i gotujemy przez

Moje Kuchenne Rewelacje
Kalafior i brokuł pod chrupiącą kołderką 234

panko a tartą bułką za 2,50 :) Ale jak zobaczyłam to wiedziałam, że muszę spróbować i koniec.  Były więc zwykłe kotlety w extra panierce, a chwilę później przyszła pora na kalafiora. Roboty tyle co nic, a smak rewelacyjny i jakby to powiedział mój teść "coś takiego innego". Oczywiście można użyć zwykłej bułki tartej, ale jak kiedyś na sklepowej półce

bistro mama
Porzeczkowy rarytas 195

kwaskowymi czerwonymi porzeczkami i wyszło świetnie. A zupełnie nieprzypadkowo wpisuje się doskonale w patriotyczny koloryt ostatnich tygodni. Kibicujemy wciąż naszym! Piłkarskie emocje minęły, lekkoatleci poszaleli pięknie, a teraz pora na sprawców stanów przedzawałowych sporej grupy telewidzów, czyli siatkarzy. Polska! Jak znajdziecie w sobie ochotę na przygotowanie naszego pysznego porzeczkowego rarytasu, przygotujcie odpowiednio na: Ciasto: - 500g mąki - 1 łyżeczka proszku

I tu będę miała takie te
Co Lila jadła w środę? 13 204

domu jako schabowy, panierowany w bułce tartej i smażony na oleju. Fiu fiu - takie tłuściochy. Kompletnie nie znałam innych przepisów z użyciem tego warzywa. Do tej pory nie mogę zrozumieć dlaczego cukinie traktowaliśmy po macoszemu. Jest świetna i ostatnio nawet ciasto czekoladowe z niej zrobiłam. Skład placków to cukinia, mąka, jajko, kukurydza mrożona i zioła. Podwieczorek 17:30 Po tych

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Babka z pomarańczową skórką + za co cenię zakupy na Frisco.pl 274

pięter do pokonania, to nic radosnego. Na szczęście w dzisiejszych czasach nie istnieją tylko sklepy stacjonarne. Przyznam Wam szczerze, że zakupy online nie są mi obce, jednak do tej pory nie robiłam przez internet zakupów spożywczych. A już na pewno nie tak dużych i zróżnicowanych. Zawsze byłam bardzo ciekawa jak wyglądają takie zakupy. Czy produkty dotrą w całości, co można

Słodkie okruszki
Letnia sałatka z tuńczykiem i makaronem 233

dwie osoby: - 1,5 szklanki dowolnego ugotowanego makaronu ( świetnie sprwdzi się niewykorzystany makaron z obiadu ) - 2 średnie pomidory - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 3 łyżki siekanego szczypioru, pora bądź cebulki dymki - 2 łyżki majonezu, sól, pieprz do smaku Z pomidorów należy usunąć pestki, ich obecność sprawi, że sałatka podejdzie wodą. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć, wymieszać

kawawszklance