por - 13968 przepisów (strona:495/932)

ROLADKI Z WĘDZONYM BOCZKIEM KORNISZONEM PODANE Z GRUSZKĄ I ROKPOLEM 158

papryką. Ułożyłam na niej plasterki wędzonego boczku i korniszona.  Zawinęłam i spięłam wykałaczkami. Na wierzch posypałam jeszcze przyprawy. Smażyłam roladki na oleju,na złoty kolor.  Teraz pora na sos, do wyżej wspomnianej gruszki. W małym garnuszku roztopiłam kawałek sera rokpol. Przyprawiłam go przyprawami. Gdy przestygł-polałam sosem gruszkę. Można rozkruszyć również orzechy, podprażyć na patelni i posypać na wierzch

potrawyregionalne
SERNIK Z MAKIEM NA KRUCHYM CIEŚCIE 201

śmietankę. Ubiłam na pianę białka. Masę serową wymieszałam delikatnie łyżką. Można wsypać rodzynki, skórkę pomarańczową. Ja z racji, że domownicy nie przepadają, dodałam tylko do masy makowej bakalie. Teraz pora na kruche ciasto. Cukier wymieszałam z mąką  i proszkiem do pieczenia. Dodałam żółtka, i pokrojone miękkie masło. Składniki zagniotłam, owinęłam w folię i włożyłam do zamrażarki. Mając już wszystkie

potrawyregionalne
KURCZAK NADZIEWANY WĄTRÓBKĄ 162

miseczce wymieszałam: zioła,majeranek,przyprawy i starte 4 ząbki czosnku. Wlałam olej i wymieszałam. Natarłam mieszanką kurczaka. Odstawiłam go aby przesiąkł przyprawami. Najlepiej na noc do lodówki.   Pora na przygotowanie farszu. Wątróbkę umyłam i oczyściłam. Zmiksowałam.   Wsypałam kaszkę manną. Jeśli uznacie,że farsz jest za rzadki możecie dodaj jej więcej. Jeśli nie macie kaszki dodajcie bułkę tartą

potrawyregionalne
CHRUPIĄCE PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z SEROWYM SOSEM 188

papryki  szczypiorek Rozdrobniłam w robocie kuchennym sery.  Wsypałam paprykę, biały ser, śmietanę i musztardę. Wszystko zmiksowałam.  Wsypałam szczypiorek.  Wymieszałam i pasta serowa gotowa.  Teraz pora na nasze placuszki. Ziemniaki obrałam, umyłam i starłam na tarce o grubszych oczkach.   Odcisnęłam z nich sok.   Ziemniaki posoliłam i posypałam zmielonym czarnym pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlałam

potrawyregionalne
FASZEROWANE ZIEMNIAKI WĘDZONYM DORSZEM I PASTĄ SEROWĄ 202

sól Ziemniaki umyłam i ugotowałam w osolonej wodzie. Powinny być nie do końca ugotowane na miękko, ponieważ  będziemy je jeszcze piec w piekarniku.   Odłożyłam ziemniaki do wystygnięcia. Pora na pastę serową. Rozdrobniłam w robocie kuchennym sery. Wsypałam słodką czerwoną paprykę.     Dodałam biały ser, śmietanę i musztardę. Wszystko zmiksowałam i na koniec wsypałam szczypiorek

potrawyregionalne
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z WĘDZONYM REKINEM 218

miazga. Kiszone ogórki obrałam ze skórki. Również pokroiłam je w kostkę. Odsączyłam na sitku, a właściwie odcisnęłam z nich sok. Gdy tego nie zrobicie - ogórki puszczą go w sałatce. Pora na główny składnik. Wędzony rekin. Mięso pokroiłam na mniejsze części. I dodałam je do sałatki. Obrałam i pokroiłam czerwoną cebulę. Wsypałam pokrojony szczypiorek. Jak najbardziej może to być też świeży

potrawyregionalne
KRÓLIK W ŚMIETANIE 193

czosnku 1-2  łyżki masła 3-4 łyżki oliwy świeże gałązki rozmarynu zioła prowansalskie sól pieprz 0,5 l wody mąka do obtoczenia królika (ja nie obtaczałam) marchew,por,seler (opcjonalnie) Królika umyłam i osuszyłam. Natarłam go solą, pieprzem i czosnkiem.  Pokroiłam na porcje.   Posypałam go ziołami prowansalskimi. Skropiłam cytryną i przełożyłam świeżym rozmarynem.  Przykryłam

potrawyregionalne
NÓŻKI W GALARECIE 191

jednym ze składników jest żelatyna. Mnie jest ona niepotrzebna. W nóżkach wieprzowych jest wystarczająca ilość kleju, aby nóżki się związały. Składniki: 2 golonki wieprzowe 2 nóżki wieprzowe włoszczyzna (marchewka, por, seler, pietruszka) 4 liście laurowe parę ziarenek ziela angielskiego 6 ząbków czosnku sól pieprz Nóżki i golonkę umyłam i oczyściłam.    Przełożyłam je do garnka. Zalałam zimną wodą

potrawyregionalne
KETCHUP DOMOWY 195

miksera paprykę, czosnek,imbir i podsmażoną lekko cebulę.   Można dodać trochę przecieru pomidorowego,żeby składniki  łatwiej się mieliły.   Tak uzyskaną pastę paprykową wlałam do pomidorów. Pora na przyprawy.   W młynku lub moździerzu utarłam nasiona gorczycy, kolendry i goździki. Wsypałam je do pomidorów. Dodałam sól, cukier, oliwę, pieprz, ostrą paprykę i jak potrzeba (trzeba próbować!) ocet winny

potrawyregionalne
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW 410

wiele sposobów na jego przyrządzanie. Najlepszy jest z kiszonych buraków z sokiem z nich. Składniki: żeberka wędzone 2 szt. marchewek 1 szt. pietruszki pół albo jeden mały seler kawałek pora około 100-150 g białej fasoli drobnej typu Piękny Jaś karłowy firmy KUPIEC ćwiartka małej główki kapusty włoskiej/białej 2 szt.cebuli 2-3 szt. ziemniaków 2-3 szt. kiszonych

potrawyregionalne
SAŁATKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I AWOKADO 173

korzonki i ułożyłam na talerzu.    Kolejna to pokrojona w piórka czerwona cebula.  Awokado obrane ze skórki i pokrojone na kawałeczki. Na nie ułożyłam plasterki czarnych oliwek. Pora na główny składnik czyli wędzonego łososia. Rozdrobniłam go na kawałki i dodałam do sałatki. Ostatnim składnikiem są suszone pomidory. Pokroiłam je w paseczki i ułożyłam na wierzchu. Można zrobić

potrawyregionalne
DOMOWY ROSÓŁ Z WIEJSKIEJ KURY 233

święta.    Składniki: cała lub połowa wiejskiej kury 3 litry zimnej wody 2-3 szt. marchewki 2 szt.pietruszki 1 średniej wielkości seler gałązki natki pietruszki zielone części pora liść kapusty 1 szt. nieobranej cebuli 2-3 szt. suszonych grzybków 3 liście laurowe firmy KAMIS 6 ziarenek ziela angielskiego firmy KAMIS 6 ziarenek pieprzu około 1/2 łyżki soli morskiej natka

potrawyregionalne
ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW LEŚNYCH Z KŁADZIONYMI KLUSKAMI 164

podawać samą, z grzankami, łazankami lub jak ja polecam   z kluseczkami kładzionymi. Spróbujcie. Składniki: około 0,5 kg leśnych grzybów 1 szt.cebuli włoszczyzna (marchew,pietruszka,seler,kawałek pora) 3 szt.liści laurowych 5 ziarenek ziela angielskiego łyżka masła 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól świeżo zmielony czarny pieprz śmietana do zupy (opcjonalnie) Świeżo zebrane leśne grzyby (zdjęcie z jesiennego grzybobrania

potrawyregionalne
BRUKSELKA Z WĘDZONYM BOCZKIEM 193

łyżka masła sól świeżo mielony czarny pieprz Brukselki obrałam z wierzchnich liści i w razie potrzeby odkroiłam twarde głąby. Umyłam. Przełożyłam małe główki do robota, który pięknie je poszatkował. Pora na plastry wędzonego boczku. Pokroiłam go w drobną kostkę. Na patelnię wlałam oliwę z oliwek i  rozpuściłam masło. Smażyłam boczek przez około 5-10 minut aż pięknie się zarumienił

potrawyregionalne
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 197

Śledzia mogę jeść zawsze i w każdej postaci. Robię je sama, bo wiadomo wtedy co dodałam i jak zrobiłam. Śledzie opiekane w zalewie octowej  do tej pory kupowałam. Ale po ostatniej kolacji, gdy wyrzucałam już pusty słoik stwierdziłam, że dlaczego nie zrobić ich samemu. Jak pomyślałam tak też zrobiłam. Wyszły rewelacyjne! Naprawdę. Od dziś koniec z kupowaniem! Trochę pracy

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania