lubię (i wodę z ogórków też ) ale co jakiś czas chętnie wrócę do tego przepisu. Przyprawy dajemy takie jakich używamy do tradycyjnego kiszenia. Lubię dużo kopru, o tej porze roku mało go jeszcze na rynku, warto mieć zapas zamrożonego, lub w ostateczności dodać sporo zwykłego koperku. Polecam! składniki 1 kg drobnych ogórków gruntowych 1 łyżka soli niejodowanej przyprawy
Stare Garyzbiorami bo grzyby są kapryśne i ich pojawianie zależy mocno od pogody. Każdy rok jest inny i nie każdy grzybny. Trzeba po prostu trafić w odpowiednie miejsce o odpowiedniej porze. Od niedawna można zbierać spokojnie smardze, które wyrosną Wam w ogródkach więc szukajcie ich a może znajdziecie. Jeśli jednak już macie smardze to koniecznie coś z nimi ugotujecie. Kilka pomysłów
Smaczna Pyzagotowego ze słoiczków, którego zawsze mam ogromny zapas. mięso na wywar około 200g świeżego szczawiu (*) 5-6 ziemniaków 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Dodatkowo: 3-4 łyżki śmietany 18% jajka gotowane na twardo (ilość wg gustu) Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków
Di gotujeBoczniaki już goszczą na sklepowych półkach, pora więc się nimi odpowiednio zająć. Jeśli zastanawiacie się co z nich zrobić, to ten przepis jest dla Was. Boczniakowe nuggetsy to proste i aromatyczne jedzenie, które posłuży nam jako danie główne lub jako przekąska. Można chrupać na zimno i na ciepło z swoim ulubionym sosem. W obu przypadkach boczniaki smakują rewelacyjnie! Nuggetsy
Bananowe Poleoglądam programów kulinarnych, a jak już to bardzo rzadko. Jednym okiem oglądałam w tym roku Masterchefa Junior, bo Hania była wielką fanką. Co niedzielę oszukiwaliśmy biednego Frania, że już pora spania, buziaczki i do własnych łóżek, po czym Franio zasypiał, a Hania wykradała się na palcach ze swojego pokoju i na paluszkach siup już na kanapie i tata o godz
bistro mamaczosnkowy na kaszy jaglanej Na początku myślałem o zrobieniu bardziej czosnkowej wersji sojonez -u, ale stwierdziłem, że ostatnio za dużo już pojawiało się niezdrowego jedzenia i pora powoli zacząć odwracać ten trend. Iść w drugą stronę. Ukierunkować się ku świeżym, nieprzetworzonym nadmiernie produktom. Nie używać ton cukru i oleju pomimo ich, jakże nieocenionych, wartości smakowych. Nie neguję używania oleju kokosowego
Blendmanrosołu a to ze szpinakiem a to z jajem i tak robię kluseczki czego wcale nie żałuje. Rodzina zajada się z apetytem. Rosół: 4 marchewki 2 pietruszki kawałek selera por opalona nad gazem 1 cebulka kaczka( połowę) Przyprawy: pieprz ziarnisty 6 szt sól do smaku ziele angielski 4 szt liść laurowy 3 szt Składniki na makaron 2 jajeczny : mąka pszenna
Różowa kuchniaPrzy okazji przepisu na czekoladowe naleśniki wspomniałam, że robiłam dżem z pomarańczy. Można go zrobić o każdej porze roku. Robiłam dwie wersje: z cynamonem oraz z dodatkiem skórki cytryny. Oba są smaczne jednak mi bardziej smakuje wersja druga. Dżem można wykorzystać jako nadzienie do naleśników lub kruchych ciasteczek czy delicji. 1 kg pomarańczy szklanka cukru skórka starta z połowy pomarańczy
Niebieski kubek z kawautęsknieniem zawsze czekam na początek sezonu owocowo-warzywnego, więc gdy zobaczyłam pierwszy rabarbar, stało się jasne, że pora z nim poszaleć! :) Akurat miałam gości, więc postawiłam na słodki, ale jednocześnie lekki wypiek w postaci tarty. Kruche ciasto wypełniłam budyniem, który został zapieczony wraz z lekko podduszonym rabarbarem, który wykonał resztę pracy w postaci kropki nad przysłowiowym "i". Chyba nie muszę
Fabryka pomysłówSkładniki: 2 ćwiartki kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki pół selera 5 ziemniaków pół pora ok. 2,5 litra wody 2 pęczki młodego kopru 20 dag śmietany 18% 2 listki laurowe ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól Sposób wykonania: Do dużego garnka wkładamy umyte mięso, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Gdy wywar zacznie wrzeć, zdejmujemy szumowiny, wrzucamy obraną i umytą
Qchnia po prostuprzepis z majowego wydania Skarbu Rossmann. Gdy go wypróbujecie choć raz, już nigdy nie zjecie kupnej granoli. Przepis można dowolnie modyfikować według swoich smaków i upodobań, zależnie od pory roku i aktualnej ochoty "na coś", co jest jego niebywałą zaletą, wystarczy jedynie zachować podane w przepisie proporcje. Radzę jednak, aby do granoli dodać raczej kwaśne suszone owoce (lub choć
Garniec MagalieWiosna i lato to najlepsza pora na grillowaną karkówkę, skrzydełka z kurczaka, szaszłyki i podpieczony chleb z dodatkiem masła czosnkowego. Uwielbiam zapach i smak takiego domowego masła. Czosnek dodajcie do smaku, ponieważ dla co niektórym osób 2-3 ząbki mogą być niewystarczające. Składniki: 1 kostka miękkiego masła (200 g) 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku sól
Ugotowaćpewno przydadzą się nie tylko przy okazji imprez domowych. Sałatka z ryżem, kukurydzą i fasolką flażoletką, z dodatkiem pieczonego kurczaka Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą, ogórkiem kiszonym i porem Letnia sałatka "zielony dobieraniec" Ziemniaczana sałatka z czosnkiem i szczypiorkiem Sałatki błyskawiczne ze szklanki Brokułowa sałatka z grillowanym kurczakiem i serem feta Sałatka z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną, pomidorami, cukinią
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszna, niecodzienna zupa pomidorowa, bo z dodatkiem jabłka :) Znana od dawna, do tej pory często jadana w niektórych rejonach Polski. Jabłko nadaje zupie słodkości i swego rodzaju świeżości. Pomidory i jabłka świetnie pasują do siebie, zupa jest tak smaczna, że ciężko nie poprosić o dokładkę ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij
Domowa cukiernia EwyMeksyk, Gwatemala i Kostaryka w Ameryce Południowej i Środkowej oraz Indie, Indonezja i Wietnam w Azji. Kawowiec wymaga klimatu subtropikalnego, tzn. takiego w którym nie występuje wyraźny podział na pory roku (panuje lato lub okres wiosenno-letni). Dzięki temu kawowce mogą wydawać owoce kilka razy w roku. Po zebraniu owoców trzeba dostać się do ich pestek
Z Majeczką w kuchni