Kremowy cytrusowy sos do makaronu? Dlaczego nie! Ten bardzo ożywczy w smaku sos jest szybki, delikatny i niesamowicie inny od wszystkiego, co do tej pory jedliście. Naprawdę warto chociaż raz go spróbować. Pomarańcze koniecznie trzeba najpierw dokładnie umyć w zimnej wodzie — owoce w naszym klimacie są utrwalane przez opryskiwanie specjalnym woskiem, który zapobiega utracie wilgoci podczas ich transportu i przechowywania
Karo in the Kitchenchłodne, zamglone poranki i zimne, deszczowe wieczory, które trwają niemal w nieskończoność, tak szybko robi się teraz ciemno... Z Ptysią na spacer wychodzimy o zmierzchu ( cóż za cudowna pora! ), obserwujemy zachód słońca, a wracamy do domu, gdy już tylko lampy uliczne rozświetlają nam drogę. Stopy, dłonie i nos mam nieustannie zimne, gorąca herbata jest teraz moją najlepszą przyjaciółką. Nie wyobrażam
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki ziarenek Ziołowo mi z Ziarenkowa 5 plasterków szynki, 2 kabanosy kawałek pora 1/2 słoiczka seleru 3 jajka sól , pieprz do smaku
Sama słodycz i szczypta chiliImbir bardzo lubię i często wykorzystuję go jako przyprawę w mojej kuchni, zarówno ten sproszkowany jak i świeży. Marynowany imbir był do tej pory raczej tylko dodatkiem do sushi, taka przegryzka, aby odświeżyć kubki smakowe. Mój młody zaopatrzeniowiec pewnego razu przyniósł marynowanego imbiru w kilogramach :), więc musiałam coś wymyślić jak go wykorzystać, bo raczej takiej ilości samego nie da się
Kuchcik gotujeJesień to ulubiona pora grzybiarzy. Czas na maślaki, bodaj jedne z najsmaczniejszych grzybów. Na szczęście do maślaka nie jest podobny żaden trujący grzyb, dlatego bez obaw można go zbierać w lesie. Jeśli nie zbierasz grzybów bez trudu kupisz je na targu. Maślaczki ze śmietaną i tłuczonymi ziemniakami to jeden z najlepszych jesiennych obiadów. Jedzenie proste i jeśli go nie przekombinujesz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zalewamy 150 ml wrzątku i zostawiamy na pół godziny. Przecedzamy i dodajemy płyn do oczekującego nastawu spirytusowego. Bardzo nam zmętnieje, ale nie przejmujemy się tym, tak ma być. Teraz pora na syrop cukrowy. W garnku podgrzewamy 1 litr wody i dodajemy 1 kg cukru. Mieszamy i podgrzewamy żeby cały cukier się rozpuścił. Gotowy syrop cukrowy przelewamy do słoja z kawowym
Marder&Marder Manufacturesiłę, bo czasami od rana gdzieś biegam, bo to i tamto jeszcze do zrobienia, w nocy kolejny tort, kolejny raz lanie pasem (dziękuje A teraz pora chyba na szkołę, bo trochę w tygodniu mnie czeka, a ja jakoś ostatnio nie miałam czasu na to wszystko ;) Ps. Zdjęcia tortu
More food, love and dreamszachęcam do spróbowania, bo jest pyszna! Szczerze żałuję, że ... "dojrzałam" do jej gotowania tak późno ... Składniki: 2 ogony wie przowe 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 1 cebula kilka suszonych grzybów 3-4 ziemniaki puszka pomidorów w sosie własnym 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszki szczypta ostrej papryki majeranek sól pieprz liść laurowy ziele angielskie
Walijskie Pichceniedodatkiem domowego karmel u. Efektem jest przepyszna nalewka wiśniowa z delikatnym posmakiem karmelu, będzie doskonale smakować gdy będziemy ją popijać z Piotrem w długie zimowe wieczory. Już nie pora zbiorów wiśniowych i czas na ich suszenie, jednak suszone wiśnie można kupić w sklepach, lub nasz przepis wykorzystać w przyszłym roku. W tym roku kolejny raz przygotujemy też nalewkę pomarańczowo-kawową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsklep z tradycyjnymi polskimi wyrobami. Kabanosy, miody, dżemy, alkohole i bursztyny kusiły z półek i zachęcały do zakupu. Nie zabrakło również polskiej restauracji pełnej regionalnych przysmaków! Potem już przyszła pora na szaleństwo po całym Expo! Szaleństwo, które na każdym kroku zachwycało dekoracją, zapachami i tłumem uśmiechniętych ludzi spoglądających w obiektywy aparatów! I kolejne pawilony – opisywać wnętrz nie będę
Ostra na Słodkośrodka od razu zostałam przywitana przez przesympatyczną obsługę wydarzenia i po dokonaniu formalności mogłam się rozejrzeć. To studio jest zdecydowanie jednym z najładniejszych w jakim byłam do tej pory, bardzo funkcjonalnie urządzone i świetnie wyposażone. Szybko zobaczyłam znajome twarze i takim sposobem trafiłam do stołu, gdzie jak się później okazało była przygotowywana perliczka!:) Gdy się rozejrzałam, szybko wyłowiłam w tłumie
karmelowyprostu na blasze. Ale polecam taką formę jednak kupić bo wierzcie mi, że się przydaje do pieczenia smakowitych muffinów a także np. małych śniadaniowych zapiekanek jajecznych . Dość gadania bo pora zagniatać ciasto i ścierać jabłka. Jestem pewna, że już podczas pieczenia będzie Wam ciekła ślinka ponieważ bułeczki cudownie pachną. Ciężko doczekać się kiedy ostygną na tyle żeby można było wreszcie
Smaczna PyzaMamy piękną złotą jesień . Jabłek mnóstwo o tej porze roku , więc nie może zabraknąć pysznego lekko kwaskowego jabłecznika :) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 4 żółtka masło 250 g szczypta soli 125 g ksylitolu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1.1/2 kg jabłek kwaskowych 125 g ksylitolu
Różowa kuchnia