Nadchodzi wiosna, niebawem Wielkanoc. Pora na kolejny numer magazynu "Życie ze smakiem". Jak zawsze, udostępniamy wersję do przeglądania oraz z możliwością pobrania. Ten numer poświęcony jest wiośnie i nadchodzącym świętom wielkanocnym. Wraz z pozostałymi autorkami życzymy Wam miłej lektury oraz korzystania z przepisów. "Życie ze smakiem nr 3" - do pobrania "Życie ze smakiem nr 3" - do przeglądania
Codzienna kuchnia niecodziennaspokojnie możemy mrozić. Sama o tym fakcie dowiedziałam się jakiś rok temu czytając forum Przyślij Przepis. Zawsze kombinowałam, by od razu z nich coś zrobić, ale od tamtej pory chowam do pudełeczka, szczelnie zamykam wieczkiem i zamrażam. Staram się je porcjować, by wiedzieć mniej więcej ile ich jest, a jeśli trzeba, to nie muszę rozmrażać całości
Kuchnia w czekoladzieSzybki sposób na smaczne śniadanie :) Składniki 40 dkg pieczarek 1 słoik selera w zalewie 3-4 ogórki kiszone 5 jajek 1 średni por 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, … Czytaj dalej Pieczarkowa z selerem
czarrna od kuchniwarzyw. Gotując je w domu unosi się cudowny aromat :) Składniki: 1kg udek, pałek z kurczaka lub po prostu cały kurczak seler 5 marchewek 4 pietruszki duża cebula pól pora natka świeżej pietruszki 4 łyżki majeranku 2 łyżki lubczyku suszonego łyżeczka papryki słodkiej pól łyżeczki papryki ostrej sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie : Na początek
Niezły Młynekmiesięcy dało mi dokładnie nadwyżkę 5 kg w ciągu roku. Te cholerne aplikacje na telefony nie kłamią, monitoruję wagę i niestety, ale dokładnie w zeszłym roku o tej porze waga pokazywała 5 kg mniej, przy moim wzroście 174 cm aż tak to się w oczy nie rzuca, nadal mieszczę się w swoje ubrania, tylko jakieś takie bardziej dopasowane się zrobiły
greenscarfŚwięta wielkanocne w tym roku wypadają dość wcześnie , dlatego tez pora już pomyśleć o świątecznych wypiekach . Takim tradycyjnym jest zapewne babka. Piaskowa , drożdżowa, ucierana , budyniowa .... Każdy może znaleźć taką , która pokocha. Te drożdżowe są chyba najbardziej wpisane w tradycję . Chociaż akurat w moim domy na świątecznym stole rzadko gości. Może nie znalazłam jeszcze tego jedynego przepisu i powalającego smaku. Wciąż
Malinowa KawiarenkaWykręciłem Madzi parę bagietek, będę miał spokój na kilka dni. Ale w sumie pewnie ma rację. Chleby u nas na blogu niezbyt często się pojawiają. Pora zakasać rękawy i to zmienić. Postaram się co jakiś czas wrzucać świeży przepis. I Madzia będzie zadowolona, i Wy dostaniecie coś nowego, a i ja spokój będę miał. 600 g maki
Marder&Marder Manufactureprzepis to wino z ryżu i rodzynek. Jest to białe wino charakteryzujące się wyjątkowym smakiem i aromatem. Ja szczególnie lubię pić je schłodzone w letnie wieczory, ale w innych porach roku także smakuje wybornie. Składniki ( na 30 litrów wina): 3 kg ryżu 9 kg cukru 22 l wody 6 cytryn 40 dag rodzynek 30 g (3 opakowania
Cynamonowe szczęścieSmaczne i zdrowe :) Składniki ok 40 dkg filet z dorsza 1/2 małego brokuła 1 średnia marchewka biała część pora 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku sól, pieprz 3 łyżki … Czytaj dalej Dorsz zapiekany z warzywami
czarrna od kuchnisernik pistacjowy miał być na zimno, ale ostatecznie po małej podpowiedzi co do dodatkowych składników zdecydowałam się sernik upiec. Na sernik pistacjowy w wersji "bez pieczenia" będzie jeszcze pora, ale pomysłu na razie Wam nie zdradzę, ale za to napiszę jak zrobić wyjątkowy, kremowy i lekko egzotyczny sernikiem pistacjowy. SERNIK PISTACJOWY Z NUTĄ IMBIRU (pistachio & lime
Bon appetit mon amieobiecałam, cały czas pogłębiam swoją wiedzę i testuję zielone koktajle. Tym razem miksujemy jarmuż. Co to takiego? Jak dla mnie, do tej pory to taki chwast z dobrym PR-em ;), ale po spróbowaniu tego koktajlu zwracam honor, chwast nie chwast ( tak naprawdę roślina kapustowata) nadaje się do spożycia. I tak jak moje uprzedzenie do szpinaku tak i do jarmużu odeszło
Bon appetit mon amiewersja pizzy, a jest równie smaczna. TARTA z TUŃCZYKIEM Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula czerwona (można zastąpić np. porem) 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu Przygotowanie: Ciasto francuskie układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy kolejnym arkuszem papieru i obciążamy kulkami
Bon appetit mon amie