por - 13968 przepisów (strona:465/932)

Gołabki inaczej, czyli bez zawijania 6313

zarówno do gotowanych ziemniaków jak i do chleba :) i są bardzo sycące! Porcja jest duża, dlatego dla mniejszej rodziny (3-4 osoby) polecam zmniejszyć proporcje o połowę. Do tej pory nie odciskałam soku, ale zdecydowanie lepiej się formują, gdy się tak postąpi. Widziałam przepisy, w których piecze się je w piekarniku zamiast gotować - kiedyś spróbuję :) Ps. Tak w ogóle kostek

Kolorowy Przepisownik
Pasta z fasoli białej i czosnku 166

Podsmaż posiekany por z czosnkiem krótko na oleju, tak aby go nie zrumienić. Dodaj do odcedzonej fasoli białej z puszki. Dodaj również łyżeczkę posiekanego rozmarynu, otartą skórkę z połowy cytryny oraz sok z niej. Dużą szczyptę pieprzu mielonego i sól oraz łyżkę oliwy z oliwek. Zmiksuj wszystko blenderem i już masz gotowy dodatek do pieczywa lub pieczonych warzyw

Pasje Jolki
Kartoflanka z boczkiem 159

która idealnie sprawdzi się w chłodniejsze dni.   20-30 dag boczku wieprzowego (wędzonego lub surowego) 5 ziemniaków 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 7 cm pora 2 listki laurowe majeranek natka pietruszki prażona cebulka (opcjonalnie) sól, pieprz Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z posiekaną cebulą. Całość przełożyć do garnka (boczek można dodać do zupy

Di gotuje
Zupa ogórkowa, mecz siatkówki 173

pogodę. Rozgrzewająca i bajecznie prosta w przygotowaniu. Składniki: 6-7 ogórków kiszonych (nie kwaszonych!) 1 pietruszka 1-2 marchewki 1 mały kawałek selera 1 por lub cebula 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki masła 3 łyżki oliwy 4-5 ziemniaków 70-100 g suchego białego ryżu 3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego lubczyk pierz, sól Zetrzyj na tarce ogórki

Qlinarnie i Qlinarnie
12 BLOGOWYCH HITÓW 2015 ROKU! 295

cieszyły się Waszym największym zainteresowaniem. Aby przejść do przepisu wystarczy kliknąć na zdjęcie lub nazwę dania. Ciasto W-Z (wuzetka) Ziemniaczana zapiekanka Surówka z kapusty pekińskiej, papryki, kukurydzy i pora Tort "Biały Napoleon" Gotowany sernik Zapiekane tortellini Ciasto Prince Polo Jajka na twardo w sosie tatarskim Ciasteczka ziarenka kawy Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków Pieczeń z mięsa mielonego i papryk

Przepisy Aleksandry
SerVantka – restauracja z duszą 125

ściennymi malowidłami i wygodną antresolą. W menu znajdziecie swojskie dania słowiańskie – kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej i polskiej. Wina natomiast królują tu gruzińskie. Miejsce w sobotni mroźny dzień w szczycie pory obiadowej znaleźliśmy bez trudu, choć w t.zw. sezonie nie koniecznie byłoby to łatwe. Z ciekawością studiowaliśmy kartę dań, dokonując trudnego wyboru w bogatej zróżnicowanej ofercie. Zaczęliśmy od zup. Juszka ukraińska

Smaki Ewy
DOMOWE CIEPŁE LODY 183

zostało zastąpionych przez sieciowe mini-markety, a tym samym ten przysmak stał się mniej dostępny.         Pamiętam, że zajadałam się nimi o każdej porze roku. Nieważne, że latem czekolada topiła się od upału, a zimą kostniała od mrozu. Smak był niezastąpiony.     Jak się okazuje (dzięki przepisowi Marthy Stewart), przygotowanie ich w domu

W kuchni Karmel-itki
Leśne smoothie 141

zakupionym robocie do przygotowywania smoothie. Dziś o poranku delektowaliśmy się wraz z moim najstarszym mężczyzną smakiem leśnych owoców. Dopiero po upływie jakiejś godziny poczuliśmy głód i przygotowaliśmy śniadanie. Każda pora roku jest dobra na własnoręczne przygotowanie i delektowanie się smakiem smoothie. Składniki na: Leśne smoothie dwie garści malin […] The post Leśne smoothie appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Sink Back Into The Ocean 131

pory miałam okazję fotografować tylko kobiety. Praca z nimi zawsze sprawiała mi przyjemność, bo zwykle zachowują się bardzo naturalnie przed obiektywem. Uchwycenie ich delikatnego piękna było wyzwaniem, ale z kategorii przyjemnych. Natomiast pracując z płcią przeciwną obawiałam się pójścia w rejony znane z reklam bielizny. Na szczęście znalazłam inny pomysł na sesję. Nadmorską scenerię, notes i zachodzące słońce – przed

Pink Envelope
ZIELONY KOKTAJL MOCY 190

wprawi nas w dobre samopoczucie i orzeźwi. Spora porcja lekkiego smaku nie pozbawiona błonnika i witamin. Receptura banalnie prosta, efekt wyśmienity.       1/2 ogórka (o tej porze tylko szklarniowe niestety) 2 kawałki (laski) selera naciowego 1 zielone... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej 124

smakiem. Włoskie zioła są wspaniałą dekoracją kuchennego parapetu, aromat roznosi się po całym pomieszczeniu. Sprawia to, że z przyjemnością przygotowuje się posiłki, a pomieszczenie nabiera śródziemnomorskiego klimatu o każdej porze roku. Jak przechowywać zioła? Świeżo zebrane zioła przechowujemy w plastikowych torebkach, na dnie lodówki. Suszone przechowujemy w ciemnych pojemnikach, bez dostępu powietrza. Aby utrwalić smak ziół możemy wykorzystać

Moja smaczna kuchnia
Zupa z ryżem i pieczarkami 150

śnieg i kiedy tylko spadnie to jest wielka frajda. Na rozgrzanie przygotowałam gorącą zupkę. Składniki 500 g kości schabowych 2 średnie marchewki 3 gałązki selera naciowego 1 mały por 2 średnie pasternaki 1 kawałek selera 100 g pieczarek 100 g ryżu 3 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz szczypta ostrej papryki 1 liść laurowy Do garnka włożyć umyte kości zalać wodą

O kuchni z uczuciem
Bigos z cukinii 158

digotuje.blogspot.com Przygotowując go po raz pierwszy - byłam ciekawa reakcji mojej rodziny (wolą "normalniejsze" potrawy).  I tu zaskoczenie... Bigos okazał się wielką rewelacją i od tamtej pory często gości na naszym stole. Od tradycyjnego różni się delikatnością i co najważniejsze - jest szybszy w przygotowaniu. Osobiście - przepadam za kapustą, ale taką podmianę - uwielbiam!   (3-4 porcje) 650-700g cukinii

Di gotuje
Pączki tradycyjne z dżemem 172

Już szybko ,,Tłusty czwartek", a więc sama pora, aby zacząć zbierać przepisy na same tłuste, pyszne, słodkie przepisy. Dzisiaj jest jeden z takich przepisów, czyli tradycyjne pączki z nadzieniem z dżemu . Przepis ten powstał na podstawie babcinego, więc już jest wiadomo, że tak przygotowane pączki są pyszne! Są w miarę słodkie, leciutkie, puszyste, trochę trudne w przygotowaniu

Kuchnia Łukasza
Makaron ryżowy z pieczarkami 261

opakowanie makaronu ryżowego wstążki - 30 dag małych pieczarek - 15 dag wędzonego boczku - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 200 ml śmietanki kremówki - garść siekanego szczypiorku bądź biało-zielonej części pora - sól, świeżo mielony pieprz Makaron zalać w miseczce wrzątkiem, zostawić pod przykryciem na około 5 minut. Boczek pokroić w cienkie paseczki. Cebulkę z czosnkiem w drobną kostkę. Pieczarki pokroić

kawawszklance

Proponowane wyszukiwania