Mięsny wtorek Nadeszła pora na moją ulubioną akcję kulinarną organizowaną przez autorkę bloga Filozofia Smaku - Festiwal Kuchni Arabskiej . Kuchnia arabska to jedna z moich ulubionych kuchni świata, jest niezwykle smaczna, ciekawa, bogata i urozmaicona, a jednocześnie wbrew pozorom łatwa i szybka. Na początek postanowiłam przygotować danie mięsne (w końcu jest wtorek) - kebab z kurczaka. Podejrzewam, ze wielu
Codzienne Gotowaniesmaczna, z dużą ilością mięsa, aromatyczna i dość pikantna. Polecam ją wszystkim, nie tylko fanom kuchni indyjskiej;) Składniki : Na wywar: 2 piersi z kurczaka 1 cebula kawałek pora kilka marchewek pietruszka 1 łodyga selera naciowego kilka ziarenek pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego sól Na zupę : wywar wraz z mięsem, marchewka i selerem, pozostałe składniki wyrzucić 2 łyżeczki nasion
Codzienne Gotowanieszykować jakieś fajne, sycące śniadanko. Zazwyczaj jest to coś na ciepło, coś aromatycznego i pożywnego. Brytyjczycy mają bardzo fajne określenie takiego posiłku - późnego śniadania, które je się właściwie w porze lunchu - brunch. Dziś postanowiłam przygotować właśnie takie śniadanie - gorące, rozgrzewające i aromatyczne. Polecam omlet po tajsku z delikatnym mięsem mielonym z indyka. Składniki : 3 jajka 2 łyżeczki sosu
Codzienne Gotowaniesobie szykuje do pracy jest lekkie i kolorowe. Zapraszam na kolejny zestaw jedzonka do pracy! :) Śniadanie : Frittata z pomidorami z dodatkiem ziół. Lunch : Lekka potrawka z kurczaka z porem i marchewką + ryż. Smacznego
Codzienne Gotowaniedłuższej przerwie spowodowanej wakacyjnym wyjazdem, a następnie długim czasem dochodzenia do siebie po urlopie, wracam do gotowania. Jesień to taka piękna pora, kiedy chce się mnóstwo gotować. A zaczynam od wspólnego gotowania, tym razem wraz z Mirabelką i Mopsem postanowiłyśmy przygotować danie z jednego przepisu, jest to bardzo prosty, ale jednocześnie niesamowicie smaczny makaron z przepisu Jamiego Olivera . Jeżeli jesteście
Codzienne Gotowanieczas ma to wszystko w nosie, i pędzi naprzód jak szalony... W związku z zaistniałą sytuacją jednak, postanowiłam zabrać się za dynię. Tak tak, to najwyższa już pora! Ja mam trzy okrągłe i jedną podłużną zachomikowane; zastanawiam się, jak najlepiej je wykorzystać... A pomysłów, jak co roku, mam mnóstwo! Poza tym zbliża się też Halloween. Wiem, że nie jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKilka dni temu pisaliśmy o smalcu śliwkowo-rozmarynowym . Dzisiaj mamy dla was równie pyszny jabłkowy smalec na ostro. Jest pyszny. Do tej pory niedoścignionym wzorcem smalcu był dla mnie smalec robiony przez babcie Madzi. Był niczym wzorzec z Sevres, smalcem nad smalcami, był tym, który mówi: patrz, tak wygląda smalec! Babcia Madzi w ogóle doskonale gotuje, jak niemal każda kobieta
Marder&Marder Manufacturewarzyw w szczególności, że trwa sezon na użyte przeze mnie bakłażany i cukinie :) Pasztet z bakłażana i cukinii Składniki 1 bakłażan 1 cukinia włoszczyzna (2 marchewki, mały por, kawałek selera, korzeń i natka pietruszki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 pomidory 2-3 łyżki mielonego siemienia lnianego olej łyżka sosu sojowego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe
VegUlkapory przedstawiłam Wam dwa przepisy na knedle: Ziemniaczano-twarogowe knedle z truskawkami. oraz Knedle z kaszy manny z jagodami. Obie wersje są przepyszne, ale te klasyczne, ze śliwkami, zawsze królują wśród jesiennych przysmaków, bo czy jest coś lepszego niż cieniutkie, mięciutkie ciasto skrywające słodką, soczystą śliwkę? Dla mnie koniecznie skąpane w kwaśnej śmietanie, posypane cukrem
Rozpustne gotowanieszynkę peklowaną. Jest soczysta, smaczna i bez zbędnych dodatków ulepszających. Wymaga trochę cierpliwości i czekania, ale zapewniam Was, że warto. Wcześniej pokazywałam Wam pieczeń z mięsa mielonego z porem, która jest równie pyszna i idealna na kanapki (przepis) Składniki 1 kg szynki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Zalewa: 2 litry zimnej
O kuchni z uczuciemtego, że przez to w zamrażarce jest tak ciasto, że strach ją w ogóle otworzyć :D Zapraszam też po przepis na szaszłyki warzywne z tofu. Jesli szaszłyki do tej pory kojarzyły się Wam tylko z grillem - teraz możecie zrobić je w domu :) Nawet zimą! :D KLIK TUTAJ lub na zdjęcie
breakfast of dreamsJesień to idealna pora roku na pieczone jabłka. Ale oczywiście taki deser możecie robić kiedy tylko przyjdzie Wam na to ochota. Do pieczenia wybieramy takie jabłka, które się nam nie rozsypią. Takie jabłuszka zastąpią nam ciasto gdy nie mamy ochoty lub czasu na pieczenie go. A tu raz, dwa i mamy coś pysznego, słodkiego i zdrowego. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniweekend musi być coś słodkiego i w tym tygodniu polecam rożki z ciasta francuskiego. Do tej pory robiłam tylko ciasto półfrancuskie, na croissanty , a francuskie kupowałam, ale dziś już jestem pewna, że lepiej zrobić je samemu w domu bo jest po prostu smaczniejsze. Opis przygotowania takiego ciasta jest dość długi i pozornie wygląda na skomplikowany, ale nie zrażajcie się
Smaczna Pyzakawa zawita w jesiennej ofercie popularnej sieciówki. Pomijając fakt, że z kawą nie ma to wiele wspólnego, jest tucząca, mega słodka, kompletnie niezdrowa i niebotycznie droga - jest kwintesencją tej pory roku. No, chociaż dla mnie, dającej się porwać w wir konsumenckich zagrywek. A co jeżeli chcemy zaoszczędzić, zaimponować znajomym lub po prostu cieszyć się codziennie smakiem Pumpkin Spice Latte ? Najprostszy
Pland based filleOstatnio publikowałam przepis na chlebek, więc teraz pora na coś do chlebka. Bardzo szybki i prosty w wykonaniu, sklepowa wędlina się do niego nie umywa :) Składniki: - 1 kg schabu - 1 łyżka soli - 1 łyżka pieprzu czarnego - 1 łyżka pieprzu białego - 7 liści laurowych Przygotowanie: Schab płuczemy wodą i nacieramy solą oraz pieprzami. Na wierzch schabu układamy liście laurowe, przekładamy
Zainspirowana w kuchni