por - 13968 przepisów (strona:476/932)

kurczak z makaronem, marchewką i groszkiem 180

kurczak z makaronem i marchewką W środku tygodnia niewiele mamy czasu na gotowanie, pora więc na kolejny obiadowy przepis, którego przygotowanie zajmie dosłownie kilkanaście minut. składniki  dla czterech osób 400 g piersi z kurczaka 400 g dowolnego makaronu 4 średnie marchewki 200 g mrożonego groszku, lub puszka groszku konserwowego 3 łyżki masła 1 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego

Miód i pieprz
Cynamonowe paluszki tostowe, czyli pomysł na oryginalne śniadanie 194

nieco zmodyfikowanej odsłonie. Najlepiej nadaje się na śniadanie ze względu na dużą ilość węglowodanów (zarówno prostych, jak i złożonych), które dostarczą organizmowi niezbędnej o poranku energii- a o tej porze roku jest ona wyjątkowo potrzebna i to w dużych ilościach. Przyznam szczerze, że początkowo nie byłam pewna czy ta receptura się sprawdzi. Nie wiedziałam czy w ogóle uda zrobić się

peanutbuttermonster
Juszka rybna 132

zagadki nie ma. Zastanawiam się skąd wzięła się taka nazwa kompotu z suszu u Łemków... Składniki: karp lub inne ryby słodkowodne, 2 duże marchewki, 2 pietruszki, spory kawałek selera, por, 1 ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz, sól, sok z cytryny, słodka śmietana Sposób przygotowania: Warzywa obrać, umyć i przełożyć do garnka. Dodać sprawioną i oczyszczoną rybę

Nie tylko w kuchni
Pierniczki nadziewane powidłami 179

pierników, które muszą leżeć kilka tygodni żeby dało się je zjeść... A te można jeść zaraz po upieczeniu i na prawdę są to najlepsze pierniki jakie do tej pory jadłam :) Nawet mój małżonek jedząc oryginalne "Toruńskie pierniczki" stwierdził, że te są  o wiele smaczniejsze :) Przepis pochodzi z  tej  strony. Składniki: 500 g mąki 1 jajko 1/4 szkl

Słodka Kraina Wypieków
Jadalne prezenty: domowa oliwa aromatyzowana ziołami, czosnkiem oraz chilli (+ gotowa etykieta na oliwę z chilli) 167

wnętrzu nie ma żadnych kropelek wody. Zioła czy inne składniki po umyciu należy rozłożyć na ręcznikach papierowych i pozostawić do wyschnięcia najlepiej na 12-24 godziny. W ciepłej porze roku może być to przewiewne miejsce, ewentualnie można wysuszyć je w piekarniku. Najbezpieczniejsza jest oliwa z dodatkami suszonymi Ponieważ bez wilgoci, Clostridium botulinum nie będzie się rozwijać, najbezpieczniej jest użyć

Chilli Czosnek i Oliwa
Zielone jajka – omlet ze szpinakiem 202

garść” szpinaku to bardzo umowny termin – zależnie od ilości szpinaku omlet będzie miał mniej lub bardziej wyrazisty smak (i kolor) . Dla dzieci, które do tej pory unikały zieleniny jak ognia, możesz zacząć od niewielkich ilości szpinaku i stopniowo z biegiem czasu dawać go więcej i więcej. Do blendera wbij jajka i dodaj rozmrożony albo świeży szpinak. Blenduj

PaleoSMAK
Zupa z czarną fasolą, kaszą jaglaną, dynią i marchewką 81

dyni kawałek selera 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku szklanka ugotowanej czarnej fasoli  Skworcu szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 2 daktyle natka pietruszki pół łyżeczki curry suszony koperek kawałek pora szczypta majeranku sól himalajska do smaku oliwa z ostropestu lub oliwa z oliwek Fasolkę zalej zimna wodą i zostaw na noc do namoczenia.Na drugi dzień wypłucz i ugotuj do miękkości

Z Kuchni Do Kuchni
Kruche ciasteczka z żurawiną i pistacjami (Cranberry Noel) 136

digotuje.blogspot.com     Inspiracja z blogu: Bea w kuchni.  Ciasteczka te - piecze się zazwyczaj w okresie Świąt Bożego Narodzenia, ale ja robię to niezależnie od pory roku.  Są takie kruche, maślane, delikatne i idealnie komponują się z bakaliami. Ciasteczka są banalnie łatwe w przygotowaniu, więc każdy sobie z nimi poradzi. (około 40 sztuk) 175g masła 75g cukru pudru

Di gotuje
Rosół 111

łyżeczki domowej Vegety (suszone warzywa) liść laurowy 10 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu czarnego sól do smaku mały seler i latem 3 duże świeże liście selera 1 cebula por 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kilka gałązek natki pietruszki gałązka lubczyku Wykonanie: Mięso oczyszczamy, myjemy pod zimną wodą, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy

Smak mojego domu
Pomarańczowe pierniczki z lukrem królewskim 160

już najwyższa pora na pierniczki, nie ma na co czekać! :) Pieczenie i lukrowanie pierników to zdecydowanie moje ulubione zajęcie w okresie przedświątecznym. Co roku staram się sięgnąć po nowy przepis. Tym razem padło na pierniczki cudownie pachnące pomarańczą. Świetnie nadają się do lukrowania i wieszania na choince. Najlepiej upiec je na co najmniej tydzień przed świętami, SKŁADNIKI (ok. 50 sztuk

DefinicjaSmaku
Zakwas na świąteczny barszcz 153

Witajcie,  Dziś mam dla Was prosty przepis na zakwas do barszczu. To już najwyższa pora aby go przygotować i wykorzystać w Wigilię. Testowo w nieco innej formie :) Mam nadzieję, że się Wam spodoba .  Gotujemy wodę z łyżeczką cukru.  Surowe buraki obieramy i kroimy w plastry, które zmieszczą się do naszego  słoika. Układamy w słoiku, obieramy czosnek

dlaSmaQ
Sałatka makaronowa z marchewką i majonezem 793

porze roku robię zawsze sałatki należące do tych "ciężkich" i sytych, a mianowicie z majonezem, makaronowe, ryżowe czy też ziemniaczane.  Wraz z wiosną, kiedy pojawiają się świeże warzywa, owoce robię sałatki lekkie i kolorowe z delikatnymi sosami. Dzisiaj zrobiłam sałatkę makaronową z surową marchewką i majonezem. Powiem Wam, że koniecznie musicie zrobić, bo jest wyśmienita. Składniki: 300 g makaronu

O kuchni z uczuciem
Herbata zimowa z imbirem, cynamonem i goździkami. Winter tea 200

zimowe chłody mam sposób zdrowy ;)  Herbata z rozgrzewającymi dodatkami jest idealna o tej porze roku. Składniki na 1,5 l dzbanek: 2 łyżki sypanej czarnej herbaty 1 cm imbiru pokrojonego w plastry 1-2 łyżki skórek pomarańczowych np takich  http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/06/skorki-pomaranczowe-w-syropie.html 1 i 1/2 łyżki miodu ( biały rzepakowy lub borówkowy tym razem ) 5-6 goździków szczypta cynamonu

Jemy Pijemy
Karp w galarecie 163

domu ma swój sprawdzony przepis na jego przygotowanie. Ja dzielę się swoim. Może komuś się przyda :) Składniki: 1 karp 2 duże marchewki 2 małe pietruszki 1/2 małego selera 1/4 pora kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe  sól, pieprz, vegeta 6 łyżeczek żelatyny sok z cytryny Karpia patroszymy i dokładnie go czyścimy. Dzielimy na 5 części

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania