por - 13968 przepisów (strona:502/932)

Zupa na każdy dzień roku 143

gęste i rozgrzewające, w sam raz na tę porę roku;)  Pozdrawiam! PS. Pierwszym przepisem jaki wykorzystałam z tej książki był pomysł na zupę porową , czy raczej krem z pora - bardzo smaczna, kremowa, gęsta, rozgrzewająca. Polecam! Następna w kolejce jest zupa z brukselki

Codzienne Gotowanie
Risotto ai funghi secchi / Risotto z suszonymi grzybami 159

gotujący się bulion (brodo) dodaje się do ryżu małymi porcjami, chodzi o to, aby ryż pochłonął każdą porcję, zanim dolejemy kolejną. Gdy ryż jest miękki, ale wciąż jędrny, przychodzi pora na dodanie ostatniej porcji bulionu, masła (smietany lub jogurtu) i parmezanu, które energicznie miesza się z ryżem.  "Tajemnica risotto tkwi  w stopniowym podlewaniu ryżu bulionem" Przygotowanie risotta składa

Codzienne Gotowanie
Indyjskie curry z kurczaka z jabłkiem 119

Dawno nie przygotowywałam żadnego indyjskiego dania, postanowiłam, że najwyższa pora to zmienić i któregoś dnia po pracy, wpadłam do kuchni i w pół godziny przygotowała to pyszne, delikatne i aromatyczne danie. Polecam! 2 średnie cebule  1 listek laurowy 2 goździki pół laski cynamonu (około 2,5cm) 4 ziarenka czarnego pieprzu 2 piersi z kurczaka (ja miałam akurat pierś

Codzienne Gotowanie
Trifle truskawkowe 164

Postanowilam go zrobic, wiedzac ze bedzie to dla mnie wyzwanie, gdyz jakos nie mam daru do przygotowywania deserow, pieczenia ciast czy innych slodkosci. Doszlam jednak do wniosku, ze moze pora przelamac te niemoc i sprobowac wykonac prosty i niezbyt wymagajacy deser ze swiezych, okresowych owocow - wybor padl oczywiscie na truskawki.  Trifle - to stary angielski deser, znany

Codzienne Gotowanie
Omlet z pieczarkami 116

danie niesamowitych i nieomalże nieskończonych możliwości. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, jest zdrowe i lekkie, a jednocześnie bardzo sycące. Jest tak uniwersalne, że można je serwować o każdej porze dnia, z dowolnymi, ulubionymi dodatkami.  Znany już w starożytności - omlet, stał się bardziej popularny od XVII wieku, kiedy to jego recepturę ulepszono we Francji. Może być podawany słodki

Codzienne Gotowanie
Spaghetti alla puttanesca 198

daniu wszystkie składniki, które kojarzą mi się z Włochami, czyli oliwki, kapary, czosnek i pomidory oraz oczywiście makaron spaghetti. Nie mam pojęcia jak to się stało, że do tej pory nie znałam tego naprawdę fantastycznego dania! Gorąco polecam wszystkim fanom kuchni włoskiej, makaronów, oliwek... polecam wszystkim, gdyż danie jest przepyszne! Składniki: 2 średnie cebule 3-4 ząbki czosnku

Codzienne Gotowanie
Jedzonko do pracy #7 129

Pora na kolejny zestaw jedzonka na wynos do pracy. Muszę przyznać, że są takie dni, kiedy nie mam czasu, siły, ochoty lub pomysłu na zapakowanie czegoś do pudełeczka, jednak gdy idę na stołówkę, to od razu żałuję, że jednak niczego sobie nie przygotowałam. Dlatego też po raz kolejny postanawiam szykować to jedzenie regularnie, chyba ułożę jakiś grafik, co którego dnia

Codzienne Gotowanie
Jedzonko do pracy #9 145

Dziś pora na kolejną porcję jedzonka do pracy. Muszę przyznać, że przygotowywanie posilków do pracy przychodzi mi coraz lepiej i latwiej, sprawia tez duza frajde. Najważniejszy jest oczywiscie pomysł, a samo przygotowanie to nic trudnego, staram się bowiem robic łatwe i szybkie potrawy, nie wymagające długiego stania w kuchni. Sniadanie: Tortille z jajkiem, szynka, salata, keczupem i majonezem. Lunch: Salatka

Codzienne Gotowanie
Herbata z miętą 139

niezmiernie mi ona smakowała. Była po prostu przepyszna. Bardzo słodka, miętowa, ale dzięki temu niezmiernie orzeźwiająca, wspaniale gasi pragnienie. W krajach arabskich taką herbatę pija się o każdej porze dnia, często serwowana jest na powitanie gości, ale także do zwykłego posiłku. 4 łyżeczki czarnej herbaty 4-5 łyżeczek cukru kilka gałązek mięty wrzątek Do dzbanka wrzucic kilka gałązek mięty, herbatę

Codzienne Gotowanie
Sałatka z jajkiem i kiełkami na sałacie z pikantnym sosem 180

Dziś pora na kolejne wyzwanie wspólnego gotowania, tym razem wyzwanie "3po3", a jego głównymi składnikami miała być sałata, jajko i kiełki. Mówiąc szczerze długo zastanawiałam się co przygotować, ostatecznie jednak zdecydowałam się na przygotowanie prostej sałatki - ćwiartek jajek ułożonych na liściach sałaty, polanych sosem curry i udekorowanej kiełkami. Jednym słowem banalna i szybka w przygotowaniu sałatka, ale jednocześnie, moim zdaniem

Codzienne Gotowanie
Sernik na zimno z serka Philadelphia 173

pisałam w poprzednim poście po dłuższej przerwie, wyjazdach i wakacjach wracam do gotowania i publikowania. Nastała najwspanialsza pora roku i choć tu, na Wyspach sezonowość warzyw i owoców nie zaznacza się tak bardzo jak w Polsce, to warto przygotować trochę letnich potraw. Na początek coś z dodatkiem moich ulubionych truskawek. Dziś wraz z kilkoma dziewczynami - Justinka , Gin i Siankoo postanowiłyśmy

Codzienne Gotowanie
Kuczak migdałowy 136

Witam! Dziś wtorek, a w związku z tym, jak zapowiedziałm wczoraj, pora na przepis z mięsem  Dziś będzie to pierś z kurczaka w sosie migdałowym wg przepisu G. Ramsaya z książki Great Escape. Jest to danie kuchni indyjskiej, w której bardzo często używa

Codzienne Gotowanie
Sałatka z fasolki, grilowanej cukini i pomidorków 169

Dziś nadeszła pora na kolejne wyzwanie wspólnego gotowania pod hasłem 3 po 3, czyli danie przygotowane jedynie z 3 składników. Miało ono zawierać fasolkę, pomidory i cukinię - wszystkie te wspaniałe, letnie warzywa, które obecnie zalewają wszystkie ryneczki i warzywniaki. Ja postanowiłam przygotować sałatkę z gotowanej fasolki szparagowej, grilowanej cukini i pomidorków. Jest to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie

Codzienne Gotowanie
Risotto z kurczakiem w 5-ciu smakach 181

Dziś wtorek, więc pora na mój "Mięsny Wtorek", dlatego też zapraszam Was na risotto z kurczakiem w 5 smakach. Przepis na tego kurczaka znalazłam w książce z chińskimi przepisami, jednak postanowiłam go nieco zmodyfikować, dzięki czemu powstało risotto z akcentem kuchni chińskiej, w postaci przyprawy 5 smaków, czyli jednym słowem kuchnia fusion. Polecam wypróbować to danie, ponieważ jest bardzo ciekawe

Codzienne Gotowanie
Zupa z zielonego groszku i rukwii wodnej 147

Dziś czwartek, więc pora na wpis z serii "Płynnych Czwartków" - w związku z czym zapraszam Was na kolejną, piękną, letnią zupę. Tym razem to cudowna zupa krem z zielonego groszku z dodatkiem rukwi wodnej, delikatna, słodka i lekko pikantna dzięki dodatkowi rukwi. Składniki : łyżka masła 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 300g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 50g rukwi wodnej

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania