por - 13968 przepisów (strona:472/932)

Wytrawny sernik ze śledziami 160

podgrzewając. Ubij śmietankę tak nie do końca. Wymieszaj z crème fraîche. Dopraw solą i sokiem z cytryny, a następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj energicznie po czym dodaj koper, szczypior, por, jabłko i śledzie. Wyłóż masę na spód i wstaw do lodówki na godzinę lub na noc. Udekoruj sernik połówkami jajek, koprem, limonką, anchois i sałatą. The post Wytrawny sernik

codojedzenia
Śledzie w porach po łódzku 178

tych z cebulką i tak samo pyszne. Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Caprari "Śledzie. 200 najlepszych przepisów kuchni polskiej i światowej". Popróbujcie bo są pyszne. Śledzie w porach po łódzku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Piernik staropolski 115

Przepyszny piernik długo dojrzewający, w tym roku leżakował u mnie tylko 4 tygodnie, jakoś wypadło mi z głowy, że już pora nastawiania.Optymalny czas to ok. 6 tygodni. Ale i tak wyszedł super. Robię go co roku od kilku lat i to mój obowiązkowy wypiek świąteczny. Jeśli ktoś nie próbował, to bardzo polecam, ma pyszny smak, taki "głębszy" niż zwykłe pierniki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sałatka z czarnych tortelloni i krewetek 131

roku o tej porze – święta, święta i po świętach. Lekka sałatka, o nietypowych barwach powinna zachęcić amatorów owoców morza… i nie tylko. Dla bardziej zabieganych – czarne tortelloni i krewetki kupione prawie gotowe, więc samo przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Sałatka z czarnych tortelloni i krewetek.   Składniki: - 500g czarnych tortelloni z łososiem wędzonym i ricottą - ok. 400g ugotowanych krewetek

mojewypiekiinietylko
Oponki 75

okresie karnawału na naszych stołach królują głównie pączki, faworki, oponki itp. i nie jest to tradycja wg mnie oklepana, gdyż w innej porze roku mało kto piecze te pyszności. Ja na swoim stole również już gościłam w/w smakołyki. Dziś chciałam się podzielić z moim przepisem dzieciństwa na oponki pamietam jak pędziłam do sąsiadki i je tam zajadałam. Myśle, że każde

Kubki smaku
Placek Marchewkowy 112

Musze przyznać, że uwielbiam marchewkę zawsze miałam to szczęście, że rodzice dbali aby rosła sobie ładnie w naszym warzywniku za domem. Do tej pory jeżdżę z wiaderkiem po warzywa korzeniowe. Taka marchewka lubi się szybko psuć dlatego sposób jej zagospodarowania w placku okazał się świetnym pomysłem. Połączenie przyjemnego z pożytecznym to dobre określenie na ten placek. W smaku jest przyjemny

Kubki smaku
Kasza jaglana z truskawkami, jagodami i orzechami 98

Zaczęły się upały- w końcu - a co za tym idzie mniej wolnego czasu na bloga niestety - dziewczynki chodzą późno spać. Jednak staram się jak mogę. Kiedy nadchodzi pora wakacyjna, a co za tym idzie wysyp owoców chciałoby się jak najwięcej dostarczyć ich naszemu organizmowi. W końcu trzeba się jakoś na zimę przygotować. Dlatego dziś polecam zdrowe śniadanie. Podobno owoce najlepiej

Kubki smaku
Szarlotka z kruszonką 157

Ciasta z jabłkami bardzo często goszczą na moim stole jesienią ale również w porze zimowej. Uwielbiam te smaki i rozkoszuje się każdym nowo upieczonym ciastem. Szybka prosta szarlotka. Z dodatkami lub bez smakuje obłędnie. Zapraszam Skala smaku 10/10 -ja dodałam suszonej posładzanej żurawiny, lecz mozna zrobić bez niej. Źródło: mniam-mniam blog

Kubki smaku
Wegański DOMOWY MARCEPAN Z CUKREM KOKOSOWYM 129

więc bez obaw można robić na kilka dni, choć może wtedy bez polewania sosem czekoladowym, lepiej na świeżo. Oczywiście robiłam taką masę już nie jeden raz ale do tej pory jakoś nie znalazła się na blogu, więc będzie teraz, póki mam te zdjęcia ;) Ja robię takie rzeczy w Vitamixie, więc wykonanie to moment: - kubek migdałów obranych ze skórek blendujemy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
łosoś z kalafiorem zapiekany pod beszamelem 169

zapiekany pod beszamelem łosoś Święta, święta a po świętach pora na zmianę jadłospisu i posiłki " lżejszego" kalibru. Lżejsze nie znaczy że zapomnimy o pogodzie panującej za oknem. Wiadomo we wszystkim najważniejsze jest zachować umiar, dlatego dziś zaserwuję obiad z dietetycznego kalafiora, którego smak dopełni sos z beszamelu i  łosoś. składniki dla czterech osób 450 g surowego łososia 1 papryka

Miód i pieprz
Sałatka warstwowa z cebulką złocistą i szynką 832

czerwonej fasoli 3 marchewki około 25 dag chudej szynki (lub polędwicy sopockiej) 5-6 ogórków konserwowych (z kiszonymi chyba nie próbowałam) 5 jajek 1 czerwona cebula (w oryginale był por) majonez *około 25 dag żółtego sera (pominęłam ten krok) Sposób przygotowania: Przygotowanie sałatki zaczynamy od ugotowania marchewek w mundurkach, następnie obrania i pokrojenia w kosteczkę. Marchewki gotujemy w minimalnie osolonej

Kolorowy Przepisownik
Kuchnia francuska jest prosta :) 151

udało się osiągnąć to, do czego chyba wszyscy dążymy – pogodzenie pasji i zainteresowań z życiem rodzinnym. W swoim kuchennym królestwie Mimi stara się wykorzystywać produkty sezonowe. Podzielone zgodnie z porami roku przepisy zgrupowane są więc w czterech rozdziałach, z których każdy zawiera po kilka przystawek, dań głównych i deserów. Miłośników kuchni chińskiej ucieszy zapewne… rozdział piąty zatytułowany „ Chiński Nowy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tatar ze śledzia 149

formie dowolnej. Sławetne powiedzenie, że „rybka lubi pływać” zawsze wiąże się z pojawieniem się na stole śledzia. Ilość kombinacji, w jakich podajemy tę rybę jest dowolna. Do tej pory moim faworytem pozostaje „śledź po góralsku”, jak wiemy śledź to ryba typowa dla górskich potoków, huehuehue. Nie wiem, czy wiecie, ale nasz swojski, bałtycki śledź jest skarłowaciałą formą śledzia atlantyckiego. Jest

ladykitchen
Lekka carbonara z groszkiem i migdalami 172

świątecznym obżarstwie przyszła pora wytchnienia. Uwielbiam moment gdy zapasy z lodówki znikają podobnie jak ciasta z patery i łakocie z puszek. W tym roku udało mi się zrobić idealnie tyle i potrzeba. Więc od dzisiaj mogę zacząć planować nowe potrawy szczególnie, że miałam wreszcie czas na przejrzenie mojego inspirującego stosiku książek kucharskich. Dzisiaj przyjeżdża do nas ciocia będzie więc pizza

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zielony Poradnik 131

niedojrzałe gruszki - w papierowej torebce w temperaturze pokojowej marchewkę naciową - zdecydowanie bez naci. Należy się jej pozbyć dlatego, że zawiera warzywu wilgoć i szybciej ono więdnie Pamiętaj aby: Parzyć por przed smażeniem - nie będzie wtedy gorzki  Aby wyeliminować nieprzyjemny zapach podczas gotowania kalafiora, należy wrzucić do wody ziemniaka lub skórkę od chleba Gotuj szparagi z odrobiną mleka co pozwoli

W Moim Magicznym Domu

Proponowane wyszukiwania