kurczak z makaronem i marchewką W środku tygodnia niewiele mamy czasu na gotowanie, pora więc na kolejny obiadowy przepis, którego przygotowanie zajmie dosłownie kilkanaście minut. składniki dla czterech osób 400 g piersi z kurczaka 400 g dowolnego makaronu 4 średnie marchewki 200 g mrożonego groszku, lub puszka groszku konserwowego 3 łyżki masła 1 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego
Miód i pieprznieco zmodyfikowanej odsłonie. Najlepiej nadaje się na śniadanie ze względu na dużą ilość węglowodanów (zarówno prostych, jak i złożonych), które dostarczą organizmowi niezbędnej o poranku energii- a o tej porze roku jest ona wyjątkowo potrzebna i to w dużych ilościach. Przyznam szczerze, że początkowo nie byłam pewna czy ta receptura się sprawdzi. Nie wiedziałam czy w ogóle uda zrobić się
peanutbuttermonsterzagadki nie ma. Zastanawiam się skąd wzięła się taka nazwa kompotu z suszu u Łemków... Składniki: karp lub inne ryby słodkowodne, 2 duże marchewki, 2 pietruszki, spory kawałek selera, por, 1 ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz, sól, sok z cytryny, słodka śmietana Sposób przygotowania: Warzywa obrać, umyć i przełożyć do garnka. Dodać sprawioną i oczyszczoną rybę
Nie tylko w kuchnipierników, które muszą leżeć kilka tygodni żeby dało się je zjeść... A te można jeść zaraz po upieczeniu i na prawdę są to najlepsze pierniki jakie do tej pory jadłam :) Nawet mój małżonek jedząc oryginalne "Toruńskie pierniczki" stwierdził, że te są o wiele smaczniejsze :) Przepis pochodzi z tej strony. Składniki: 500 g mąki 1 jajko 1/4 szkl
Słodka Kraina Wypiekówwnętrzu nie ma żadnych kropelek wody. Zioła czy inne składniki po umyciu należy rozłożyć na ręcznikach papierowych i pozostawić do wyschnięcia najlepiej na 12-24 godziny. W ciepłej porze roku może być to przewiewne miejsce, ewentualnie można wysuszyć je w piekarniku. Najbezpieczniejsza jest oliwa z dodatkami suszonymi Ponieważ bez wilgoci, Clostridium botulinum nie będzie się rozwijać, najbezpieczniej jest użyć
Chilli Czosnek i Oliwagarść” szpinaku to bardzo umowny termin – zależnie od ilości szpinaku omlet będzie miał mniej lub bardziej wyrazisty smak (i kolor) . Dla dzieci, które do tej pory unikały zieleniny jak ognia, możesz zacząć od niewielkich ilości szpinaku i stopniowo z biegiem czasu dawać go więcej i więcej. Do blendera wbij jajka i dodaj rozmrożony albo świeży szpinak. Blenduj
PaleoSMAKdyni kawałek selera 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku szklanka ugotowanej czarnej fasoli Skworcu szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 2 daktyle natka pietruszki pół łyżeczki curry suszony koperek kawałek pora szczypta majeranku sól himalajska do smaku oliwa z ostropestu lub oliwa z oliwek Fasolkę zalej zimna wodą i zostaw na noc do namoczenia.Na drugi dzień wypłucz i ugotuj do miękkości
Z Kuchni Do Kuchnidigotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Bea w kuchni. Ciasteczka te - piecze się zazwyczaj w okresie Świąt Bożego Narodzenia, ale ja robię to niezależnie od pory roku. Są takie kruche, maślane, delikatne i idealnie komponują się z bakaliami. Ciasteczka są banalnie łatwe w przygotowaniu, więc każdy sobie z nimi poradzi. (około 40 sztuk) 175g masła 75g cukru pudru
Di gotujełyżeczki domowej Vegety (suszone warzywa) liść laurowy 10 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu czarnego sól do smaku mały seler i latem 3 duże świeże liście selera 1 cebula por 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kilka gałązek natki pietruszki gałązka lubczyku Wykonanie: Mięso oczyszczamy, myjemy pod zimną wodą, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy
Smak mojego domujuż najwyższa pora na pierniczki, nie ma na co czekać! :) Pieczenie i lukrowanie pierników to zdecydowanie moje ulubione zajęcie w okresie przedświątecznym. Co roku staram się sięgnąć po nowy przepis. Tym razem padło na pierniczki cudownie pachnące pomarańczą. Świetnie nadają się do lukrowania i wieszania na choince. Najlepiej upiec je na co najmniej tydzień przed świętami, SKŁADNIKI (ok. 50 sztuk
DefinicjaSmakuWitajcie, Dziś mam dla Was prosty przepis na zakwas do barszczu. To już najwyższa pora aby go przygotować i wykorzystać w Wigilię. Testowo w nieco innej formie :) Mam nadzieję, że się Wam spodoba . Gotujemy wodę z łyżeczką cukru. Surowe buraki obieramy i kroimy w plastry, które zmieszczą się do naszego słoika. Układamy w słoiku, obieramy czosnek
dlaSmaQporze roku robię zawsze sałatki należące do tych "ciężkich" i sytych, a mianowicie z majonezem, makaronowe, ryżowe czy też ziemniaczane. Wraz z wiosną, kiedy pojawiają się świeże warzywa, owoce robię sałatki lekkie i kolorowe z delikatnymi sosami. Dzisiaj zrobiłam sałatkę makaronową z surową marchewką i majonezem. Powiem Wam, że koniecznie musicie zrobić, bo jest wyśmienita. Składniki: 300 g makaronu
O kuchni z uczuciemzimowe chłody mam sposób zdrowy ;) Herbata z rozgrzewającymi dodatkami jest idealna o tej porze roku. Składniki na 1,5 l dzbanek: 2 łyżki sypanej czarnej herbaty 1 cm imbiru pokrojonego w plastry 1-2 łyżki skórek pomarańczowych np takich http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/06/skorki-pomaranczowe-w-syropie.html 1 i 1/2 łyżki miodu ( biały rzepakowy lub borówkowy tym razem ) 5-6 goździków szczypta cynamonu
Jemy Pijemydomu ma swój sprawdzony przepis na jego przygotowanie. Ja dzielę się swoim. Może komuś się przyda :) Składniki: 1 karp 2 duże marchewki 2 małe pietruszki 1/2 małego selera 1/4 pora kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz, vegeta 6 łyżeczek żelatyny sok z cytryny Karpia patroszymy i dokładnie go czyścimy. Dzielimy na 5 części
My simple kitchen