por - 13968 przepisów (strona:493/932)

Jedzonko do pracy #45 165

Kolejna środa, w związku z czym pora na kolejny zestaw jedzonka do pracy. Dziś u mnie pogoda wybitnie szaro jesienna, ale jedzenie nadal kolorowe i oczywiście bardzo smaczne ;) Śniadanie : Jogurt naturalny, maliny. Lunch : Sałatka z buraczkiem i fetą. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Prażona cebulka 684

nawet tak taniego jak cebula, więc reklamówkę pełną pokrojonej cebuli zabrałam do domu. Od razu pomyślałam, że w domu przygotuję domową prażoną cebulkę, tym bardziej, że jakoś do tej pory nie wpadłam na myśl aby ten przepis umieścić na blogu, wydawał mi się chyba za bardzo banalny. U mnie zawsze stoi słoik z taką cebulką, aby móc ją wykorzystać jako

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Smażona mielona wołowina z brokułami 241

stir-fry. Wszystko można przygotować w czasie, gdy ryż się gotuje (a ryż jaśminowy czy basmati gotuje się zaledwie 10 minut!). Do dania możecie dodać także inne warzywa, np. por czy paprykę – będzie równie pysznie. Smażona mielona wołowina z brokułami (4 porcje): 500 g mielonej wołowiny (udziec) 400 g ryżu jaśminowego lub basmati 1 brokuł 1 mała marchewka pęczek

Poezja smaku
Piernikowy omlet 185

Jesienna euforia jest już w powietrzu, ale również w naszych mieszkaniach. Święta bożego narodzenia zbliżają się coraz bliżej..., więc pora na świąteczne smaki i zapachy w kuchni. Idealna propozycja na śniadanie - omlet z przyprawą do piernika! Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej  1 łyżeczka cukru trzcinowego  szczypta proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

Truskawkowa Fiesta
Gnocchi 162

obieramy je i przepuszczamy przez praskę. Następnie dodajemy mąkę, jajko i wszystkie przyprawy. Ponieważ robiłam gnocchi pierwszy raz, chciałam aby były w smaku inne, niż te, które do tej pory jadłam. Stąd gałka muszkatołowa i biały pieprz, które nadają potrawie niepowtarzalny smak. Wszystkie składniki zagniatamy, dzielimy na kawałki i dłońmi formujemy wałeczki. Kroimy je na mniejsze części, jak na zdjęciu

Ania i Marcin gotują
Migdałowe ciasto ze śliwkami 159

pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki, rozcięciem do góry. Wierzch posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut. Ostudzić. Smacznego! A teraz już pora najwyższa zabrać się za obiad. Ma być sałatka od Jamiego O., tylko sałaty kupić zapomniałam... Cóż, będzie się trzeba pomysłowością wykazać (mam nadzieję, że jeszcze tyle jej w sobie znajdę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Naczynie żeliwne La Cuisine, chleb pszenny i gulasz z kociołka 146

Poza tym sam wygląd naczynia jest tak ładny, że z powodzeniem można w nim serwować dania prosto na stół. Ale nam przyszło do głowy nieco inne wykorzystanie tego naczynia. Pora grilla już dawno minęła, ale z drugiej strony wcale nie jest jeszcze aż tak bardzo zimno, do mrozów jeszcze sporo czasu. Zainteresowaliśmy się więc tematem kociołkowania, czyli przyrządzania dań

Marder&Marder Manufacture
Burak faszerowany serem kozim, żurawiną z malinami zwieńczony rukolą i orzechami 129

Jesień to czas, gdy na dworze robi się już buro i zimno. Ta pora roku kojarzy mi się zwykle z ciężkim, kalorycznym jedzeniem, które powoduje, że się rozgrzewam ale i robię się senna. Postanowiłam, że tym razem przygotuje coś sezonowego, ale w lżejszej, bardziej fit wersji. Słodki burak, kwaskowata żurawina i lekko orzechowa rukola (to moje ulubione połączenie

Wielki apetyt
Zupa krem z brukselki i groszku z grzankami i kiełbasą 137

brukselki 1 puszka groszku 1,5 l wywaru wołowego 2 ziemniaki 10 cm pora 1 mała cebula 1 marchewka sól pieprz kminek szczypta papryki szczypta chili chleb i kiełbasa dobrej jakości Warzywa oczyścić , wrzucić do wywaru, dodać przyprawy, uzupełnić wodą tak by warzywa były zakryte, Ugotować do miękkości, Wszystko zmiksować na krem, doprawić i dolać wody w razie potrzeby, zagotować

Gotowanie jest łatwe
Kapuśniak na żeberkach . 138

obiad, moje dzieci ją uwielbiają :) Składniki : około 1/2 słoika Kiszonej kapusty z grzybami Ogródek Dziadunia   2 kawałki żeberek średniej wielkości 2 marchewki , kawałek : pora , selera , natka pietruszki , kilka gałązek lubczyku  około 6 ziemniaków dużych  vegeta, pieprz , do smaku 1 łyżka ziół prowansalskich Wykonanie : Mięso myjemy , wkładamy do garnka i zalewamy około 2 ,5 litrami  wody

Sama słodycz i szczypta chili
Mamusina botwinka 94

zimnej wody 2 skrzydełka z kurczaka - lub 2 pałeczki z kurczaka 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku kawałek selera – wielkości orzecha włoskiego kawałek pora – o długości 5 cm z białej części 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 8-10 ziarenek pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka jarzynki do zupy – przyprawa warzywna do potraw

Grunt to przepis!
Chrupiące paluszki z kurczaka w towarzystwie świeżego szpinaku i pakiecików z cukinii! 171

Pamiętam, kiedy dwa lata temu pierwszy raz zrobiłam kurczaka w płatkach kukurydzianych. Chciałam wtedy wyczarować coś dobrego, niebanalnego i zachwycić osobę, której zaserwowałam to danie. Od tamtej pory udało się nam we dwójkę wymyślić kilka wariacji na temat panierki do mini kotlecików z kurczaka. Dzisiaj, oprócz drobiowych paluszków, polecam Wam również wyśmienitą sałatkę, która sprawdza się świetnie w każdej mięsnej

Kuchnia Pani Wiosny
Babka ziemniaczana! 123

babką ziemniaczaną spotkałam się pierwszy raz około trzech lata temu. Do tej pory uwielbiałam placki ziemniaczane i nie zdawałam sobie sprawy, że z ziemniaków można upiec tak przepyszne, samodzielne danie. Przepadam za cieplutką, prosto z piekarnika, z kwaśną śmietaną lub szklanką mleka. Dobrze smakuje również następnego dnia, odsmażona i chrupiąca. Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Po odsączeniu

Kuchnia Pani Wiosny
Krem z cukinii i czosnku! 113

wykorzystać zęby:) Cukinia nie będzie tak samo dobrze smakować bez czosnku, który wydobywa i podkreśla jej smak. Ponadto wiadomo, że czosnek działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, co przy tej porze roku jest niezwykle cenne. Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie 700ml bulionu 4 lub 5 ząbków czosnku garść ziaren słonecznika tymianek czubryca zielona sól pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy

Kuchnia Pani Wiosny
Domowa granola 151

swoim strachem i poszedłeś w nieznane? A może codziennie przemierzasz stary, utarty i dobrze znany szlak? A może masz "przerwę" i zastanawiasz się co jest dla Ciebie najlepsze? Dziś pora na coś nowego - pierwsza propozycja "śniadaniowa" na moim blogu :) Mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu! :) Składniki: 1 dojrzały banan 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu 2 szklanki

Kuchnia Pani Wiosny