por - 13968 przepisów (strona:415/932)

Risotto z kurkami 104

braku niespodzianek. A ja? Kocham życie, jem zdrowo! Co kryje w sobie torebka risotto ? SKŁADNIKI : ryż arborio - 90%, kurki - 4%, sól o obniżonej zawartości sodu (sodowo-potasowa), cebula, marchew, por, seler, kolendra, kurkuma, kmin rzymski, pieprz, kozieradka, chili, kardamon, czosnek, natka pietruszki I TYLE! Można? Można! Jest pyszne! Zdrowe i niesamowicie aromatyczne. Kurki są w risotto zapewniam

Z Kuchni Do Kuchni
Syrop z kwiatów czarnego bzu 142

Czarny bez ładnie kwitnie, więc pora zerwać kwiaty i wziąć się za syropy. Pamiętajcie by kwiaty czarnego bzu zrywać z krzewów oddalonych od dróg. Zbierajcie takie kwiatki, które ładnie kwitną, ale nie przekwitają jeszcze (te przekwitające mogą być gorzkawe w smaku. Najlepiej jak zerwiecie kwiaty w ten sam dzień co planujecie robić syrop. W takie ciepłe dni kwiaty bardzo szybko

Aga w kuchni
Wiosenny kapuśniaczek z młodej kapusty - tradycyjne potrawy gospodyni 136

smaku przez kapustę, ale treściwa, bo jest i włoszczyzna, ziemniaki, boczuś, może i kawałki mięsa, jeśli piesa nie zjadła :) Składniki: główka młodej kapusty porcja włoszczyzny - marchew, pietruszka, seler, por porcja rosołowa mięsna - u nas były żeberka wieprzowe, ale też może być szponder, kość wołowa czy korpus drobiowy pół słoiczka koncentratu pomidorowego 100 g wędzonki (najlepszy boczek) liść laurowy, ziele angielskie

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Jaglane kulki rafaello 151

blenderem. Ten etap można pominąć. Całe kulki kaszy w pralinach nie wpłyną na ich smak. Łyżką wymieszać ze sobą kaszę, wiórki, sól i masło. Dosłodzić miodem. Polecam o tej porze roku miód rzepakowy - biały i szybko krystalizujący się; dobry do pralin jest też miód wrzosowy ze względu na galaretkowatą konsystencję. Odradzam miody spadziowe i gryczany ze względu na intensywny zapach

Weekendy w domu i ogrodzie
pyszna na maśle jarzynowa zupa z ziemniakami... 141

papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kucharek 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, koperek 1 pęczek, natka pietruszki 1/2 pęczka, liście selera - kilka sztuk młodą włoszczyznę: łodygi selera, por, marchew, pietruszkę, korzeń selera w rozdrabniaczu zmiksować, wsypać do garnka wsypać pokrojony drobniej kalafior, pokrojoną kalarepkę z ziemniakami, opakowanie zupy wiosennej, wlać wodę i gotować z 20 minut dodać kostkę

W Mojej Kuchni Lubię
Pasta z awokado i liści chrzanu 113

pory rzadko wykorzystywałam świeże liście chrzanu i nie wiem dlaczego? Często liście wkładam do kiszenia ogórków małosolnych ale te na zimę kiszę z korzeniem chrzanu. To błąd bo liście te młode są pyszne, aromatyczne i smakują delikatniej niż korzeń a mają tyle samo witamin i mikroelementów jak i korzeń. Czemu zatem nie dodać liści chrzanu do pasty? no to zaczynamy

Moje Małe Czarowanie
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z BOTWINKI I MŁODEJ WŁOSZCZYZNY 149

mięsa na rosół wrzucamy do zimnej wody i wstawiamy na ogień. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, łyżkę soli oraz związane gumką zielone elementy z młodej włoszczyzny oprócz pietruszki i pora. Kiedy mięso się zagotuje zdejmujemy szumowinę i zmniejszamy ogień na bardzo mały. Przykrywamy i gotujemy ok 30 minut. W tym czasie kroimy ziemniaki i wrzucamy do wywaru. Myjemy i oczyszczamy

KuchcikoweLove
Surówka z młodej kapusty 177

Pora na młodą kapustę :) Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 marchewka 1 biała cebula 1 kiszony ogórek ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka musztardy sól do smaku cukier do smaku kwasek cytrynowy do smaku 1 pęczek świeżego koperku 1 ugotowane jajko Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, skropić kwaskiem cytrynowym i podgotować przez kilka minut. Następnie odcedzić, wystudzić, dodać startą marchewkę, posiekaną cebulę

Tradycyjna Kuchnia
Szybka sałatka z makaronem i grillowaną karkówką. 154

Incol  które bardzo polecam alergikom. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 szklanki ugotowanego makaronu kolanka ja użyłam Incola   4 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę kawałek pora pokrojonego w półplasterki 1 puszeczka marchewki gotowanej na parze i pokrojonej w kostkę mały pęczek posiekanego szczypiorku 3 plastry grillowanej karkówki pokrojonej w kostkę 1/2 puszki kukurydzy odsączonej z wody

Sama słodycz i szczypta chili
Grillowana kaszanka z jabłkiem 141

Sezon grillowy w pełni więc pora na coś z grilla. Z resztą już wcześniej obiecałam, że postaram się coś w tym temacie podpowiedzieć... no to podpowiedź jest :-) Ja kaszankę z grilla lubię... mało powiedziane, bo wolę ją niż kiełbasę :-) Czasem robię ją tak po prostu, układaną w całości na ruszcie, a czasem lubię ją trochę doprawić i - ku mojemu zadowoleniu

Czary - gary w kuchni
Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym 307

Męża - robię taki specjał często i regularnie. Wszystkie te 3 warunki spełniają drożdżowe bułki nadziewane na wytrawno . Żongluję tu tylko sposobem przygotowania ciasta drożdżowego oraz różnorodnością nadzienia. Do tej pory były już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną

Grunt to przepis!
Zupa krem z marchwi i pora 80

Wiosenna zupa, która jest ciekawym połączeniem słodkiego smaku marchewki i ostrego smaku pora. A wszystko to w mojej ulubionej formie kremu. Do tej zupy dodajemy lekką nutę azjatycką i bliskowschodnią: imbir, miętę i ser feta. Dzięki temu danie jest bardziej orzeźwiające i bardziej sycące

Milion Smaków
Chłodnikowy zawrót głowy – czyli najlepsze zupy na lato 118

słodko. Bałkany mają swój ogórkowy tarator z orzechami włoskimi i serem. Hiszpania ma pyszne pomidorowe gazpacho z dodatkiem namoczonego chleba. Francuzi zajadają się vichyssoise, którego głównym składnikiem jest por. Turcja słynie na całym świecie z cacików, które mogą być zarówno chłodnikiem, jak i przepysznym czosnkowym dipem. Z kolei najpopularniejszym, owocowym chłodnikiem jest meggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa. W kuchni polskiej

Moja smaczna kuchnia
Młoda kapusta z koperkiem 292

Młoda kapusta z marchewką i koperkiem to danie, które kojarzy mi się z rodzinnym domem. Kiedy wybieramy się o tej porze roku do moich rodziców i mama pyta co przygotować - odpowiedzią jest zawsze młoda kapusta. Do tego klasyka - młode ziemniaczki, kotlet z kurczaka - mocno rozbity, cieniutki, z chrupiącą panierką - u rodziców nie liczę kalorii! Składniki: Główka młodej

Kulinarne Inspiracje
Recenzja książki Piotra Kucharskiego Chleb. Domowa piekarnia. 215

Kucharskiego jest łatwa i przejrzysta. Równie przydatne są wszystkie rady, jak zakwas utrzymać przy życiu. Mój mam już czwarty miesiąc i ma się bardzo dobrze. Po wyhodowaniu zakwasu przychodzi pora na upieczenie pierwszego chleba. Tutaj również przepis i wszystkie wskazówki są napisane jasno, krok po kroku. A końcowym rezultatem jest nieziemski zapach w domu i pierwszy chleb na zakwasie. Upieczenie

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania