por - 13968 przepisów (strona:507/932)

Zupa z czerwonej soczewicy 139

dworze zimno, nadeszła więc pora na pożywne zupy.  Ta jest bardzo zbliżona do jednej z naszych ulubionych, czyli zupy z łuskanego grochu . Dodałam naprawdę sporo soczewicy, bo zależało mi na bardzo gęstej zupie.  Wypróbujcie koniecznie tej jesieni czy zimy.     Składniki : ok 1,5 l wywaru (warzywnego lub mięsnego) 250 g czerwonej soczewicy kilka ziemniaków majeranek

Sto kolorów kuchni
Zupa serowo kalafiorowa 143

oliwek • 1 pierś z kurczaka • przyprawy można dodać domową vegete Sposób przygotowania 1. • Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę Podsmażyć na oliwie wyciągnąć  z patelni mięso dodać por smażyć aż się zeszkli dodać potarte na grubej  tarce marchew pietruszkę wszystko razem chwilkę przesmażyć  przełożyć do garnka zalać wodą ok 2 l dołożyć kalafior Zagotować  zupę

W królestwie smaków Beaty
Zupa ogórkowa z cieciorką papryką i cukinią 160

pieprz Sposób przygotowania 1. Cukinię zetrzeć na grubej tarce marchewkę pokroić w plasterki  ziemniaki i paprykę w kostkę 2. W garnku dać olej pokroić w paski cebulę i por podsmażyć dodać  pokrojone warzywa i startą cukinię chwilę przesmażyć. Wlać ok 2,5 l wody gotować aż warzywa zmiękną.Dodać do zupy  odcedzoną z zalewy cieciorkę 3. Ogórki

W królestwie smaków Beaty
Sałatka z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką w delikatnej majonezowo-czosnkowej odsłonie 339

smaku sałatkę z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką w delikatnej majonezowo-czosnkowej odsłonie. Spróbujcie. Składniki: 4-5 rzodkiewek 3 średnie ogórki kiszone 1 średni ziemniak około 3/4 łyżki posiekanej pory sól i pieprz do smaku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 czubata łyżeczka sosu czosnkowego Przygotowanie: Kiszone ogórki i rzodkiewki tniemy w kostkę i przekładamy do przygotowanej miski. Dodajemy

Słodkie okruszki
Zupa krem z czerwonej soczewicy z kurczakiem curry 257

około 325 kcal, 27 g białka, 8,2 g tłuszczu, 39 g węglowodanów oraz 8,7 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. Zupa: pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, korzeń selera, cebula) 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 8 ziarenek pieprzu 2 łyżki oleju roślinnego 2 ząbki czosnku 1 cebula 200 g czerwonej soczewicy 2 łyżeczki curry sól

W kuchni Katie
MUFFINY DYNIOWE – dietetyczne – najlepsze – BE FIT! 268

zdrowym owocem ( no i afrodyzjakiem ;) ). Trochę więcej o niej napisałam TUTAJ – warto sobie kuknąć i poczytać! Mieliśmy już pyszne zupy, kremy, racuchy , pancakes i ciasta , więc teraz przyszła pora na dyniowe muffinki. Ale nie będą to takie zwykłe dyniowe muffinki, bo będzie lekko, dietetycznie i fit – BE FIT! Zjedzenie takich muffinek od czasu do czasu nie zaszkodzi

Ostra na Słodko
Buraczki na zimę. 162

Uwielbiam ułatwiać sobie życie. Dlatego wolę raz poświęcić 2-3 godziny i później cieszyć się smakiem cudownych buraczków o każdej niemal porze. Choć i tak niezależnie od tego ile bym ich zrobiła to i tak w styczniu już nie ma żadnego słoiczka ;) Są idealne do barszczu (nadają mu naprawdę zmysłowego, apetycznego koloru- zarówno buraczki jak i zalewa), ze startych można

Rozpustne gotowanie
Brokułowa zupa krem z pestami dyni i grzankami 216

Jeśli są wśród Was fani "brokułowej" z popularnej restauracji Manekin, ten przepis oddaje jej charakter i smak ! Zdecydowanie :)   Składniki: udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 pora 1/4 selera 2 małe ziemniaki 1 brokuł 150 gram jogurtu naturalnego Z mięsa i warzyw (oprócz brokuła), gotujemy wywar jak na rosół. Wody nalewany tylko tyle, aby pokryć wszystkie składniki

Mój Smak na Życie
Glazurowany boczek z szybkowaru / Pressure cooker pork belly 140

częściej niż tylko do bulionu:) Polecam! Scroll down for recipe in English   Glazurowany boczek z szybkowaru (3-4 porcje) Składniki: 3 dymki, tylko zielone części (ew. zielone listki pora) 2,5 cm kawałek imbiru, obrany i pokrojony w cienkie plasterki 1 łyżka oleju roślinnego 900 g kawałek boczku ze skórą ¼ szklanki sake ½ szklanki wody ½ szklanki mirinu ½ szklanki sosu sojowego

karmelowy
Pierś z kaczki z karmelizowaną gruszką i pak choi 158

Pierś z kaczki od dłuższego czasu leżała w zamrażarce i czekała aż znajdę dla niej odpowiednie zastasowanie - przepis. W końcu nadeszła jej pora. Różnych przepisów na przyrządzenie potrawy z mięsa kaczego jest sporo, trudno dokonać wyboru;)  Ostatniecznie zdecydowałam sie na przygotowanie kaczki w "pięciu smakach" z zieleniną pak choi* i karmelizowaną gruszką. Danie może wydaje się wymyślne i nieco

Codzienne Gotowanie
Zupa na każdy dzień roku 135

gęste i rozgrzewające, w sam raz na tę porę roku;)  Pozdrawiam! PS. Pierwszym przepisem jaki wykorzystałam z tej książki był pomysł na zupę porową , czy raczej krem z pora - bardzo smaczna, kremowa, gęsta, rozgrzewająca. Polecam! Następna w kolejce jest zupa z brukselki

Codzienne Gotowanie
Risotto ai funghi secchi / Risotto z suszonymi grzybami 150

gotujący się bulion (brodo) dodaje się do ryżu małymi porcjami, chodzi o to, aby ryż pochłonął każdą porcję, zanim dolejemy kolejną. Gdy ryż jest miękki, ale wciąż jędrny, przychodzi pora na dodanie ostatniej porcji bulionu, masła (smietany lub jogurtu) i parmezanu, które energicznie miesza się z ryżem.  "Tajemnica risotto tkwi  w stopniowym podlewaniu ryżu bulionem" Przygotowanie risotta składa

Codzienne Gotowanie
Indyjskie curry z kurczaka z jabłkiem 114

Dawno nie przygotowywałam żadnego indyjskiego dania, postanowiłam, że najwyższa pora to zmienić i któregoś dnia po pracy, wpadłam do kuchni i w pół godziny przygotowała to pyszne, delikatne i aromatyczne danie. Polecam! 2 średnie cebule  1 listek laurowy 2 goździki pół laski cynamonu (około 2,5cm) 4 ziarenka czarnego pieprzu 2 piersi z kurczaka (ja miałam akurat pierś

Codzienne Gotowanie
Trifle truskawkowe 155

Postanowilam go zrobic, wiedzac ze bedzie to dla mnie wyzwanie, gdyz jakos nie mam daru do przygotowywania deserow, pieczenia ciast czy innych slodkosci. Doszlam jednak do wniosku, ze moze pora przelamac te niemoc i sprobowac wykonac prosty i niezbyt wymagajacy deser ze swiezych, okresowych owocow - wybor padl oczywiscie na truskawki.  Trifle - to stary angielski deser, znany

Codzienne Gotowanie
Omlet z pieczarkami 109

danie niesamowitych i nieomalże nieskończonych możliwości. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, jest zdrowe i lekkie, a jednocześnie bardzo sycące. Jest tak uniwersalne, że można je serwować o każdej porze dnia, z dowolnymi, ulubionymi dodatkami.  Znany już w starożytności - omlet, stał się bardziej popularny od XVII wieku, kiedy to jego recepturę ulepszono we Francji. Może być podawany słodki

Codzienne Gotowanie