Pora ogłosić zwycięzcę konkursu na wspomnienia smaków z dzieciństwa. Przesłaliście mi 41 pięknych opowieści. Jedne były wesołe, dowcipne, aż buzia uśmiechała mi się do monitora; inne były refleksyjne, wzruszające i pełne emocji. Dziękuję Wam za wszystkie, bo każda opowieść to kawałek Waszego życia. Wybór był trudny, jak zawsze... Smaki dzieciństwa. Na początku pomyślałam o oranżadzie w woreczku, gumie donald
Codzienna kuchnia niecodziennajajek i masła. Konsystencją przypomina budyń. Doskonały jako dodatek do ciast, deserów czy tortów. Wypiekom nadaje niepowtarzalny smak i kolor! Jak dla mnie najlepszy krem cytrynowy jaki do tej pory wymyślono ;) Polecam! Składniki: (na około 400 ml) 200 ml soku z cytryny (około 4-5 cytryn) skórka z 1 cytryny 150 g cukru 120 g masła 3 jajka
Nastoletnie Wypiekaniegładki i kremowy przysmak. Możesz dodać do nich co tylko chcesz, ja nie byłabym sobą, gdybym nie dodała masła z orzechów. Banany posiadają właściwości wychładzające, niepożądane o tej porze roku, idealnie więc będzie serwować je z ciepłym złocistym sosem karmelowym – wówczas deser należy pochłaniać od razu, ponieważ bananowe lody dość szybko topnieją. Aby opóźnić ten proces, miski w których zamierzasz
Roślinna - blog wegańskiNadeszła pora na damską wersję ciasta Shrek idealnego na upały : ) Składniki: Biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki 1 lyżka mąki ziemiaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa czerwona: 1 l czerwonego truskawkowego soku kubuś pysio lub inny 2 budynie śmietankowe 4 duże łyzki cukru Śmietana: 500 ml śmietany 30-stki 1 galaretka truskawkowa Ponadto: opakowanie delicji połówki truskawek
PychotkaaaUwielbiam domowe przysmaki. Jednym z nich jest zupa kalafiorowa. Niestety najlepiej smakuje właśnie o tej porze roku ze świeżego kalafiora, gdyż mrożony zazwyczaj śmierdzi jak skunks, z resztą mrożony kalafior jest bardzo ubogi w witaminy. Dlatego też warto najeść się na zapas w sezonie. Składniki: 1 róża kalafiora ok 0,5 ok ziemniaków pokrojonych w kostkę liść laurowy
Pychotkaaasolą i pierzem. Makaron ugotować na miękko, mięso usmażyć z solą i pieprzem na końcu dodać do niego sos z pomidorów. Podawać sos z mięsem na makaronie. I teraz pora na wyniki rozdań Foremki wygrywa: nr 31 Gabi Świecę wygrywa: nr 44 Rockowa Nutka Obie Panie proszę o kontakt na uchto8@wp.pl do 48 godzin, w innym razie nastąpi drugie losowanie
PychotkaaaDziś pora na ciasto z truskawkami, wygląda jak to tradycyjne jednak masa zrobiona jest z jogurtu i śmietany. Masę zapożyczyłam z jednego z przepisów s. Anastazji. Ciacho wychodzi bardzo wysokie, do tego stopnia, że nie zmieściłam całej galaretki. Robiłam w foremce o wymiarach 24 cm x 27 cm. Składniki: biszkopt 3 jaja 3 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka
Pychotkaaaparu lat mam problem z jeżynami, jeden krzak a rodzi wiele owoców. Więc dziś przyszła pora aby wsadzić je do słoika, tak aby były słodkie ani nie ubyło ich podczas pasteryzacji ten sposób również nadaje się do malin. Tak zabezpieczone jeżyny świetnie nadają się do herbaty i do wielu ciast. Składniki: 1 kg jeżyn 1 nie pełna szklanka cukru
PychotkaaaKolejne buraczki ze słoika, były z już z czosnkiem przepis tu , teraz pora na buraczki z chrzanem. Czytaj więcej
PychotkaaaDziś pora na zapiekankę z zupek chińskich, jeżeli mieliście styczność z sałatką to już pewnie domyślacie się smaku zapiekanki. Jak dla mnie jest całkiem dobra, przede wszystkim jest na prawdę bardzo szybka, w sumie w jej wykonaniu najdłużej nagrzewa się piekarnik. Zapiekankę robiłam w dużym naczyniu żaroodpornym. Czytaj więcej
Pychotkaaapieczarek 2- papryki słodkie 2- słoiki sosu meksykańskiego 2- puszki fasoli czerwonej sól i pieprz 1- marchewka 1- pietruszka 0,5- selera 0,5 - pora 1- łyżka masła 1- cebula liście laurowe ziele angielskie majeranek 3,5 l wody Pulpety 0,5 kg-mięso mielone jajko - 1 szt bułka tarta - 3 łyżki sól i pieprz tłuszcz do smażenia mąka
Kuchnia Danusiporcji 1 kg flaków wołowych ( ugotowanych i pokrojonych w paski ) 75 dkg wołowiny rosołowej z kością 8 szklanek wody 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera 1 por 1 cebula 2 łyżki margaryny lub masła 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 5-6 ziaren pieprzu sól pieprz mielony zielona natka pietruszki do dekoracji Sposób wykonania
Przepisy i porady kulinarnedodatków, buonissimo! W Polsce przyzwyczajeni jesteśmy do prostych kanapek, z masłem, żółtym serem czy wędliną, bo tak jest najprościej, najszybciej, ale czy najtaniej? Po czasie pragniemy nowych smaków. Pora zerwać z rutyną. Od kilku lat nie używam masła, staram się urozmaicać codzienne śniadania , przygotowując proste, ale smaczne pasty, które stanowią tylko początek drogi do pysznego śniadania! Kanapki możecie
Moja smaczna kuchniaMaliny, ciemna czekolada, kruche ciasto. Połączenie znane i lubiane chyba przez wszystkich ;) Jedna z lepszych tart jakie do tej pory miałam okazję zrobić. Ganache jest idealne, a w połączeniu z kwaskowatymi malinami rozpływa się w ustach. Serdecznie polecam! Składniki: (na tortownice o średnicy 26 cm) Ciasto kruche: 150 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 2 łyżki kakao
Nastoletnie Wypiekaniedniowe wakacje we Włoszech. Jako, że podróżuję sporo, zdążyłam już się nauczyć, że aby nie zbankrutować należy się do takiej podróży przygotować! Padło więc na brownie i od tamtej pory próbowałam ten smak odtworzyć. Ostatnie 3 dni spędziłam więc w kuchni z kilogramem buraków… I udało się! Brownie nie jest twarde – jest bardzo wilgotne i rozpływa się w ustach
Fill The Bowl