odpoczynek przed kolejnym szalonym dniem. Aż wreszcie nadeszła sobota, a z nią chwila wolnego, którą spędziłam w kuchni. Zrobiłam chłopakom porządny, pyszny obiad i upiekłam ciasto. O tej porze roku w mojej kuchni królują śliwki, więc i tym razem to te owoce pojawiły się w moim wypieku. Ciasto przygotowuje się naprawdę łatwo, podobnie jak muffinki. Osobno miesza się składniki suche
W mojej kuchniSzarlotkę na kruszonce, jedną z najłatwiejszych, jakie piekłam, taką, która nie ma prawa się nie udać, już doskonale znacie. Dziś zapraszam na jej odmianę, z dodatkiem piany. Do tej pory pozostające białka zamrażałam i zostawiałam do późniejszego wykorzystania. Tym razem zrobiłam inaczej – oprócz warstwy jabłek, dodałam warstwę puszystej pianki. Dzięki temu szarlotka wygląda nieco bardziej odświętnie. Jest wysoka, świetnie się
W mojej kuchniskładniki sieka się albo kroi i miesza z wcześniej przygotowanym awokado. Mimo że guacamole wywodzi się z Meksyku, stało się bardzo popularną przekąską, szczególnie w USA. Ja do tej pory nie przygotowywałam guacamole w mojej kuchni. Nawet nie miałam tego w planach, bo… jakoś nie mogłam sobie wyobrazić smaku tej przystawki. Ale życie wszystko weryfikuje. W sylwestrowy wieczór przyjechała Gwiazdeczka
W mojej kuchnidzień tygodnia jest dla mnie pracowity, sporo czasu spędzam w kuchni, aby przygotować dla moich chłopaków coś pysznego. Jednak od dłuższego czasu niedziela zaczyna się wcześniej niż do tej pory. Budzi mnie Hugo, który domaga się swojej porcji jedzenia, więc wstaję, by go nakarmić. Potem jeszcze jakiś czas mogę poleżeć, pomyśleć, zaplanować cały dzień. Wczesny początek dnia ma swoje uroki
W mojej kuchniJestem. Wróciłam po dwutygodniowej przerwie. Nie był to zaplanowany odpoczynek od bloga, a raczej przymusowy. Zmogło mnie choróbsko, z którym walczę do tej pory. Najpierw sama sobie wmawiałam, że dam sobie radę i lekarz mi niepotrzebny. Potem, gdy okazało się, że jednak potrzebny, usłyszałam, że na 3 tygodnie mam wziąć zwolnienie. Wiadomo, że to nierealne. W końcu wynegocjowałam
W mojej kuchnisiebie i siłę, aby powoli wrócić do codzienności. Dopiero dziś na dobre weszłam do kuchni, aby przygotować obiad i ciasto na niedzielne popołudnie. Wykorzystałam śliwki, bo to ich pora i bardzo je lubimy. Ciasto smakowało doskonale: kruchutkie, ze słodkimi, miękkimi owocami i chmurką cukru pudru. Do tego aromatyczna kawa z ekspresu i…. cisza we dwoje. Polecam. Składniki: • 450 g mąki
W mojej kuchnidzisiaj zapraszam Was na pyszną surówkę z kapusty pekińskiej z kukurydzą. Jest doskonała do obiadu, świetnie smakują chrupiące, świeże warzywa z nutą dobrej oliwy. Do tej pory robiłam surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem majonezu, ale ostatnio zdecydowanie bardziej smakuje mi pekinka w takiej, o wiele lżejszej, wersji. Aby przygotować tę surówkę, wystarczy chwilka. Połączenie składników, oprószenie solą i pieprzem
W mojej kuchniteraz z tyłu głowy czai się pytanie – kiedy? Nie, nie wpadam w panikę, nie ulegam wyłącznie emocjom. Jestem jednak przekonana, że ta sobotnia tragedia powinna potrząsnąć wszystkimi decydentami. Pora, aby od nowa poukładać nasz świat. Bo tylko on nam pozostał… Składniki: Na klopsiki: • ½ kg mięsa mielonego z szynki lub z łopatki • 30 dag pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz, czosnek, przyprawa
W mojej kuchniToma oraz Megan - tajemniczej blondynki mieszkającej z mężem, Scotem, w sąsiedztwie. Rachel każdego dnia oszukuje otoczenie, że dojeżdża do pracy w Londynie. W tym celu codziennie o tej samej porze wsiada do podmiejskiego pociągu, a podczas podróży obserwuje przez okno domy oraz ludzi. Ma swoich ulubieńców. Patrzy na nich codziennie, gdy pociąg zatrzymuje się przed semaforem. W głowie układa scenariusz
W mojej kuchnirobiłam. Skorzystałam z kilku różnych przepisów Dorotus, aby przygotować blaty bezowe o właściwej strukturze. Wyszły idealne. W połączeniu z masą i owocami smakowały rewelacyjnie. Nawet Dario, który do tej pory nie lubił ciast bezowych, stwierdził, że to mogę przygotowywać co tydzień. No to częstujcie się, proszę. Składniki: 3 blaty bezowe: • 6 białek (z dużych jajek) • szczypta soli • 250 g drobnego
W mojej kuchniefekt naprawdę zaskakuje smakiem i puszystością. To jeden z dwóch przepisów (drugi wkrótce na blogu), które na pewno od czasu do czasu pojawią się w mojej kuchni. Do tej pory myślałam, że moje receptury na babki błyskawiczne są naprawdę błyskawiczne. Okazuje się, że bywają ciasta jeszcze łatwiejsze i jeszcze szybsze do zrobienia. Całe szczęście, że na nie trafiłam. Polecam. Składniki
W mojej kuchniburza. Taka prawdziwa – z błyskami, grzmotami, ulewnym deszczem i gradem. Ale burza jest po to, by po niej znów zza chmur wyjrzało słońce. Niestety, nie korzystam z uroków nowej pory roku, bo znów jestem chora. Wiem, że trudno w to uwierzyć, ale ten rok jakoś osłabił moją odporność i wciąż się zmagam z przeziębieniami – mniejszymi i większymi. Ale nie marudzę
W mojej kuchniróżne sposoby i upiec kruche, ucierane bądź biszkoptowe ciasto. Ja jednak rabarbar najbardziej lubię w połączeniu z lekkim i puszystym ciastem drożdżowym, które moim zdaniem idealnie pasuje do tej pory roku. Słodko-kwaśny smak rabarbaru w połączeniu z delikatnym, mięciutkim ciastem drożdżowym i waniliową chrupiącą kruszonką jest jak dla mnie obłędny. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania
Wędrówki po kuchniCzekoladowym Napoleonie pora na czekoladową napoleonkę. Taka tam klasyka w nieco odmienionym wydaniu. 2 łyżki kakao, a różnica w smaku i wyglądzie kolosalna. Mimo tych kombinacji jest prosto, pysznie i elegancko. Ciasto: 3/4 kostki margaryny lub masła 3 łyżki cukru 6 łyżek śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao mąka ile ciasto pochłonie Z podanych składników zagniatamy kruche
Cynamonowe szczęścieBardzo smaczny i nieskomplikowany obiad. Pasta curry to doskonała i aromatyczna marynata do mięs. Składniki 2 podudzia indycze 1 czerwona papryka kawałek pora pasta curry firmy Proeco Polska 1. Mięso nacieramy pastą curry i wstawiamy do lodówki na godzinę. 2. Paprykę … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty