bezproblemowo , wiele miesięcy , jeśli zamkniemy ją w szczelnym słoiku . Polecam Składniki : 3 duże marchewki 3 korzenie pietruszki 3 cebule 1 seler -korzeń , mały natka lubczyku – pęczek 1 mały por – zielone końce 1 łyżka soli Warzywa obieramy i skrawamy cieniutko w plasterki , takie , które nie przepadną nam przez sita do suszenia . Układamy w suszarce , lub na kaloryferach…zależy
Ogrodnik w podróżyłyżkę startego imbiru. Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. W tym czasie uprażymy pestki dyni na suchej patelni. Doprawiamy solą, pieprzem. Gdy nasze warzywa zmiękną, to pora na blendowanie. Blendujemy aż uzyskamy gładką konsystencję. Podajemy razem z pestkami i jogurtem naturalnym oraz posypujemy przyprawą chilli. Smacznego! Wielkimi krokami nadchodzi listopad... Macie jakieś własne sposoby na rozgrzewające dania
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoduszona w piwie z dodatkiem marchwi, selera i pietruszki to klasyczna bawarska propozycja obiadowa. Doskonała w towarzystwie placków ziemniaczanych. Składniki: 500 szynki 3 marchewki 1/2 selera korzeniowego duża pietruszka por (biała i zielona część) 2 cebule 2 ząbki czosnku 300ml piwa jasnego 2 łyżki smalcu sól, pieprz, majeranek, tymianek Sposób
Pyry na Gazstrasznie twardnieje a polewa jest fajnie płynna i kulki rozpływają się w ustach! Przepis dzisiejszy to sernik z rosa. Kilka lat temu dostałam go od koleżanki i od tamtej pory stał się obowiązkowym ciastem w każde święta u mnie w domu. Jest przepyszny, pachnący i cudownie wygląda! SERNIK Z ROSĄ średnie ok 2 h duża blacha Ciasto: * 3o dag mąki
sierotka maRysia w kuchniPrzepis na ten sos przywiozła kiedyś z praktyk siostra nr 3. Od tamtej pory robimy go co roku dla całej rodziny. Pasuje do wielu potraw - jako sos do pizzy, ze śmietaną do gołąbków, a także sam, jako dodatek do makaronu czy zapiekanki itp. Jest pyszny i bardzo prosty. Serdecznie polecam!!! Sos hinduski łatwe ok 2 h plus pasteryzowanie 15 minut
sierotka maRysia w kuchnimłodzieniec. Ale zanim wyruszyłam w miasto trzeba było zjeść coś pożywnego - i tu przypomniał mi się przepis od dawna siedzący w mej makówce jednak jakoś nie byłam do tej pory do niego przekonana - połączenie ziemniaków i jajka - Tortilla de patatas - wydawało mi się zapychające, mdłe i jakieś takie ciężkie. A okazało się jak zwykle inaczej - cudo. Co tu opisywać - trzeba
sierotka maRysia w kuchniEstragon - ziółko które jakoś do tej pory umykało skutecznie mej uwadze. A szkoda. Smak bardzo orzeźwiający - taki zupełnie inny. Przepis - śmiesznie prosty a efektowny. Zauważyłam go w programie Nigelli - lubię ją oglądać - dla niej wszystko jest takie proste... Zmieniłam jednak troszkę składniki - zamiast martini dodałam gin wymieszany z sokiem pomarańczowym - efekt końcowy bardzo mi się spodobał więc po raz kolejny
sierotka maRysia w kuchnisporą ilością soli i z mlekiem zsiadłym w którym będę maczać co mocnej przypieczone plastry. Wydaje mi się, że człowiek ,,skrzywdził" ziemniaka wymyślając z niego chipsy - od tej pory stał się on synonimem czegoś niezdrowego i tuczącego. A przecież to nie sam ziemniak jest niezdrowy czy nawet nie sam chips - tylko niezdrowa jest za duża ilość tego produktu w naszej
sierotka maRysia w kuchniCiasta bananowe nie były do tej pory moimi ulubionymi jednak, w końcu, się na nie skusiłam... i się przekonałam. Chlebek bananowy z tego przepisu jest mocno czekoladowo-orzechowy. Banany genialnie czuć w zapachu który niesamowicie pobudza zmysły... spróbujcie koniecznie bo jest to idealne ciasto do kubka gorącego kakao na zimne, jesienne wieczory! Dodatkowym atutem ciasta jest jego niesamowita prostota
sierotka maRysia w kuchniTłusty czwartek to dla mnie dzień słodkiego obżarstwa Do tej pory robiłam zawsze tonę faworków i już po kilku latach dopadło mnie znużenie - potrzebna mi odmiana. Coś nowego, mega słodkiego i puszystego - pączusie - to jest to... Miały być serowe ale żaden przepis mnie nie przekonał i gdy w kuchni greckiej zobaczyłam te z miodem i orzechami moje kubki smakowe dały
sierotka maRysia w kuchniChłodne dni zbliżają się do nas wielkimi krokami więc pora na trochę cięższe dania i nabranie dodatkowej - tłuszczowej - warstwy ochronnej naszemu ciałku Jak wszyscy dobrze wiemy dzięki dodatkowej warstewce będzie nam dużo cieplej w chłodne dni a tak poważnie... to nie wiem jak Wy ale mi już zachciewa się bardziej sytych, ciężkich potraw. Przygotowałam więc genialny gulasz z przepisu Roberta
sierotka maRysia w kuchniWczoraj był przepis na smaczne i szybkie mięsko do chlebka , a dzisiaj pora na świąteczny deser delikatne, lekkie ciasto którego przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu, a efekt będzie bardzo zadowalający ;) Polecam wszystkim którzy jeszcze nie maja pomysłu co upiec na ten weekend ! Składniki na tortownice o śred. 24 2 jogurty po 400 ml ( razem 800ml ) 4 jajka
Gotowanie...to proste !sobie miejscowość Polańczyk, zacukałem sobie do swojej głowy - przecież tuż na wyciągnięcie ręki mamy naprawdę dobrą restaurację w Lublinie. Pierwszy raz byłem w 16 Stołach w styczniu. Od tamtej pory zaprowadziłem tam wielu znajomych. Poniższą relację skleciłem tuż po powrocie z pierwszej wizyty. Świeży powiew na Rynku Lubelskim Najpierw... chwila... nie wiadomo co będzie... (tu: main theme z filmu Szczęki
Right Behind The Kitchenktóre towarzyszyły mi w rewizytach, bardzo dobrze odebrało zarówno sam lokal, nienaganną obsługę no i samo jedzenie (od przystawek, przez dania główne po desery). Ocena była dokonywana o różnych porach dnia, w środku tygodnia jak i podczas większej weekendowej rezerwacji. Zatem, póki poziom jest utrzymywany, wracać będę tam z przyjemnością. Jak coś się popsuje... ocenię na nowo i podzielę
Right Behind The Kitchen