wypadku takich prostych szaszłyków można podać je upieczone osobno lub w postaci sałatki czy szybkiego sosu. No dobrze, a patent na marynatę dającą soczystość? Do tej pory zdradziłem go tylko mężowi Marzenki i nie wiem, czy zapamiętał i przekazał żonie, ale zaraz się dowiem ;) Teraz muszę puścić go w świat, przyznając się, że jest banalnie prosty i pochodzi
zadanie-gotowaniekolejne 3 dni, nic nie straciła na smaku, a ja zaoszczędziłam cenny czas. Składniki: - 2 pęczki botwinki - 250g wędzonej szynki, schabu lub chudego boczku - 250 startych warzyw (marchew, seler, por, pietruszka), ja dałam mrożoną włoszczyznę pokrojoną w słupki - 1 łodyga selera naciowego - sól i pieprz do smaku Dodatkowo: - ser feta (u mnie oryginalna grecka z mleka owczo-koziego) - świeży koper
Smaczne Zdrowecieszyć wiosną... Tak, tak ... wiosna w pełni więc warto zwrócić uwagę na to co przygotowujemy i z jakich składników. Pamiętajmy by dostarczać organizmowi dużo witamin i minerałów niezależnie od pory roku. Teraz i ja muszę skupić się właśnie na tych składnikach i pamiętając o nich będzie u nas jeszcze więcej świeżych warzyw i owoców. Postaram się by w naszym
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiRyba i owoce? Zdecydowanie tak! To na pozór dziwne połączenie, do tej pory zawsze kończyło się w mojej kuchni sukcesem. Koniecznie spróbujcie tego połączenia- krwisty stek z tuńczyka w marynacie teriyaki i salsa z nektarynek, z dodatkiem marynowanego imbiru i świeżozmielonego pieprzu. Pycha! SKŁADNIKI (1-2 porcje) 1 stek z tuńczyka (200-250g) 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka
DefinicjaSmakuAlicante praktycznie nie odczujemy. 2800 !!! Tyle, aż tyle godzin nasłonecznienia w ciągu roku !!! No i oczywiście to co najważniejsze średnia temperatura 18ºC zachęca do przebywania w Alicante o każdej porze roku :). Kolejnym plusem jest to, że temperatura wody w morzu rzadko spada poniżej 15ºC. Wspaniale prawda? Jest to miasto portowe, stanowiące ważny punkt na Morzu Śródziemnym. Poza znaczeniem portowym Alicante
ClauditteMissCookingpogodę. Dziś podaję zupkę, pyszną, aromatyczną. Użyłam do niej suszonych, mielonych grzybów, tak przygotowane wspaniale zagęszczą zupę i dodadzą złotego koloru! Składniki 2 łyżki suszu grzybowego pół szklanki pęczaku por- jego zielona część pokrojona w cieniutkie paseczki marchewka pokrojona w kosteczkę ziemniaki pokrojone w kosteczkę olej z ostropestu tłoczony na zimno WOJ-LEN sól i pieprz do smaku
Z Kuchni Do Kuchnistronę” i znów smażyć 8-9 minut. 7. Jeśli mamy za mało smalcu trzeba jeszcze obsmażyć mięso z pozostałych dwóch stron, po 3-4 minuty, aby zamknąć dokładnie wszystkie pory. 8. Po obsmażeniu schab zdjąć z ognia, przykryć szczelną pokrywką i odstawić do całkowitego wystudzenia. 9. Wyjąć, zanim smalec stężeje. Mięso delikatnie otrzeć ręcznikiem papierowym. Tak przygotowany schab jest idealny
W mojej kuchnizwyczajnego minestrone. Przedpotowa można wręcz rzecz. Historyczna. Robiona naście razy. Do kwietnia niesfotografowana. W tym czasie zdążyły zapełnić się turystami główne aleje trzech miast. A potrawa nadal nieopublikowana. Pora to zmienić :) Potrawka a'la minestone. Zupa trzy strączki. porcja: jak dla wojska. od Was zależy czy będzie to zupa czy potrawka - w zależności od ilości wody, wielkości warzyw
Fiolka w kuchniLekki, zdrowy obiad. Składniki filet z dorsza 2 szt sałata rzymska mini 2 szt seler nać 3 gałązki por 3-4 liście cebulka 1 szt liść laurowy 2 szt ziele angielskie … Czytaj dalej Solankowy dorsz z grillowaną sałatą rzymską
czarrna od kuchniprzenosimy się nad hotelowy basen , bo stąd będzie bliżej do wc;) Nie zdążyliśmy położyć się jeszcze na leżaku, kiedy nasze dziecko/dzieci informują nas: JESTEM GŁODNY . Ponieważ to pora obiadowa idziemy na obiad do hotelowej restauracji. Skoro głodne, powinny jeść. Nic bardziej mylnego. Podziabanie widelcem zawartości talerza trudno nazwać zjedzeniem, ale wizja nie otrzymania deseru po obiedzie czyni cuda
WYSPA SZCZĘSLIWABardzo lubię piec ciastka. Kilka dobrze dobranych składników i błyskawicznie można mieć coś pysznego do schrupania Do tej pory moim numer jeden były te ciasteczka pistacjowo-limonkowe . Ciasteczka z czerwoną porzeczką i czekoladą stanowią dla nich dużą konkurencję. Słodycz kruchego ciasta i gorzkiej czekolady przełamana jest kwaskowatą, orzeźwiającą porzeczką. Polecam te letnie ciacha <3 POTRZEBUJEMY (na około
WYSPA SZCZĘSLIWAwszystkim jadam na pierwsze lub drugie śniadanie, u gotowaną w mleku lub wodzie z dodatk iem prażonych owoców i aromatycznych przypraw. produkty rozgrzewające i bakteriobójcze takie jak czosnek, cebula,por produkty strączkowe: fasola groch, soczewic a. Tą ostatnią dosypuję do d o gotowej zup y pomidorowej, którą gotuję jeszcze 15 minut. Jest pyszna , rozgrzewająca i sycąca. Ponieważ rośliny
WYSPA SZCZĘSLIWAbłyskawicznie najdzie nas ochota na słodycze. Słodkie przekąski tylko na moment pozwolą nam zapomnieć o głodzie a podjadane przez dłuższy czas spowodują przyrost wagi. POSIŁKI SPOŻYWAMY O TEJ SAMEJ PORZE , unikamy obfitych kolacji, obciążających żołądek i przyczyniających się do odkładania tłuszczyku. PIJEMY PRZED JEDZENIEM , lub godzinę, dwie po, nigdy podczas posiłku. Napoje rozcieńczają soki żołądkowe i zaburzają trawienie
WYSPA SZCZĘSLIWAMagdy Gessler. Obecnie w zajeź dzie można również wykupić nocleg. Przed zajazdem znajduje się spory plac zabaw dla dzieci, jednak ze względu na pogodę nie korzystaliśmy z niego. Pora roku (luty) nie pozwoliła nam również cieszyć się zielenią, która w ciepłych miesiącach musi urzekać swoją intensywnością. Dookoła jest sporo, drzew i krzewów a teren należy do zadbanych. Wnętrze lokalu
WYSPA SZCZĘSLIWArezydencji rycerskich z tego okresu w Polsce i powsta wał w okresie od 1434 do 1449 roku. Zamek położony jest na malutkiej wysepce w otoczeniu zielonego o tej porze kompleksu parkowego. To idealne miejsce na niespieszny spacer. Warto tu przyjechać aby obejrzeć zamek z zewnątrz jak również poznać historię zamkniętą w salach zamkowych. Zamek w Oporowie nie jest
WYSPA SZCZĘSLIWA