sięgnąć do źródeł i wypytać wśród najmłodszych w mojej rodzince, co lubią zabierać ze sobą do szkoły na lunch, co lubią jeść w domu kiedy mają wolny dzień a pora obiadu jeszcze nie nadeszła. Oczywiście najmłodsi zaangażowali się w projekt raz dwa. Otrzymałam garść informacji tj. że do szkoły to najlepiej kanapka, wrap, tortila, baton. Spytałam czy np. wzieli
SMYKWKUCHNIzaprosić znajomych, bo naprawdę we dwie i pół osoby przejeść się tego jednorazowo nie da... ;) Uroki tradycyjnych przepisów ziemniaczano-zapychających i jednocześnie bardzo smacznych. Z gotowaniem kartaczy do tej pory miałam same niemiłe wspomnienia, bo nie trafiłam do wczoraj na ziemniaki, które nadawałyby się do tej potrawy. Niestety nie ze wszystkich odmian powstaną takie ładne, bialutkie sterowce. Kilka razy trafiłam
Kuchenna Kontrrewolucyakiełbasa jałowcowa Temu, kto choć raz spróbował, dobrze zrobionej kiełbasy jałowcowej własnego wyrobu, n ie trzeba tłumaczyć jaki to specjał. Wszyscy pozostali, którzy do tej pory, nie mieli okazji spróbować tej wędliny. Muszą koniecznie przeczytać poniższy tekst, a następnie zabrać się, do przyrządzenia własnej jałowcowej kiełbasy składniki na pięć kilo wyrobu 0,5 kg wołowiny II lub III klasy
Miód i pieprzodpowiednich foremek.Przed świętami Bożego Narodzenia wreszcie udało mi się je nabyć.Minęło tyle miesięcy a one leżały tak bezużytecznie.Otwierając dzisiaj szufladę dosłownie do mnie przemówiły,przyszła więc odpowiednia pora.Żałuję,że wcześniej ich nie używałam,było tyle odpowiednich okazji. Przepis na ciasto wykorzystałam z książki s Anastazji Ciasto 1/2 kg mąki 1szkalnka gęstej kwaśnej śmietany 25dag
Niespełnione zdolności kulinarnepostanowiłam użyć włoszczyzny do wywaru. Stąd nazwa "odchudzony". Wyszedł pyszny, bardzo smaczny i sycący. 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki pół selera kawałek pora 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 liście selera natka pietruszki sól pieprz czarny Warzywa pokroić w kostkę,wrzucić do wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz liście
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniecudowny eliksir, który w trakcie tej wizyty znalazł się na gościnnym stole. Pewnie już się domyślacie z czego był zrobiony, ten niezwykły trunek. Oczywiście że z żurawin, od tamtej pory, czekam z niecierpliwością na kolejne zbiory tych jagód. Chcę również zapewnić wszystkich solennie, jeżeli choć raz zrobicie nalewkę z żurawiny, to później będziecie z równie wielką niecierpliwością, czekali
Miód i pieprzJesień do tej pory, nielegalnie panosząca się w ogrodzie rodziców zalegalizowała już swój pobyt na dobre i w ogrodzie i w kalendarzu. A ja na dobre pożegnałam się z letnimi sukienkami i sandałami. Nie łudząc się wyciągnęłam kalosze i swetry, chowając w głąb szafy przywiezione tutaj letnie ubrania. Ratują znalezione w domu stare licealne ubrania, zatrzymane na "kiedyś". Czekolady
Fiolka w kuchniJesień to idealna pora na zupy. Wiem, wiem są osoby, które nie są ich fanami i tutaj patrz mój mąż :) Ja w przeciwieństwie do Niego lubię zupy, szczególnie w chłodne dni. Dzisiaj miałam ochotę na zupę ogórkową. Szast prast i była gotowa. Zupy gotuję zawsze na wywarze z kości, rosole lub wywarze warzywnym. Składniki: 1 kość schabowa 2 średnie marchewki
O kuchni z uczuciempokruszyć na mniejsze kawałki. I dalej podlewamy risotto. Gdy zostanie Wam sama końcówka, mam na myśli 2-3 chochelki bulionu, wsypcie posiekany w drobne kawałki szczypiorek. To najwyższa pora, żeby nadać daniu pikanterii, tak więc doprawiamy pieprzem, z solą radzę uważać, w zależności od stopnia słoności bulionu różne ilości soli nadadzą smak naszemu daniu. Teraz pozostaje nam tylko wlać resztę
Kuba Gotujewciskamy, wgniatamy, wsypujemy co byśmy nie robili ma się do niej dostać pół granatu. Zwiększamy gaz i redukujemy ten sos, który powoli powstaje na patelni. To też najwyższa pora zmniejszyć temperaturę w piekarniku na 75 stopni. Teraz możecie go nawet wyłączyć, chodzi nam tylko o to żeby ziemniaki nie wystygły. Od teraz macie wybór. Kolejne 15 do 20 minut
Kuba Gotujemasę, dodajemy skórkę otartą z cytryny - sam zapach sernika już jest nieziemski, dla niektórych mogę polecić dodanie paru kropel olejku waniliowego, wtedy zapach będzie jeszcze bardziej wyrazisty. Teraz pora wysmarować blachę masłem. Żadnej mąki, bułki tartej - nie obsypujcie niczym blachy, ponieważ sernik sam ślicznie odejdzie. Gdy blacha jest przygotowana wsypcie do miski z ciastem maliny i najdelikatniej jak potraficie
Kuba Gotujeczosnek, możecie go wcisnąć lub wkroić. Teraz czas na naszą żurawinę, postarajcie się nie wlewać jej z całym mlekiem od razu. Dodajcie żurawinę z połową mleka, dokładnie rozmieszajcie, najwyższa pora doprawić nasz sos, jak wam wiadomo szpinak lubi czosnek z wzajemnością więc tutaj można sobie poszaleć z ilością czosnku, lecz jak zawsze wszystko z głową. Uważajcie również na zioła
Kuba Gotujezanim pieczarki całkiem puszczą wodę! Następnie dodajemy nasze skwarki i parówki. Przykrywamy i gotujemy całość około 10-20 min. Delikatnie mieszając, musicie uważać żeby nie porozwalać warzyw. Najwyższa pora doprawić wszystko, solimy z sercem, pieprzymy i oddajemy paprykę. Na samą górę wsypujemy blanszowane, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory. Teraz czas na naszą grillowaną paprykę, więc
Kuba Gotujetego to co lubię-czyli szybkie i banalnie proste do zrobienia-polecam SKŁADNIKI: 2 ciasta francuskie oliwa 250g startego miąższu dyni 250g startej marchewki 100g drobno pokrojonego pora 1 posiekany ząbek czosnku na polewę: 200g kwaśnej śmietany 2 jajka 1 łyżeczka vegety szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 100g startego żółtego
Swojskie jedzonkomieszanka suszonych warzyw, ziół i przypraw) 20 ziaren pieprzu czarnego 10 ziaren ziela angielskiego liść laurowy sól do smaku mały seler i latem 3 duże świeże liście selera mały por 1 cebula 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki kilka gałązek natki pietruszki gałązka lubczyku Wykonanie: Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnka i gotujemy
Smak mojego domu