por - 14468 przepisów (strona:482/965)

Sałatka w tortilli – pyszny pomysł ! 243

tortilli a dokładnie w miseczce z tortilli.  Taką sałatkę jadłam wieki temu w Bostonie będąc w pewnej restauracji z tego co pamiętam z moim bratem. I do tej pory ją pamiętam, czyli musiała być dobra :)  A teraz sama przygotowałam ciasto na tortille z tego przepisu , potem przyszli goście Ania z mężem i synem i zaczęliśmy jeść.  Składniki

Kuchnia na wzgórzu
Zupa pomidorowo-dyniowa bez zabielania ( z ryżem ) 222

Podałam z ugotowanym białym ryżem. Na 4 porcje: - 4-6 skrzydełek ( równie świetna będzie na kościach od schabu ) - mały pęczek włoszczyzny bez kapusty ( 3 średnie marchewki, kawałek selera, mały por, 2 małe pietruszki ) - ząbek czosnku - 300 ml passaty pomidorowej ( kartonik gęstego przecieru pomidorowego ) - 300 ml przecieru dyniowego ( przepis podawałam TUTAJ na domowy przecier dyniowy ) - sól, pieprz do smaku Skrzydełka czyścimy

kawawszklance
Pieczeń wołowa z rostbefu (wolnopieczona) 313

Moja pierwsza pieczeń wołowa z rostbefu była kompletną klapą. Mięso miało być rarytasem, a niestety rozczarowywało – było wypieczone i „żuwaczne”. Minęło od tamtej pory sporo czasu i podjęłam wyzwanie ponownie. Tym razem upiekłam rostbef w bardzo niskiej temperaturze. Wolnopieczona wołowina okazała się dokładnie tym, czego szukałam. Delikatna, miękka, różowa w środku, w smaku przypominająca średnio wysmażony stek

Poezja smaku
Gulasz z dyni i fasoli z wędzoną papryką 193

nich tylko co jakiś czas i sprawdzam, czy nie pojawiły się oznaki pleśni. Uważam, że dynia świetnie nadaje się do zimowych, rozgrzewających potraw, więc teraz w styczniu przyszła wreszcie pora na ich wykorzystanie. I tak oto powstała dzisiejsza potrawa - prosty gulasz warzywny z dynią i białą fasolą inspirowany kuchnią hiszpańską. Mój gulasz doprawiłam specjalnym składnikiem - wędzoną papryką pimenton , o unikalnym

Chilli Czosnek i Oliwa
Nie tylko od święta 193

obrotach. Krem się zważy, a następnie przybierze pożądaną konsystencję. Ciasto posmarować kremem maślanym. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Udekorować marcepanem, cukrowymi perełkami i złotymi literkami. Smacznego! A tymczasem pora się zbierać; jeśli nic się nie wydarzy, czeka mnie naprawdę ekscytujący dzień

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szczupak nadziewany - faszerowany 197

Składniki: 1 kg sprawionego szczupaka ½ por 2 średnie marchewki ¼ selera 1 pietruszka listek laurowy ziele angielskie sól ząbek czosnku Farsz: 2 ugotowane pokrojone w kostkę jajka 100 gram sera żółtego pokrojonego w kostkę 1 niezbyt duża oczyszczona i pokrojona w kostkę czerwona papryka 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko surowe jajko sól, pieprz   Dodatkowo: białko jaja, żelatyna

Darcia w kuchni
Zapiekanka z gyrosem 8714

doprawiamy jarzynką , łączymy z 1/3 startego sera, połową kurczaka  i wykładamy na dnie naczynia do zapiekania.  Robimy sos z majonezu śmietany i keczupu , smarujemy nim ryż. Pora tniemy w plasterki, a paprykę w kostkę, osobno przesmażamy na patelni i wykładamy na ryż. Brokułu gotujemy ok. 5 min na parze lub w wodzie i wykładamy na wierzch zapiekanki, dodajemy

W kuchennej krainie
Jabłko z cynamonem 278

zdarzyło się Wam lub Waszym dzieciom jeść coś czego do tej pory niespecjalnie lubiliście? W ostatnim czasie – zwłaszcza jak zrobiło się chłodniej i Stasiek zaczął chodzić do przedszkola niestety chorował. W październiku prawie cały miesiąc przesiedział w domu. Powiecie, że to normalne u przedszkolaka i zgadzam się z tym, jednak zdarzyło się coś czego się nie spodziewałam

Niebieski kubek z kawa
Bigos 204

potrawa swój początek zawdzięcza oszczędnej gospodyni, która nie chciała wyrzucać resztek mięsiw po świętach i dołożyła do tego kiszoną kapustę, zaś rzecz miała miejsce w XV w. i tej pory już nic nie było takie samo. Na początku, ponieważ nasi przodkowie uwielbiali polowania, przyrządzało się „bigos z wiwatem”. Było w nim mnóstwo dziczyzny i wszelkiego dobra, a rozrywka polegała

ladykitchen
Szampańskie faworki 146

jeszcze z nocy sylwestrowej ;) Nie miał go kto wypić więc spożytkowałam go najlepiej jak mogłam. I powiem Wam, że te faworki są jedne z najlepszych jakie do tej pory jadłam. Kruchutkie, delikatne, po prostu doskonałe! A ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury ulatniają się wszystkie procenty, faworki mogła jeść również Oliwka ;) Zresztą nie trzeba było jej namawiać, jeszcze ciepłe podkradała

Smakołyki Asi
Bagietki korzenne 205

paryską. Podobno wymyślona została przez piekarzy Napoleona, po to by ułatwić żołnierzom transport pieczywa-  długa i cienka mieściła się w kieszeni spodni. Chrupiąca, idealnie wypieczona, pyszna o każdej porze dnia i nocy. W paryskich piekarniach wariacje na temat bagietki mnożą się bez końca. Trudno się zdecydować, a jeszcze trudniej oprzeć temu chrupiącemu pieczywu. Dlatego w piekarniach nikogo nie dziwi

Smakowity Blog Kulinarny
Dietetyczna owsianka z malinami i czekoladą! 207

Dietetyczna owsianka na dobry początek dnia! Przepysznie jest móc jeść o tej porze roku maliny. W tym roku, a raczej w tamtym roku heheh, udało mi się zamrozić kilka koszyczków malin. Jest to jedna z najlepszych form przechowywania żywności, maliny nie tracą wartości odżywczych i oddają smak tych zerwanych prosto z krzaka. Polecam Wam w sezonie zamrozić kilka koszyczków malin

SMYKWKUCHNI
SAŁATKA OLIVIER 478

również wędlina.  Ja przedstawiam Państwu ta typowa, można by powiedzieć, restauracyjna wersje. Oczywiście w domach, nasza sałatka może być modyfikowana np przy użyciu lepszej wędliny czy zastąpieniu cebuli porem. Zapraszam do zapoznania się z przepisem :) Składniki: 6 ziemniaków 3 marchewki 1 cebula 2-3 ogórki kiszone 1 puszka groszku konserwowego 3 jajka 200 g gotowanej kiełbasy typu mortadela

Kulinarnie z Polką na Kresach
Tortilla z kurczakiem i kolorowymi warzywami 307

gdyż możemy podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno. W praktyce może posłużyć zarówno za pełnowartościowy samodzielny posiłek, np. na obiad, jak i pyszną przekąskę o dowolnej porze dnia i roku. Tortilla z kurczakiem i kolorowymi warzywami 2016-01-09 20:28:04 Pyszna tortilla z kurczakiem i kolorowymi warzywami doskonała zarówno jako sycąca przekąska „na szybko

Kulinarna Pokusa
Kurczak w orzechowym sosie curry 159

chyba najprostsze curry jakie do tej pory robiłam. Nie wymaga prawie wcale pracy, jest gotowe w niecała godzinę, a smakuje bardzo dobrze. Przepis zainspirowany Chicken Peanut Curry z książki „Easy Curry Cookery” z serii „The Australian Womens Weekly” 750 g piersi z kurczaka 3 łyżki oleju 0,5 szkl czerwonej pasty curry 400 ml mleka

Polska Zupa

Proponowane wyszukiwania