por - 13968 przepisów (strona:391/932)

Pstrąg z jabłkami zapiekany w cydrze 138

Grójecki Grójecki Cydr Jabłkowy wybitnie mi podpasował do użycia jako zalewa, w którym piekła się moja ulubiona rybka - pstrąg ! Do tego zapieczone cząstki jabłek i moje podniebienie miało w porze obiadowej istną orgię smaków :) Rybka była też wyborna na zimno , po nocnym leżakowaniu w lodówce. Z sosu cydrowego zrobiła się pyszna, zwarta galareta, a rybka wyśmienicie zamarynowała się w cydrowych

Grunt to przepis!
Domowa warzywna "kostka" rosołowa 122

codziennego gotowania musicie, po portu musicie przygotować choć raz w życiu te bardzo prostą bazę do zup i sosów. Potrzebujemy: 200 g korzenia selera 250 g marchewki 100 g pora 50 g cebuli 100 g pomidorów 1 ząbek czosnku 100 g pieczarek 1 liść laurowy 6 gałązek ziół, jakie macie pod ręką, może być bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, szałwia, majeranek

MamaOskarka
Dżem śliwkowy z wanilią. 118

Bardzo lubię domowe przetwory, ale brakuje mi cierpliwości do ich masowej produkcji. Znalazłam jednak wyjście idealne. Otóż od czasu do czasu przygotowuję kilka słoiczków do bieżącego zużycia. Natomiast w porze jesienno-zimowej, kiedy letnie produkty sezonowe są tylko wspomnieniem, korzystam z mrożonek. Jaki jest mój dżem śliwkowy? Pyszny :) Słodko-kwaśny z cudowną nutą waniliową, od której chyba się uzależniłam ;) Idealny

zadanie-gotowanie
Weekend w Krakowie | Gdzie na randkę? 123

kwestia gustu, źle nie było ale różnie, szczegóły niżej. Na śniadanie w sobotni ranek udaliśmy się do znanej już nam wcześniej kawiarni Wesoła Cafe (Rakowicka 17). Jak do tej pory to miejsce z najlepszymi śniadaniami i kawą, jakie mieliśmy okazję odwiedzić w Krakowie. Na puszysty omlet z owocami zdecydowanie warto dłużej poczekać, a samo miesce jest bardzo przyjazne i klimatyczne

Mienta blog
Sałatka z zupek 187

Składniki: 3 zupki chińskie 400 g fileta z indyka 1 czerwona papryka 1/2 pora 3 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu 3 łyżki sosu czosnkowego Fanex sól, pieprz, … Czytaj dalej Sałatka z zupek

czarrna od kuchni
Cullen skink – szkocka kartoflanka z wędzoną makrelą 131

żółtkami. Z ziemniaczanym puree zamiast z kawałkami ziemniaków, zmiksowana na gładko, ozdobiona płatkami mięsa ryby…   Ta, którą zrobiłam najbliższa jest oryginałowi, nie ma w sobie żadnych wymyślnych porów, szalotek czy białego wina. Jest prosta, ale nie prostacka. Jest tak szczera i uczciwa jak tylko może być talerz zupy – mleko perfekcyjnie wyciąga i uwydatnia najważniejsze smaki, a tekstura jest oczywista

Karo in the Kitchen
Kurczak w galarecie 97

groszek,kukurydza,fasolka szparagowa) moze byc mrozony  zelatyna  kostka rosolowa  natka pietruszki  do wywaru ;  używam wszytkiego jak do zwykłego rosołu czyli pietruszka korzeń,seler por,prażona cebula ,marchew G otujemu udka razem z warzywami tak jak na rosol tylko krocej nic nie musi pyrgac czas okolo godziny wystarczajaco  pamietajmy o uzywaniu ''szumowki'' udka wyciagamy

Viola cooks with passion
Zupa rybna 117

uwielbiam. Bardzo prosta do zrobienia. Składniki: Ryba - Szczupak , Karp itp. jak dla mnie musi być słodko wodna. Ja zawsze zupę gotuje z głów i ogonów. Włoszczyzna świeża (pietruszka,seler,por,marchew) 1 cebula średniej wielkości  opalona ogniem. 2 kostki rosołowe Śmietana  18% jak zawsze do swoich zup używam  śmietany bardzo rzadkiej. Pietruszka natka Sól,pieprz

Viola cooks with passion
Duszony kurczak w warzywach 116

kostka rosółowa Sól,pieprz do smaku 4 łyżki smalcu Kilka łyżek  oliwy z oliwek 3 ząbki  czosnku plus kilka do marynaty Warzywa : marchew , cebula czerwona , cebula biała,por ,korzeń pietruszki ,fasolka,natka piertuszki (połowa) cukinia Sposób: Jak zwykle dobrze jest kurczaka umyć,oczyścić przeciąć na pół od korpusu i zamarynowac w wodzie, majeranku ,czosnku i soli na całą

Viola cooks with passion
Malinowa Pavlova w wersji mini 185

czekają na swoją kolej. Białka ubijam robotem i kiedy już powstaje na białej pianie wyraźny ślad, zaczynam po łyżce dodawać cukier. Stale ubijam. Na koniec sok cytrynowy i już pora delikatnie wmieszać mąkę. Na blaszce układam papier do pieczenia, rysuję okręgi, użyłam szklanki do zimnych napojów, są to koła o średnicy około 12 centymetrów. Wychodzi wówczas 6 sztuk, całkiem wysokich

I tu będę miała takie te
Zupa z soczewicy z wolnowaru 134

zupę z soczewicy, która jest bardzo prosta i smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam! Składniki: pół szklanki czerwonej soczewicy 200g cienkiej kiełbasy wędzonej 4 ziemniaki 1 większa marchewka kawałek selera kawałek pora 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz ziele angielskie majeranek Warzywa obrać, pokroić na drobne kawałki i wrzucić do wolnowaru. Dodać drobno posiekany czosnek. Kiełbasę pokroić w plasterki

kuchnia doski
Powidła prawie klasyczne. Z piekarnika 132

Śliwki nieodmiennie kojarzą mi się z jesienią. Tak samo jak jabłka czy gruszki - to pierwsze oznaki kolejnej pory roku. Jeszcze tej nienachalnej, złotej ; łagodnie grzejącej ciągle jeszcze ciepłymi promieniami słońca.  Wczoraj byłam na długim spacerze z Tiną - choć ciągle jeszcze wcześnie, słońce już powoli chyliło się ku horyzontowi. Mimo przyjemnego ciepła coraz dłuższe cienie przypominają, że lato już niedługo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza z kurczakiem 136

Mąż pociesza mnie, że jak się bardzo czegoś chce, to można... Więc myślę sobie, że skoro w końcu klucz do ważnych decyzji ma się we własnej głowie to może pora to wykorzystać? Póki co na kolację znów była pizza ;-) Bo szybko, bo każdy lubi, bo dobrze mi robi... SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody

Czary - gary w kuchni
Moja CEWE FOTOKSIĄŻKA 147

temu nie założyła bloga.    Kontakt z firmą od samego początku był bardzo dobry. Dostałam wolną rękę, link do programu i kilka wytycznych. O każdej porze dnia (od 6.00 do 22.0) mogłam dzwonić na infolinię i pytać specjalistów, jeżeli przy projektowaniu pojawiłby się jakiś problem. Z tego koła ratunkowego skorzystałam raz, ale dziś już nie pamiętam

bistro mama
Kabaczkowe leczo 82

Druga połowa sierpnia i początek września to dla mnie co roku pora na leczo. Potrafię je zrobić w ciągu tych kilku tygodni nawet kilka razy, a zawsze wystarcza na kilka dni. Oprócz standardowej wersji świetnie sprawdza się także ta na bazie kabaczka, który dobrze pasuje do papryki, pomidorów i kiełbasy. No i oczywiście nie może zabraknąć węgierskiej czubricy

Milion Smaków

Proponowane wyszukiwania