Wiosna to pora radosna, czas na grillowanie i zdrowych potraw zjadanie. Filet z kurczaka serem kozim został nadziany i w papierowych woreczkach grillowany. Do mięsa lekka sałatka została przygotowana, olejem rzepakowym na końcu polana. Całość smaczne, zdrowe i kolorowe. „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego dania na nim przygotowuję, oraz
Moniki Smakołykiwww.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Pozostałe dwa zespoły przygotowały: -Mini Quiche z szynką dojrzewającą , Kleftiko i suflet z białej czekolady – Parfait, Ossobuco i Crépe Suzette Produktów Galeo nie wykorzystywałam do tej pory, gdyż nie widziałam ich w ofercie sklepów, do których chodzę, są dostępne w mniejszych sklepach, mogę je po tych warsztatach polecić, gdyż są bardzo dobrej jakości. Teraz będą gościć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPodobno ile gospodyń, tyle przepisów. Przyznam szczerze, że do tej pory robiłam już nie raz i za każdym razem coś zmieniałam. Nie mniej zawsze mi smakowało. Po prostu to jedno z tych dań, które z radością planuję na obiad. nadzienie : 0,5 kg mięsa mielonego 200 g marchewki z groszkiem 0,5 puszki
Polska Zupamamy syty posiłek. Gdy sezon owocowy jest w pełni bardzo często przygotowuję makaron w lekkim miętowo serowym sosie truskawkowym. Danie idealne zwłaszcza na ciepłe dni. Choć i o innych porach roku smakuje równie dobrze, ale wówczas do przygotowania takiego obiadu trzeba wykorzystać mrożone lub niekrajowe truskawki. Czy Wy również lubicie takie proste dania z makaronem? Makaron w miętowo serowym sosie
Słodkie okruszkiPięć tygodni temu zagniataliśmy ciasto na pierniki dojrzewające, a dziś pora by je upiec :-) Zgodnie z obietnicą, nie będę piekła dużego piernika, ale małe serduszka oblane czekoladą. A więc... Teraz będziemy potrzebować ciasta (co oczywiste!), powideł i polewy czekoladowej. Najprostszy sposób to: 5 - 6 łyżek mleka i 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady. Mleko doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy
Czary - gary w kuchnilubicie działać na ostatnią chwilę, to mam dla Was przepis na czerwony barszcz, taki wigilijny... SKŁADNIKI 1 kg buraków 2 duże marchewki 2 duże pietruszki po kawałku selera i pora garść suszonych grzybów 1 l zakwasu z buraków 2,5 l wody 1 łyżka majeranku sól, pieprz, cukier Warzywa myjemy, obieramy i zalewamy zimną wodą, dodajemy opłukane grzyby i gotujemy
Czary - gary w kuchniświętach... Tyle, że w końcu zima sobie przypomniała, że to na nią pora, a tego akurat nie lubię :-( mam nadzieję, że do Trzech Króli sobie pójdzie i po urlopie będę mogła sobie spokojnie dojeżdżać do pracy... Podsumowując jednak temat świąt, to mam niezmienne od lat poczucie, że są osoby, którym wybitnie zależy na tym żeby były idealne i taki, którym
Czary - gary w kuchnioddając sprawiedliwość aurze, to - pomijając rozbity samochód (a wcześniej mi się to nigdy nie zdarzyło) - w tym roku i tak źle nie jest :-) więc koniec użalania się i pora na przepis :-) Skoro już polubiłam jakiś czas temu szpinak, to staram się go co jakiś czas jeść :-) I powiem Wam, że coraz bardziej mi smakuje :-) Dzisiejsza propozycja jest wybitnie
Czary - gary w kuchniPodobno weekend zaczyna się w piątek o 14-tej... według mnie sprawa mocno umowna... jakby nie patrzeć o tej porze jest on już na pewno więc mam tu dla Was bardzo szybkie ciasto na zimno, bez pieczenia, równie dobrze możecie je zrobić w pucharkach, w formie deseru :-) Polecam (tym bardziej, że to kolejny mój eksperyment :-) )... SKŁADNIKI 400 ml mleczka kokosowego
Czary - gary w kuchniMacie już pomysł na jutrzejszą kolację? Mam nadzieję, ze ten Wam się spodoba :-) tym bardziej, że podobno wiosna zbliża się wielkimi krokami, więc może i w kuchni pora na zmianę dań na lżejsze? No w każdym razie ja od jakiegoś czasu poprawiam sobie samopoczucie lżejszym jedzeniem :-) W końcu jakoś trzeba się pocieszać gdy niektóre dżinsy czas odłożyć na półkę zapomnienia
Czary - gary w kuchniŚwięta coraz bliżej, więc pora na świąteczne przepisy :-) A ponieważ sernik to podstawowe ciasto na Wielkanoc - tak mi się przynajmniej wydaje - to dziś propozycja jednego z szybszych i łatwiejszych w przygotowaniu serników :-) Kiedyś już proponowałam Wam sernik gotowany, a dziś jego zmodyfikowana wersja :-) Gwarantuję, że będzie Wam smakowała, tym bardziej, że macie od razu i szarlotkę :-) :-) :-) SKŁADNIKI Na ciasto
Czary - gary w kuchnijuż się kończy kolejny... Więc skoro tradycyjnie czasu brak, to czas na przepis z gatunku "szybka kuchnia" :-) Podobną sałatką, choć nie identyczną, poczęstowała mnie kiedyś koleżanka i od tamtej pory połączenie słonej fety i słodkiej żurawiny jest dla mnie po prostu mega pyszne ;-) To do dzieła :-) SKŁADNIKI 1 brokuł 1 opakowanie sera typu feta (270 g) 3 łyżki suszonej
Czary - gary w kuchniWcale nie za gorąca słońce czy możliwość spędzania czasu nad wodą... to też :-) ale przede wszystkim za to, że można objadać się tymi wspaniałymi lekkimi daniami, które o tej porze roku smakują wyjątkowo dobrze :-) Dlatego dziś mam dla Was połączenie botwiny z fetą - dla mnie rewelacyjne! A jeśli do tego dodać makaron, to mamy fantastyczne letnie danie, które wyjątkowo dobrze
Czary - gary w kuchniDziś pora na kolejne szybkie danie. Może być ono częścią drugiego dania lub samodzielną kolacją. Oczywiście w jednej i drugiej wersji warto dodać sałatkę bądź surówkę, która Wam smakuje :-) A dlaczego ryba? Bo bardzo je lubię, chociaż stanowczo za rzadko przygotowuję :-( Do tego są zdrowe :-) No i oczywiście najlepiej zrobicie jeśli wybierzecie rybę bez tego całego lodu pod nazwą "glazura
Czary - gary w kuchniJakiś czas temu chwaliłam się przesyłką od Diamantowej kuchni, a teraz przyszła pora, by te upominki zacząć właściwie wykorzystywać :-) Sezon truskawkowy póki co trwa - chociaż pogoda w ostatnich dniach raczej nie sprzyja - więc proponuję dżem :-) Ten jest dość słodki, ale kawałki pomarańczy i orzeźwiający sok fantastycznie tę słodycz przełamują :-) Następnym razem powiem Wam co zrobiłam z syropem otrzymanym w procesie
Czary - gary w kuchni