por - 13968 przepisów (strona:448/932)

Pieczarkowa z selerem 123

Szybki sposób na smaczne śniadanie :) Składniki 40 dkg pieczarek 1 słoik selera w zalewie 3-4 ogórki kiszone 5 jajek 1 średni por 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, … Czytaj dalej Pieczarkowa z selerem

czarrna od kuchni
A’la flaczki drobiowe z warzywną nutą 137

warzyw.  Gotując je w domu unosi się cudowny aromat :) Składniki: 1kg udek, pałek z kurczaka lub po prostu cały kurczak seler 5 marchewek 4 pietruszki duża cebula pól pora natka świeżej pietruszki 4 łyżki majeranku 2 łyżki lubczyku suszonego łyżeczka papryki słodkiej pól łyżeczki papryki ostrej sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj   Przygotowanie : Na początek

Niezły Młynek
Wegańskie nie tuczy? 213

miesięcy dało mi dokładnie nadwyżkę 5 kg w ciągu roku. Te cholerne aplikacje na telefony nie kłamią, monitoruję wagę i niestety, ale dokładnie w zeszłym roku o tej porze waga pokazywała 5 kg mniej, przy moim wzroście 174 cm aż tak to się w oczy nie rzuca, nadal mieszczę się w swoje ubrania, tylko jakieś takie bardziej dopasowane się zrobiły

greenscarf
Babka drożdżowa parzona 176

Święta wielkanocne w tym roku wypadają dość wcześnie , dlatego tez pora już pomyśleć o świątecznych wypiekach . Takim tradycyjnym jest zapewne babka. Piaskowa , drożdżowa, ucierana , budyniowa .... Każdy może znaleźć taką , która pokocha. Te drożdżowe są chyba najbardziej wpisane w tradycję . Chociaż akurat w moim domy na świątecznym stole rzadko gości. Może nie znalazłam jeszcze tego jedynego przepisu i powalającego smaku. Wciąż

Malinowa Kawiarenka
Bagietki pszenne 189

Wykręciłem Madzi parę bagietek, będę miał spokój na kilka dni. Ale w sumie pewnie ma rację. Chleby u nas na blogu niezbyt często się pojawiają. Pora zakasać rękawy i to zmienić. Postaram się co jakiś czas wrzucać świeży przepis. I Madzia będzie zadowolona, i Wy dostaniecie coś nowego, a i ja spokój będę miał.       600 g maki

Marder&Marder Manufacture
Wino z ryżu i rodzynek 216

przepis to wino z ryżu i rodzynek. Jest to białe wino charakteryzujące się wyjątkowym smakiem i aromatem. Ja szczególnie lubię pić je schłodzone w letnie wieczory, ale w innych porach roku także smakuje wybornie.   Składniki ( na 30 litrów wina): 3 kg ryżu 9 kg cukru 22 l wody 6 cytryn 40 dag rodzynek  30 g (3 opakowania

Cynamonowe szczęście
Dorsz zapiekany z warzywami 255

Smaczne i zdrowe :) Składniki ok 40 dkg filet z dorsza 1/2 małego brokuła 1 średnia marchewka biała część pora 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku sól, pieprz 3 łyżki … Czytaj dalej Dorsz zapiekany z warzywami

czarrna od kuchni
Sernik pistacjowy z nutą imbiru (pistachio & lime cheesecake) 212

sernik pistacjowy miał być na zimno, ale ostatecznie po małej podpowiedzi co do dodatkowych składników zdecydowałam się sernik upiec. Na sernik pistacjowy w wersji "bez pieczenia" będzie jeszcze pora, ale pomysłu na razie Wam nie zdradzę, ale za to napiszę jak  zrobić wyjątkowy, kremowy i lekko egzotyczny sernikiem pistacjowy.    SERNIK PISTACJOWY Z NUTĄ IMBIRU (pistachio & lime

Bon appetit mon amie
Koktajl jarmużowy- kolejny etap zielonego wtajemniczenia 133

obiecałam, cały czas pogłębiam swoją wiedzę i testuję zielone koktajle. Tym razem miksujemy jarmuż. Co to takiego? Jak dla mnie, do tej pory to taki chwast z dobrym PR-em ;), ale po spróbowaniu tego koktajlu zwracam honor, chwast nie chwast ( tak naprawdę roślina kapustowata) nadaje się do spożycia. I tak jak moje uprzedzenie do szpinaku tak i do jarmużu odeszło

Bon appetit mon amie
Tarta z tuńczykiem 119

wersja pizzy, a jest równie smaczna. TARTA z TUŃCZYKIEM Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula czerwona (można zastąpić np. porem) 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu Przygotowanie: Ciasto francuskie układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy kolejnym arkuszem papieru i obciążamy kulkami

Bon appetit mon amie
Lody domowe truskawkowe i śmietankowe 109

Lody, lody dla ochłody. Przy takich letnich temperaturach jakie w końcu zapanowały, lody i zimne napoje to prawdziwe zbawienie. Do tej pory wydawało mi się, że zrobienie lodów metodą domową jest jakieś skomplikowane albo po prostu zamiast lodów wyjdzie góra lodowa, więc skusiłam się na zakup specjalnego urządzenia chłodzącego do produkcji domowych lodów. Z dużą dozą ciekawości czekałam na efekt

Bon appetit mon amie
Drożdżówki z makiem - makowe ślimaczki 137

Upalne lato to raczej kiepska pora na pieczenie drożdżówek czy innych ciast w piekarniku,ale mam czasem takie zachcianki, od których nic mnie nie odstraszy. Bardzo lubię zapach  unoszący się w domu podczas pieczenia ciasta drożdżowego, lubię też mieć coś słodkiego na drugie śniadanie, a najlepiej się sprawdzają właśnie drożdżówki. Już od jakiegoś czasu miałam ochotę na domową drożdżówkę

Bon appetit mon amie