potrawy na wigilijnym stole, ma być potrawą postną. Poznajcie mój sposób na idealny barszcz. Sposób na zakwas znajdziecie tutaj . Do zrobienia barszczu potrzebujemy: 2 marchewki 1 pietruszkę 1 seler ½ pora 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego dwie duże, opalone na czarno cebule 3 buraki 1 – 1,5 litra zakwasu buraczanego kilka (ok. 8) suszonych grzybów
ladykitchendotykanie mięsa. W czasach liceum doszła jeszcze do tego ich nazwa internacka "szczury". Nie wiem, jak smakowały, bo zapach tak mnie odpychał, że koleżanki zjadały mój przydział. Do tej pory nie przepadam za nimi, ale zdarza mi się je robić. Dodaję do nich takie składniki, które odczarowują smak i niechciany zapach. Używam do nich wyłącznie zmielonego mięsa z drobiu
Weekendy w domu i ogrodziePora na kolejną odsłonę wyzwania Nastrój się pozytywnie na Święta. Tym razem, w myśl ogólnie przyjętej ostatnio praktyki, i by sprawdzić czy to ma sens, postanowiłam przypomnieć, jednocześnie aktualizując, wpis, który zagościł na Krzywej Prostej niemal rok temu. Ciekawi czy nie stracił na świeżości? Wigilia to ta jedyna kolacja w roku, która z natury swej […] Post Najsmaczniej w Święta
Krzywa Prostapachnący. Podam go z drożdżowymi pasztecikami pieczarkowymi . Wiem, że na mojej Wigilii będzie hitem:) Składniki: 2 litry bulionu warzywnego (ja przez 1,5 godziny gotowałam marchew, pietruszkę, kawałek selera, por i cebulę z liściem laurowym i 2 ziarenkami ziela angielskiego, doprawiłam solą) kilka suszonych grzybów - mała garstka 4 średniej wielkości buraki 2 ząbki czosnku - obrane, lekko zgniecione 1 liść laurowy
Kulinarne InspiracjeKiedy byłam małym dzieckiem nie lubiłam wigilijnego kompotu z suszu. Prawdopodobnie dlatego, że robiony był głównie z suszonych śliwek, z ubogim dodatkiem reszty suszonych owoców. W zasadzie do tej pory w takim kompocie nie gustuje i od czasu, kiedy spróbowałam wersji kompotu robionej w rodzinie mojej drugiej połowy, wiem, że kompot z suszu może być pyszny. Spróbujcie moich dwóch propozycji
Moja Delicjalekka i bardzo smaczna a zarazem sycąca. SKŁADNIKI: 20 dag Surowej Szynki 1/2 szklanki kuskus 1/2 puszki kukurydzy natka pietruszki 4 ogórki konserwowe 3 papryki konserwowe pół pora łodyga selera 3 łyżki majonezu Kieleckiego 2 łyżki jogurtu Naturalnego 2 łyżki ketchupu pikantnego sól i pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso kroję w kostkę. Przyprawiam. Smażę
Gotowanie PatkiNastępnie za pomocą dwóch łyżeczek formowaliśmy "piętra" naszych przyszłych choinek i niewielkie okrągłe pralinki. Kiedy te cuda zastygały w lodówkach przyszła pora na chatkę. Na początku dość niezgrabnie mi szło, bo najpierw ściany nie chciały stać prosto, a potem dach się obsuwał ;) ale jakoś dałam radę i dom stanął
Codzienna kuchnia niecodziennaprzez 20 minut. Ponownie wieszamy na drążku do obsuszenia do następnego dnia. Po tym czasie kiełbasa jest gotowa. Kiełbasa chłopska w mojej wersji, to chyba najlepsza jaką do tej pory zrobiłam. Smak i aromat – lepszy już być nie może (ukłony w stronę Szczepana za świetny dobór składników). Jak widać na zdjęciach – nie jest ani za tłusta, ani za chuda
mojewypiekiinietylkojakości, bo robione były pózno, tak samo jak danie...ale zaręczam, że pierożki są przepyszne, po prostu rewelacyjne. I od razu chciałam się podzielić tym przepisem...pomimo póznej pory... Składniki 250 g jarmużu pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 cm świeżego kłącza imbiru 4 suszone pomidory z zalewy 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól himalajska olej kokosowy
Z Kuchni Do Kuchnitego im dłużej postoi tym lepiej smakuje :) Karmel, orzechy, czekolada... to musi smakować :) Snikers pojawił się również w najnowszym numerze naszego magazynu blogerek Życie ze Smakiem. Jeśli do tej pory nie przeglądaliście publikacji, to gorąco do tego zachęcam ( klik ). Składniki: Ciasto miodowe: 5 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 łyżeczki sody oczyszczonej 300 g masła 4 jajka
My simple kitchencooking'u w Dąbrowie Górniczej, kolejki ustawiały się po koktajlowe pyszności dla całej rodziny! Było cudownie, bo gotowanie sprawia radość, kiedy możemy się nią dzielić z innymi! Dzisiaj pora na odsłonę w klimacie świątecznym! Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Koktajl
Moja smaczna kuchniatotalne nowości. Dziś jednak zabieram Was w podróż do korzeni, do tego co dla nas znane, lubiane. Najlepsze pierniczki cioci to przepis oparty na ciasteczkach jakie do tej pory przygotowuje moja ulubiona ciocia. Bo co to za ulubione Święta bez ulubionych pierniczków ukochanej cioci. Dziś dzielę się z Wami tą tajemniczą recepturą. Jeśli chcecie pierniczki przygotować już dziś lub jutro
Mango Papajaprzypominać małego Jezuska, zawiniętego w pieluszki. Kiedyś przygotowywano je postnie – na oleju, lecz smak pozostawiał wiele do życzenia i papież zezwolił na używanie do strucli masła. Od tamtej pory wypiek w smaczniejszej wersji zaczął stawać się popularny, a cukiernicy wzbogacili go o dużo symbolizujących dobrobyt bakalii, aby jeszcze bardziej poprawić jego smak. Stollen to idealne ciasto na Święta
Poezja smakuJeśli tego nie zrobiliście, to już najwyższa pora nastawiać zakwas z buraków na wigilijny barszcz czerwony. Barszcz zrobiony na zakwasie ma głęboki, niepowtarzalny smak i aromat. Czuć w nim doskonale i czosnek i cebulkę i przyprawy. Taki zakwas to również samo zdrowie. Zawiera wiele minerałów w tym: potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, kwas foliowy, witamina C oraz witaminy
Mieszam w Garnku