por - 13968 przepisów (strona:399/932)

Indycze golonki z warzywami z wolnowaru 186

indykiem do tej pory nie byłam zaprzyjaźniona. No, może jako dodatek do rosołu występował, ale nigdy żadnych innych prób oswojenia ptaka nie było. W czasie tegorocznych wakacji zostaliśmy poczęstowani - przez właściciela knajpy przy portugalskim rynku - indyczymi golonkami. I to było odkrycie!  Były świetne! Wróciłam do domu i natychmiast postanowiłam, chociaż trochę, odtworzyć te pyszne smaki. Wolnowar sprawdził się znakomicie

Stare Gary
Mus jagodowy 154

Przemierzam okolicę w ich poszukiwaniu jeżdżąc na wycieczki rowerowe, łącząc przy okazji przyjemne z z pożytecznym. Zaczęło się od syropu z kwiatów czarnego bzu i syropu różanego. Teraz przyszła pora na jagody. Kto śledzi mojego bloga wie, że od dwóch tygodni intensywnie je zbieram i przerabiam. Oprócz mrożenia i dżemu robię już od dobrych kilku lat mus jagodowy do słoiczków

Wiem co jem
Chleb z cukinią 163

Były bułeczki z cukinią , a teraz pora na chleb.Zarówno jak i bułeczki tak samo i chleb pycha  polecam.P rzepis pochodzi z książki „Brot und Kleingebäck“ Die GU Küchenbibliothek, a znalazłam przepis   tutaj . 500 g mąki pszennej + trochę do podsypywania 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml lekko ciepłej wody 250 g młodej cukinii [ kawałek żółtej

Moje domowe kucharzenie
Markizy z płatkami owsianymi i marchewką 204

się też do słodkich wypieków..Prawdę mówiąc na blogu jest kilka takich  wpisów  np.ze szpinakiem, kukurydzą, cukinią, ziemniakami, rabarbarem...ale jest jeszcze kilka warzyw , których do tej pory nie wykorzystałam do słodkich wypieków..Zaplanowałam taki jakby maraton słodkich wypieków z dodatkiem warzyw i postaram się przez tydzień [ chociaż nie wiem, czy mi się uda] coś upichić ..Na początek

Moje domowe kucharzenie
Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem 234

bardzo smaczne. Pomimo, że składa się z samych warzyw, jest bardzo syty. Delikatne w smaku młode ziemniaki, cukinia i fasolka szparagowa świetnie smakują z ziarenkami czarnuszki, którą do tej pory dodawałam najczęściej do drożdżowych, wytrawnych wypieków. Praktycznie przepis ten może stanowić także dodatek do mięsnego obiadu, świetnie smakuje na ciepło i na zimno.  Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z cukinii i kurczaka. 144

Sałatka z cukinii i kurczaka (i kilku innych składników) jest bardzo smakowita. Z tym nie mam najmniejszego problemu. Ale dlaczego jest letnia? W sensie pory roku oczywiście. Tutaj także nie mam wątpliwości, ale jak to ująć? Jest lekka i świeża. Prosty cytrynowy winegret działa orzeźwiająco. Kurczak może pochodzić z letniego grilla, a cukinia tylko teraz jest tak delikatna. A przy

zadanie-gotowanie
Hummus z bobu 133

ummus kocham w każdej postaci. Jest jednak taka pora roku, kiedy cieciorkę zastępują inne strączki — to sezon na bób! Dlatego wracając dzisiaj do domu, kupcie przynajmniej woreczek, ugotujcie i wyłuskajcie w ciszy i spokoju — to niesamowicie relaksujące zajęcie! Potem możecie się wyżyć, dodając klasyczne składniki i miksując je na najwyższych obrotach, aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Hummus posypcie ulubionymi dodatkami

Food Square
Pancakes 211

jest dodawane do masy naleśnikowej. Takie naleśniki można podawać z ulubionymi dodatkami np. miodem, syropem klonowym, bitą śmietaną i oczywiście świeżymi owocami lub konfiturą. Pancakes doskonale sprawdzą się w porze śniadaniowej, na kolację lub jako przekąska między posiłkami.  Pancakes nabierają puszystości dzięki maślance, sodzie i pozostawieniu rozmieszanego ciasta na około 2 godziny by zaczęło pracować. Składniki: (na około

Kuchcik gotuje
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem 369

Klasyk klasyków - świetna o tej porze roku do lekkiego obiadku z młodymi ziemniaczkami. Lubicie? SKŁADNIKI (4 porcje) 1 mała główka młodej kapusty (1,3 kg) 1 cebula  1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pęczek koperku sól świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Przekładamy do garnka z gorącą posoloną wodą i gotujemy przez

Moje Kuchenne Rewelacje
Kalafior i brokuł pod chrupiącą kołderką 208

panko a tartą bułką za 2,50 :) Ale jak zobaczyłam to wiedziałam, że muszę spróbować i koniec.  Były więc zwykłe kotlety w extra panierce, a chwilę później przyszła pora na kalafiora. Roboty tyle co nic, a smak rewelacyjny i jakby to powiedział mój teść "coś takiego innego". Oczywiście można użyć zwykłej bułki tartej, ale jak kiedyś na sklepowej półce

bistro mama
Porzeczkowy rarytas 172

kwaskowymi czerwonymi porzeczkami i wyszło świetnie. A zupełnie nieprzypadkowo wpisuje się doskonale w patriotyczny koloryt ostatnich tygodni. Kibicujemy wciąż naszym! Piłkarskie emocje minęły, lekkoatleci poszaleli pięknie, a teraz pora na sprawców stanów przedzawałowych sporej grupy telewidzów, czyli siatkarzy. Polska! Jak znajdziecie w sobie ochotę na przygotowanie naszego pysznego porzeczkowego rarytasu, przygotujcie odpowiednio na: Ciasto: - 500g mąki - 1 łyżeczka proszku

I tu będę miała takie te
Co Lila jadła w środę? 13 185

domu jako schabowy, panierowany w bułce tartej i smażony na oleju. Fiu fiu - takie tłuściochy. Kompletnie nie znałam innych przepisów z użyciem tego warzywa. Do tej pory nie mogę zrozumieć dlaczego cukinie traktowaliśmy po macoszemu. Jest świetna i ostatnio nawet ciasto czekoladowe z niej zrobiłam. Skład placków to cukinia, mąka, jajko, kukurydza mrożona i zioła. Podwieczorek 17:30 Po tych

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Babka z pomarańczową skórką + za co cenię zakupy na Frisco.pl 250

pięter do pokonania, to nic radosnego. Na szczęście w dzisiejszych czasach nie istnieją tylko sklepy stacjonarne. Przyznam Wam szczerze, że zakupy online nie są mi obce, jednak do tej pory nie robiłam przez internet zakupów spożywczych. A już na pewno nie tak dużych i zróżnicowanych. Zawsze byłam bardzo ciekawa jak wyglądają takie zakupy. Czy produkty dotrą w całości, co można

Słodkie okruszki
Letnia sałatka z tuńczykiem i makaronem 209

dwie osoby: - 1,5 szklanki dowolnego ugotowanego makaronu ( świetnie sprwdzi się niewykorzystany makaron z obiadu ) - 2 średnie pomidory - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 3 łyżki siekanego szczypioru, pora bądź cebulki dymki - 2 łyżki majonezu, sól, pieprz do smaku Z pomidorów należy usunąć pestki, ich obecność sprawi, że sałatka podejdzie wodą. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć, wymieszać

kawawszklance
Chleb pszenno orkiszowy 154

dzieży, Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta. Gdy wedle doświadczenia niechybnych probieży, Nazajutrz ugniot miary właściwej dorasta, Pierzyną ciepłą kryje pulchne ciało ciasta, Kędy cierpliwie pory wypieku doleży. I uklepawszy w płaskie półkule miąższ miękki W gorący piec je wsuwa na długiej kociubie, Skąd roztaczając zapach kuszący i miły Wychodzą wnet pożywne, razowe bochenki, Brunatne

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania