czerwonej fasoli 3 marchewki około 25 dag chudej szynki (lub polędwicy sopockiej) 5-6 ogórków konserwowych (z kiszonymi chyba nie próbowałam) 5 jajek 1 czerwona cebula (w oryginale był por) majonez *około 25 dag żółtego sera (pominęłam ten krok) Sposób przygotowania: Przygotowanie sałatki zaczynamy od ugotowania marchewek w mundurkach, następnie obrania i pokrojenia w kosteczkę. Marchewki gotujemy w minimalnie osolonej
Kolorowy Przepisownikudało się osiągnąć to, do czego chyba wszyscy dążymy – pogodzenie pasji i zainteresowań z życiem rodzinnym. W swoim kuchennym królestwie Mimi stara się wykorzystywać produkty sezonowe. Podzielone zgodnie z porami roku przepisy zgrupowane są więc w czterech rozdziałach, z których każdy zawiera po kilka przystawek, dań głównych i deserów. Miłośników kuchni chińskiej ucieszy zapewne… rozdział piąty zatytułowany „ Chiński Nowy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataformie dowolnej. Sławetne powiedzenie, że „rybka lubi pływać” zawsze wiąże się z pojawieniem się na stole śledzia. Ilość kombinacji, w jakich podajemy tę rybę jest dowolna. Do tej pory moim faworytem pozostaje „śledź po góralsku”, jak wiemy śledź to ryba typowa dla górskich potoków, huehuehue. Nie wiem, czy wiecie, ale nasz swojski, bałtycki śledź jest skarłowaciałą formą śledzia atlantyckiego. Jest
ladykitchenświątecznym obżarstwie przyszła pora wytchnienia. Uwielbiam moment gdy zapasy z lodówki znikają podobnie jak ciasta z patery i łakocie z puszek. W tym roku udało mi się zrobić idealnie tyle i potrzeba. Więc od dzisiaj mogę zacząć planować nowe potrawy szczególnie, że miałam wreszcie czas na przejrzenie mojego inspirującego stosiku książek kucharskich. Dzisiaj przyjeżdża do nas ciocia będzie więc pizza
Dzieje kuchennej Wiewióryniedojrzałe gruszki - w papierowej torebce w temperaturze pokojowej marchewkę naciową - zdecydowanie bez naci. Należy się jej pozbyć dlatego, że zawiera warzywu wilgoć i szybciej ono więdnie Pamiętaj aby: Parzyć por przed smażeniem - nie będzie wtedy gorzki Aby wyeliminować nieprzyjemny zapach podczas gotowania kalafiora, należy wrzucić do wody ziemniaka lub skórkę od chleba Gotuj szparagi z odrobiną mleka co pozwoli
W Moim Magicznym Domuananasem Sałatka z tuńczykiem i ryżem Sałatka z tuńczykiem, ryżem i czerwoną fasolą Sałatki na Sylwestra z makaronem: Sałatka z makaronem w kształcie ryżu Sałatka z tortellini, ananasem i porem Sałatka z tortellini, ogórkiem, szynką, kukurydzą, żółtym serem i szczypiorkiem Sałatki na Sylwestra z szynką: Sałatka z tortellini, ogórkiem, szynką, kukurydzą, żółtym serem i szczypiorkiem Warstwowa sałatka z szynką
Kulinarne PrzebojePowinno gościć na stołach nie tylko od święta. Bardzo polecam. Składniki: 5 filetów z mintaja bułka tarta mąka 2 surowe jaja 10 marchewek 5 pietruszek 3 cebule kawałek pora olej przyprawy Zaczynamy od obrania warzyw i starcia na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy warzywa na patelni z odrobiną oleju. Dodajemy trochę wody i przyprawy, nakrywamy pokrywką i dusimy
prawdziwe jedzenieoraz aromatyczny lubczyk który dostałam od firmy Becla. Galaretkę podałam na przepięknej porcelanie Bogucice Zapraszam :) Składniki : 1 kurczak 3 marchewki pęczek włoszczyzny do rosołu kawałek pora i selera domowa vegeta i pieprz do do smaku 3 ząbki czosnku 1 puszka groszku z kukurydzą od Bonduelle 1 łyżka suszonego korzenia lubczyku od firmy
Sama słodycz i szczypta chiliskład panierki nieco mnie zaskoczył i byłam bardzo ciekawa jaki będzie końcowy efekt kulinarny. Naszego karpia dostałyśmy w całości, więc najpierw musiałyśmy go odfiletować. Nie filetowałam do tej pory nigdy całej ryby i muszę przyznać, że była to bardzo przydatna czynność tuż przed zbliżającymi się świętami. Następnie przygotowałyśmy owoce, które najpierw przesmażyłyśmy na na maśle, dodałyśmy wina, miodu
Kulinarne przygody GatityPierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia. W południe wybraliśmy się na długi spacer po Krakowskim Przedmieściu. Wypiliśmy kawę w kawiarni - najlepszą jaką do tej pory piłam. Nie wiem czy ziarno dobre, czy atmosfera świąt to sprawiła. Ale zakupiliśmy 200 gram do domu. Po powrocie odgrzany karp w pysznym sosie. Przepis pochodzi od Małgosi z Igraszek losu. Ten sos zostanie
AZgotuj!sobie sprawę, że trochę przybrałam na wadze. Niestety, eggnog nie jest drinkiem dietetycznym ponieważ zawiera nie tylko kaloryczny alkohol, jajka i cukier, ale także mleko i śmietanę. Od tamtej pory nie miałam eggnog w ustach. W zeszłym tygodniu, w duchu przedświątecznych przygotowań, naszła mnie nagła ochota na eggnog domowej roboty. Pomyślałam, że to idealna okazja, żeby zapodać przepis
Jem więc Jestemrybką, ale ze względu na innych - wspólnie z mamą razem ją przygotowujemy. Poniższy przepis jest prosty i tradycyjny. 1 cały karp Wywar: 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego przyprawa warzywna (od Rafex , do smaku) cukier (odrobina, do smaku) sól, pieprz (do smaku) Dodatkowo: 3 łyżeczki żelatyny Opcjonalnie do dekoracji: zielony
Di gotujeŚwięta już jutro więc pora na makowiec :) zawsze piekłam klasyczne ale tym razem będzie coś innego ,co prawda też zwijany ale płaski ,z kruszonką i lukrem :) z podanej porcji wychodzą dwie sztuki ,są dość duże ale to nie problem bo przecież w święta zje się każdą ilość :) Składniki : Ciasto : - 600 g mąki pszennej u mnie
Wypieki Renejeśli najdzie was ochota na zrobienie: - likier na kukułkach - Ice Ice Baby, czyli likier na cukierkach Ice - likier na cukierkach Werther's Original - likier na cukierkach raczkach A teraz pora na ostatni w tym roku kawowy likier na cukierkach kopiko. Jeśli Madzia wymyśli jakieś kolejne specjały to pojawią się one na blogu pewnie bliżej wiosny. Właściwie nie "jeśli
Marder&Marder Manufacturetego końca zaczynając zwijamy ciasno w roladę. Po zwinięciu obwiązujemy sznurkiem kuchennym i nacieramy solą. Tak przygotowaną roladę obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony, aby zamknąć pory i przygotować do pieczenia. Obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy z każdej strony glazurą z dokładnie wymieszanych składników. Do naczynia wlewamy jeszcze około 1 szklankę gorącej wody i wkładamy
Kolorowy Przepisownik