Już za miesiąc, o tej porze, wszyscy będą myśleli tylko o jedynym. Jak co roku wpadniemy w szał przygotowywania wigilijnych potraw, kolejny raz będziemy dumać co upichcić by wszystkim smakowało. By nieco ułatwić Wam zadanie już teraz podaję przepisy na sprawdzone i smaczne potrawy. Jedną z nich jest ten właśnie śledź z dodatkiem suszonych śliwek i orzechów włoskich, zamarynowane
Mango PapajaSKŁADNIKI: kalafior marchewka seler papryka por pietruszka brokuła koper czosnek chrzan (korzeń) Do ukiszenia waszych ulubionych warzyw należy przygotować zalewę. Ja robię taką samą jak do ogórków. Na 1 l wody przegotowanej daję 1 płaską łyżkę soli nie jodowanej. Gdy roztwór się wystudzi zalewamy warzywa i odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce. Na początku słój postawiłam na tacy ponieważ przy fermentacji
harrisaszybka pasta na pewno będzie często gościć na Waszych stołach jeśli dacie się jej ująć. Składniki : 300g makaronu spaghetti 250g świeżego szpinaku 200g pieczarek 100g różyczek brokuła 1/2 małego pora 1 duża cebula 4 ząbki
zobacz ich smakoknem jak jest każdy widzi - listopadowo. Na taką pogodę na przekór pogodzie i porze roku proponuję coś, co przypomni wakacje na wsi! Pyszna jaglanka z jogurtem i polewą z owoców leśnych. Idealna na śniadanie albo na zdrową przekąskę. Można ją zabrać do pracy - wystarczy zapakować do słoiczka! Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 180g 1 niepełna szklanka mleka kokosowego 180g
Kulinarne Inspiracjechociażby bardzo czekoladowy tort z cukinią! Co możemy Wam powiedzieć w podsumowaniu? Z pewnością będzie to książka, po którą będziemy bardzo często sięgać! I bez różnicy jaka to pora roku zawsze znajdziemy w niej coś dla siebie - na małą przekąskę, lunch, obiad czy coś słodkiego na ząb! My książkę bardzo polecamy! ________________________________________________________________ KONKURS!!! Mamy dla Was jeden egzemplarz książki Dominiki - podarujemy
Plate of JoyNutelli, chciałam polecić produkt, który dzięki Czytamy Etykiety , wpadł mi ostatnio w oko. Konkretniej chodzi o Hobee krem miodowo-kakaowy firmy Huzar, ma świetny skład, a o tej porze roku miód to świetna pomoc dla odporności (tylko pamiętajmy, miodu się nie podgrzewa, bo traci wszystkie swoje cenne właściwości!). My znaleźliśmy ten krem w Tesco, ale jeśli znajdziecie go w innym
Przepysznik - BLW i nie tylkociasto jest pyszne o każdej porze roku. Uwielbiam je z wiśniami i masą budyniową, ale równie pyszne jest z innymi owocami, nawet bez masy. Jest doskonałe na specjalne okazje, ale może być też świetnym dodatkiem do herbaty. Na pewno posmakuje tym, którzy jeszcze go nie znają. Ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka 2 szklanki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWpis na razie tylko z takim zdjęciem..po raz pierwszy postanowiłam zrobić piernik dojrzewający 6 tygodni..no i teraz akurat pora zacząć przygotowania..Przepisów w sieci na taki piernik jest bardzo dużo, a ja skorzystałam z przepisu Margarytki .Przepis na ten piernik pochodzi z książki pt. „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”, autorem jest Tadeusz Żakiej (książka wydana
Moje domowe kucharzeniewody z przyprawami i umieszczamy naczynie z mięsem w chłodnym miejscu Na trzeci dzień po wyjęciu, mięso osuszamy ręcznikiem papierowym, obsmażamy krótko z obu stron tak by zamknęły się pory Po lekkim wystudzeniu mięsa nacieramy je przeciśniętym czosnkiem, posypujemy ostrą papryką, pieprzem, przekładamy do foremki, obkładamy plastrami selera i ćwiartkami jabłka Pieczemy w brytfance wpierw w temp. 200 *C ( przez
Proste PotrawyLudowe porzekadło mówi: gdy nie masz za dużo czasu, gdy jesteś w rozbiegu, a nachodzi pora obiadu, sięgnij po makaron. Dla mnie makaron to nie tylko deska ratunkowa w tak zwanym międzyczasie. Makaron jest dobry nie tylko na szybki obiad, ale i na specjalne okazje. Ale fakt – nie wymaga długiego stania przy garach, a z... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcupiernik. Mieszkanie wypełniło się przyjemnym zapachem miodu, szafranu i orzechów – nieziemski klimat. Do tego samo ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę. Moja Mama była nim zachwycona i w porze kawowej tuptała do kuchni z pytaniem „gdzie masz to dobre ciasto?” Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 125 g masła – 150 g płynnego miodu – szczyptę szafranu
Szybko Tanio Smaczniemogę stwierdzić, że można się tą zupą najeść, choć to pewnie rzecz względna☺ 1 h ok. 3 l Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 5 marchewek 5 średnich ziemniaków 1 por 0,5 selera 1 średni kalafior 3 łyżki śmietany (opcjonalnie jogurt naturalny) Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, biały pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Wykonanie: Na początek przygotowujemy wywar. Nastawiamy
Ania i Marcin gotująPlacki , naleśniki , racuchy to potrawy, które nigdy się nie znudzą. Z owocami, czy bez, na słodko, czy na słono – o każdej porze roku cieszą oczy i radują nasze zmysły. Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami, to jedzenie na pocieszenie. Zaspokoją apetyt, poprawią nastrój, przywołają najmilsze wspomnienia… i nie tylko. Składniki: - 4 szklanki mąki luksusowej
mojewypiekiinietylko