nowoczesna, autorska kuchnia Macieja Stankiewicza, przygotowywana wyłącznie w oparciu o świeże, regionalne produkty, dostarczane codziennie przez producentów z Podkarpacia. Sezonowa karta, zmieniająca się wraz z porami roku, nieoczywiste połączenie smaków oraz nowoczesne, próżniowe gotowanie w niskich temperaturach to wyróżniające cechy tutejszej kuchni ( informacje pochodzą ze strony restauracji ). KUK NUK mieści się tuż przy rynku
Qlinarnie i QlinarnieUwielbiam sałatki, szczególnie w porze letniej kiedy lokalne warzywa są pachnące i łatwo dostępne a my nie musimy faszerować się chemią zapakowaną w coś co wygląda jak warzywo, z tym, że nie pachnie i nie smakuje. Mam dla Was super propozycję na przepyszną sałatkę z moim ulubionym serem halloumi, plastrami ogórka, oliwkami, kukurydzą, serem feta i sezonowym, dostępnym teraz
Mango Papajamnie na obiad rzadko można spotkać klopsy, bo mój nie za bardzo przepada, ale jak głodny to wszystko zje ;). Jak zrobię je z dodatkami np, z pieczarkami albo porem to z chęcią pałaszuje. Te klopsiki choć proste, to bardzo nam smakowały, szczególnie z tymi warzywami. Co tu będę się dużo rozpisywać, po prostu pycha :)! FRYKADELKI Z INDYKA Z WARZYWAMI
Zakątek rozkoszy kulinarnychbędę ukrywać, że lato nie należy do moich ulubionych pór roku. Nie przepadam za upałami, ale za to ta pora roku ma dla mnie ogromne plusy, jakich nie posiada żadna inna. Owocowe koktajle na śniadanie, chłodniki na obiad i sałatki na kolacje…półki i skrzynki na straganach przepełnione tym, co kocham najbardziej czyli ogromem kolorowych owoców i warzyw. Moja
Mienta blogSezon malinowy już się rozpoczął ! Więc pora zabrać się za gromadzenie zimowych zapasów w postaci konfitur. U mnie już wypróbowana, pyszna konfitura z płatkami migdałowymi. Bez zbędnych konserwantów i środków żelujących. Bardzo owocowa, z wyczuwalnymi kawałkami malin. Składniki: 1 kg malin 75 dag cukru 10 dag płatków migdałowych Wykonanie: Maliny dokładnie przebrać, opłukać, osączyć i zasypać cukrem i zostawić
Tradycyjna KuchniaMoja babcia, jak ktoś nie chciał jeść warzywa, mówiła, że jarzyny mają zęby i kolą w podniebienie spożywającego. Do tej pory prześladuje mnie widok zębatej marchwi ponuro rechoczącej w okolicach podniebienia. Podobno do smaku warzyw trzeba dorosnąć lub zwalczyć w sobie wstręt. Ja się nie znam, ja nigdy problemu z nimi nie miałam, no może poza okresem przedszkolnym, kiedy serwowano
ladykitchenchłodniej. I dobrze, emocje związane z tym, co dzieje się na Euro we Francji wystarczająco rozgrzewają. Nasi w ćwierćfinale, Brexit dwa razy w tygodniu i okrzyki bojowe Wikingów w porze najwyższej oglądalności. Jak to wszystko unieść na chłodno! Nie da się! Dlatego dzisiaj krótko, mam Wam do zaproponowania bajecznie prostą zapiekankę teksaską, kolejny pomysł na obiad z książki "Potrawy
I tu będę miała takie teprzodu) przypomniałam sobie o tym przepisie, którym koniecznie muszę się z Wami podzielić! :) Przyznam nieskromnie, że to jedno z najlepszych wytrawnych ciast, jakie udało mi się do tej pory poczynić i już wprowadziłam je do stałego menu naszej rodzinki. :) Zakochali się w nim moi wszyscy znajomi (którzy mieli już okazję je wypróbować), dostałam też wiele maili od Czytelniczek Skarbu zachwyconych
Garniec MagaliePiękna, kolorowa i pełna witamin sałatka, pyszna o każdej porze dnia. Połaczenie buraczków z awokado nie tylko smakuje wybornie, ale i wygląda elegancko. Zamiast gotować buraki w wodzie polecam owinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Dzięki takiej obróbce zachowają więcej witamin i pozostaną jędrne oraz soczyste. Najlepiej upiec od razu większą ilość buraków, które
cool and mintyłyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków 1/4 łyżeczki chili w proszku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz WARZYWA * 1 marchewka pokrojona w cienkie paseczki 1/2 małego pora pokrojonego w krążki 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paseczki 1/2 szklanki kiełków fasoli mung 30 g suszonych grzybków shiitake/ kilka godzin wcześniej namoczonych w wodzie i pokrojonych w paseczki
cool and mintySzybka i prosta. Smakuje każdemu. Podałam ją na opieczonych kromkach chleba i posypałam szczyptą chili oraz świeżą rukolą. Sprawdzi się na weekendowe śniadanie lub jako przekąska w porze lunchu. Jeśli nie posiadacie lub nie chcecie korzystać z malaksera, możecie rozgnieść odsączonego tuńczyka widelcem i wymieszać ze startym na tarce czosnkiem, drobno posiekanymi suszonymi pomidorami oraz serkiem. Przygotowana
cool and mintyzewnątrz, miękkie i aksamitne w środku. Łatwe i tanie w przygotowaniu. Z minimalnej ilości składników . Sprawdzą sie jako dodatek do mięs, ryb lub jako sycąca przekąska w porze lunchu. Mimo, że ciasto nie zawiera mąki jest zwarte i dobrze się formuje. Gęstość masy w dużym stopniu zależy od rodzaju użytych ziemniaków. Najlepsze będą mączyste, kleiste, o sypkim
cool and mintyoraz sosu winegret i kremu balsamico. Opcjonalnie także z posiekanymi orzeszkami np. włoskimi, piniowymi lub pistacjami. Sałatka będzie idealna jako dodatek do dań z grilla lub jako przekąska w porze lunchu. Wówczas koniecznie podajcie ją z dodatkiem opieczonej bagietki. SKŁADNIKI / 2 porcje 20 pomidorków cherry (200 g) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka cukru pudru sól morska
cool and mintyChoć to zima sprzyja mocnym w smaku, wilgotnym i esencjonalnym ciastom ja piekę je również w inne pory roku. Tym razem moc czekoladowego ciasta przełamałam lekkimi sezonowymi owocami. Przepis na ciasto pochodzi z KUCHNI 03/2016. Szybkie ciasto czekoladowe podwójnie ciasto: 3 jajka 20 łyżek cukru 80 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kapieli wodnej 200 ml oleju 150 g mąki
Dzieje kuchennej Wiewiórymnóstwo nagrań prezentujących sposoby wykonywania joginistycznych układów – asan. Również w internecie bez trudu znajdziemy tego rodzaju filmy a nawet dość rozbudowane kursy. Na temat jogi napisano do tej pory również sporą ilość książek. Większość z tych dostępnych na naszym rynku wydawniczym to opracowania zagranicznych, bardzo często amerykańskich, autorów. Niemniej nie brakuje również opracowań traktujących o jodze, które byłyby owocem
Krzywa Prosta