owsiance caffe latte ( przepis tutaj ) przyszła pora na owsiankę cappuccino , która szczerze mówiąc bardziej przypadła mi do gustu (mleczna pianka owsianka cappuccino Przepis: własny / 1 porcja / składniki: 50 g płatków owsianych górskich 100 ml wrzącej wody 1/3 szklanki - 80 ml zaparzonej kawy 1/4 szklanki - 60 ml mleka cukier jak zro bić? Płatki owsiane zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem. W tym czasie
tost z dżemembyliśmy aż tak wysoko! Widok niesamowity! Moi mężczyźni podziwiali miasto przez lunetę, a ja jak zwykle za pomocą kamery. A my trochę już przemoknięci, szczęśliwi i głodni. Przyszła pora coś zjeść. Nie znam zbytnio francuskiej kuchni, ale wiem, że pieczona pierś z kaczki z sosem z zielonego pieprzu to charakterystyczna francuska potrawa. Tak więc mój wybór był prosty. Czerwone wino
codojedzeniaWrzesień, to czas kiedy na straganach zaczynają się pojawiać pierwsze śliwki. Dla mnie to znak, że pora rozpocząć śliwkowy sezon, a to oznacza, że w moim domu zapachnie ciastem drożdżowym i na stole pojawi się drożdżowe ciasto ze śliwkami. Tym razem ciasto będzie podwójnie śliwkowe, ponieważ do jego przygotowania wykorzystałam również dżem śliwkowy. Można też zamiennie dodać powidła
Kulinarne przygody Gatityoknem od rana kropi deszcz. Wieje zimny wiatr. Grzeję się pod kocykiem z herbatką w ręku. Nadchodzi jesień... W końcu! Moja ulubiona pora :) Piękna, kolorowa, złocista i pełna klimatu. A także nostalgiczna - jak dzisiaj :) Wprasza się pełnym koszem owoców, z którego wysypują się jabłka, gruszki i śliwki. I te ostatnie są moim dzisiejszym bohaterem. Wylądowały w pysznym deserze, który równie
My simple kitchenpyszny :) Na rynku mnóstwo dojrzałych pomidorów i dyni, koniecznie zróbcie ten domowy ketchup! Aromatyczny, zdrowy i bez konserwantów. Zdecydowanie domowy ketchup Nr 1 wśród tych, które robiliśmy do tej pory. Znakomity dodatek do potraw wytrawnych, nam szczególnie przypadł do gustu z karkówką wołową długo duszoną w porto, z jajkiem przepiórki, grillowaną cukinią i rukwią wodną. Z pomidorów usuwamy skórki
SzczyptaSmaQWspaniały aromatyczny rosół z lekko pikantną nutą Składniki • 1 udko lub kilka skrzydełek • 2 marchewki średnie • 1 pietruszka • kawałek selera • kawałek pora • 1 cebulę • 1 duży ząbek czosnku • kawałek papryczki chili • pęczek liści lubczyku • pęczek pietruszki • sól • pieprz Sposób przygotowania 1. • Mięso zalać ok 3 l wody.Dodać marchew,pietruszkę seler, czosnek i papryczkę chili zagotować.Ściągnąć szumowinę
W królestwie smaków BeatyBiałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym przekładamy do szprycy cukierniczej z cienką końcówką i odrysowujemy obrazek na papierze. Gotowy wstawiamy do lodówki na 30-40 minut. Pora zabrać się za krem :) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z cukrem oraz chili. Delikatnie studzimy. Mascarpone miksujemy na gładko i niewielkimi porcjami dodajemy czekoladę. Gotowy krem dzielimy
W poszukiwaniu inspiracjiJajecznica to perfekcyjne śniadanie. Przygotowuje się je szybko, nawet bardzo szybko. O każdej porze roku smakuje inaczej – ze świeżymi ziołami latem, z pomidorami czy z dodatkiem grzybów na jesień. Takiej jesiennej wersji nie sposób sobie
Szybko Tanio SmacznieDzis na dobry poczatek dnia porcja zdrowia :) Na calym swiecie wszyscy zachwycaja sie zielonymi koktajlami, wiec pora aby pojawil sie tez na moim blogu. Co potrzebujemy ? -garsc jarmuzu -garsc szpinaku -jednego ogorka zielonego - jedno duze jablko -3/4 szklanki jogurtu naturalnego - 2 galazki selera naciowego Jak przygotowac ? Wszystko blendujemy, wstawiamy do lodowki po schlodzeniu - idealny :) Wszystkiego
dlaSmaQsię na ten sposób musicie koniecznie spróbować SKŁADNIKI: 2,5-3 kg buraków czerwonych 100ml octu 10% 2 łyżki cukru 3-4 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 por 1 cebula kilka rosołków w kostce vegeta sól pieprz majeranek czosnek kilka ząbków koncentrat buraczany(nie koniecznie) PRZYGOTOWANIE: buraczki obrać pokroić w plastry ok 1 cm wymieszać
Swojskie jedzonkoPOMYSŁ NA OBIAD ZACZERPNIĘTY OD EWY WACHOWICZ GENIALNY ,PROSTY I NIEDROGI DO ZROBIENIA POMYSŁ NA CIEKAWY I PYSZNY OBIAD SKŁADNIKI: DWIE PIERSI Z KURCZAKA 3 ŚREDNIE MARCHEWKI BIAŁA CZĘŚĆ PORA OLIWA Z OLIWEK,ŁYŻKA MASŁA(DO SMAŻENIA) 2 ZĄBKI CZOSNKU VEGETA JAJKO,BUŁKA TARTA I MĄKA(DO PANIEROWANIA) SÓL, PIEPRZ PRZYGOTOWANIE: MARCHEWKI OBRAĆ I POKROIĆ W CIENKIE SŁUPKI,PORĘ RÓWNIEŻ
Swojskie jedzonkochyba pierwsze danie, które robiłam sama jak jeszcze byłam mała. Robię je do tej pory. Składniki: 4 duże bułki z "przedziałkiem" 0,5 kg pieczarek 20 dag żółtego sera masło oregano Sposób przygotowania: Pieczarki pokroić w półplasterki i udusić. Bułki przekroić na plastry (z jednej bułki wychodzi mi 6 plastrów) i posmarować odrobiną masła. Na każdy plaster nałożyć
Na Ciasteczkowych Papierachkrótsze, poranki chłodniejsze, wczesne pobudki bywają dość kłopotliwe a budzik najlepiej aby zadzwonił jak najpóźniej… Aby ten stan rzeczy sobie zrekompensować a tym samym zaaklimatyzować się w nowej porze roku polecam coś słodkiego, i to najlepiej przez siebie przyrządzonego W ramach poszkolnego relaksu zrobiliśmy z Gabrielem batoniki. Dobry, słodki deser nie jest przecież zły a super sprawowanie w szkole
Made By Mom And Sondużo pisać, pyszna pożywna zupka na pierwsze danie :) Składniki : około 1,5 litra wody 5 średnich kartofelków 1/2 małej marchewki 1/2 pietruszki kawałek pora dosł 2cm skrzydełko z kurczaka szpinak ( ja daje mrożony - 3 kulki ) jarzynka naturalna z sola morską pieprz i sól ewent. jeszcze cytryna kwaśna śmietana 18 % Kroimy jarzyny w kostkę, pierwsze wrzucamy ziemniaczki i czekamy aż się
Gotowanie...to proste !Jestem dzieckiem późnego lata. I choć każda pora roku ma w sobie coś magicznego, co oczarowuje mnie co roku od nowa, to jednak wrzesień chyba na zawsze pozostanie moim ulubionym miesiącem (i to nie tylko dlatego, że właśnie wtedy mam urodziny!). Uwielbiam nosić letnie, zwiewne sukienki i sandały; raptem kilka paseczków i podeszwa. Ale to swetry są ulubioną częścią mojej
Pożeraczka, czyli raz adobrze