nieco zgęstnieje. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno tuż przed podaniem. Wyłożyć ją na bezy, udekorować całość gruszkami i sosem. Smacznego! Cóż, a teraz to już najwyższa pora spać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo ciekawa tarta wytrawna a w zasadzie quiche. Lekko podsmażone pory na maśle zalane gęstym sosem śmietanowo - jajeczno - serowym na kruchym cieście a wszystko to pod cienką skorupką zapieczonego sera. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno
Milion Smakówuczestników miło popatrzeć , bo na szanowne jury już niekoniecznie (poza szefem Amaro, który swoje uwagi rzuca w punkt, ale w większości branżowym szyfrem i lakonicznie). Czekam cierpliwie, aż pora odpowiednia nadejdzie i wybierzemy się do restauracji na Olszewskiego 128, do zeszłorocznej zwyciężczyni Top Chef, Kasi Daniłowicz , której kibicowałam chyba od 3 odcinka. Po jej praktykach w paryskim Pavillon Ledoyen
Karo in the KitchenPrzyszła pora bym podzieliła się z Wami sprawdzonym przepisem na domowy ocet jabłkowy.Zrobienie go jest bardzo proste,wymaga jedynie dłuższego czasu oczekiwania.Warto włączyć go do codziennej diety,gdyż taki domowy posiada wiele dobroczynnych składników:potas,sód,żelazo,witaminy A,E,C.... Oczywiście jabłka najlepiej ekologiczne a więc niepryskane tzw z robaczkiem...to one są najsmaczniejsze i najzdrowsze
Niespełnione zdolności kulinarneJesienią i zimą lubię dania, które rozgrzewają - i chodzi nie tylko o to, że są na ciepło! Ważne, aby były pikantne, wyraziste - dlatego o tej porze roku chętnie sięgam po imbir, chili, dużą ilość pieprzu. Dziś proponuję wołowinę właśnie w takiej ostrej, nieco orientalnej odsłonie. Z sosem sojowym, ostrą papryką, imbirem i pomarańczą. Do tego kolendra, ryż - basmati
Kulinarne Inspiracjeświąt Bożego Narodzenia zostało sześć tygodni, a więc to najwyższa pora, żeby nastawić ciasto na doskonały tradycyjny staropolski dojrzewający piernik. Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie, ale najlepszy smak osiąga po 4- 6 tygodniach. Przy okazji robienia piernika chciałam Was zachęcić do samodzielnego przygotowania przyprawy do piernika. Jej zrobienia trwa dosłownie chwilę, a w większości tych sklepowych głównym
Kulinarne przygody Gatitypewnością są wśród Was tacy, którzy jeszcze nie jedli dania z dynią w tym sezonie. Pora to nadrobić, bo sposobów na wykorzystanie tego pomarańczowego warzywa jest sporo. Na blogu znajdziecie 7 przepisów, od surówek po musy, jest i pesto dyniowe. Dynię można jeść na surowo, wystarczy obrać ze skóry, usunąć pestki i zetrzeć na tarce. Najlepiej smakuje mi taka
Moja smaczna kuchniaPyszna quiche z porem i boczkiem to jedno z moich ulubionych dań, nieskomplikowane, pyszne i zawsze się udaje. Równowaga smaków i kontrast konsystencji to jej niepodważalne atuty. Dla zapracowanych można skorzystać z wersji z kupnym ciastem kruchym... wtedy jej przygotowanie zajmie dosłownie chwilkę:) Składniki: na ciasto: 100g masła200g mąki pszennejżółtko2-3 łyżki posiekanego
Pyry na GazWstawać o czwartej nie jest łatwo. Cały świat jeszcze śpi; i słusznie! Nic bowiem się o tej porze nie dzieje, a za oknami hula wiatr... Okazało się jednak, że wstawianie o pierwszej bije procedurę z dni poprzednich na głowę! C. jeszcze nie zdążył się nawet położyć, kiedy rozczochrana wychynęłam spod kołdry, i udałam się do łazienki myć zęby. Tego
Pożeraczka, czyli raz adobrzewtedy sól dostaje się w głąb mięsa podkreślając jego smak, a druga mówi o tym, aby solić steki dopiero po usmażeniu, gdy białko na powierzchni mięsa jest ścięte, a pory mięśniowe zamknięte. Ja osobiście jestem wyznawcą drugiej szkoły. Sól “wyciąga” wodę z mięsa i jeśli zrobimy to przed smażeniem, to istnieje ryzyko, że ze steku wypłynie osocze, a samo mięso
W kuchni Katiestały się rogale z nadzieniem z białego maku, które od lat są tradycyjnym wypiekiem pochodzącym w Wielkopolski. Ja zakochałam się w nich ponad rok temu i od tamtej pory w cukierni zazwyczaj to one stanowią mój wybór. W tym roku biały mak kupiłam odpowiednio wcześniej by móc na Święto Niepodległości przygotować rogale w domu. Ostatnio będąc w Gdańsku miałam
Mango PapajaJesień to pora gulaszy. Mocno rozgrzewających, sycących na długo, jednogarnkowych kombinacji mięsa, warzyw i ziół. Ten gulasz z karkówki jest mocno jarzynowy i delikatny – mięso pozostaje soczyste i mięciutkie. Karkówkę oczyszczamy z błon, okrawamy z tłuszczu. Do gulaszu zachowujemy tylko czyste mięso. Tniemy je w półtoracentymetrową, dwucentymetrową kostkę. Mięso solimy, pieprzymy, posypujemy połową czosnku niedźwiedziego i na chwilę odkładamy. Marchew
Karo in the Kitchenkrólik ok 1 kg 2 marchewki 1 por 1 pietruszka 2 cebule pół szklanki jasnego wina wytrawnego rozmaryn listek laurowy ziele angielskie sól pieprz 3-4 ząbki czosnku szczypta szafranu 200 ml śmietany Królika podzielić na porcje, umyć i osuszyć. Włoszczyznę, cebulę i czosnek pokroić na plasterki, włożyć do garnka dodać wino, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz
Gotowanie jest łatwewoda 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 listki laurowe kilka zierenek czarnego pieprzu kilka ziarenek angielskiego ziela sól 1 duża cebula duży pęczek zieleniny (liść selera i pora, natka pietruszki, gałązka lubczyku) Kurę dokładnie umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Obrać i umyć warzywa, przygotować zieleninę, cebulkę przyrumienić na gazie lub patelni. Mięso przełożyć do garnka i zalać
Monia miesza i gotuje