łóżku, drugą już w kuchni i kroję kawałek pysznego, smacznego chlebka, który całą mnie pobudza do działania. Potem już tylko aparat w dłoń, i jak co rano o najlepszej porze dnia fotografuję cuda, które przygotowuję wieczorem. Składniki (na formę tzw. "keksówkę"): 250 gram puree z upieczonej dyni 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 1850 1/2 szklanki mąki tortowej
Mango PapajaBARDZO SZYBKA W PRZYGOTOWANIU SAŁATKA I BARDZO SMACZNA Składniki 4 - 5 MATIASÓW PUSZKA KUKURYDZY PUSZKA FASOLI CZERWONEJ PUSZKA GROSZKU KONSERWOWEGO PÓŁ PORY PIEPRZ MAJONEZ Sposób przygotowania FASOLĘ ODSĄCZYĆ I WYPŁUKAĆ GROSZEK KONSERWOWY ODSĄCZYĆ KUKURYDZĘ ODSĄCZYĆ PORĘ PRZEKROIĆ NA PÓŁ UMYĆ POKROIĆ W PÓŁKSIĘŻYCE MATIASY POKROIĆ W KOSTKĘ DODAĆ PIEPRZ I MAJONEZ, WYMIESZAĆ, ODSTAWIĆ NA GODZINĘ DO LODÓWKI
Darcia w kuchniSkładniki 2 woreczki ryżu np. Sonko puszka kukurydzy 2 papryki czerwone 30 dag wędliny mała pora pół słoika (900 ml ) ogórków konserwowych majonez sól pieprz Sposób przygotowania Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, przestudzić.. Paprykę umyć, oczyścić pokroić w paseczki Porę umyć , przekroić na pół i pokroić w półksiężyce ( tylko białą część ) Wędlinę pokroić w paski ogórki przekroić
Darcia w kuchniSkładniki 1 1/2 kubka surowego ryżu 3 kubki rosołu 4 marchewki seler pora sól pieprz do smaku olej Sposób przygotowania : Warzywa obrać , marchew i seler potarkować na dużych oczkach, porę pokroić w półksiężyce. Podsmażyć na oleju ( ok 4 - 5 łyżek ), dodać ryż i wymieszać. Jeszcze chwilę podsmażać. Dodać rosołek. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem
Darcia w kuchniTwierdziła, że są bardzo dobre. Dała mi grzybki, przepis i kazała wypróbować. Tak wyglądają niemki. Przepis na flaczki z niemek. Składniki : 500 gram obgotowanych grzybów 2 średnie marchewki 1/2 por ( tylko biała część ) 1/2 selera 2 kostki rosołowe 3 litry wody 1 łyżka przyprawy do flaków sól, pieprz, magi do smaku 2 łyżki oleju 3 łyżki mąki 2 liście laurowe
Darcia w kuchnipszennej 1 jajko woda f arsz: 0,5 kg mięsa mielonego ( zmieliłam łopatkę ) sól pieprz cebula 2 ząbki czosnku wegeta rosół: porcja rosołowa 2 - 3 marchewki 1/2 selera 1/2 por 1/2 pietruszki 2 liście laurowe 4 ziela angielskie pieprz w ziarenkach sól, pieprz, wegeta, magi - do smaku sposób wykonania: Z w/w składników ugotować rosół. Mąkę zagnieść z jajkiem
Darcia w kuchnikluseczkami. Można zabielić śmietaną ale niekoniecznie. Składniki: 50 g suszonych grzybów ( ja miałam podgrzybki ) 3 - 4 ziemniaki Na wywar: porcja rosołowa 2 - 3 marchewki 1/2 selera 1/2 por 1/2 pietruszki 2 liście laurowe 4 ziela angielskie pieprz w ziarenkach sól, pieprz, wegeta, magi - do smaku Sposób wykonania: Z wyżej wymienionych składników ugotowałam wywar, przecedziłam, marchewkę pokroiłam
Darcia w kuchniDelikatna zupka dla maluszka. Można ją wzbogacić dodając ugotowaną, pokrojoną drobno pierś drobiową. Składniki: porcja rosołowa włoszczyzna ( por, seler, pietruszka, marchewka ) sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, 5 - 6 łyżek kaszy manna natka pietruszki do posypania Sposób wykonania: Porcje rosołową umyłam, zalałam wrzącą woda, dodałam włoszczyznę, listek laurowy, ziele angielskie i sól. Gotowałam na wolnym ogniu przez 1,5 godziny
Darcia w kuchniSkładniki: 1,80 kg kurczaka 0,5 kg wątróbki drobiowej 100 g selera 100 g pietruszki korzeń 200 g marchewka 1/2 por przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, 2 - 3 ząbki czosnku, majeranek dodatkowo: 1 szklanka rosołu 1/2 szklanki bułki tartej smalec do natłuszczenia blaszki Sposób wykonania: Kurczaka ugotowałam z dodatkiem warzyw, liścia laurowego, soli, i pieprzu, przestudziłam, mięso
Darcia w kuchniworeczki brązowego ryżu 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 2 garście włoszczyzny krojonej w słupki (może być mrożonka - marchewka, pietruszka, seler, por) pół puszki kukurydzy konserwowej 2 garście mrożonego zielonego groszku 4 łyżki curry sól pieprz olej do smażenia ewentualnie słodki sos chili PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu
Moje Kuchenne Rewelacjeświęto :) Wegański rosół - bulion warzywny Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 2 duże marchewki 1 średnią pietruszkę 1/3 selera (korzeń) 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 kawałek pora Natkę pietruszki Koperek Kilka liści selera Kilka liści lubczyku 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżeczki sosu sojowego 1-2 łyżki oliwy 1 litr wody Pieprz
Bananowe Polenieco zgęstnieje. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno tuż przed podaniem. Wyłożyć ją na bezy, udekorować całość gruszkami i sosem. Smacznego! Cóż, a teraz to już najwyższa pora spać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo ciekawa tarta wytrawna a w zasadzie quiche. Lekko podsmażone pory na maśle zalane gęstym sosem śmietanowo - jajeczno - serowym na kruchym cieście a wszystko to pod cienką skorupką zapieczonego sera. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno
Milion Smakówuczestników miło popatrzeć , bo na szanowne jury już niekoniecznie (poza szefem Amaro, który swoje uwagi rzuca w punkt, ale w większości branżowym szyfrem i lakonicznie). Czekam cierpliwie, aż pora odpowiednia nadejdzie i wybierzemy się do restauracji na Olszewskiego 128, do zeszłorocznej zwyciężczyni Top Chef, Kasi Daniłowicz , której kibicowałam chyba od 3 odcinka. Po jej praktykach w paryskim Pavillon Ledoyen
Karo in the Kitchen