wody olej i masło do smażenia 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki pół selera z rosołu 1 pietruszka z rosołu 2 ziemniaki z rosołu opcjonalnie mały ugotowany w rosole por 5 łyżek czerwonej soczewicy sól ziołowa, pieprz ziołowy i zwykły mielony, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona Przygotowanie : Pieczarki, cebulę i cukinię obierz i opłucz pod bieżącą wodą
Anioszek w kuchnikaszą gryczaną i oczywiście w sosie pomidorowym. To był mój debiut, jeśli chodzi samodzielne przygotowanie gołąbków (zawsze robiłam je z babcią:)) i o kaszę gryczaną, którą od tamtej pory bardzo ją lubię. Na szczęście domownicy też, więc staram się często coś z niej przygotować. Jest w końcu bardzo zdrowa. A wspomniane gołąbki na pewno zrobię, gdy tylko dostanę na wiosnę
Anioszek w kuchniKilka razy zdarzyło mi się przeczytać, iż poszukiwany jest idealny sos do gołąbków. Sama do tej pory takiego nie miałam więc zaczęłam kombinować - no i chyba się udało :-) Sos niczym nowym nie zaskoczy, ale jest na pewno lepszy od poprzedniego, który był po prostu zagęszczonym mąką przecierem pomidorowym. POMIDOROWY SOS DO GOŁĄBKÓW 1 mały słoik sosu do spaghetti 1 mały
peggiwkuchnipracę :-) Co prawda jeszcze nie na czas nieokreślony, ale jestem chyba na dobrej drodze. Postanowiłam to małe święto uczcić czymś słodkim i dlatego powstało to ciasto. Do tej pory tylko patrzyłam na jego wykonanie i wydawało mi się strasznie skomplikowane. Nic bardziej mylnego! Ciasto jest mega proste, choć czasochłonne - ale można je wykonywać w tak zwanym międzyczasie - a to jego
peggiwkuchnigniazdo nasienne (nie obieramy ze skóry). Wrzucamy do blendera, dodajemy mleko kokosowe i zarodki pszenne. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy do szklanki, podajemy. SMACZNEGO :-) Dziś z racji wieczorowej pory pobiegłam w miasto (nie cierpię). Na szczęście po 19:00 było już w miarę czym oddychać i wyszły ładne 4 km :-) A po bieganiu lekka kolacyjka
peggiwkuchniwłaśnie dopada. Senność, bóle głowy, nic się nie chce, na nic nie ma siły, słońca za mało, witamin za mało, energii za mało, gdzie ta wiosna??? Przednówek, to ciężka pora w ciągu roku. Kiedyś, na wsiach kojarzył się nawet z przymieraniem głodem! Starych zapasów już nie ma, nowych plonów jeszcze nie ma, witamin więc jak na lekarstwo, a zmęczony
Patchworkzapracowanych Natłok obowiązków w pracy i liczne zajęcia dodatkowe sprawiają, że wiele osób nie ma czasu na regularne przygotowywanie posiłków. Dietetycy biją na alarm, że zdrowe odżywianie i stałe pory spożywania posiłków są niezwykle ważne, dlatego warto skorzystać z profesjonalnego cateringu. Wiele firm oferuje usługę, w ramach której codziennie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); dostarczanych jest 5 posiłków, czyli zbilansowane menu
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniachłodne miejsce (najlepiej na całą noc. Zamarynowane polędwiczki obsmażamy z każdej strony na patelni grillowej lub suchej patelni przez chwilę tylko by zamknęły sie pory i zdejmujemy z ognia. Na głębszej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju wrzucamy pieczarki i lekko podsmażamy. Jak już zaczną się robić miękkie dodajemy papryczkę chilli i chwilę razem smażymy, możemy dodać w tym momencie pozostałość marynaty
Piekielna Kuchnia Patibyło konieczne. Podawać na gorąco, np. z kleksami jogurtu. Szeroki wybór superfood (spośród nich wykorzystałam olej kokosowy i czarnuszkę) można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl ----- Podobne: Zapiekanka naleśnikowa z porami Bliniarz - ciasto ziemniaczane Krokiety bezglutenowe
Weekendy w domu i ogrodziedanie to będzie hit, jestem o tym przekonana. Do tej pory najbardziej znane falafele to te z ciecierzycy oraz z bobu. Na festiwalu smaków w Łodzi jadłam również zrobione z grochu, każdego koloru soczewicy i przeróżnych strączków. Aromatyczne, chrupiące a w środku mięciutkie i bardzo smaczne. Polubiłam je od razu. Robiłam już falafele z ciecierzycy, które były bardzo udane
Mango PapajaŚwięta Wielkanocne coraz bliżej. Najwyższa pora zacząć myśleć nad tym co dobrego postawimy na naszym stole. U mnie co roku pojawiają się oczywiście tradycyjne potrawy (zapraszam do zakładki z daniami na Wielkanoc ), ale co roku zawsze staram się, żeby na świątecznym stole pojawiło się jakieś nowe danie
Kulinarne przygody Gatitychicken still will be delicious. I can guarantee! Have fun cooking! SKŁADNIKI: 1 cały kurczak (ok. 1,5 kg) Dowolne warzywa: 1 zielona papryka 1/2 średniej cukinii 1/2 sporego pora 1 średnia cebula 1 spora marchewka 1 cytryna 2-3 ząbki czosnku świeży tymianek, natka pietruszki Marynata: oliwa sos sojowy musztarda ostry sos miód ulubione zioła, czosnek sok z połowy
Martyna CooksWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc pora na kolejny wielkanocny przepis – Chleb do żurku. Jednym z obowiązkowych dań wielkanocnych w naszym domu jest żurek. Od kilku już lat podajemy go w chlebowych „miskach”. Podam więc Wam przepis na domowy chleb do żurku, gdyż przepisy na zakwas do żurku i na żurek na zakwasie jest już dawno na blogu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię