kaczka z gruszkami 163kaczka z gruszkami Każda pora roku jest dobra aby na obiad podać kaczkę . A końcówka lata daje nam dodatkowo okazję, aby nasze danie nafaszerować owocami, które właśnie dojrzały w sadzie. Tak też uczyniłem i z samego rana zerwałem owoce z gruszy. A po południu podałem aromatyczną kaczkę, której zapach nęcił domowników na długo przed pojawieniem się dania
Miód i pieprz
Gotujemy wywar na żeberkach wołowych w szybkowarze 236mniejszych 2 kostki ogonowe wołowe, możesz zastąpić żeberkiem wołowym 2 kawałki wędzonego żeberka wieprzowego - opcjonalnie 2 spore marchewki, obierz 1 duża pietruszka, obierz 1 / 2 selera, obierz 1 por - tylko biała część 1 cebula - opiecz na ciemny kolor 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól morska drobno mielona lub inna czarny pieprz świeżo mielony 2 łodygi świeżej
Szybko Szybkowar
Zupa buraczkowa z ziemniakami 465Domowa, pyszna i aromatyczna zupa buraczkowa. Buraczkową gotuję na wywarze z żeberek wołowych z dodatkiem pietruszki, cebuli i malutkiej marchewki. Pomijam typowe dla wywarów warzywa, takie jak por i seler, aby nie zdominowały one swoją intensywnością smaku zupy. Zupa smakuje wybornie z kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem. Smacznego! Składniki na wywar wołowy: 3 żeberka wołowe, 2 kostki ogonowe wołowe
Szybko Szybkowar
Zioła ogrodowe na zimę 257patenty. Wystarczy włożyć, zamknąć i zamrozić, a potem łatwo wyjąć tyle ile potrzeba i znów można spokojnie zamknąć :-) Czego więcej prócz woreczków potrzebujemy? Ziół... Pietruszka, koperek, nać selera, por... wszystko możecie zamrozić w ten sposób, by potem w zimie cieszyć się pięknym aromatem ziół prosto z ogródka, a nie sztucznie pędzonych z marketu... Natki myjemy, osuszamy, usuwamy wszelkie zanieczyszczenia
Czary - gary w kuchni
Barszcz biały na żeberkach (z jajkiem i białą kiełbasą) 170mnie barszcz biały jest podobny do żurku (*) i gotuję go niezależnie od pory roku. Zupa jest niezwykle pyszna oraz sycąca - dzięki dodatkowi jajek i białej kiełbasy. Obowiązkowo musi być w niej dużo majeranku, śmietany i czasami - chrzan. Bywa, że samodzielnie robię zakwas, ale z reguły moje dania są spontanicznie i na ich pomysł wpadam w ostatniej chwili, więc
Di gotuje
Sałatka z tuńczykiem i fasolką 363Składniki: 1 puszka tuńczyka 200 g fasoli z puszki, w mnie „z oczkiem” kawałek pora 3 jajka ugotowane na twardo 4-5 ogórków marynowanych 1-2 łyżki majonezu sól i pieprz Przygotowanie: … Czytaj dalej Sałatka z tuńczykiem i fasolką
czarrna od kuchni
Zraziki z łopatki, faszerowane boczkiem i jabłkiem 245Zraziki z łopatki, faszerowane boczkiem i jabłkiem Łopatka , to bardzo wdzięczny i smakowity kawałek mięsa , a że nadeszła pora soczystych jabłek ..czemu , by nie zrobić duetu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wbrew pozorom , nie odkryłam ameryki , tym połączeniem jabłek , boczku i wieprzowiny , jest to jeden z tych przepisów kuchni staropolskiej , która w dzisiejszych czasach , rzadko gości
Ogrodnik w podróży
Kurczak faszerowany w cieście francuskim. 224nadziane ;) Mięso nafaszerowałam mozzarellą, bazylią i suszonymi pomidorami, a następnie owinęłam plecionką z ciasta francuskiego. Jest to dosyć popularny sposób na podanie filetów z piersi kurczaka, ale do tej pory jakoś nie było okazji, żeby go wypróbować. Dobrze, że w końcu się udało. Danie jest bardzo smaczne i eleganckie. Mięso pozostaje soczyste, a ciasto chrupiące. Nadzienie można dowolnie modyfikować
zadanie-gotowanie
Mocno cytrynowe muffinki z mąki orkiszowej 268mile zaskoczona. Muffinki smakują rewelacyjnie, a są zdecydowanie zdrowsze niż te z mąki pszennej. Orkisz jest źródłem bialka, blonnika oraz innych minerałów i witamin. W mojej kuchni od tej pory napewno zagości na stałe :) Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 2,5 szklanki mąki orkiszowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 3 jajka 1/2 szklanki
kuchnia doski
Dżem z rokitnika 221Wrzesień za pasem więc zabierać się czas za głóg, rokitnik czy czarny bez. Teraz pora jest na robienie pysznych dżemów z tych cennych w witaminę C owoców, polecam. Rokitnik zawiera także witaminy E, F, K, P i kwas foliowy, prowitaminę A i C oraz flawonoidy, antycyjany, garbniki a także nienasycone kwasy tłuszczowe i mikro i makroelementy np. mangan, żelazo
Moje Małe Czarowanie
Golona dla chłopa 2 278zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 1 golonka 3 średnie cebule 3 marchewki 3 pietruszki 1 seler 1 pęczek natki pietruszki jedna cała pora 4 listki laurowe 10 ziaren pieprzu kolorowego 3 łyżki warzywka 2 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy francuskiej Wykonanie Mięso wkładam do średniego
Mój Smak
Karkówka z kminkiem pieczona w woreczku 224woreczku do pieczenia firmy Gosia, co pozwoliło zachować wewnątrz karkówki cały smak i aromat. Mięso pieczone w woreczku jest bardzo soczyste, idealnie sprawdza się podane na ciepło w porze obiadowej, jak i na zimno w kanapce. Użycie woreczka do pieczenia zaoszczędziło mi również czasu na czyszczenie piekarnika i zmywanie foremki po pieczeniu, gdyż nic nie pryskało i nie zapiekało
Kuchcik gotuje
Wegetariańska potrawka z cieciorką i kalafiorem 196resztek". A uwierzcie, że takie są zawsze najlepsze. W roli głównej wystąpiła dzisiaj zapuszkowana cieciorka i osamotniony kalafior znaleziony gdzieś na dnie lodówki. Do tej pory unikałam strączków, ale po tak udanej improwizacji stwierdziłam, że powinnam to zmienić! Fasola (biała i czerwona), groch, soczewica, soja... można przecież zrobić z nich tyyle pyszności! No ale nie dzisiaj
Kuchnia Ellie
Ziemniaki z kremowym farszem. 6179dodatek raczej proste w wykonaniu. Fajne na zwykłą (powiedzmy) kolację, a i na przyjęciu można nimi zabłysnąć (prawdopodobnie). Jakoś tak nagle przypomniało mi się, że kiedyś wrzesień to była pora szkolnych wyjazdów na wykopki do pegieerów. Pamiętacie? Ja załapałem się na końcówkę tych czasów i teraz wspominam z sentymentem, jak zbierałem kartofle na polu, które występuje w pierwszej scenie Blaszanego
zadanie-gotowanie
Grochówka z pęczakiem 152Gorąco zachęcamy do skosztowania tej alternatywnej wersji grochówki. Składniki 500 g pęczaku 500 g grochu łuskanego 1 duża marchewka 1 pietruszka por (biała część) 1 mały seler 1 ząbek czosnku 500 g żeberek 100 g wędzonej słoniny 1 liść laurowy sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę zalewamy 1,5 l wody
R'n'G Kitchen