pory robiłam bezy klasyczne ubijając białko ze szczyptą soli, z cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej, takie bezy wychodzą mi zawsze a Piotrek je uwielbia.Te bezowe kwiatki wymagają już trochę zachodu, gdyż trzeba przygotować syrop cukrowy, który dodaje się do białek i ubija. Bezy te powstały przy okazji przygotowywania bez włoskiej do lodowego deseru. T aka włoska beza idealnie nadaje się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasteczka na patyku czyli cakepops - w końcu nadeszła pora, że pojawiły się także u mnie. Mam nawet maszynkę do wypieku kuleczek, ale tym razem wersja bez pieczenia. Całą rodzina była zachwycona ich smakiem. Niby to tylko takie jakby ziemniaczki na patyku, ale jednak smak trochę inny, no i ta urzekająca dekoracja! Dla kogo: dla lubiących przepisy "bez pieczenia" dla chcących
Mania Wypiekaniawłasnym życiem, nad jego kruchością...Wspominamy zmarłych z naszych rodzin, bliskich znajomych. Odwiedzam groby zazwyczaj wieczorem, jak już jest mniej ludzi, a znicze tak pięknie wyglądają. Pomimo już późnej pory i zmroku, dają tyle światła i ciepła...Pamiętamy o Was! Czytaj więcej
Ana Mari's worldwiem, nie są zbytnio zdrowe, ale jakie są smaczne! Uwielbiam włoską kuchnię! Istnieje tak dużo dań z wykorzystaniem makaronów. Dziś zaproponuję proste i szybkie lasagne bolognese. Do tej pory lasagne tak średnio mi się udawało. Płaty lasagne pękały, wysuszały się podczas pieczenia. Próbowałam ze wstępnym gotowaniem ich i bez gotowania. Za każdym razem coś było nie tak. Tym razem
Ana Mari's worldKilka tygodni temu zamieściłam przepis na pierniczki. Przyszła pora na ich pieczenie i lukrowanie! Czytaj więcej
Ana Mari's worldlubicie tak jak ja domowe powidła śliwkowe? Teraz jest na nie idealna pora. Do powideł dodałam odrobinę rozgrzewających przypraw korzennych oraz kakao. Zamiast cukru dodałam miód. Powidła wyszły pyszne... idealne :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldcałej rodziny.Chrupiąca,lekko ostra ze względu na odrobinę chrzanu , a winna z powodu jabłka.Całość łączy por.Zapraszam.! kapusta pekińska 1 duża marchewka 1 pietruszka ćwiartka selera zielony por mały 1 jabłko koperek majonez 1 łyżeczka chrzanu sól ,pieprz i cukier odrobina śmietany lub jogurtu naturalnego ************************************************* Kapustę drobno pokroić.Warzywa obrać i zetrzeć na tarce.Por drobno pokroić.Jabłko obrać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: 310g mąki 160 g masła lub margaryny 5 jajek sól,pieprz, 150 g sera żółtego 25 dag boczku wędzonego 20 dag szynki konserwowej 25-30 dag pieczarek 1 por(biała część) ok 3-4 łyżek oleju 200g śmietany 30 % Przygotowanie: z mąki ,masła,2 jajek,sporej szczypty soli,i 3 łyżek wody zagniatamy elastyczne ciasto,zawijamy w folię spożywczą
Swojskie jedzonkoUwielbiam serniki i pewnie z czasem będzie ich na moim blogu całkiem sporo :) Nie piekłam jeszcze klasycznego Krakowskiego więc pora na debiut i powiem ,że nawet wyszedł .... jest delikatny ,waniliowy i nie taki słodki jak te co zazwyczaj robię , ciasto kruche jest zdecydowanie lepsze niż sklepowe herbatniki ,trochę roboty z tymi paskami ale myślę ,że następne będą ładniejsze
Wypieki Renedodaję do niej to, co mam w lodówce, albo biorę to, co pod ręką i wrzucam do pojemnika blendera. Jesienią i zimą lubię jeść ciepłe posiłki niezależnie od pory dnia, więc to co zmiksuję z reguły też... ląduje na patelni. Voila! Błyskawiczne ciepłe placuszki polecają się na śniadanie i nie tylko. :) Składniki (na 4 placuszki): - 1 banan - 5 łyżek
Smakuje zdrowoNarodzenie zbliża się wielkimi krokami, zatem najwyższy czas pomyśleć o smacznych potrawach, które znajdą się na świątecznym stole i miło zaskoczą innych (nie stosujących diet) współbiesiadników. Po serniku nadeszła pora na świąteczny makowiec, równie prosty i szybki w wykonaniu. Na pewno nikt nie zgadnie, że skrywa w swoim makowym wnętrzu sporo kaszy jaglanej i jednocześnie prawie nie zawiera cukru
Smakuje zdrowobardzo aromatyczna i smakuje o wiele lepiej niż tradycyjna pomidorówka z koncentratu. 3-4 duże pomidory (mięsiste, dojrzałe) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 7 cm białej części pora (lub średnia cebula) 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego bazylia sól, pieprz Dodatkowo: makaron (może być zacierka lub ryż) 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub ostu balsamicznego/jabłkowego 1 łyżeczka
Di gotujewczoraj przy okazji kręcenia się po sklepach (niestety nie za bardzo udanego) pocieszyłam się od dawna obiecywaną wodą różaną.. jej zapach *.* żyję myślę, że za tydzień o tej porze będę zupełnie gdzie indziej
More food, love and dreamsformie "energetycznej" przekąski po basenie. Spróbujcie, bo naprawdę warto. Dziś chciałabym opisać Wam moje wrażenia (oczywiście smakowe) odnośnie kolejnego produktu jakim jest tzw. "Galicyjski SNACK" . Do tej pory nie miałam jeszcze przyjemności spróbować tych wspaniałych "paluszków". Dzięki uprzejmości Piekarni Galicyjskiej mogę (wraz z bliskimi) cieszyć się ich smakiem. Do wyboru mamy, aż 4 smaki: "Galicyjski SNACK z solą" "Galicyjski SNACK
Słodkie okruszki